Yarışma Katılımları Hakkında


Hasan03Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 601
Hasan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 09:38
Tabiki siz bu şekilde düşünüyorsanız öyle olsun. Iste ben gibilerde bu şekilde tepki almaktan korkuyor derken bunu kastetmiştim. Ben sadece bir fikrimi söyledim. Daha doğrusu cesaret edemedim ve abimin yazısının altına yazdım. Ve biliyorumki ben gibi bu forumda çok fazla kişi var. Tmm siz kendinizden büyüklerle yarıp yükseldinizki bunun sebebi sizin bu iş için ayıracağınız bütçe. Siz 29 yaşında meslek sahibi bir insansınız ve bu forumdaki şahısların nerdeyse yarısı öğrenci. İsterseniz yarışmalar daki katılımcılara bir bakın hepsi zor üst düzey balık (tabi bu ben tabirim). Yüzde 1 canlı doğuran falan var onlarda kazanma şansı yok dimi. Yani haksız rekabet var. Evinde canlı doğuran besleyenlerin kazanma şansı yok gibi. Siz giriyorsunuz yarışma katılımcıların resimlerine güzel bir lepistes var aaaaa birde floverfish(tam adını bumuydu bilmiyorum) sizce oy kime gider. Size bunu anlatmak istiyorum yani. Forumdaki lerin yüzde 30-35 i canlı doğuran kısmına bakıyorsa. Bana göre yani. Tabi bu yüzde 30un yüzde 20lik kısmı yeni başlayanlar yüzde 10 ise uzun zamandır bakanlardan diye düşünüyorum. Yani bu kesimin yarışmalara katılmaması katılsa bile birşey ile sonuçlanmaması bence çok üzücü. Tabiki yok ptt ligi 1.lig 2. Lig zart zurt demiyorum. Yarışmalar 2 seviye halinde olsa daha güzel olur diyorum. Bence bana katılan okadar çok kişi varki cesaret edemediklerinden ve forumdaki kıdemli abilerin tepkilerini almaktan korkuyorlardır. Bunlar benim fikirlerim bu platform hür birşekilde fikirlerimizi ve isteklerimizi beyan edemiyeceksek ne işimiz var değilmi bizim burada. Tabiki bu foruma minnettarım okadar yardımcı oldular sorularıma yanıt hastalıklara tedavi yöntemleri söylediler. Ama her güzelin bir kusuru vardır. Kusur değil ama bence bir eksik ve düzeltilince daha güzel bir forum olacak kesin. Bu arada özür dilerim uzunca bir vaktinizi çaldım. Bence konunun daha fazla uzamasına gerek yok. Abilerimiz fikrimi beğenirsen yapar beğenmezsede yapmaz onlara kalmış birşey.
Herşey için teşekkürler iyi günler.
İyi hobiler. [:)]

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]176568,twistedfate[/T][T]162688,Va_sil[/T][T]159137,H4y4l@[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tayfun-A.Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 01/01/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 702
Tayfun-A.Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 10:01
[QUOTE=Hasan03]...Siz 29 yaşında meslek sahibi bir insansınız ve bu forumdaki şahısların nerdeyse yarısı öğrenci. İsterseniz yarışmalar daki katılımcılara bir bakın hepsi zor üst düzey balık (tabi bu ben tabirim). Yüzde 1 canlı doğuran falan var onlarda kazanma şansı yok dimi. Yani haksız rekabet var. Evinde canlı doğuran besleyenlerin kazanma şansı yok gibi. Siz giriyorsunuz yarışma katılımcıların resimlerine güzel bir lepistes var aaaaa birde floverfish(tam adını bumuydu bilmiyorum) sizce oy kime gider. Size bunu anlatmak istiyorum yani. Forumdaki lerin yüzde 30-35 i canlı doğuran kısmına bakıyorsa. Bana göre yani. Tabi bu yüzde 30un yüzde 20lik kısmı yeni başlayanlar yüzde 10 ise uzun zamandır bakanlardan diye düşünüyorum. Yani bu kesimin yarışmalara katılmaması katılsa bile birşey ile sonuçlanmaması bence çok üzücü...[/QUOTE]

