ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır (Socrates)
SON 10 MESAJI
Sevgili Ege
Allerjik astım hastası olarak odandaki akvaryumun üzeri açık olarak bulunması senin için risktir. Kendi üzerinde deney yapmanı da bir doktor olarak yanlış bulurum. Akvaryumların içinde bulundukları oda şartları ile uyumlu hale getirilmemesi sıkıntı yaratabilir. Forumdaki yazıları ara ara okuduğumda tartışmanın genel bilimsel doğrulardan kayarak kişisel deneyimlere döndüğünü fark ettim o nedenle bu yazıyı yazmaktan kendimi sorumlu hissettim. Tabii ki bir çok kişi çevre koşulları ile akvaryum uyumuna dikkat etmeksizin bu hobiyi başına birşey gelmeden yapabilir. Fakat bu deneyimler akvaryumlarınızın içinde bulunduğu ortam ve oda ile uyumlu olmasına dikkat etmemize hiç gerek yoktur, hele astım da olsanız korkmanıza gerek yoktur izlenimi uyandırabilecek yanlış bilgilendirmelere neden olmamalıdır diye düşünmekteyim.
Saygılar
http://www.akvaryum.com/forum/pseudotropheus_socolofi_k52925.asp
Bağışıklık sistemi omurgalı canlılarda iki temel sınıfa ayrılır; 1) doğal bağışıklık 2) kazanılmış ya da adaptif bağışıklık.Balıklar da omurgalı canlılar olduğu için hem doğal hem de adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemlerine sahiptirler. Doğal bağışıklık organizmanın hiç bir mikroorganizma ya da virusla karşılaşmasa bile her zaman canlıyı korumaya hazır ve nazır bulunan sistemidir. Bu sistem omurgasız canlılar gibi evrim sürecinin daha alt basamaklarındaki canlılarda da bulunmaktadır. Bu sistem organizmaları ortamda bulunan yabancı canlı ve moleküllerin çoğundan büyük bir başarı ile korur. Doğal bağışıklık sisteminin komponentlerini inceleyecek olursak bunlardan ilki balıklarda pullar, balığın derisini kaplayan mukus tabakası, sindirim kanalını kaplayan epitel ve epitelin üzerindeki koruyucu maddeleri de kapsayan mukoza tabakası gibi doğal bariyerlerdir. Normalde bu bariyerler balığın ortamda bulunan milyonlarca mikroptan korunmasını sağlar. Eğer bir mikrop (mantar, bakteri, parazit vs)bu bariyerleri çeşitli nedenlerle geçmeyi başarabilirse, örneğin balığın bir kavga sonucunda derisinde oluşan bir açık yaradan mikrop girmeyi başarabilirse o durumda doğal bağışık yanıtın ikinci komponenti olan enflamasyon hücreleri yani iltihap hücreleri devreye girer. Yara bögesinde oluşan kanlanma, şişlik bu toplanan enflamasyon hücrelerinden kaynaklanır. Deriyi veya mukozayı geçmeyi başaran mikropların önemli bölümü bu iltihap hücreleri tarafından yok edilir. Bunu lökosit denen hücrelerin bir bölümü gerçekleştirir.Eğer iltihap hücreleri de mikropları yok etmeyi başaramazsa (örneğin yara çok büyük veya ortam çok kirli olduğu için yaradan giren mikrop çok fazla ise)devreye bağışıklık sisteminin ikinci ana kolu olan adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemi devreye girer. Bu sistem oldukça karmaşık tepkimeler içerir ve giren her yabancı mikroorganizmaya karşı fakrlılaşmış ve özelleşmiş uzman hücreler üretilir. Bu özelleşmiş hücreler çok sayıda üretilir ve içeri giren o andaki mikroba özgül bir yanıt verir ta ki o mikroorganizmayı tamamen yok edinceye dek bu hücrelerin çoğalması ve aktivitesi devam eder. O mikroorganizma tamamen ortadan kaldırıldığında ise bu hücreler apoptozis adı verilen mekanizma ile kendilerini öldürerek ortadan kaldırırlar. Yalnızca bu özgül hücrelerden çok çok az bir kısım canlılığını sürdürerek hafıza hücreleri denen bir grup hücre olarak devamlılık gösterir. İşte bu hücreler aynı mikrop o organizmaya yeniden girecek olursa çok hızlı bir şekilde o mikrobu tanır ve hızla çoğalarak onu ortadan kaldırır. İşte bizim de bazı hastalıkları bir kez geçirdikten sonra bir daha geçirmememizi bu sisteme borçluyuz.
