ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
UrasArt
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
853
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
17 Ekim 2022 19:37
Son Ziyaret:
3 dakika önce
Toplam Mesaj:
782 [1.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
19 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Uras
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Antalya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Uras 44 litre kiraz karides akvaryumu 32 litre medaka pondu 170 litre su bahçesi

SON 10 MESAJI

Killifish Serüvenim ( Medaka İthalatı )
[QUOTE=KaanE]

Forum ansiklopedisinden baktım. Eğer öyleyse olabilir. Lepistes, neon tetra gibi balıklarla geçiniyorlar mı? Birde karides akvaryumunda yavru falan yiyebilecek kadar büyükler mi? İstanbul'un neresindesiniz?[/QUOTE]

Lepisteslerde neon tetralarda bildiğim ve gördüğüm kadarıyla kavgacı ve bölgeci olmayan birlikte olmayı ve kalabalığı seven koyun gibi balıklar [:D] medakalarla da mutlaka iyi geçinirler. Ancak sizde büyük ihtimalle biliyorsunuzdur ki balıkların uyumlu olması için yalnızca anlaşabilmeleri yetmiyor. yaşadıkları suyun ph -sıcaklık değerleri, Yaşadıkları bölgede nerede yaşadıkları (örn göl-nehir farkı)o bölgenin zemin yapısı bitkilerin yoğun veya seyrek olması vb. aslında birçok değişken var ama medakalar yapıları gereği bu şartların çoğuna uyum sağlayabilirler. Ancak bazen sadece uyum sağlamış gibi görünürler ama hastalıklara daha açık olurlar veya ömürleri kısalır. Bunun sebebi de devamlı yüksek ve stabil akvaryum ısısı yani ısıtıcı. Hiçbir subtropikal balık tropikal balıklarla bakılmamalı. Çünkü subtropikal iklimde yaşayan balıklar kışları üremeyi keserler ve daha az hareket ederler, daha az besin arayışı içinde olurlar. Bu süreç ömürlerini uzatır ve gelecek üreme mevsimine güçlü başlamalarını sağlar. Bu balıklar ev içinde bakılıyorsa bile kesinlikle ısıtıcısız bakılmalı.
Bu arada medakalardan zevk almak için asıl koyu bir kapta yukardan izlemelisiniz. O zaman tüm renkleri belli olur bu sebepten ötürü eğer uygun yeriniz varsa bir mini pond kurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hem bu kadar dayanıklı bir balık türü varken ısıtıcıya, filtreye ne gerek var [:D]
Doğal Kurulumlarım
Mentodies'ler kendilerini göstermeme konusunda oldukça kararlılar. Ve en az benim kadar inatçılar [:D] zaten biraz ürkek bir tür olduğunu okumuştum ancak bu kadar beklemiyordum. Gündüzleri görmek neredeyse imkansız, suyun içinde kıpırtı bile olmuyor. Su piresi verdikten sonra hareketsiz beklemeyi veya kamera kurmayı denedim ama işe yaramadı. Zaten hareket etmeleri için herhangi bir sebepleri yok. Yem olarak su piresi ve ostrachod veriyorum. Yani yüzeye gelmelerink sağlayacak bir yem değil. Su hafif yeşilimsi olduğu için en dibi görmek çok zor. Zaten çok fazla bitki var.
