ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5706
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
12 Saat 28 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4594 [0.83 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
115 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG]
[url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]
SON 10 MESAJI
G. Amerika Bitkileri Taban Önerisi
[QUOTE=sametyildiz]
Doğru söylüyorsunuz. Yaklaşık 4 aydır üretim denemesi yapmak için bir grup Bolivian Ram mevcut elimde. Ağızlarından kum eksik olmuyor diyebilirim [:)))]. Eş tutmuş bir dişim baya kumu kazıp bir kaç cm oyuklar bile oluşturuyordu.
Demek istediğinizi ve endişenizi çok iyi anladım. Baktığım örnekler de silis kum ve bölge bitkileri kullanıldığını çok gördüm. Açıkçası görüntüleri çokta beğendim. Bu yüzden silis kum da biraz ısrarcıyım. Balıkların kumla oynamasıda hep çok hoşuma giden bir görüntü olmuştur 😅.
Kullanmak istediğim Helanthium tenellum ve Helanthium bolivianum de doğada benzer tabanda olduğu için yetişebilir gibi geliyor.
Su sirkülasyonunun 5 cmlik silis kumun altında az olacağı konusu ise gerçekten kafama takıldı. Kullanacağım balıklar kumun yüzeyini sıkça havalandıracaktır. Bitkilerde kuma sarıldıkça tabana oksijen girişi olabilir bir miktar ama bunlar ne derece yeterli olur biraz kafam karıştı[:?]
Belki yükselti olacak yerlere ve tabana 1-2 cm lav kırığı kullanmak yardımcı olur mu? Siz ne dersiniz? Sanki silis kum kalınlığını da azaltır sirkülasyona da yardımcı olur gibi geldi bana bu fikir.
Şunun gibi mesela:
en alta 1 cm lav kırığı üstüne sineklik,
üstüne 2 cm besinli toprak,
en üste 4 cm silis kum
Bu arada yanlış anlamayın aklımdakini nasıl uygulayabilirim onu bulmaya çalışıyorum. [:)]
Bu arada bu beğendiğim tanklardan biri:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/oxbow-edge-of-stream-in-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/#[/URL]
Tabi bunun yarısı kadar bir şey hayal ettim bende kafamda.
Buda aynı kişinin bir diğer yarışma tankı:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/flooded-area-under-tree-in-middle-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/[/URL]
Bitkiler gayet sağlıklı duruyor. Gördüğüm kadarıyla tabanlarda besin katmanı + silis kum + organik materyaller (yaprak vb.)[/QUOTE]
0,4-1,2mm kum demiş. Silis bundan daha ince oluyor. Videodada çok net olmasada silisden daha kalın gördüm. 0 numara silis 0,1-0,3mm pudra gibi olur. 0 numara silis değilde onun bir kalını 1 numara silise bakın. 1mm civarı kalınlıkta kumla istediğiniz biotopu bitkiye daha uygun olarak oluşturabiliriniz kanımca. Daha önce 1 numara siliste bitki bakan arkaşlar olmuştu. Vitasandın ince dere kumuda 2mm civarında oluyor. 2 tane farklı tankımda 2mm dere kumunda çok iyi bitki gelişimi gözlemliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/111220252145581.jpg[/IMG]
[QUOTE=sametyildiz]
Doğru söylüyorsunuz. Yaklaşık 4 aydır üretim denemesi yapmak için bir grup Bolivian Ram mevcut elimde. Ağızlarından kum eksik olmuyor diyebilirim [:)))]. Eş tutmuş bir dişim baya kumu kazıp bir kaç cm oyuklar bile oluşturuyordu.
Demek istediğinizi ve endişenizi çok iyi anladım. Baktığım örnekler de silis kum ve bölge bitkileri kullanıldığını çok gördüm. Açıkçası görüntüleri çokta beğendim. Bu yüzden silis kum da biraz ısrarcıyım. Balıkların kumla oynamasıda hep çok hoşuma giden bir görüntü olmuştur 😅.
Kullanmak istediğim Helanthium tenellum ve Helanthium bolivianum de doğada benzer tabanda olduğu için yetişebilir gibi geliyor.
Su sirkülasyonunun 5 cmlik silis kumun altında az olacağı konusu ise gerçekten kafama takıldı. Kullanacağım balıklar kumun yüzeyini sıkça havalandıracaktır. Bitkilerde kuma sarıldıkça tabana oksijen girişi olabilir bir miktar ama bunlar ne derece yeterli olur biraz kafam karıştı[:?]
Belki yükselti olacak yerlere ve tabana 1-2 cm lav kırığı kullanmak yardımcı olur mu? Siz ne dersiniz? Sanki silis kum kalınlığını da azaltır sirkülasyona da yardımcı olur gibi geldi bana bu fikir.
