ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5970
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
3 Saat 22 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4719 [0.81 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
80 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=Omer0618][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200775/210920261147301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200775/210920261147331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200775/210920261147361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200775/210920261148301.jpg[/IMG]

Toplam 108 led, 60derece lens kullandım şuan.

Soguk Beyaz (6500K),XPGEWT-01-0000-00000BQE1,6500K (XP-G4),33
Dogal Beyaz (4000K),L1HX-40802E0000000,4000K (HL2X),8
Sicak Beyaz (3500K),XPEWHT-L1-0000-00BE6,3500K (XP-E),7
Deep Red (660nm),SPHRD2L3DH20E7W41J,660nm (LH351H),16
Royal Blue (458nm),XTEARY-00-0000-000000K01,458nm (XT-E),12
Violet / Mor (420nm),CUN26A1B,420nm,9
Cyan Green (505nm),QLSP07CGUC,505nm (Qualiteq),5
Amber (590nm),XPEBAM-L1-0000-00901,590nm (XP-E2),5
Red / Kirmizi (625nm),XPEBRD-L1-0000-00501,625nm (XP-E2),3
Blue / Mavi (473nm),XPEBBL-L1-0000-00302,473nm (XP-E2),3
Far Red (730nm),XPEBFR-L1-0000-00701,730nm (XP-E2),3
Green / Yesil (525nm),XPEBGR-L1-0000-00E02,525nm (XP-E2),2
UV-A / Ultraviyole (405nm),QLUV07J3QCV,405nm (UV-A),2

Akvaryumda henüz bitki yok ama sandığım kadar yüksek bir ışık olmadı.
Nldd ile ışığın şiddetini ayarlayabiliyorum. Şuan tek sıkıntı pwm kaynaklı küçük bir zırıltı var ve önceden bunu tahmin edemedim. Önceden bilseydim esp tarafına koyardım ve dolapta okadar duyulmazdı bu ses. Aslında rahatsız etmiyor. Fan pwm sesi daha fazla diyebilirim. Stabil kullanımda 38 39 dereceler uygun ışıkta tabi full açarsak fansız kullanmak imkansız. 102hz olarak ayarlı pca nldd frekansı. Daha aşağı düşürsem ses gidiyor ama bunun sonucunda ledlerde pırpır oluyor.

Aslında proje bir bütün 6 ad gübre dozajı, 6ad gübre karıştırıcı, sıcaklık ayarlı su soğutma fanı, sıcaklık ayarlı aydınlatma soğutması, co2 ayarlı ph kontrol, tds ölçümü, aydınlatma, su kaçağı sensörü ve 220 hattın kesilmesi gibi özellikler ekledim. Esp32 ile yapılan projeye küçük bir ekran ekledim olup biteni görmek ve kolay kontrol sağlamak için. Tüm proje bu aslında ve baya uzun sürdü ama keyifliydi boş vakitlerde yaptım. Taşınma süreci vs de girince araya uzun sürdü ama sonunda bitti.[/QUOTE]

Temiz çok güzel çalışma. Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Pwm zırıltısı için pwm frekansını yükseltmek çözüm oluyor ama şimdi nldd nin speclerine baktım. Maksimum pwm frenkansı 1khz diyor yeterli olmaz. 20khz nin üzerine çıkabilse insan kulağı bunun üzerindeki frenkansları duyamıyor.

Led dağılımları için tavsiyelerim, doğal beyaz ve sıcak beyaz ledlerin pek bir espirileri yok. Beyaz ledlerin ışık spektrumlarına bakarsanız hepsinin aynı ışık dağılımına farklı mavi sarı oranlarıyla sahip olduklarını görürsünüz. Düşük kelvin beyazda daha az mavi daha çok sarı truncu oluyor. Sarı turuncu bandı fotosenteze en az katkısı olan renk grubu. Az miktarda olmaları yeterli onuda 6500-7000k soğuk beyaz çok güzel veriyor. Yani ama bitki gelişimi ise düşük kelvin beyaz gereksiz.

Cyan green aslında beyaz ledlerin en az sağladığı ışık noktasına geliyorlar, zamanında çok umutla denemiştim. Fotosenteze etkisi olan bir nokta değil ama görsellik ve renk çeşitliliği olarak beklentim büyüktü. Donuk bir renk verdi ne yazıkkı. Tabi zevk meselesi ama 520nm yeşil bitkileri çok daha canlı parlak gösteriyor. Görsellik için az miktarda 520 yeşil öneririm.

Amber çok test etmedim. Fotosenteze etki eden bir dalgaboyu değil. Test edersiniz.

