Akvaryumda Kurak ve Yağışlı Mevsimler 2


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Yazan: Kristian Adolfsson
    Çeviren: Uğur Durak Yılmaz

    Balık Yetiştiricileri İçin Ek Fikirler

    Ø Yapay yağış mevsimi boyunca kireç taşını süzün. Suyu sertleştirebilir; fakat suyun kimyasındaki bu değişiklik belirli türlerin yumurtlamasına etki edebilir.

    Ø İyi beslenmiş balıkları uygun şartları olmayan (Yumurtlama olanağı olmayan, yanlış su değeri olan…v.s) akvaryumdan, yumurtlama için doğru olanaklara sahip bir akvaryuma aktarın.

    Yetiştirme (Besleme) Tasarıları İçin Tavsiyeler:

    1-Hazırlılar ve İpuçları:
    Besleyeceğiniz türler için uygun büyüklükte akvaryumlar seçin. Akvaryumun %25’i dolu olduğunda bile balıklara yetecek hacmi olmalıdır. Oksijen oranının motor ve hava taşı olmadan yüksek tutulabilmesi en önemli konudur. Saklanma yeri ve birkaç bitki için ayarlama yapılabilir. Akvaryum kurak mevsimin sonu gibi görünmelidir.

    2-Taban Malzemesi:
    Taban malzemesi kullanıp kullanmamak tartışılabilir. En yaygın olanı herhangi bir çeşit çakıl taşı kullanmaktır; fakat kaya veya ince kum da kullanılabilir. Taban malzemesi kullanıldığında, iyi bakterilerin çoğalması için uygun yüzey düzeyini arttırır.

    Taban Malzemesi Kullanımının Avantajları:
    Ø Bazı balık türleri; koyu, bazıları ise cansız, sönük(açık renk) tabanları tercih ederler. Bazı çöpçü balığı(corydoras) açık renk tabanlarda yaşarlar.

    Ø Çoğu tür, tabanı yoklayarak dolaşıp, yemek aramaktan çok hoşlanır.
    Ø Balıkların tabandaki yaşam yerlerinde daha az mantar yatağı olur.
    Ø Tabana düşen yumurtaları, yetişkin balıkların bulup yemelerini engeller.
    Ø Tabandan yasıma olmaz.

    Taban Malzemesi Kullanmanın Dezavantajları:
    Ø Tüm yemin yenilip yenilmediğini kontrol etmek zorlaşır.
    Ø Kumu süpürmeden temizlemek zordur. (Dip süpürgesi kastediliyor.)

    3-Eğer balıkları nasıl üreteceğinizi bilmiyorsanız; akvaryuma her şeyden biraz koymalısınız. Bitkilerin bir çok çeşidi vardır. Geniş yapraklı bitkiler (Myriophyllum, Cabomba ve Egeria), dar yapraklılar (Vallisneria) ve diğerleri (Java mos, Najas). Geniş bitkiler saksıları kolayca hareket ettirecek biçimde dikilebilir. Kökleri, farklı boyutlardaki kamışları v.s kullanabilirsiniz. Canlı bitkiler yerine yapay bitkiler de kullanılabilir. Bunlar kolayca dezenfekte edilebilir; yada yosunlardan temizlenebilir.

    4-Yeni akvaryum; balıkların daha önce bulunduğu akvaryum suyuyla doldurulmalı, ve su sıcaklığı aynı olmalıdır. Suyun yenisiyle değiştirildiğinden emin olunmalıdır. (nitrat seviyesi aynı olacak.)

    5-Ayarlanabilir akımı olan bir motor kullanılmalıdır.

    6-Işık düzeneği yüksek oranda ışık veriyor olmalıdır.

    7-Isıtıcı tabana yakın kurulmalı, ısı tabandan yayılmalıdır. fakat aynı zamanda da ayarı kolay olmalıdır. İyi kalite bir ısıtıcı kullanmaya özen gösterilmelidir.

    8- Akvaryumun yanları ve üstü kaplanmalıdır. Böylece siz odada dolaşırken balıkları ürkütmemiş olursunuz.

    9-Yumurtlama girişiminden önce balıklar siyah/beyaz sinek larvalarıyla beslenmemelidir.

    10-Kayalarınızın (Tercihen siyah kaya) ve akvaryumun içindeki her şeyin karbon sertliği (Çakıl eklendiğinde ph değerinin yükselmesini önlemek için.) 2-3 Kh’ de olmalıdır.

    11-Türlerine göre dişi-erkek oranını ayarlayarak olgun ve sağlıklı hayvanlar seçin, üretim akvaryumuna koyun. İki haftalık kurak sezonu atlatabilmeleri için iyi beslenmeleri gerekir.

    Akvaryum Günlüğü:

    Yağış Sezonunun Sonu:
    Hava, su ve yiyecek seviyesi azaltılmalıdır.