Şunun gibi mesela:
en alta 1 cm lav kırığı üstüne sineklik,
üstüne 2 cm besinli toprak,
en üste 4 cm silis kum
Bu arada yanlış anlamayın aklımdakini nasıl uygulayabilirim onu bulmaya çalışıyorum. [:)]
Bu arada bu beğendiğim tanklardan biri:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/oxbow-edge-of-stream-in-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/#[/URL]
Tabi bunun yarısı kadar bir şey hayal ettim bende kafamda.
Buda aynı kişinin bir diğer yarışma tankı:
[URL]http://biotope-aquarium.info/aquariums/flooded-area-under-tree-in-middle-rio-guapore-drainage-bolivia-345-l/[/URL]
Bitkiler gayet sağlıklı duruyor. Gördüğüm kadarıyla tabanlarda besin katmanı + silis kum + organik materyaller (yaprak vb.)[/QUOTE]
0,4-1,2mm kum demiş. Silis bundan daha ince oluyor. Videodada çok net olmasada silisden daha kalın gördüm. 0 numara silis 0,1-0,3mm pudra gibi olur. 0 numara silis değilde onun bir kalını 1 numara silise bakın. 1mm civarı kalınlıkta kumla istediğiniz biotopu bitkiye daha uygun olarak oluşturabiliriniz kanımca. Daha önce 1 numara siliste bitki bakan arkaşlar olmuştu. Vitasandın ince dere kumuda 2mm civarında oluyor. 2 tane farklı tankımda 2mm dere kumunda çok iyi bitki gelişimi gözlemliyorum.
Discus Yavrularım İçin Tenikur Uygulaması
Kullanacağınız amaca yönelik üretilmemiş ilaçlarda çok dikkatli olmak gerekli. Etkin madde aynı olabilir ama dozlaması çok farklı oluyor, dozlamayaı doğru ayarlamak gerekli ama esas sorun daha önce hobiciler tarafından test edilmemişse içinde farklı katkılar olabiliyor. İlacın raf ömrünü uzatmak yada yada etkinliğini artırmak için yan katkılar konuyor. Bu katkılar akvaryum ortamına uygun olmayabiliyor, balığa zara vermesede filtredeki yararlı bakteriyi öldürük tankın dengesini bozabiliyor. Keza bu durmu bizzat yaşadım. Şİmdi adını hatırlamadığım kedi köpek için yapılmış paraziquantel etkin maddeli ilaç kullandım, suda bulanıklaşma balıklarda garip hareketleri görünce hızla su değişimi yapıp durumu kurtardım. Sonrasında almanya ebay.de den havuz balıkları için satılan paraziquantel bul. Sağ olsun benim için ve Hüdai bey için hatırlı bir ortak arkadaşımız almanyadan gelirken getirdi. Hüdai bey bir sürü yavrusunu o ilaçla büyüttü. Almanyada getirtme imkanınız varsa linkini vereyim.
[URL]https://www.ebay.de/b/Praziquantel-in-Arzneimittel-Pflegeprodukte-fur-die-Fischhaltung/177798/bn_7004821752?srsltid=AfmBOop7oBKqp1k8N-zikBKg_L-kpdAfMcAVql8N_8uoU7cpq8qXwzxC[/URL]
Kullanacağınız amaca yönelik üretilmemiş ilaçlarda çok dikkatli olmak gerekli. Etkin madde aynı olabilir ama dozlaması çok farklı oluyor, dozlamayaı doğru ayarlamak gerekli ama esas sorun daha önce hobiciler tarafından test edilmemişse içinde farklı katkılar olabiliyor. İlacın raf ömrünü uzatmak yada yada etkinliğini artırmak için yan katkılar konuyor. Bu katkılar akvaryum ortamına uygun olmayabiliyor, balığa zara vermesede filtredeki yararlı bakteriyi öldürük tankın dengesini bozabiliyor. Keza bu durmu bizzat yaşadım. Şİmdi adını hatırlamadığım kedi köpek için yapılmış paraziquantel etkin maddeli ilaç kullandım, suda bulanıklaşma balıklarda garip hareketleri görünce hızla su değişimi yapıp durumu kurtardım. Sonrasında almanya ebay.de den havuz balıkları için satılan paraziquantel bul. Sağ olsun benim için ve Hüdai bey için hatırlı bir ortak arkadaşımız almanyadan gelirken getirdi. Hüdai bey bir sürü yavrusunu o ilaçla büyüttü. Almanyada getirtme imkanınız varsa linkini vereyim.