Far red karasal bitkilerde fotosentezi artıran bir dalgaboyu ama sucul bitkilerde çok bir etkisini görmediğim gibi garip yosunların türemesine neden oldu. Sayısnı az koymuşşsunu gerçi.

420-430nm uv fotosentezin kuvvetli olduğu yerlerden biri, az miktarda 405 uv de fayda sağlar ama uv ler konusunda uyarayım çok fazla kullanmayın. Kuvvettli uv ve mavi demiri şelalatından ayırıp yosun patlamasına neden olabiliyor. Dalga boyu azaldıkca bu etkide artıyor. Dikkatli orantılı kullanılması gerekli.

Son olarak farklı dalga boyları denerken asla sert geçişler yapmayın. Doğru ayar bile verseniz sert geçişte bitki adapte olmayıp geç cevap verebiliyor.

Çok iyi bir düzenek olmuş. Tecrübelerinizi bizime paylaşırsanız seviniriz.
Su Değişimi İçin Otomasyon Planım
[QUOTE=pianoƒish]Bu şekilde bir güncelleme yaptım. Bir anahtarla kırmızı ledleri kapatmak mümkün. Yani sadece beyaz yada beyaz + kırmızı olarak kullanılabiliyor ama kırmızıların dizilimi problem olabilir mi? kenarlar yerine ortaya, beyazların arasında kalacak şekilde mi yapmalıydım? yani üst ve alt kenarlara beyaz ledler yakın, kırmızılar orta hatta olacak şekilde. Yoksa fark etmez mi?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/090920260055411.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/090920260055421.jpg[/IMG]

@darkaura [/QUOTE]

630nm kırmızı renk olarak baskındır, eşit dağılmadığında tankda farkını hemen görürsünüz
Askı Dış Filtre - Yeşil Su Sorunu - Malzeme ?
[QUOTE=Kalyoncu]

200 litre[/QUOTE]

200lt ye o filtre yetmez yani. Canlı yükünede bağlı tabiyki ama o filtrein sepet boyutları çok ufak. O tip askı filtrelerden kullandım. Onlar 50-100lt tanklar için ideal. 200lt için ancak canlı yükü az olacak ve suyun hareketi için ikinci bir iç filtre olacak ancak öyle ucu ucuna yeter. Filtrasyon için genel kabül filtrenin tankdaki suyu saatde 3 kere döndürmesidir ama filtre dolduğunda debisi düşeceğinden ve çoğu üretici model bilgisine gerçek değerin üzerinde yazdığından idealı tank hacminin 4-5 katı kapasitede filtre koymaktır. Yani sizin tanka 900-1000lt/saat lik düzgün bir dış filtre lazım. Askıyla olmaz.[EDIT]darkaura,2026-09-08 09:25:14[/EDIT]
Zeolit diyorsunuz muhtemelen. Açıkcası zeolittden çok fayda görmedim ama sizin esas sorun filtreyle çok oynadığınız için oluyor. Düzgün çalışan filtreye dokunmasanız eskidikçe daha iyi filtrasyon yapar. Şu an içinde siporax ve sünger varsa filtreye daha dokunmayın, bakteri kültürü ile takviye edin. Bir daha yeşil su yapsada dokunmayın. Bir daha yeşillenirse henüz bakteri oturmadığı içindir yada en kötü senaryo suya bir yerden bir kimyasal bir şey gelip bakteriye zarar veriyordur.

Bu arada aydinlatmadan hiç bahsetmediniz. Yüksek kelvin led varsa oda etkiyi artırır. [EDIT]darkaura,2026-09-07 11:31:28[/EDIT]
[QUOTE=Kalyoncu]Hocam teşekkürler.

Evet filtreyi musluk suyu ile yıkadım :(
Şebeke suyu koydum.
Seramik konusunda sera marka aldım kaliteli.

Bu dış filtrede 3 tane sepet var - sepetlerde şuan sadece seramik var - sol taraf ise sünger.

Başka bir malzemeye gerek var mı acaba? Acaba yanlış veya eksik malzememi koydum ? Çünkü inanılmaz bir yeşil su oluyor ilk kez karşılaştım bu duruma.
[/QUOTE]