    1.gün: 1/10 kadar yemleme yapın. Işık şimdi 14 saat kadar tam ışıkla, bulutlu arası bir seviye olmalıdır. Motor en yüksek seviyede çalışmalıdır.

    2.gün: Su seviyesini %10 kadar azaltın. 1/10 kadar yemleme yapın. Toplam ağırlığı ve karbon sertliği oranını 1 derece arttırmak için kalsiyum karbonat ve magnezyum sülfat ekleyin. (Diğer bir yöntemde su seviyesinin %20’sini azaltmak ve seviyenin yarısı miktarda sert musluk suyu eklemek de olabilir.) Bir doz bitki gübresi de ekleyin.( Biraz da kaya tuzu dökün.)

    3.gün: Su seviyesini %10 kadar düşürün, bu sefer yemlemeyin. Sıcaklığı 1 derece kadar arttırın.

    4.gün: Su seviyesini %10 daha azaltın. Karbon sertliğini 1 derece arttırın. Normalin 1/10’u kadar yem verin. Kaya, çakıl, bitki v.s koyun.

    Kurak Sezon Başlangıcı:
    Beslemeyi yavaşlatın ve sonunda durdurun. Su seviyesi akımı da azaltın. Kalan suda ısı artacaktır.

    5.gün: Su oranını %10 daha azaltın ve beslemeyin. Sıcaklığı bir derece arttırın. Motoru ayarlayarak akımı yavaşlatın. Ph’ı kontrol edin.

    6.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Normalin 1/10’u kadar yem verin.

    7.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Karbon seviyesini 1 derece arttırın.

    21. güne kadar beslemeyi durdurun. Sıcaklığı 1 derece kadar artırın. 8.gün: Su seviyesini %10 azaltın.

    9.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Karbon sertliğini bir derece arttırın. Hava taşlarını kapatın. Motoru çıkartın ve temizleyin. Motoru başka bir akvaryumda çalıştırın ki ihtiyacınız olduğunda bakterileri ölmesin.

    10.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Su seviyesi akvaryumun kapasitesinin %25’nin altında olmalıdır. Sıcaklık 26 derece civarında olmalıdır. Kayaları, kumu, çakılı, bitkileri ekleyin. Bitki çoğaltıcı ekleyip, ışığı en yüksek seviyeye çıkartın. Yüzey bitkileri çıkartın. Ph’ı kontrol edin. Kültür aşılamasını başlatın.

    11-19.gün: Balıkları rahat bırakın…

    Yağışlı Sezon Başlangıcı:
    Havada bulutlar gözükebilir, fakat henüz yağış başlamaz.

    20.gün: Diğer akvaryumda çalışır durumda olan motoru temizleyin. Işığı azaltın (Hem süresini hem de yoğunluğunu 10 saat boyunca). Kayaları, bitkileri v.s çıkartın. Ph’ı kontrol edin.

    İlk Damla Düşüyor:
    21.gün: Yüzey bitkileri tekrar koyun. Balığın yumurtlamak için tercih edebileceği bitkilerden de ekleyin. Tankın %20’si kadar temiz ve dinlenmiş su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 3 derece az olmalıdır. Motoru koyun ve yarı hızda çalıştırın. Kara bulutları tasvir etmek için gün ortasında ışığı söndürün.(Birkaç saat) Sıcaklığı 2 derece düşürün. Sinek larvasıyla günde iki kez besleyin. Suyun bulanması için kültür başlangıcı ekleyin.

    22.gün: Tankın %20’si kadar su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 5 derece düşük olmalıdır. Motoru en yüksek hızda çalıştırın ve yüzeye tazyikle çarpmasını sağlayın. Sıcaklığı 2 dereceye düşürün. Çok sık ve çok miktarda yem verin. Vitamin ürünleri ve bitki gübresi ekleyin.

    23.gün: Tankın %20’si kadar su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 5 derece az olacak. Az miktarda oksijen seviyesini arttırın. Sıcaklığı 2 derece azaltın. Çok besleyin. Suyu bulandırın.

    24gün: Eğer balık dayanabilecek bir türse ısıtıcıyı kapatın. Tankı tamamen doldurun. Su tankın sıcaklığından 5 derece az olmalı. Sıcaklığı daha da düşürmek için gece cam açın. Çok fazla yem verin. Suyu daha da bulandırmak için bakteri kültürü ekleyin.

    Yağış Mevsiminin Son Noktası:
    25.gün: Oksijen seviyesini en yüksek düzeye çıkarın. Suyun %50’sini değiştirin. Bol yemleme yapın. 26.gün: 25 gün bu şekilde devam edin, TA Kİ ONLAR YUMURTLAYANA KADAR!

Üye Yorumları