Bağışıklık sisteminin tüm elemanları fonksiyonel olarak genetik özelliklerle yakından ilişkilidir. Yani populasyonu oluşturan her bireyin genetik çeşitliliği kadar vediği bağışık yanıtta çeşitlilik gösterir. Dolayısı ile her bireyin bağışık yanıtı iki temel özelliğe bağlıdır. 1) genetik olarak kazanılan bağışıklık sistemi elemanlarının işlevsel gücü 2) daha önce karşılaşılan mikroplar ve bunlara karşı geliştirilen hafıza hücrelerinin gücü.
Bağışıklık sistemi aslında çok karmaşık mekanizmalardan oluşur ve bunların her biri bir bilim adamı ordusunun hayatını adadığı araştırma konularıdır. Ben konuyu mümkün olduğunca basitleştirerek anlaşılır hale getirmeye çalıştım umarım başarabilmişimdir.
Herkese sevgi ve saygılar
Gerçekten olağan üstü bir iş başarmışsınız Ahmet Bey. Tebrikler. Balığın dikiş bölgesi oldukça temiz görünüyor bundan iyisi olamazdı bence.
Herkese iyi günler
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım
Cihazınızla ilgili fazla bilgi yazmamışsınız o nedenle ancak genel ilkeler bazında birşeyler söyleyebilirim. Kapağı derken eğer probun ucuna kapatılan kapaktan bahsediyorsanız, benim bilmediğim bir yeni teknoloji çıkmadı ise prob uçları için saklama ortamı daha önce de belirttiğim gibi 3M KCl dür. Musluk suyu denmesi çok saçma geldi bana çünkü musluk suyunun bir standardı yoktur. Bölgeden bölgeye içindeki metallerin tuzların ve hidrojen iyonlarının miktarı değişebilir. bu durumda yaptığınız ölçümler çok etkilenecektir.
Kalibrasyona gelince ise pH ölçümünde kalibrasyon mümkün olduğunca sık yapılmalıdır, çünkü pH ölçümü birçok değişkenden etkilenen bir işlemdir ve o nedenle ölçümünüze yakın zamanda yaptığınız doğru kalibrasyonlar ölçümünüzün güvenilirliğini arttıracaktır.
Saygılar.
[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.
Emre arkadaşımızın açtığı bu konuyu ilgi ile okurken Tansel Bey'in eklediği bilgiler bana uzun zaman önce yazmaya başlayıp da sonra ara verdiğim akvaryum mikrobiyolojisi ile ilgili bir makalenin bitirilmesi gerekliliğini anımsattı. Ben bir mikrobiyoloji uzmanıyım ve bu konunun (Akvaryum ve çevre ilişkisi), uzun zamandır bilimsel bir şekilde tartışılması gerekliliğini düşünüyordum. Sanırım bu başlık tam yeri oldu. Öncelikle Astım hastası bir mikrobiyolog olarak Tansel Bey'in yazdıklarına (alıntı yaptığım kısma) ben de katılıyorum.
Özellikle yurdumuzda sporları oldukça yaygın olan Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Pencillium vb. küfler solunum yollarında astıma veya hipersensitif bronş reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Peki aslında sorun sadece yatak odalarımızda mı? Tabii ki hayır aslında sorun evdeki her odada mevcut. İşte ben bu noktada sorunun asıl kaynağının akvaryum değil akvaryuma uyumlu hale getirilmemiş çevre koşulları olduğunu düşünüyorum. Örneğin akvaryumdan ortama buharlaşan nem direk olarak allerjik tepkimeye yol açmaz, hatta çocukluk çağıda solunum yollarının nemli tutulması iyi bile sayılabilir. Ancak sorun bu nemin diğer koşullara dikkat edilmediği durumda küf mantalarının üremesi için çok uygun bir ortam oluşturmasıdır ki bu da astım için en önemli tetikleyicilerdendir. Peki ne yapmak lazım? Burada akvaryumun bulunduğu tüm odalar için aynı şey söz konusu çünkü biz evde sadece yatak odasında yaşamıyoruz, öncelikle odalar çok iyi güneşlendirilmeli ve havalandırılmalı, çünkü küfler güneşsiz loş ve nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar sporulasyonlarını tamamlarlar. Ayrıca akvaryumlarda mutlaka buhar kapakları bulunmalıdır. Akvaryum suyunda üreme olması ve sonrasında aerosolizasyonla burada üreyen küflerin ve diğer akar vs parazitlerin havaya karışmasını engellemek için akvaryumda mümkünse ultraviyoleden geçirilmiş su kullanılması balıkların sağlığının yanısıra oda koşullarının korunması bakımından da avantaj sağlar (ancak odanın havalandırması ve ışıklandırması uygun yapıldıktan sonra şart değildir).
