ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
EnesMahmud
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
26
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Haziran 2012 21:59
Son Ziyaret:
21 Aralık 2022 20:46
Toplam Mesaj:
380 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Enes Mahmud
Doğum Tarihi:
16 Mayıs 1996
Yaş:
28
İl:
Kirklareli
Meslek:
Boğaziçi Elektrik Elektronik Öğrencisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Enes Mahmud Tropheus Bemba Sunset

SON 10 MESAJI

Mutasyon Sunset Bembalar( Güncel Video Sayfa 16)
Konuyu açtığım tarihten itibaren tam 6 yıl geçmiş, görünce duygulanıyor insan. [:)] Çok uzun bir aradan sonra güncel durum hakkında biraz bilgi vereyim, 150*60*60 akvaryumumda çoğunluğu bemba sunset olmak üzere yaklaşık 45 adet bemba sunset ve mutant bemba sunset ikamet etmekte. Sunsetler yavru konusunda ne kadar nazlılarsa, mutantlar da bir o kadar arsız. [:D] İki yıl önceki son güncellememden bu yana yüzlerce sunset yavrusu alıp hobici arkadaşlarla paylaştım. Fakat bu türün diğer tropheus türleri gibi piyasada yer edinmesi daha uzun yıllar alacak gibi geliyor.
Son zamanlarda birkaç kez balıkların tıpatıp caramba red bishop oldukları ve bu durumda neden ayrı bir isimlendirmeye gittiğim soruldu. Açıkçası balığın üzerindeki isim etiketi benim için hiç önemli değil, ister caramba ister sunset, isterseniz sarı prenses diyelim. [:)] Balık görünüş olarak hobiciyi tatmin ettiği sürece isme takılmanın gereksiz olduğu fikrindeyim. Neyse lafı fazla uzatmadan, hazır konuyu da hortlatmışken güncel bir video ekliyorum, iyi seyirler. [:)]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=waGzcs9ZT8s&feature=youtu.be[/VID]
Mutasyon Sunset Bembalar( Güncel Video Sayfa 16)
Çoook uzun bir aradan sonra merhaba, benim yokluğumda babamın yaptığı paylaşımlara onun kaldığı yerden devam etmek istiyorum. Artık 150*60*60 lık tankta sadece bemba sunsetler bulunuyor. 20'den fazlası damızlık olmak üzere yaklaşık 45 adetler. Bu şekilde her boydan aynı tür balığı bir aile gibi beraber beslemeyi çok seviyorum. Ne yazık ki artık akvaryum daha fazlasını kaldıramayacağı için yeni yavrulardan ekleme yapamıyorum. Neyse lafı uzatmadan videoyu buraya bırakıyorum, herkese hayırlı ramazanlar dilerim. [:)]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=s3KHa_EDH-E&feature=youtu.be[/VID]
Tropheus Caramba Bıshop Hibrit Tür Mü?
Sanırım ayrıldığımız nokta hibritleşmenin tam olarak ne anlama gelmesi. Hibritleşme(melezlik) iki farklı türün çiftleşmesi sonucu ortaya başka bir canlının çıkmasıdır, en basit tanımıyla budur. Siz bu balıklar hibrit derseniz iki farklı tür çiftleşti de bu balık ortaya çıktı demiş olursunuz. Yani örnek vermek gerekirse, atıyorum ilangiyle caramba çiftleşmiştir ortaya bu balık çıkmıştır, bu balık hibrittir. Ama anası babası aynı tür olan balığın hibrit olması söz konusu değildir. İnsan eliyle üretilen tüm balıklar hibrit değildir. Hibrit olmanın şartı anaçların ayrı iki tür olmasıdır.
Albinoluk mutasyondur, bahsettiğiniz şekilde melanin eksikliğinden çıkar. Peki melaninin yetersiz olması nedir? Melanin üretiminden sorumlu olan genin mutasyona uğramasıdır. Yani melaninin eksikliği zaten mutasyondur.
Dediğiniz şekilde bu mutasyonların gerçekleşmesi uzun yıllar alır, ama zaten burada söz konusu olan mutasyon yıllar önce gölde tamamlanmıştır ama bahsettiğim nedenlerden(yavruların yem olması) bu balıkların doğada damızlık boylara ulaşmasını engellemiştir.
Tropheus Caramba Bıshop Hibrit Tür Mü?
Malesef size göre hibrit olması balıkların aslen nolduğuna dair bir bilgi vermiyor. Öncelikle balıkları hibrit olarak nitelendirebilmek için kavramın tam olarak ne anlama geldiği üzerinde durmalıyız. Kısacası hibrit diyorsak hangi iki tür arasında kırılmış olmalı ki bu balık ortaya çıksın. Birinin black caramba olduğu aşikar, diğer tür için ne diyeceğiz peki? Söz konusu balıklar hibritizasyon değil çekinik genle taşınan bir mutasyon sonucunda ortaya çıkmışlardır.
Bu balıkların yavruları beyaz oluyor, daha önce de belirttiğim üzere. Kamufle olamadıklarından üreme boyuna ulaşamadan tanganyika avcıları tarafından yeniyorlar. Bu yüzden doğada bu balıklarla karşılaşmak mümkün değil, akvaryum ortamında bu avcılar olmadığı için üretilmeleri mümkün oluyor. Dolayısıyla tropların tanganyikanın toplanma bölgelerine göre isimlendirildiği listenizde bu balıkların bulunmaması gayet doğal. Çünkü bu balıklar toplanacak boya hiçbir zaman ulaşamadan diğer canlılara yem oluyorlar.
Albinisme gelirsek, balıklarda bulunan mutasyonun farklı olduğunu belirtmiştim, kırmızı göze sahip olma şartının olmaması da buradan geliyor. Ben sadece benzetme olarak albinoluktan bahsettim. Daha açıklayıcı olması açısından buradaki caramba-caramba red bishop ilişkisinin kipili-albino kipili farkı yok. Nasıl albino kipili hibrit bir tür değil ve hem annesi hem babası kipili ise aynı durum caramba red bishop için de geçerlidir.
İnsan yapımı olarak nitelendirmekse kısmen doğru, mutasyonun ortaya çıkışında insan etkisi olmasa da bu balığın seçici üretimle üretilmesi kısmen insan elinin değmesini doğrulamakta.
Saygılarımla.
[EDIT]EnesMahmud,2015-11-28 12:27:05[/EDIT]
Tropheus Caramba Bıshop Hibrit Tür Mü?
Hibrit bir tür değildir, Tropheus sp.black Caramba'da pigment eksikliğine sebep olan bir mutasyonunun ürünüdür. Albinoluk bu mutasyonların en yaygınıdır, red bishoplarda olduğu düşünülen mutasyon ise xanthismdir. Albinoluktan farkı, vücudun beyaz yerine sarı olarak ortaya çıkmasıdır, ayrıca göz renginin kırmızı olmasına sebebiyet vermemesidir. Bu doğal bir olaydır ve doğada da bulunur, fakat bu tür mutasyonların hepsi yavru balıklarda beyaz vücut rengi olarak ortaya çıktığından bu yavruların avlanması çok kolaydır, bu yüzden doğada bu balıklarla karşılaşmak mümkün değildir. Ancak akvaryumlarda seçici üretimle üretilmeleri mümkündür, mutasyonlu yavru veren black carambaların yavruları ayrılıp kendi aralarında üretilebilir. Bu mutasyon sadece black carambaya özgü de değil, kendi bembalarımda da bu durumu tecrübe ettim.
Sohbet Uygulaması Çalışmıyor
Ben bu sorunu bir seneyi aşkın süredir yaşıyorum, kullanıcı adımda türkçe karakter olmamasına rağmen. EnesMahmud2015-03-22 20:34:47
Mutasyon Sunset Bembalar( Güncel Video Sayfa 16)
[QUOTE=serkanun150]Öncelikle tebrik ederim, bizim gibi tropheus acemisi biri yerine sizin gibi bu balıklarla oldukça bilgi sahibi ve ilgilenmeyi seven birine bu yeni varyetenin denk gelmesi sevindirici. Isim konusuyla ilgili olarak neden kendi adınızı veya soyadınızı kullanmıyorsunuz. Yeni tür keşiflerinde bilim adamları öyle yapıyor, yeni varyete üretiminde usül nedir bilmem ama...[/QUOTE]

İlginiz için teşekkürler, isim konusunda öyle yapılabilirdi fakat bir kere bu şekilde kullandık, böyle devam etmek daha mantıklı olur diye düşünüyorum. 


[QUOTE=mustafsen]Inşaallah en kisa zamanda sunsetlerden yavru alırsınız dört gözle bekliyoruz..bu arada sunsetleriniz toplamda kaç adet oldular ve oranlari ne??[/QUOTE]

İyi dileğiniz için teşekkürler, inşallah düzene girecekler. Şu an ayrı bir akvaryumda baktığımız 2e7d lik bir koloni var, fakat ilk doğan batımlardaki sunsetler hep dişi olduğu için sonradan gelen erkekler boy olarak dişilerden küçük kaldılar. Bu yüzden akvaryumda tam olarak bir erkek egemenliği yok, bu da üretimi olumsuz etkiliyor. Diğer bir akvaryumda da 15 adet damızlık altı sunset var, normal bemba olarak doğan kardeşleriyle aynı akvaryumu paylaşıyorlar. Sunset geni taşıyan bembalardan da yaklaşık 25 adetlik bir kolonimiz var, yeni damızlık oldular. Onlardan da ara ara sunset yavrular çıkıyor.
Namansi Ve Moliro Alev Toplarım (son Foto Sf:46)
Abi balıklar süper olmuşlar valla, sabrına hayran kaldım. Yavrudan bu boya getirmek benim pek beceremediğim bir şey. Anlaşılan yavru konusunda biraz nazlılar ama buraya kadar geldikten sonra yavrular da elbet gelecektir. Maşallah.
Tropheus Bemba Sunset (Güncel Fotoğraf Sayfa 3)
Yorumlar için çok teşekkür ederim, geç kaldığım için de özür dilerim.

Çağdaş abi sadece sarıları bırakma konusunda çok haklısın ancak şu an normal bembaları ayırabilme imkanına sahip değilim. Açıkçası sınav senem olması ve yatılı okumam nedeniyle eve bile ayda bir gelebiliyorum dolayısıyla, malesef balıkların üstüne yeteri kadar düşemiyorum. Sınavdan sonrası için yeni bir akvaryum planım var, sadece sarıları oraya almayı planlıyorum. Bu süre içinde sarıların da sayısı üçer beşer artacaktır diye umuyorum. Böylece inşallah sadece sarılardan oluşan 35-40 adetlik bir koloni elde edeceğim.

Birkaç fotoğraf paylaşayım istedim, selamlar saygılar.

























EnesMahmud2013-12-14 20:05:30
Trop. Kriza Gold (Resim Sf:9-10)
Ee, akvaryum devasa olunca akvaryumun tamamını kadraja sığdırmak için uzaktan çekmek farz olmuş İsmail abi. Şaka bir yana, eline sağlık abi anlaşılan artık düzen tamamen oturmuş. İnşallah yumurta tutmaya alışma süreleri kısa olur da yavru konusunda kısa zaman içerisinde yüzünü güldürürler abi. Allah gönlüne göre versin, selamlar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.