Söylediğiniz bu kısıma kesinlikle katılıyorum. Fotoğraf kalitesi kötü olsa dahi yarışmayı çoğunlukla pahalı, piyasada zor bulunabilecek derecedeki balıklar kazanıyor. Örneğin daha önce üçüncülüğü almış bir fotoğrafın görüntü kalitesi ve kontrastı oldukça kötü olmasına rağmen sırf özel tür diye dereceye girmiş. Buna karşın elinizdeki fotoğraf makinesi ultra netlik bir görüntü elde etse dahi yarışmaya lepistes veya bir başka normal tür ile katılıyorsanız kazanma ihtimaliniz çok düşük. Çok istisnai bir durum olsa da bazen Betta fotoğrafları dereceye girmeye başarıyor neyse ki. Yani bu böyle gelmiş böyle gider, dereceye girmek istiyorsanız özel tür beslemek şart [:D]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]176568,twistedfate[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sheyda27Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 8826
Sheyda27Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 10:05
Amaaaan bosverin yarismayi falani filani zaten yarislarla dolu bir ulkede yasiyoruz.okula girmek icin bi ton sinav ise girmek icin sinav yaris telaş kosturmaca...bu hobi hayatin kargasasindan bi nebze olsun uzakta tutmak icin yapilmiyormu kendimizi .aksam olunca cayi kahveyi alip baliklarimi izleyeyim kaygisi degil mi amac?e o zaman neyi yaristiriyoruz birakalim baliklarimiz rahat etsin herkesin baligi kendine guzel herkesin emegi kendine degerli.[;)]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]176568,twistedfate[/T][T]68402,Aguila Negra[/T]
+1: [T]61711,senior[/T][T]35209,m.güngör[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 10:22

Selamlar birde yarışmada derece alan kişilerin kullandığı fotoğraf makinaları hepsi profesyonel makinalar onları burdaki üyelerin hepsinin edinmesi çok zor kanımca o bağlamdada bir fırsat eşitliği olmuyor.Saygılar.

Beğenenler: [T]176568,twistedfate[/T]
+1: [T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasan03Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 601
Hasan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 10:28
Yaptığınız çabalamaların karşılığında sonsuza kadar saklanacak bir şeyi kim istemez. Zaten ben illa yarışmaya katılacağım kazanacağım falan diye kendimi şarylandırmıyorum. Ben sadece ortada olan şeyleri anlatmak istiyorum. Şuan bu yaptıklarımdan dolayı fazlasıyla tepki alcam. Belki paylaşımlarım bazı kişiler tarafından görmezden gelinecek. Zaten ben lise son öğrencisiyim çok vakit ayıramıyorum. Ama gözlemlerim sonucunda gördüklerimi anlattım sadece. Madem herkez boşverecek tmm ozaman bu şekilde kalsın devam etsin. Güzellik sadece pahalı ve göz dolduran balıklarda değildir. Biraz olsun anlatabildiysem bunu ne mutlu bana.
İyi günler.
İyi hobiler. [:)]

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T][T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 13:00
Aşağıdaki dünyaca ünlü akvaristler bu yarışmada jürilik yaptı.
Juan Miguel Artigas Azas
Heiko Bleher
Dr. Sun See Seng (Discus Society Singapore Başkanı)
Cüneyt Birol (Grand Master Jüri)
Pam Chin (Nam-ı Diğer Ask Pam)
Örnekte yorumlara bakabilirsiniz:
[URL]https://www.akvaryum.com/Yarisma/chuwa_yarisma_3609.asp[/URL]
[URL]https://www.akvaryum.com/Yarisma/leopar_snake_skin_yarisma_3607.asp[/URL]

Zamanında yarışmaya çok daha fazla önem veriyorduk, ancak bu gibi tavırlar jüriyi yıprattı, Sonunda olan bu oldu:

[QUOTE=bjkalley]Alan adımız akvaryum.com, tüm hobicilere hitap etme gayretinde bir siteyiz, belirli bir sosyo-kültür seviyesine hitap etmiyoruz, dolayısıyla çoğunluğa yönelik davranıp...[/QUOTE]

Bu mesajı buraya yazmamın sebebi, bu konu; ara ara açılan jüri olsun konusuna güzel bir cevap olacak. Ne yazık ki duygularla yönetilen, arabesk ve popülist bir kültür baskın, filmlerin sonunda fakir ama gururlu genç kazanıyor, bu da başta zamanımız olmak üzere pek çok güzelliği tüketiyor.

Beğenenler: [T]12491,omardaing[/T][T]78942,muratdeg[/T]
+1: [T]12491,omardaing[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 13:51
Sırf böyle anlaşılacağı için , örnek verirken katılımlarıma bakın dedim..Kendimden örnek verdim..Katılımlarımın %90 ı öğrenci akvaryumu , % 75i e72 cep telefonuyla çekilmiş düşük kaliteli fotoğraflar , %80i cama cam üretim akvaryumu , %100 dıy malzeme ve armatür. Ben yarışma konusunda örnek verdim siz özel hayatıma girdiniz. Nerden biliyorsunuz ne yaptığımı anlamış değilim.. Bu nasıl bir önyargı :))

Ben de küçük yaştan beri ilgileniyorum ama hiç böyle kast sistemine dayanan bi bakış açım olmadı. Evet dediğiniz gibi maddiyat önemli bi noktada ama bunu yarışmaya bağlamak , bu işi derece almaya bağlamak , amaç olarak bunu belirlemek doğru mu ? Bunu demeye çalıştım.


Tayfun Bey yarışmada kazanan Betta , Japon vs tarzı balıkların dereceye girme oranı , yöneticilerin derece alma oranından daha yüksek :)) Burada yöneticileri savunmak için demiyorum ne demek istediğimi anlayan anladı.

Bu muhabbetten sonra haklı da olsa haksız da olsa yöneticiler artık yarışmaya katılmamalı o da ayrı bir konu. Fakat yarışmada eleştirilecek daha büyük huhuslar varken buradan dem vurmak da bana şuanda gereksiz geldi.

[QUOTE=Hasan03]Bence bana katılan okadar çok kişi varki cesaret edemediklerinden ve forumdaki kıdemli abilerin tepkilerini almaktan korkuyorlardır. Bunlar benim fikirlerim bu platform hür birşekilde fikirlerimizi ve isteklerimizi beyan edemiyeceksek ne işimiz var değilmi bizim burada. Tabiki bu foruma minnettarım okadar yardımcı oldular sorularıma yanıt hastalıklara tedavi yöntemleri söylediler.
İyi hobiler. [:)][/QUOTE]

O bahsettiğin kıdemli (kime göre neye göre) abiler lafın konuya yanlış baktığının göstergesi.. Dedimğim gibi bir kast sistemi gibi düşünme hobi herzaman geliştirilir.. Tecrübeli abiler de .. Ayrıca o tecrübeli abiler seni yerine göre elelşştirmek , yerine göre yardım etmek , yerine göre fikir vermek ve yerine göre sana model olmak için buradalar bir de o açıdan bak. Sen de bir 10 sene sonra hobini çok seviyorsan tecrübelerden faydalanıp yol kateceksin.. Bu sızlanmayı bırak.. Bunu demek istredim anlaşılmadığımı düşündüğümden açık açık yazıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

twistedfateÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2015
İl: Bursa
Mesaj: 526
twistedfateÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 14:03
Anlayamadigim nokta şu;
Neden kulvarlar olmasin ki 1.2 motor arabayla 8.0 motor arabayi yaristirip
8.0 kazaninca ne var ki bileginin hakkiyla kazandi demek doğru mu ? Yok bide kazanmasaydi [:cik:] 1.2 motor araclarda kendi aralarinda yarismali ki soforluk kabiliyetlerini gosterebilsinler. Herkes sp besler ama herkesinki farkli kalitededir[8)]

Profesyoneller, yari profesyoneller ve amatörler yarismasi ayri ayri olmali bence. Insanlar besledikleri ozel tur olmayan baliklarida yaristirabilmeliler. Yada bitkisiz siradan akvaryumlarinida.