Klor konusunda gelince bence akvaryuma klorlu su zaten konulmamalıdır ancak eğer buna mecbursak koymadan önce suyu dinlendirmeliyiz. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta klorlu suyun dinlendirilmesi için mümkünse balkon, bahçe vs açık havadaki ortamların tercih edilmesidir.
Sonuç olarak ben sadece yatak odası değil evin her odasında akvaryum çevre uyumluluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekliliğini vurgulamak istedim.
Herkese saygılar ve sevgiler.
[QUOTE=özkoçak]Hacim dışında evinizde sağladığınız şartlar doğada bulabileceklerinden çok daha iyi. Unutmayın ki doğada olsaydı o balık muhtemelen başka bir balığa yem olacaktı.
Ben Totto growth blend ve nutrition kullandım. Sarı prenses besliyordum. Tavsiye etmiyorum bir kere yemler yüzüyorlardı bu nedenle balıklar yemleri rahat tüketemiyorlar. Ayrıca bu yemleri kullanmaya başladıktan sonra kolonimin performansında bir miktar düşme gözledim. Bu tesadüfmüydü bilemiyorum ama yemleri kestim ve kullanmaktan vazgeçtim. Bu arada balıklarım yemleri yüzeyde kaldığı için zorlansalarda yiyorlardı. Arkadaşım ise totto colour enhancing renk yemini kullanıyordu. Mavi balıkları müthiş renklendiriyor dişi ahlileri en sıkı erkek ahliden daha parlak maviye dönüşmüştü ancak yavrulama kesildi. Yavru almayı düşünmüyorum ama renklerin gösterişli olmasını önemsiyorum derseniz kullanabilirsiniz bu kadar etkili renklendiren başka yem görmemiştim. Bu arada içerisinde UGF gibi garip ve ne olduğu belirsiz kısaltmalarla gösterilen bir takım maddeler içeriyor. Araştırdığımızda UGF'nin "unknown growth factor" olduğunu öğrendik yani bilinmeyen gelişme faktörü.
SON MESAJLAR
- Yosun Ve Bitki Erimesi İçin Ne Yapmam Gerek ? UnknownAquarist, 19:06
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Balıklarım Zaid, 19:06
Akvaryum Tanıtımı - Karidesin Rengi Dayanıklılığını Etkiler Mi? Laçin_, 18:58
Yeni Üye Forumu - Çeşme Suyu Kullanımı Amatör balıkçı, 18:54
Canlı Doğuranlar - Balıklarım Kayboluyor Mithat Emre Pehl, 18:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Karma Tank flanormimar, 18:42
Akvaryum Tanıtımı - Lowtech 250 Lt Bitkili Akvaryum fishhyy, 17:44
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yapay Kuluçka - Trichogaster Leerii (inci Gurami) Cyber_Scout, 15:56
Labirentliler - Yeni Discus Akvaryumu Kurulumu Cyber_Scout, 15:13
Yeni Üye Forumu - Co2 Kulanımı Serdariekrem, 15:07
Yeni Üye Forumu - 120x40x50h İlk Mbuna Deneyimi Cyber_Scout, 14:51
Akvaryum Tanıtımı - Orandam İştahsiz Ve Fazla Hareket Etmiyor Cyber_Scout, 14:39
Hastalıklar ve İlaçlar - Beta Dipte Yan Yatıyor basketbol6, 14:09
Hastalıklar ve İlaçlar - Betamın Durumu Nasıl? Cyber_Scout, 14:07
Yeni Üye Forumu - Beyaz Yunus Mikail Alp, 14:02
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Mutlu Bettam T3kniker, 12:07
Akvaryum Tanıtımı - Dev Afrika Salyangozuna Teraryum Kurmak İstiyorum. KaanE, 03:09
Yeni Üye Forumu - Neocaridina Reloaded (Vahşiye Dönüş) T3kniker, 01:25
Akvaryum Tanıtımı - Hangi Tür Beslemeliyim Zaid, 01:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80x45x40 Lowtech Tanıtım LedZeppelin, 00:56
Akvaryum Tanıtımı - Canlı Doğuranlar Hakkında Cyber_Scout, 00:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yosun Yiyici Önerisi Cyber_Scout, 00:19
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Molly Baligi Davranislari? Cyber_Scout, 23:47
Yeni Üye Forumu - 1-2mm Dere Kumunda Bitki Yetişirmi? Guramilks, 23:38
Labirentliler - Oblong Akvaryum Filtre Dizilimi neomeo, 23:06
Filtreleme Seçenekleri - Sump Motoru Sesi K0L0Ni, 22:39
Yeni Üye Forumu - Küçük Vatozum Dişi Mi? taskinramazan, 22:32
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Çöpçü Balığı K0L0Ni, 22:26
Yosun - Lepistes Doğum Deformasyon İsmail_96965, 22:15
Canlı Doğuranlar - Hümik Maddeler Ve Tanenin Önemi Hobimus, 21:16
Akvaryum Dünyasından Haberler - Walstad Metodu (ternapi) ternapi, 20:19
Bitki Akvaryumları Genel - Hangi Isıtıcıyı Almamı Önerirsiniz? Leo, 19:40
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Lepistes İlginç Kuyruk koraykbl, 19:22
Canlı Doğuranlar - Yosun cbrhsm, 17:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Küpte Tanganyika... 1 Tık İleride... Bayulker, 17:09
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumu Taşırken Sorun Çıktı Ne Yapmalıyım juniorrrrrrr34, 15:55
Yeni Üye Forumu - Sıfırdan Zirveye, Acısu Velifera Günlüğüm Kaangzkr, 14:54
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Melek Balığı Yavruları Ölüyor Hobbim68, 13:27
Hastalıklar ve İlaçlar - Şelale Filtre 200 Litre Tank Guramilks, 11:18
Filtreleme Seçenekleri - Ramirezi Eş Tutturma & Yavru Almak İçin Öneriler Orhans5597, 10:39
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Betta Sorority (100x40x40) Dogukankun, 10:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin LockeLamaro, 10:05
Yeni Üye Forumu - Yeni Kurduğum Betta Tankı zedd, 09:46
Akvaryum Tanıtımı - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 00:45
Akvaryum Tanıtımı - 25küp Sumplu Karides Tankı Cyber_Scout, 00:15
Yeni Üye Forumu - 35l 4 Plati Tallha, 23:41
Canlı Doğuranlar - Haycan Akvaryum Ve Petshop Kuruluyor (fotoğraflı) Tallha, 23:37
Hobihane Tanıtımları - Bebekler, Turuncular Ve Diğerleri Busra1753, 22:22
Akvaryum Tanıtımı - Katil Salyangoz Karidesi Yer Mi? taskinramazan, 22:01
Deniz Canlıları ve Akvaryumları Tanıtımı - Akvaryumda Salyangoz fishhyy, 21:46
Cinsiyet ve Tür Belirleme
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Plantbox High Tech Armatür deniz35 18:31
- Cihihiros Vivid 2 Gri Renk Tam Set Olarak deniz35 18:31
- Dış Filtre, Armatür Ve Malzemeler Hüdai 18:26
- 2.67 Tüp Furcifer 17:53
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 17:53
- Digital Termostatlı Sogutucu İkili Fan Furcifer 17:53
- Creaqua Nano Elit Furcifer 17:53
- Triple Red Kakadu Koloni -tül German Blue Ramirezi yamansengonca 17:05
- Mobilyalı İthal Akvaryum Best Fish 17:04
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 17:04
- Denisoni Barb _rammstein_ 16:21
- 90 Cm Monte Carlo yusuf-konca 15:31
- Afrika Cichlidleri devito 15:09
- Balıkesir Su Piresi Kültürü ternapi 15:04
- Medaka+pire+bitki Set ternapi 15:04
- Sıfır İç Filtre Ler Gursoyhasan 14:58
- 2 Erkek Saulosi Emirk 14:45
- Mangrow Ve Yati Emirk 14:45
- Uyguna A Kalite Bitki Macgyver 14:37
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 14:24
- Genç Kribensisler Koksal Gurkan 14:24
- 200+ Cüce Vatoz Yavrusu Koksal Gurkan 14:24
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 13:33
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:33
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 13:33
- 50x50x45h Ve 50x40x40h Akvaryumlar Tuby 12:59
- Java Moss Ve Beyaz Kurt Kültürü omersayar 12:26
- Tuxedo Lepistes , Ateş Neon Karides omersayar 12:26
- Hobiye Son. Malzemelerimi Satıyorum. Güncellendi. osmandbnl 11:47
- Özel Tür Japon Blue - Son 15 Çift osmandbnl 11:47
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 11:42
- Anubias Montekarlo cagdas_0606 11:42
- Monte Karlo Zemin Bitkisi cagdas_0606 11:42
- Hobiciden Frontoza Moba veyselsimsek 11:37
- Albino Kipililer veyselsimsek 11:37
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 10:55
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 10:54
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 10:34
- Canlı Yem Grindal Set AtlasPoyraz 10:32
- Taeniacara Candidi Ve Triple Red German Bred AtlasPoyraz 10:32
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 10:24
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 10:24
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 10:24
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 10:24
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 10:24
- Albino Full Red Mega Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 10:21
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 10:21
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 10:21
- 70x40x25cm Akvaryum Hobiyi Bırakıyorum livadi 10:04
- 4 Adet Erkek Vatoz Tül Red Siyah selimemre 09:56
KULLANICILAR
- 107 Online Kullanıcı, 61 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.