Tüm malzemeyi değiştirmekte hata. Filtreyi sıfırlamış oluyorsunuz. Mevcut malzeme gayet uygun tek sorun henüz bakteri oluşmamış olması. Şu durumda seachem stability benzeri bakteri takviyesi koyup tankda %50yi geçmeyen sık değişimleri yaparak amonyağı kontrol altında tutun. Aydınlatmayı kapatıp hatta tankı tamamen sarıp karartma yaparak yeşil suyu atabilirsiniz. Atması zor olabiliyor. Bir ilaç yüzünden zamanında başıma gelmişti, ancak uv filtre ile kurtulabildim. Filtre tıkanmadıkça çok ellemeyin. Debisi düştüğünde akvaryumdan aldığınız su ile hırpalamadan sadece kaba pisliğini alın. Filtre malzemeleri asla su dışında uzun beklemesin. Su değişiminide her zaman iyi dinlenmiş su ile yapın. Bazen şebekede hiç klor olmuyor, sorun yaşamazsınız bazı zamanlar çok aşırı atıyorlar. Belli olmuyor.
Yeniden kurmak hata olmuş. Yeşil su amonyak sıçraması ve kuvvetli yada mavi/uv spektrumu aşırı yüksek aydınlatma bir araya geldiğinde yapar. Bir kere yaptığında da atması biraz zordur. İlk sefer neden yapmış olabilir, filtreyi musluk suyu ile aşırı yıkadıysanız yapar, %50linin üzerinde aşırı su değişimi yaptıysanız yapar, klorlu şebeke suyunu dinlendirmeden kullandıysanız yapar, bakterilere zarar verecek yosun ilacı da benzeri ilaç kullandıysanız yapar. Özetle bakteri dengesine zarar verecek şeyler yaptıysanız olur. Kurtulmak için su değişimi çok fayda etmez, sağlam karartma ve bakteri dengesini iyi oturtmak gerekir. Bakteri kültürü takviyesiyle filtreye kaliteli substrat eklemesi yapılabilir. Sakın filtreden eski malzemenin tamamını çıkarıp tekrar sıfırlamayın. Az bir kaliteli malzeme fayda sağlar. Seramik koydum demişşiniz bazen filtre malzemesi diye düz seramik veriyorlar hiç bir işe yaramıyor. Mikro gözenekleri ile çok geniş yüzey alanı olan bir malzeme gerekli. Malzeme olarak kovadan bozma sera siporax, eheim substrat pro, seacham matrix yada daha uygun fiyatlı aquario neo pure önerebilirim. Bakteri kültürü olarakda seachem stability.

Yeşil yosundan kurtulamıyorsanız en hızlı temizleme yolu uv filtre kullanmaktır. Ama onuda uygun fiyatta ve uygun boyda bulması kolay olmuyor. Eskiden aliexpress'den ucuza 3w mini uv filtre alınabiliyordu. Büyük tankda bile iş görüyordu. Artık o yolda kapandı.
Hızlı Bir Nano Kurulum Yapmam Gerekiyor
30x30 güzel ölçü. Mesajda belirtmemişsiniz bakteri kültürü mutlaka kullanın. Tankın döngüsü çok daha hızlı oturur. İlk zamanlar sık ama düşük yüzde su değişimi yaparak amaonyak durumunu dengede tutabilirsiniz. Seachems stability öneririm. Varsa eski sağlıklı bir akvaryum yada aktışf kullanılan filtre süngeri oturma sürecini dahada hızlandırır.
Su Değişimi İçin Otomasyon Planım
[QUOTE=pianoƒish]
Bu arada asıl sormam gerekeni unuttum;

Üstleri kapalı altları cam olacak, yani ledler kapalı durumda. Çok ısınırlar mı? Ledler çift taraflı bantları var kendi onlar tutacak ama armatüre ısı transferini engelleyecektir diye düşünüyorum çift taraflı bant. Üst kısma düzenli 0.5 cm lik delikler açmalı mıyım soğutma için?

@darkaura [/QUOTE]

Çok içe yoğun yerleşmedikleri için modül ledler çok ısınmazlar ama kapalı yere konularsa durum değişir. Isı içeri hapsolursa birikir sıcaklık artar ledlerin ömürleri kısalır. Kapalı yer önermem. İlla kapalı olacaksa bir kenarından delik açılıp bir fanla havalandırılması gerek.
Ramirezi Yumurtaları Hakkında Sorular
Daha önce musluk suyunda ramirezi yumurtası çatlatıp yavru yetiştirdim. Ama anaçlar daha önce musluk suyundan çıkmış yavrulardan geliyordu, hobici üretimiydi. Balığa bağlı, hem genlerine hemde yumurtalarına nasıl baktıklarına. Bazen ilk seferde olmuyor ama ikinci seferde tecrübelenip daha iyi bakabiliyorlar. Bakımdan kastım su üfleyip oksijenlendirmeleri, mantarlaşan yumurtaları diğer yumurtaları bozmadan temizlemeler. Kimse kesin bir şey diyemez. Deneyip göreceksiniz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.