Benim maddi olarak bir sorunum yok cok sukur. Istesem co2 setli bitkilide kurarim masrafida etkilemez, icine 800 tl lik ozel tur balikta atarim problem yok. Peki bunu yapmadan yarismaya katilsam kendi kulvarimda dereceye girebilecek olsam daha guzel olmaz mi.
Profesyoneller istedigi gibi yarissin.
Ben karbondioksite verdigim paraya acirim. Acimayan versin yarissin.
Digerlerinin o bitkili guzel akvaryumlar yaninda kazanmaya hakki yok mu.
Kesinlikle kulvarlar olmali. Herkes kendi kulvarinda yarismali bu cok normal bisey degil mi[:?][EDIT]twistedfate,2016-01-02 14:05:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 14:08
[QUOTE=twistedfate]Anlayamadigim nokta şu;
Neden kulvarlar olmasin ki 1.2 motor arabayla 8.0 motor arabayi yaristirip
8.0 kazaninca ne var ki bileginin hakkiyla kazandi demek doğru mu ? Yok bide kazanmasaydi [:cik:]

Profesyoneller, yari profesyoneller ve amatörler yarismasi ayri ayri olmali bence. Insanlar besledikleri ozel tur olmayan baliklarida yaristirabilmeliler. Yada bitkisiz siradan akvaryumlarinida.

Benim maddi olarak bir sorunum yok cok sukur. Istesem co2 setli bitkilide kurarim masrafida etkilemez, icine 800 tl lik ozel tur balikta atarim problem yok. Peki bunu yapmadan yarismaya katilsam kendi kulvarimda dereceye girebilecek olsam daha guzel olmaz mi.
Profesyoneller istedigi gibi yarissin.
Ben karbondioksite verdigim paraya acirim. Acimayan versin yarissin.
Digerlerinin o bitkili guzel akvaryumlar yaninda kazanmaya hakki yok mu.
Kesinlikle kulvarlar olmali. Herkes kendi kulvarinda yarismali bu cok normal bisey degil mi[:?][/QUOTE]

Savunduğunuz şey , bu sitede yarışma geçmişini bilmemenizden kaynaklanıyor.. Şu dediğiniz laf yazarken çok güzel de eyleme dökünce burada o kadar yaygara kopar ki anlatamam..

Öncelikle bu kulvarı kim belirleyecek ? O kadar göreceli bir kavram ki.. Yeri geliyor 10 tl lik betta birinci oluyor , yeri geliyor japon , karides , lepistes birinci oluyor. Şimdi o japonu , lepistesi alt kulvara mı sokacağız üst kulvara mı ?
Alt kulvara sokup orda da yaygara mı koprttıracasğız yoksa katılımı egale mi edeceğiz..

Şu konuyu konuşmak bile gereksiz zaman kaybı oldu..