[URL]https://www.ebay.de/b/Praziquantel-in-Arzneimittel-Pflegeprodukte-fur-die-Fischhaltung/177798/bn_7004821752?srsltid=AfmBOop7oBKqp1k8N-zikBKg_L-kpdAfMcAVql8N_8uoU7cpq8qXwzxC[/URL]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=mutlubaba]Sol üstte rehber kısmında hesaplamalar bölümü işinize yarayacak aradığınız yer orası
keyifli hobiler
[/QUOTE]
Hesaplar yakın zamanda güncellenmediyse çok yanlış bilgiler veriyordu. Tamamen teorik yanlış kaynaklardan toplanıp derlenmiş bir hesaplıyıcı.
[QUOTE=secreteriat]2014ten beri yaptigim her armatürde bu makaleden yararlanmisimdir , hem türkiyede hem yurtdisinda bu makale kadar isik konusunda aciklayici cok az makale gördüm , hele gazli tüpleri t modellerin favori olarak kullanildigi dönemde ledler alakali bu konuyu yazmak [:iyi:] [:iyi:][:iyi:] ne demek istedigimi konunun ilk yillarindaki yapilan led karsiti yorumlara baktigimizda görebiliyoruz , nereden nereye gelindi [:)]
chat gtp ye yazdigimda dahi verdigi bilgiler ancak makaledeki kadar [:iyi:]
en son tankimi 3 yil önce yapmistim , tank bozuldugunda arkadasima vermistim , simdi yeni bir tank aldim ve yeni bir armatür yaptim , litre basi 0,40 watt civari denk geliyor :
3 adet 5o cm lik bridgelux thrive 6500k : 20 watt
3 adet samsung powerled deep red : 3 watt
2 adet samsung powerled royalblue :2 watt kullandim
ihtiyaca göre 500ma driver kullanirsam wattlarda yükselebilir , tankin arkasina yapacagim sump icin akrilik cam siparis ederken armatür icinde verdim , aslinda size bir danisacaktim , (hesaba giris yapamadim siparis vermeden önce neyseki girisi yaptim uzun zaman sonra ) seffaf mi buzlu akrilik cam olsun diye ikisininde isik gecirgenligide
ayniydi , chihiros vb ne baktim buzlu satiniert denilen rengi kullanmislar , bende onu tercih ettim hemde seffafa göre daha az göz aliyor .
[/QUOTE]
Floresandan lede geçtiğimiz o ilk zamanları hatırlıyorum. O ışıkta su marulu bile yetiştiremezsiniz diyenler var [:lol:]
[QUOTE=mutlubaba]Sol üstte rehber kısmında hesaplamalar bölümü işinize yarayacak aradığınız yer orası
keyifli hobiler
[/QUOTE]
Hesaplar yakın zamanda güncellenmediyse çok yanlış bilgiler veriyordu. Tamamen teorik yanlış kaynaklardan toplanıp derlenmiş bir hesaplıyıcı.
[QUOTE=secreteriat]2014ten beri yaptigim her armatürde bu makaleden yararlanmisimdir , hem türkiyede hem yurtdisinda bu makale kadar isik konusunda aciklayici cok az makale gördüm , hele gazli tüpleri t modellerin favori olarak kullanildigi dönemde ledler alakali bu konuyu yazmak [:iyi:] [:iyi:][:iyi:] ne demek istedigimi konunun ilk yillarindaki yapilan led karsiti yorumlara baktigimizda görebiliyoruz , nereden nereye gelindi [:)]
chat gtp ye yazdigimda dahi verdigi bilgiler ancak makaledeki kadar [:iyi:]
en son tankimi 3 yil önce yapmistim , tank bozuldugunda arkadasima vermistim , simdi yeni bir tank aldim ve yeni bir armatür yaptim , litre basi 0,40 watt civari denk geliyor :
3 adet 5o cm lik bridgelux thrive 6500k : 20 watt
3 adet samsung powerled deep red : 3 watt
2 adet samsung powerled royalblue :2 watt kullandim
ihtiyaca göre 500ma driver kullanirsam wattlarda yükselebilir , tankin arkasina yapacagim sump icin akrilik cam siparis ederken armatür icinde verdim , aslinda size bir danisacaktim , (hesaba giris yapamadim siparis vermeden önce neyseki girisi yaptim uzun zaman sonra ) seffaf mi buzlu akrilik cam olsun diye ikisininde isik gecirgenligide
ayniydi , chihiros vb ne baktim buzlu satiniert denilen rengi kullanmislar , bende onu tercih ettim hemde seffafa göre daha az göz aliyor .