Doğal Kurulumlarım
Hala sadece su ekleyeceğim, başka hiçbir ekleme yapılmayacak bir ekosistem yapmak üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu ekosistemlerde şu ana kadar en zorlandığım kısım besin piramadinde en üstteki canlıyı bulmak oldu. Eğer çok büyük bir kurulum değilse bu canlının balık olma ihtimali yok /çok zor. Balıklar omurgasızlara göre daha hızlı ve kısmen daha zeki oldukları için zaman içinde su pirelerinin, ostrachodların ve hatta karideslerin kökünü kurutabilirler. O yüzden en üstteki canlının da bir omurgasız olması büyük bir avantaj ve devamlılık sağlar. Bundan dolayı aklıma Cambarellus Diminutus (cüce kerevit) geldi ve bunun üzerine biraz araştırma yaptım. Zaten daha önce de beslemeyi düşünmüştüm. Genel olarak 16-18 derecenin altında bakılması önerilmiyor ancak bir kaynakta 10 dereceye kadar hayatta kalabildiğini okudum. Bu sebeple sanırım dış mekan kurulumlarına pek uygun değil ancak araştırmaya devam edeceğim. Ev içi bir mini su bahçesinde veya doğal bir akvaryumda bakılabilir. Akvaryumda bol bitki, biraz kök ve taş olur. Canlı olarak su pireleri, ostrachodlar, physa ve ramshornlar, karidesler ve belki nematodlar olur. Küçükten büyüğe canlılar eklenir ve 2-3 ay gibi bir sürede sistem oturur. Tüm canlılar yeterince çoğaldıktan sonra kerevitler abartıya kaçmadan ancak nesillerini de devam ettirebilecek sayıda, örneğin 8 litre başına bir kerevit olacak şekilde eklenir. Herşey doğru yapılırsa sisteme yem atmaya gerek kalmaz. Işık ihtiyacı güneş ışığı ile karşılanır ve sonuç olarak sistemin tek ihtiyacı buharlaşan suyu temizlemek ve çok kısa zaman aralıkları olmayacak şekilde arada su değişimi yapmak olur. Tabii ki uygulamadan bir sorun çıkar mı bilemeyiz.
Doğal Kurulumlarım
Paraphaniuslarda son durum ne emin değilim. Balıkları aldıktan sonra f0 olduklarını öğrendim, zaten geldiklerinde oldukça korkuyorlardı ve biri diğerlerine göre daha korkmuş veya hasta gibiydi emin olamıyorum. Şuan pond'da su yeşil ve oldukça bitki-yaprak var, yani saklanacakları yerler çok. Nadiren 1 veya 2 tane görebilsem de genel olarak kaç tane yaşıyor bilmiyorum.
Su Bahçeleri
Merhabalar Levent bey, yemleme yapmadan devam ettireceğim kurulum fikrini şimdilik askıya aldım. Onun yerine paraphanius mentolar (eski adıyla Aphanius mento) için bir kurulum yaptım. YouTube'a videolar yüklediğiniz kanalda eski bir videonuzda bu balıklara da baktığınızı gördüm. Deneyimlerinizi biraz paylaşabilir misiniz ekstra dikkat etmem gereken birşey var mı merak ediyorum.
Bunun dışında bir sorum daha olacak. Zaten dünya genelinde su bahçeleri ve mini pondlar genelinde deneyim genel olarak az. Araştırma yapacak kaynak bulma konusunda biraz zorlanıyorum. Youtube vb platformlarda pond veya watergarden olarak araştırdığımda genelde havuz tarzı kurulumlar karşıma çıkıyor. Mini pond / mini watergarden olarak aradığımda ise daha istediğim sonuçlar çıkıyor ama bu sefer de daha az sonuç karşıma çıkıyor. Acaba bu kurulumları araştırırken kullanmamız gereken anahtar kelimeler var mıdır ?
[EDIT]UrasArt,2024-11-02 12:50:42[/EDIT]
Doğal Kurulumlarım
Evet, bakacağım yeni balık türü bugün elime ulaştı. Eski adıyla aphanius mento, yeni adlandırmadaki ismi sanırsam paraphanius mento ama emin de değilim. Boyları 1 ila 2 santim arasında 2 erkek 6 dişi olarak alsam da satıcı o kadar da güvenilir değil yani kesin oran bu mu tam olarak belli değil. Zaten bu boyda kesin bir cinsiyet ayrımı mümkün mü ondan da emin değilim. Kavgacı ve hareketli bir tür olduğunu biliyorum o yüzden bulundukları kuruluma bol bol saklanma alanı yapmaya çalıştım. Bitkiler büyüdükçe daha da sağlıklı olacaktır. 1 yıl kadar önce bu türün pondlarda bakımı ile ilgili soru sorduğum bir konu açmıştım ve tolga abi daha çok birey ile daha büyük hacimlerde daha kalabalık şekilde bakılmalarının daha doğru olduğundan bahsetmişti. Şuan elimde içinde sadece bir cennet balığı dişisi bulunan 200+ litrelik bir kurulum var. onun dışında içinde sadece karidesler olan 15 ve 40 litrelik kurulumlarım da var. Yani bu balıklar için yeterince yer ayırdım. Üretim, olası kavgalar vb. çoğu şeyi düşündüm. Şuan ise 50-55 litre civarı bir kurulumdalar, olası aşırı kavgalar halinde 2 trio şeklinde ayırabilirim ancak şuanlık hem küçük olduklarından hem de kış geldiğinden aynı kurulumda hepsine birden bakmakta bir sorun görmedim.
Türün genel bilgilerinden bahsedecek olursam 5-30 derece arasında yaşayabiliyorlar. Diğer subtropikal iklim balıkları gibi yazın oldukça aktif olup kışın ise dinlenme dönemine geçiyorlar. Killfishlerin geneli akvaryumdan atlamayı çok sevseler de, bu türün pek de zıplamadığını da okudum. Yerli killfishler oldukça ilgimi çekiyor, umarım bu türü sağlıklı bir şekilde yaşatıp nesillerini devam ettirebilirim.
Doğal Kurulumlarım
Daha önce bu konuda da su bahçelerinde ve mini pondlarda güneş ışığına bağlı ekstra alg gelişiminden bahsetmiştim. Bu yosun çeşitleri zaman zaman besin olarak, saklanma alanı olarak ve aynı bitkiler gibi suyu filtreleme görevi görüyorlar. Ancak gereksiz alg oluşumu beni rahatsız ediyor, zaman zaman çok fazla çoğaldıklarında bitkileri aşırı baskılamamaları için haftada bir kere seyretmek gerekiyor. En büyük kurulumumda artık bitkiden çok yosun var. Ben de alg miktarını ne kadar düşürebilirim diye bir deneme yapmak istiyorum. Tabii ki devamlı güneş ışığı gören bir kurulumda İlk birkaç yıl kadar yosun miktarını aşırı azaltmak mümkün değil, ve zaten sıfır algte benim amacım değil çünkü yazının başında da belirttiğim gibi aslında alglerin farklı çeşitlerinin farklı faydaları var. Sadece bu miktarı ne kadar minimalize edip kontrol altına alabileceğimi merak ediyorum. Bunun için 50 litrelik boş bir saksımı tekrardan kurup denemelerimin detaylarını paylaşacağım. Bu arada yeni kurulum yaparken yeni bir balık türüne de ev sahipliği yapmayı düşünüyorum eğer bir sorun çıkmazsa.
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
Akvaryumculuk gerçekten sıradan bir hobi değil, herşeyden öte en başta sabır istiyor. Ben hobiyi forumun çoğundan hatta dünyadaki çoğu insandan biraz daha farklı yapıyorum. Filtre, ısıtıcı hatta çoğu zaman yapay ışık bile kullanmıyorum. Olabildiğince doğal kurulumlar yaparak müdahaleyi minimuma indirmeye çalışıyorum ve bu konuda bol bol deneme- araştırma da yapıyorum. Bu hobi su ve suda yaşayan canlılar hakkında bilgilenmemizi sağlamasının dışında bir çok alanda bilgi edinmemizi sağlıyor. Örnek olarak akvaryumlarda kullanılabilecek ağaç kökü ve yapraklarını araştırırken hangi ağacın ne olduğu, yaprak şekillerinin nasıl olduklarını öğrendim. Bana göre bu bobinin en güzel yanıysa eğer istenirse evlerimizde, bahçelerimizde doğayı neredeyse %90 taklit edebilmemizdir.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236810/271020241452161.jpg[/IMG]
Doğal Kurulumlarım
Geçen yazıda doğada bulduğum 3 bitkiden bahsetmiştim bunlardan birinin daha türünü saptayabildim "utricularia vulgaris"[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236810/121020241156471.jpg[/IMG] ilk bakışta normal bir bitkiye benzese de daha dikkatli bakınca üstünde minik yapılar görebilirsiniz. İşte bu yapılar bu bitkinin avlanmasına yarıyor. Evet yanlış okumadınız, avlanmasına yarıyor [:D] okuduğum kaynaklara göre bu bu bitki etçil bir bitki, üstündeki kese benzeri yapılar aynı flytrap gibi ağız şeklinde, çok hızlı açılıp kapanabiliyor. Zooplanktonlar,Küçük salyangozlar, üstüne konan minik sinekler, yavru su pireleri, sivrisinek larvaları ve yeni doğmuş karides yavrularını yiyebiliyor. Hatta ve hatta küçük balıkların yeni doğan yavrularının bile yem olabileceğini okudum. Bunun dışında kışın sıcaklık düştüğünde turion adlı yapılara dönüşüyor ve su altına çekiliyor bahar geldiğinde ise bu yapıdan tekrar büyümeye başlıyor. Alglere karşı hassasmış.Doğada aldığım yerde oldukça fazla vardı -yaklaşık 50 litre bir akvaryumu dolduracak kadar- bu bitkiyi normalde cennet balığının olduğu büyük kuruluma koymuştum ancak o kurulumda hem alg miktarı fazla olduğu için hem de kurulumdaki sivrisinek larvalarının vb. Cennet balığına yem olmasını istediğim için bu bitkiyi başka bir kavanoza alıp orada gözlemleyeceğim.[EDIT]UrasArt,2024-10-12 12:34:03[/EDIT]
Doğal Kurulumlarım
Bu sistemlerde hem kısmi besin eksikliğinden, hemde dışarıda olduğunu düşünürsek sıcaklık değerlerinden her bitki yaşayamıyor, veya bazı bitkileri yaşatması çok daha zor oluyor. Neredeyse her durumda istisnasız hayatta kalabilecek benim gördüğüm 2 bitki var; japon şemsiyesi ve nilüfer. Eğer sistem 30-40 litre veya üstüyse bir de yeterli derinlik varsa bu bitkiler neredeyse her hava koşuluna ve durumuna karşı dayanıklılar, her ne kadar nilüfer kışın çok etki etmese de yazın tam bir kurtarıcı bitki.
Bu iki bitki haricinde Bacopa monnieri'nin de bu bitkilerden pek bir eksiği yok, akvaryum hobisine ilk başladığımdan beri elimde olan bir bitkidir, çok zor koşullarda bile ölmez, yaprak dökse bile uygun ortamı bulduğunda tekrar sürgünler vererek çoğalır. Bunlar dışında o kadar güvendiğim pek bitki yok. Najas, tilki kuyruğu, eleoda gibi bitkiler bile çok gelişince birden yok olabiliyorlar veya kışın oldukça güç kaybedebiliyorlar. Hal böyle olunca çevremdeki su kaynaklarındaki bitkiler ekstra ilgimi çekiyor, çünkü mantıken aynı sıcaklık, aynı hava şartları, aynı nem oranı ile bitkiyi yaşatmakta 1-0 önde başlayacağım. Daha önce de doğadan azar miktarda çeşitli bitki türleri alıp ufak denemeler yapsam da pek başarılı sonuçlar elde edememiştim, birkaç gün önce bir doğa gezisinde çeşitli bitkilere rastladım ve 3 türden ufak örnekler aldım. Şuana kadar türünü tespit edebildiğim veya etmeye en yaklaştığım bitki Potamogeton natans kendisi gözlemlediğim kadarıyla yaz kış su üstüne yaprak çıkaran mantık olarak nilüfere benzeyen ancak kışın da yapraklarının su üstünde kalması özelliği ile yaşatabilirsem potansiyelinin yüksek olduğunu düşündüğüm bir bitki.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 18 Online Kullanıcı, 10 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.