+1: [T]151275,Nefer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2016 14:34
Yapılan yarışmalar umrumda değil.Kimsenin profilindeki kupaya yada mesaj sayısına bakıpta,ona ozel bı ılgı statu tanımam kendı adıma.Ben yazdıklarına bakarım.Gerisi benım için onemli degıl.Yanlız bu konuda benımde merak ettığim küçük bir ayrıntı var.Eğer yönetim bununda istatistiğini çıkarabılıyorsa ve paylaşırsa çok memnun olucam.Yarışmalarda derece almış resimlerin kaçında photoshop var? Resmi çektikten sonra programlar ile resim uzerinde oynamak ve bu resimle birinci olmak ne kadar etik? [URL]http://www.akvaryum.com/Yarisma/bricardi_katonga_yarisma_7819.asp[/URL]Bu resimle oynama yapılmışmıdır? Yapılmışsa 1. olması ne kadar etiktir?Canlının gercekten görünümü bumudur?Arka taraftakı sıyah fon bılerek program aracılığı ılemı o hale getırılmıştır yoksa akvaryumun doğal halimidir?Arka fon sıyah olmasa bu canlı boylemı görünürdü?Yarışmada bu tür oynamalara izin verilmektemi? İzin veriliyor ise bilgisayar sistemi nispeten düşük olan,elinde bu tür kaliteli programlar bulunmayan yarışmacılara haksızlık olmuyormu?
[URL]http://www.akvaryum.com/Yarisma/ayrilmaz_ikililer_yarisma_8011.asp[/URL]
[URL]http://www.akvaryum.com/Yarisma/electrik_blue_yarisma_7454.asp[/URL]
[URL]http://www.akvaryum.com/Yarisma/red_dragon_yarisma_6536.asp[/URL][EDIT]senior,2016-01-02 14:53:10[/EDIT]

Beğenenler: [T]10635,aluzil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NahreÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 108
NahreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2016 05:19
Selamlar Tunç bey bu kadar aktif olduğu halde formumuzda neden bu yarışmalara hiç katılmamıştır?
Buna rağmen bu konuda neden böyle can siperane bir tavır sergilemiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aluzilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2006
İl: Bursa
Mesaj: 548
aluzilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2016 05:48
Yarışma meselesi çok su kaldırır öncelikle oylama yapanlardan başlayıp katılımcılara kadar bir çok şeyin değişmesi inancındayım .
Cep telefonu ile çekilmiş bir fotoğrafın nasıl olurda çok daha kaliteli makineler ile çekilen daha iyi bir fotoğraftan daha çok oy almasına anlam veremiyorum .[:(]
Bu ve diğer bazı sebeplerden dolayı uzun zamandır yarışmaya katılmıyor ve oy kullanmıyorum. [EDIT]aluzil,2016-01-03 06:02:26[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhan167Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2015
İl: Ankara
Mesaj: 1103
emirhan167Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2016 14:02
Ben fikrinize katılmıyorum.Sizin dediğiniz durum makinesi var ise,olabilir yok ise olmamalı gibi bir durumdur.Makine ve lens bunlar pahalı aletler.Şahsen ben elimdeki 13 mp kameralı telefon ile çekiyorum.Şimdi benim katılımım telefon ile çekildi ama daha iyi.Fakat başka bir katılım makine ile çekilmesine rağmen o kadar müthiş olmadığı için dereceye giremedi ve ben girdim diyelim.

Şimdi burada ben telefonla çektim ama katılımım daha iyi derece aldım.O kamera ile çekti ama katılımı daha az tutuldu yani oylara göre da az iyi diyelim.Yani o zaman ben suçluyum neden katılımım iyi idi ama kameram yoktu.Öbürü kötü idi kamerası vardı.O almalı idi dereceyi.

Yarışma esnasında kamera mı önemli yoksa canlı veya akvaryum kalitesi mi ? Bunu tekrar düşünelim derim.Eğer dediğiniz gibi olsa,ben de profesyonel bir kamera almalıyım.Ama kameram var diye,kırma balık da koysam 1.olmalıyım.Bu yanlış bir düşünce,kamera maddi duruma bağlı bir şeydir.Ben lise 2 öğrencisiyim.Ve kameraya ve lense en aşağı 1.500 lira vermek gerçekten zoruma gider.Çünkü öğrenciyim.Ama şu hobi benim gerçek aşkım hayatım.Ve bir günde bu hobi için 1.500 lira da verdim.5.000 lira dahil harçlık biriktirip veririm.Ama kamera için vermek içimi ağlatır.Kimin katılımı daha iyi ise,makineye göre değil,canlı ise canlı,bitkili ise bitkili,biyotop isse biyotop kimin ki iyi ise.O katılım derece almalıdır.Ve adil bir şekilde,bunu oy verenler seçiyor.Doğru bir karar ve adil bir uygulama.Fakat kamera var gerisi önemsiz deyip kamerası iyi katılıma oy ver geç olu ise,bu gerçekten ciddi bir sıkıntıdır.Ben daha bilinçli bir şekilde,kameraya göre değil,kategorisinde bulunduğu iyi veyahut rakiplerinden daha iyi olma durumuna göre oy vermeyi tercih ederim.Ama karar sizin ve diğer oy verenlerindir.Fakat benim görüşüm budur ve mantıklı olduğunu düşünüyorum.Sizin görüşünüze saygı duyarım.Fakat biraz ön yargılı olduğunu düşünmekteyim.