[/QUOTE]
Floresandan lede geçtiğimiz o ilk zamanları hatırlıyorum. O ışıkta su marulu bile yetiştiremezsiniz diyenler var [:lol:]
[QUOTE=sametyildiz]
Kafama takılan silis kum. Bölgede bu kum sıklıkla rastlanıyor. Bende bölgeyi olabildiğince taklit etmek istiyorum. Kafamdaki Bolivian Ram, Sterbai gibi canlılarda bu kumu seven canlılar. Alt katmanın (her ikisini de kullandığımı farz edersek bu fikir hoşuma gitti [:)]) üstüne ort. 5-6 cm luk silis kum katmanına karışması olası bir durum mu? Dış müdahele dışında bana zor görünüyor. Ama silis kum ağırlığından ötürü çökebilir mi ondan emin olamıyorum.
Seçtiğim bitkilerden kuma gömülecek olanlar Helanthiumlar. Gördüğüm örneklerde de silis kumda çok zorluk yaratmamış. Hydrocotyle leucocephala da kuma gömmeyi başarabilir miyim emin değilim. Sanırım köklere sarmak daha uygun olurmuş. [/QUOTE]
Bolivian ram olacaksa kesin karışır. Bolivian ram'ın genusu microgeophagus, kelime kelime tercümesi küçük toprak yiyen. Kumu karıştırmaması mümkün değil. Keza stebaide yüzeysel olsada kumu eşeliyecek. Balık açısında düşünceniz doğru, habitatlarının zemini genelde buna benzer ve kumlu yumuşak yüzeyi seven türler ama bitki açısından uygun değil. Bu balıklar olmasa bile geçen zaman içinde illaki sökülen dikilen bitkiler olacak. Bazen siz peyzajı beğenmeyip değiştireceksiniz bazen bazı bitkiler aşırı yayılıp istila yapacak, temizlenmesi sökülmesi gerekecek. 5-6cm silisde karışma azalır ama o zamanda silis zemini boğar. Silisin sorunu içinden suyun çok az geçmesi oksijen geçirmemesi. Kökler ve onunla simbotik yaşam halinde olan mikro organizmalar için uygun ortam olmuyor. Daha kötüsü zemine oksijen ulaşamadığı için zamanla biriken organik atıklar toksiklesiyor. O kadar kalın kumda alt tabanda toksik ortam oluşturur. Şöyle çözebilirsiniz, vitasand'ın ince dere kumu var, 1-2mm kalınlıkta. Onu yada benzerini 5cm kadar koyarsanız karışma minimum olur, daha iyi oksijen geçirir, kökler yayılabilir. Walstad tanklarımda altına toprağı hapsetmesi için kullandığım bir kum iyi sonuç alıyorum.
[QUOTE=sametyildiz]
Kafama takılan silis kum. Bölgede bu kum sıklıkla rastlanıyor. Bende bölgeyi olabildiğince taklit etmek istiyorum. Kafamdaki Bolivian Ram, Sterbai gibi canlılarda bu kumu seven canlılar. Alt katmanın (her ikisini de kullandığımı farz edersek bu fikir hoşuma gitti [:)]) üstüne ort. 5-6 cm luk silis kum katmanına karışması olası bir durum mu? Dış müdahele dışında bana zor görünüyor. Ama silis kum ağırlığından ötürü çökebilir mi ondan emin olamıyorum.
Seçtiğim bitkilerden kuma gömülecek olanlar Helanthiumlar. Gördüğüm örneklerde de silis kumda çok zorluk yaratmamış. Hydrocotyle leucocephala da kuma gömmeyi başarabilir miyim emin değilim. Sanırım köklere sarmak daha uygun olurmuş. [/QUOTE]
Bolivian ram olacaksa kesin karışır. Bolivian ram'ın genusu microgeophagus, kelime kelime tercümesi küçük toprak yiyen. Kumu karıştırmaması mümkün değil. Keza stebaide yüzeysel olsada kumu eşeliyecek. Balık açısında düşünceniz doğru, habitatlarının zemini genelde buna benzer ve kumlu yumuşak yüzeyi seven türler ama bitki açısından uygun değil. Bu balıklar olmasa bile geçen zaman içinde illaki sökülen dikilen bitkiler olacak. Bazen siz peyzajı beğenmeyip değiştireceksiniz bazen bazı bitkiler aşırı yayılıp istila yapacak, temizlenmesi sökülmesi gerekecek. 5-6cm silisde karışma azalır ama o zamanda silis zemini boğar. Silisin sorunu içinden suyun çok az geçmesi oksijen geçirmemesi. Kökler ve onunla simbotik yaşam halinde olan mikro organizmalar için uygun ortam olmuyor. Daha kötüsü zemine oksijen ulaşamadığı için zamanla biriken organik atıklar toksiklesiyor. O kadar kalın kumda alt tabanda toksik ortam oluşturur. Şöyle çözebilirsiniz, vitasand'ın ince dere kumu var, 1-2mm kalınlıkta. Onu yada benzerini 5cm kadar koyarsanız karışma minimum olur, daha iyi oksijen geçirir, kökler yayılabilir. Walstad tanklarımda altına toprağı hapsetmesi için kullandığım bir kum iyi sonuç alıyorum.
Silis kötü fikir olur. Hem ağır hemde oksijen geçirmediği için bitki köklerini boğuyor, kök gelişimiz zorlaşıyor. Aktif toprak hafif birşey ve ufalanıyorda, akvaryumda bitki dik sök illaki karışacaklar, karıştıklarında çamurlaşırlar. Bitki hobisine ilk başladığım yıllarda o hatayı yapmıştım. Kötü çamurlaşmıstı.
Silis kötü fikir olur. Hem ağır hemde oksijen geçirmediği için bitki köklerini boğuyor, kök gelişimiz zorlaşıyor. Aktif toprak hafif birşey ve ufalanıyorda, akvaryumda bitki dik sök illaki karışacaklar, karıştıklarında çamurlaşırlar. Bitki hobisine ilk başladığım yıllarda o hatayı yapmıştım. Kötü çamurlaşmıstı.
Silindir Walstad Çalışması
[QUOTE=Cyber_Scout]
Su içi gövdede yaprak kalmamış..
2 sebebini tecrübe ettim..
1. Işık o bölgeye yetmiyor.
2. Bitki suyu terk etmek istiyor.
Emers forma geçip kendini kurtarma çabası olması muhtemel..
Su değerleriniz yada besin miktarı bitkiye uygun olmayabilir.
Çok güzel görünüyor ama..[:nazar:][/QUOTE]
Su altındaki bitkilerde gelişim sorunu yok. Suyun atltındada yoğun bitki var. Suda besin yetersizliği olduğunu sanmıyorum, keza besinlerinide sudan emiyorlar. Kuvvetli güneş ışığına uşamak için dışarı çıkıyor. İçerde kalan yapraksız kısımlarıde suyun altında gelmiyor. Muhtemelen emerse geçen yapraklar neme gelmiyor. Işıkdan olacağını sanmam. Her yönden ışık geliyor. Tepeden aydınaltmadan yandan dışardan pencereden. Bu bitki bundan çok daha az ışıkla bir iyi yetişen arsız bir tür.
[QUOTE=Cyber_Scout]
Su içi gövdede yaprak kalmamış..
2 sebebini tecrübe ettim..
1. Işık o bölgeye yetmiyor.
2. Bitki suyu terk etmek istiyor.
Emers forma geçip kendini kurtarma çabası olması muhtemel..
Su değerleriniz yada besin miktarı bitkiye uygun olmayabilir.
Çok güzel görünüyor ama..[:nazar:][/QUOTE]
Su altındaki bitkilerde gelişim sorunu yok. Suyun atltındada yoğun bitki var. Suda besin yetersizliği olduğunu sanmıyorum, keza besinlerinide sudan emiyorlar. Kuvvetli güneş ışığına uşamak için dışarı çıkıyor. İçerde kalan yapraksız kısımlarıde suyun altında gelmiyor. Muhtemelen emerse geçen yapraklar neme gelmiyor. Işıkdan olacağını sanmam. Her yönden ışık geliyor. Tepeden aydınaltmadan yandan dışardan pencereden. Bu bitki bundan çok daha az ışıkla bir iyi yetişen arsız bir tür.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=Hakan ARP]Merhaba Mustafa Bey,
40 litre bitkili akvaryumumda co2 takviyesi ve tamamı seachem markalı gübrelerden sitesinde hightech haftalık programına göre sıvı gübre eklemesi yapmaktayım. Sizin ilk sayfada anlattığımız oran ve watt değerine göre aşağıdaki listede anlattığım şekilde bir led aydınlatmaya sahibim. Ve günlük 6,5 saat aydınlatma yapmaktayım. Aydınlatma ve taban arası mesafe 27 cm'dir.
6 adet 6500k 3,2 volt 160 lümen
2 adet 650-670nm deep red 2,4 volt 80 lümen
1 adet 430-450nm royal blue 3,2 volt 25 lümen
Ancak kırmızı renkli bitkilerimde istediğim kırmızı renkleri elde edemiyorum.
Bitkilerim ;
Alternanthera Reineckii Rosanervig
cabomba furcata purple
Acaba aydınlatma led sayı ve dağılımda değişiklik mi yapmam gerekiyor. Tavsiye ve yorumda bulunabilir misiniz.
Teşekkürler[/QUOTE]
Işık gücü zayıf kalmış. Normal geometride bir tanksa aydınlatma su yüzeyine yakın duracaksa yada uygun şekilde lens olacaksa minimum 12watt güçle 8 saat aydınaltma gerek, Amaç kızartma ise 16watt daha uygun olur hatta dengesi oturmuş düzgün gübrelenen co2lenen bakımı iyi bir tanksa 18-20 bile olur ama ışık artıkca daha çok bakım isteyecektir dengesizlik halinde daha kötü yosunlanacaktır. Tankın tam ölçülerini en boy yükseklik olarak verirseniz hatta foto olursa daha iyi yardımcı olabilirim.
[QUOTE=Hakan ARP]Merhaba Mustafa Bey,
40 litre bitkili akvaryumumda co2 takviyesi ve tamamı seachem markalı gübrelerden sitesinde hightech haftalık programına göre sıvı gübre eklemesi yapmaktayım. Sizin ilk sayfada anlattığımız oran ve watt değerine göre aşağıdaki listede anlattığım şekilde bir led aydınlatmaya sahibim. Ve günlük 6,5 saat aydınlatma yapmaktayım. Aydınlatma ve taban arası mesafe 27 cm'dir.
6 adet 6500k 3,2 volt 160 lümen
2 adet 650-670nm deep red 2,4 volt 80 lümen
1 adet 430-450nm royal blue 3,2 volt 25 lümen
Ancak kırmızı renkli bitkilerimde istediğim kırmızı renkleri elde edemiyorum.
Bitkilerim ;
Alternanthera Reineckii Rosanervig
cabomba furcata purple
Acaba aydınlatma led sayı ve dağılımda değişiklik mi yapmam gerekiyor. Tavsiye ve yorumda bulunabilir misiniz.
Teşekkürler[/QUOTE]
Işık gücü zayıf kalmış. Normal geometride bir tanksa aydınlatma su yüzeyine yakın duracaksa yada uygun şekilde lens olacaksa minimum 12watt güçle 8 saat aydınaltma gerek, Amaç kızartma ise 16watt daha uygun olur hatta dengesi oturmuş düzgün gübrelenen co2lenen bakımı iyi bir tanksa 18-20 bile olur ama ışık artıkca daha çok bakım isteyecektir dengesizlik halinde daha kötü yosunlanacaktır. Tankın tam ölçülerini en boy yükseklik olarak verirseniz hatta foto olursa daha iyi yardımcı olabilirim.
[QUOTE=Taha⚡]Abi merhaba bu walstad silindirik ya bir yerde dedilerde silikdirik olamsi balığın gözüne etki eder tüm işik direkt gözüne vurur falan doğru mudur [/QUOTE]
Işığı kırıp deforme ediyor ama dışardan aşırı parlak ışık tanka vurmadıkça tehlikeli bir durum olmayacaktır, keza cam kenarında olsada tanka doğrudan güneş vurmuyor öünde perdeler var. Kaldıki ışık bir yere odaklanırken başka noktadan uzaklaşıyor ve tankda çok fazla bitki yoğunluğu var, karanlık loş ortamda çok, balık bir şeyden rahatsız olursa rahat edeceği başka bir köşe bulacaktır.
[QUOTE=Taha⚡]Abi merhaba bu walstad silindirik ya bir yerde dedilerde silikdirik olamsi balığın gözüne etki eder tüm işik direkt gözüne vurur falan doğru mudur [/QUOTE]
Işığı kırıp deforme ediyor ama dışardan aşırı parlak ışık tanka vurmadıkça tehlikeli bir durum olmayacaktır, keza cam kenarında olsada tanka doğrudan güneş vurmuyor öünde perdeler var. Kaldıki ışık bir yere odaklanırken başka noktadan uzaklaşıyor ve tankda çok fazla bitki yoğunluğu var, karanlık loş ortamda çok, balık bir şeyden rahatsız olursa rahat edeceği başka bir köşe bulacaktır.
O zaman şöyle bir güncel foto paylaşayım. Bitkiler çıldırmış durumda. Her yeri sarıyorlar.
O zaman şöyle bir güncel foto paylaşayım. Bitkiler çıldırmış durumda. Her yeri sarıyorlar.
[QUOTE=damlasoytrk]Filtre olmadan balıklar nasıl yasıyor[:?][/QUOTE]
Fıltrasyonu bitkiler yapıyor. Walstad metodu diye aratırsanız daha detaylı bilgi bulursunuz. Normal kurulumdan farklı olarak kumun altında bitki toprağı var. Toprak mikro elementleri karşıladığı için bitki yoğun ışıkda sudaki tüm amonyağı fosfatı emiyor. Amonyak nitrata dönüşüp tankda birikmediğinden normal tank gibi sık su değişimleride istemiyor. Fazla bitkiyi budayıp ekilen suyu tamamlaması yeterli.[EDIT]darkaura,2025-12-11 19:54:56[/EDIT]
[QUOTE=damlasoytrk]Filtre olmadan balıklar nasıl yasıyor[:?][/QUOTE]
Fıltrasyonu bitkiler yapıyor. Walstad metodu diye aratırsanız daha detaylı bilgi bulursunuz. Normal kurulumdan farklı olarak kumun altında bitki toprağı var. Toprak mikro elementleri karşıladığı için bitki yoğun ışıkda sudaki tüm amonyağı fosfatı emiyor. Amonyak nitrata dönüşüp tankda birikmediğinden normal tank gibi sık su değişimleride istemiyor. Fazla bitkiyi budayıp ekilen suyu tamamlaması yeterli.[EDIT]darkaura,2025-12-11 19:54:56[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Su Üstü Bitkileri Hakkında musses00, 10:50
Akvaryum Tanıtımı - Frogbit Siyah Leke sina cen, 10:45
Bitki Türleri ve Bakımı - Aquael Fzn Pro Serisi Şelale Filtre burak3206, 10:34
Malzemeler ve Yemler Forumu - Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus Cyber_Scout, 10:04
Akvaryum Tanıtımı - Salyangozlar Alper-S, 09:35
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Suyu Neden Buharlaşır ? Taha⚡, 09:33
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin Alper-S, 09:30
Yeni Üye Forumu - Göz Fungusu Orhan76, 09:18
Hastalıklar ve İlaçlar - Flowerhorn Derisindeki Nedir ballantines, 09:05
Hastalıklar ve İlaçlar - 20 Tds Su İle Deniz Akvaryumu Kurulabilir Mi? ogurcay, 07:57
Deniz Akvaryumları Genel - Arka Plan Bitki Önerisi Ömer Kaan, 03:17
Bitki Türleri ve Bakımı - Lepistes Akvaryumu Bitki Önerisi fishhyy, 00:43
Bitki Akvaryumları Genel - 20x20 Küp Beta Akvaryumu anil1912, 00:34
Akvaryum Tanıtımı - 50x50x50 Bitkili Akvaryum Tür Önerisi fishhyy, 23:27
Yeni Üye Forumu - Betta Dimidiata - Firefly umitopall, 22:14
Labirentliler Tanıtımı - Yeni Bitki Akvaryum İçin Bitki Seçimi fishhyy, 20:29
Bitki Akvaryumları Genel - Tropheus Su Değerleri Çağatay Tozak, 18:33
Tropheus - Gece Mavi Işık Zararlı Olur Mu? Srknatmn, 17:55
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Albino Koi Lepistesim Doğurmuş Zaid, 17:40
Canlı Doğuranlar - Tetra 6 İn One Test Çubuklarını Kesiyorum? Ehtiyar, 17:34
Hastalıklar ve İlaçlar - Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi aupqua, 15:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Co2 Sistemleri Hakkında kilgarrah, 15:28
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Parosphromenus Deissneri (meyankökü Gurami) Sorusu Cyber_Scout, 14:38
Labirentliler - Blackwater Akvaryum flanormimar, 12:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Low Tech Bitki Önerisi Ömer Kaan, 11:50
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni 56 Litrelik Nano Deniz Akvaryumu Praton, 11:36
Deniz Akvaryumları Genel - Altın Gurami Çifti Ve Arkadaşları Dedoktif, 11:01
Akvaryum Tanıtımı - Sera Bakto Tabs Yemi Orhan76, 09:34
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Işık İsmail_0631, 01:13
Bitki Akvaryumları Genel - 80 Litre Bitkili (ıwagumi) Akvaryum – Filtre, Co₂ Hatsunepuffer, 23:38
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Macmasteri Tedavisi HarunYILDIRIM, 21:14
Hastalıklar ve İlaçlar - 2. El Akvaryum Alınırmı Nelere Dikkat Edilmeli? Eminsalih, 21:05
Yeni Üye Forumu - Yosun Problemi Br45, 20:44
Yosun - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 19:25
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Doğumu Jemaisvu, 19:21
Yeni Üye Forumu - Blackwater Akvaryum Kurulumu... Eflatun61, 19:00
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Fiyat sinan çelik, 18:05
Fiyat Forumu - Yumurtalarda Sıkıntı Olur Mu Amatör balıkçı, 17:37
Kedi Balıkları Forumu - Cinsiyet Ayrımı Hilmi22, 16:53
Yeni Üye Forumu - Meyankökü Gurami - Parosphromenus Deissneri İnci Kefali, 16:47
Labirentliler Tanıtımı - Biraz Farklı Tür Önerisi Lazım Hatsunepuffer, 16:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Sorusu K0L0Ni, 16:11
Filtre ve Sump Yapımı - Bitkili Akvaryum İçin Kum Önerisi koraykbl, 15:33
Yeni Üye Forumu - Değerlendirme Ve Öneri Mrtozmen, 14:32
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Küplerinde Koku Sorunu TurX, 14:06
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu Canlı Nedir Amatör balıkçı, 13:58
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Aydınlatma Süresi Tavsiye Kaangzkr, 13:52
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bitkili Akvaryum İçin Destek 🙏 hytgcr, 13:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ramirezi Hakkında Her Şey (güncel) BLGHN, 12:57
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Lepistes Dışkısı Neden Böyle Akvarist1923, 12:46
Canlı Doğuranlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 10:59
- Oase Biomaster Thermo 250 V2 Dış Filtre paxal 10:35
- Apiatogramma Macmasteri Genç Çiftler rhn35 10:27
- Elma Salyangozu (özel Tür) GOLDFISH 10:13
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 10:13
- Buhar Camlı 64 Lt Temiz Akvaryum ALEM 10:07
- Satılık-takas Malzeme demasonici 10:00
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:55
- Süper Red Erkek Vatoz, Corydoras Sterbai nikon_ 09:55
- Beyaz Ve Mikro Kurt Kültürleri nikon_ 09:55
- Mikrofex & Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 09:52
- Katil Saly. & Sakura & Sarı & Ramshorn & Java Moss scorpion26 09:52
- Leleupi scorpion26 09:52
- Ada Amazonia V2 Soil Toprak WnrAquascaping 09:40
- Hobiye Son. Malzemelerimi Satıyorum. Güncellendi. osmandbnl 09:35
- Mickey Mouse Plati,albino Vatoz,aymoly,lepistes EKAR 09:29
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 09:29
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 08:54
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 08:54
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 08:43
- Taşınma Nedeniyle Toplu Satış ***çok Uygun*** Kfat 08:42
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 08:41
- Rasbora Arıyorum Miller 08:41
- Sağlam Kan Velifera Aranıyor incaia 08:02
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 06:56
- Hb.white Lepistes jaloreef 04:37
- Akvaryum jaloreef 04:37
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 00:20
- Hongsloi Süper Red AtlasPoyraz 00:13
- Odessa Barb rasporasrc 23:38
- Satılık Uaru Çifti – 25cm+ rasporasrc 23:38
- Hb White Lepistes omererbas 22:26
- Electric Blue Acara / Platinum Marble Melek omererbas 22:26
- 2.67 Tüp Furcifer 21:58
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 21:58
- Creaqua Nano Elit Furcifer 21:58
- Akvaryum Arıtma Ürünleri Sayfamız İndirimde... zafer3885 21:45
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:45
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 21:32
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 21:32
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 21:32
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 21:30
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 21:30
- 40x40x40, Resun Air 8000, Isıtıcı, Yati Kök MurathanM 20:46
- Geophagus Arıyorum MurathanM 20:46
- Akvaryum Arıyorum Nano 30x30x30 Veya 50cm E Kadar TSVforever 20:21
- Akvaryum, Malzeme, Bitki Ve Canlı -samsun- orcrist 19:48
- Yati Kökü Ve Eheimısıtıcılar orcrist 19:48
- Fluval 207 sametyildiz 19:23
- 60x40x(40-15)h Aksan Sıfır Diamond Paludaryum artgy 19:08
KULLANICILAR
- 106 Online Kullanıcı, 59 Üye
Online Kullanıcılar
pitsem,
Hürdem erman,
sina cen,
HaydarGul,
Cyber_Scout,
a.gumrah,
cokmutlu,
scorpion26,
GOLDFISH,
sahinabi,
reprise,
Koksal Gurkan,
Orhan76,
Anselmo458,
darkelf,
buraktanatar,
EKAR,
ciways,
egemenc,
sorceres,
osmandbnl,
Tinazor,
oguzhn,
Umt61,
SalihNarci,
Tatar10,
ziglog,
İsmail YILDIRIM,
pilatin,
Qguz,
mesutt,
kambortam,
Rafayel,
sametyildiz,
BİTKİ SETİ,
Serhans,
Catalus,
Diplomi_wgml,
Redrainbow,
ballantines,
ALEM,
musses00,
SerkanYilmaz,
Mehari,
dimbeleth,
GreeNWooD,
KolsuzAhtapot,
Praton,
Enes543404,
Corydoras.gram,
H.Ocal,
sevkiyldrm,
avukathasan06,
İlyascitak,
demasonici,
Hidro Dinamik,
Mustafa Fındık,
bayerische_M52,
burak3206,
yildiztech,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.