Keyifli Hobiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2016 01:09
Yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için yazıyorum.
Bu konu açılmadan yaklaşık 2 ay önce zaten yönetim olarak yöneticilerin yarışmaya katılmaması gerektiği konusunda karar almıştık.
[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-KEkWhFrw5eQ/VqTMMWhPixI/AAAAAAAAFok/5p11pfe_hXI/s1245-Ic42/Yar%2525C4%2525B1%2525C5%25259Fma%252520Sistemi%252520Hakk%2525C4%2525B1nda%252520Fikir%25252C%252520G%2525C3%2525B6r%2525C3%2525BC%2525C5%25259F%252520Ve%252520%2525C3%252587%2525C3%2525B6z%2525C3%2525BCm%252520%2525C3%252596neri%252520-%252520Google%252520Chrome%25252024.1.2016%252520150353.jpg[/IMG]

Şimdi konu içerisinde geçen bir iki öneriye de kısaca cevap vermek istiyorum.
DSLR-Cep telefonu farklılığı.
Öncelikle bu yarışma canlı fotoğraf yarışması canlıların akvaryumlara toplanıp yarışıldığı bir yarışma değil. Fotoğrafların yarıştığı bir yarışmada da tabiki kaliteli fotoğraf avantajlı olacaktır. Yarışmaya kaliteli fotoğrafların katılımını engelleyecekmiyiz ne yapacağız bu konuda[:?][:?][:?] Burada forum olarak hatamız bence kalitesiz fotoğraflarla katılıma izin vermemiz. Ciddi bir yarışmda bizim derece alan katılımlarda dahil olmak üzere büyük çoğunluğu yarışmaya katılamaz. Mesela en son baktığımda cichlidforum da ki yarışmalarda çok yüksekti. Bizim bazı yarışmalarda o kaliteyi yakalayacak tek katılım olmadığı bile oluyor.
Birde adamın parası var iyi makine alıyor parası olan derece alıyor anlamında şeyler yazılmış. Bu düşünce de her açıdan yanlış. İlk olarak adam ekonomik durumu iyi veya kötü fotoğraf için o parayı vermişse tabiki fotoğraf yarışmasında da avantajlı olacak. Ben de 500cc motosiklet yarışmasına katılamıyorum şimdi bende vespa alıp gidip vespa 60-70 km hızla gidiyor sizde gaza basmayın mı diyeceğim[:P][:P]
Ayrıca iyi fotoğraf için o kadar çok para harcamayada gerek yok hatta yarışmaya gelen fotoğraflara bakınca gördüğüm cep telefonlarıın 1/4 -1/5 fiyatına yeni başlayan birine rahatlıkla yetecek fotoğraf makinesi alınabilir. Mesala ben bu fotoğrafı çektiğim makine ve lensi 400TL ye almıştım.
[url=https://flic.kr/p/C6TLZu][img]https://farm2.staticflickr.com/1561/23695528190_6efec02e08_o.jpg[/img][/url][url=https://flic.kr/p/C6TLZu]Aequidens sp. Goldsaum (Green Terror) -12[/url] by [url=https://www.flickr.com/photos/122978327@N08/]OmarDaing[/url], on Flickr
Yine derece kazanmış olduğum fotoğrafları çektiğim makineler şu an 200-400TL araığında satılıyor.
Şu an piyasada 2. el çok iyi fotoğraf makinelerini çok uygun fiyata almak mümkün. Yeterki ciddi düşünülsün[^_^]
Diğer konu photoshop kullanımı. Mevcut kural;
"15. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır." şeklindedir. Bu konuyu sayfalarca anlatabilirim ama yeri değil çok kısa yazayım. Fotoğrafa müdahale fotoğraf makinesinin bulanmasıyla başlar. Belki inanmayacaksınız (araştırırsanız görürsünüz) ama siyah beyaz dönemlerde bile çok çok ileri seviyelerde fotoğraflara müdahale ediliyordu. 30 yaş üstü olan herkes bilir vesikalık istediğinizde şoplu şopsuz fiyat çıkarırlardı eskiden. Kimsede (çok acil olanlar hariç) şopsuz istemezdi. Ayırca onaylı jürili yarışmalar dahil hemen hemen tüm yarışmalarda photoshop kullanmak serbesttir. İnanmayan aşağıdaki linkten onaylı ve jürili yarışmaların kurallarına bakabilir.
[URL]http://www.tfsf.org.tr/kategori.asp?ID=1172[/URL]
Bizim balık fotoğraflarına en yakın örnek yarışma düzenlendi yakın zamanda. Linki aşaığıda.
[URL]http://tfsfonayliyarismalar.org/yarisma_detay_sonuc.asp?s=163[/URL]
Yukarıdaki linki inceleyin lütfen PS en uç noktalara kadar kullanılmış. Mesela 3. olan katılımda photostack (Türkçesi yok maalesef fotoğraf istifleme gibi birşey) yani 10 larca fotoğraf çekilmiş ve tek fotoğraf haline getirilmiş. Tüm fotoğraf ile ilgili yarışmalarda sitelerde forumlarda PS-Fotoğraf ayrılmaz bir bütündür. en iyi fotoğrafçılarda kullanır NG, Atlas v.b. dergilerdeki tüm fotoğraflarda da PS müdahalesi vardır.
Yine profosyonelleri ve amatörleri ayıralım denmiş. Bu konuyu gerçekten çok ilginç buldum. Acaba insanların evinde uğraştığı bir hobide , bazılarının yoğun bazılarının çok az ilgilendiği bazılarında hiç ilgilenmediği bir forumda bu ayrımı nasıl yapacağız. Bunu ölçen bir alet icat edildi de benim haberim olmadı mı acab[:?][:?][:?]
Mesala bana göre ben çok amatörüm ve yine bana göre bu konuya yazmış olan Doğan bey bu forumdaki en profesyonel hobicilerin başında geliyor. Bir çok tanıdığım hobici var çok çok ileri seviyede bizim foruma üye değil bazılarının 10-15 mesajı ancak var. Bir çok tanıdığım var forumda çok çok aktif ama hobi hakkında bildikleri çok çok az. Nasıl bir kriter yapacağız acaba. Mesala iyi fotoğraf çekiyorsa prfosyonel kötü fotoğraf çekiyorsa buna derece verelim bu amatör mü? diyeceğiz[:?].
Mesala bu arkadaşım fotoğraf forumlarından bir tanıdığım . Benim teşviklerimle 50 küsür yaşında 1 ay önce ilk defa akvaryum kurdu 60 litre. İlk fotoğraflarıda aşaığda bu arkadaş şimdi profosyonel mi[:?][:?]
[url=https://flic.kr/p/BsgLSS][img]https://farm1.staticflickr.com/600/23269793422_d57cc858e7_o.jpg[/img][/url][url=https://flic.kr/p/BsgLSS]nikon d3s+nikon 105mm f 2.8[/url] by [url=https://www.flickr.com/photos/jeankirtik/]jean kirtik[/url], on Flickr

Kusura bakmayın çok şey konuşulmuş aklımda kalanların hepsine cevap vermeye çalışınca çok uzun oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir