""Welcome to Pandora" (ADist - Son foto Sf.10)


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 10:13
 
 
 


Tank Boyutları (cm):  65*40*40

Net hacim (litre):  yaklaşık 100

Kurulum tarihi: Mart 2010
 
Bitkiler:
Anubias barteri var. Nana "Petite"
Eleocharis parvula
Fissidens fontanus
Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Hydrocotyle verticillata
Pogostemon helferi
Vesicularia sp.
 
Balık ve omurgasızlar:
Crossocheilus siamensis (SAE - Siamese Algae Eater)

Dekorasyon malzemeleri: Silis kum, Fosil kayalar, Kök ve dallar, java fern kökleri
 
Işıklandırma: 5*18W T8 tipi florasan lamba (3*Aquastar, 1*Grolux, 1*Daylightstar)
 
CO2: Tüplü sistem. Sürekli açık. Konsantrasyon gündüz-gece __ 24-40 ppm
 
Malzemeler: Tetratec EX700 dış filtre

Gübreleme: Gün aşırı DIY NPK + Brightwell FlorinMulti

Su değişimi: Haftada bir %50
 
Kullanılan Yemler: Kullanılmıyor.
 
Su değerleri:
GH: 6
KH: 8
pH: 6,8 - 7,0
Nitrat: eklenecek
Fosfat: eklenecek

Açıklama:
 
2009 sonunda gösterime giren Avatar filmini çoğumuz biliyoruz. Filmin geçtiği Pandora gezegeni, fantastik yapıları ve olağanüstü orman görüntüsüyle filmi izleyen doğaseverleri mest etmişti. Bizde buradan hareketle Pandora temalı bir tank oluşturmaya karar verdik.
 
Amacımız bu tank ile uluslararası sualtı peyzaj yarışmalarından biri olan AGA International Aquascaping Contest' e katılmak. Geçen yıl AGA' da dünyaca ünlü Gary Wu, hernekadar aynı tema olmasada benzer efektlerin olduğu fakat bizim pekte beğenmediğimiz bir tank hazırlamış ve sırf orjinalliği için üçüncülük almıştı. Bu yıl nasıl tasarımlar çıkar ve bizim tankımız jüriye ne derece orjinal ve güzel görünür bilemiyoruz ancak şansımızı deneyeceğiz.
 
Yukarıda gördükleriniz bu yıl ADist dizayn grubu olarak hazırladığımız ve AGA' ya katmayı düşündüğümüz iki tanktan ilki olan bu tankın ilk fotoğrafları. Son katılım tarihi olan Eylül' ün 15' ine kadar ufak tefek düzenlemeler ve eklemeler yapabiliriz. Bu anlamda tank hakkındaki yorumlarınız bizim için çok önemli.
 
Yarışma uluslararası olunca tankın isminide İngilizce olarak düşündük. Düşündüğümüz alternatif bir isimde "A view of Pandora (veya Pandora planet)". Sizlerinde fikirleri olursa değerlendirmeye hazırız.
 
 
Kurulum Hikayesi
 
Hazırlık
 
Temanın Seçimi
 
Yarışmalara katılmak için yeni bir tank kurmaya Şubat ayında karar verdik. Elimizde fazla olan  (Burak' ın işyerine taşıdığı) 65*40*40 boyutlarındaki bu tankı kullanacaktık. Zira kendi tanklarımızın hepsi farklı tarzlara dönmüştü ve elimizde bu varken yeni tank almak istemedik.
 
İlk yapmamız gereken tankın hangi stilde ve temada olacağına karar vermekti. Bu kararı verirken özellikle tasarımın alışılagelmişin dışında olmasını ve bunu iyi yansıtmamız gerektiğini göz önünde bulundurduk. Zira bilindik tasarımlarla öne çıkmamız zordu. Orijinal tasarımları ise iyi bir şekilde yansıtamazsak daha da kötü sonuçlar doğabilirdi..
 
Gruptaki herkes bu kriterlere göre konuları araştırdı. Doğar ortam fotoğrafları, eski yarışma tankaları, farklı fikirler araştırıldı, incelendi, değerlendirildi. Ortaya çıkan 5-6 tema içinden Batuhan Abi (batuhanbayram)' nin önerisi olan (genelde fantastik fikirler kendisinden çıkar Tebessüm) Avatar ve Pandora gezegeni ile ilgili fikir çoğumuzun aklına yattı.
 
Sıra, bu temayı uygulama kolaylığı için gerekli kaynakları toplamaya geldi. Başta internet olmak üzere çeşitli ortamlardan filmle ilgili görseller, bilgi ve çizimler toplandı. Toplanan bu malzemeler içinde benim bulduğum şu görsel hepimizin en çok hoşuna gideni oldu:
 
 
Ancak bazı sorunlar vardı. Herşeyden önce uçan kayaları ve bakış açısı ile yapımı oldukça zor olabilirdi; iyi bir şekilde yapamazsak herşey daha da kötü olabilirdi. Bunun yerine bildik bir konuda iyi yapılmış bir tank daha iyi sonuç verirdi.. Diğer bir sorun ise tankı en iyi şekilde yansıtsakta yukarıda da bahsettiğim, geçen yıl Gary Wu' nun yaptığı benzer tank yüzünden bizimki (aynı tema olmasada) jüri önünde orijinalliğini yitirebilirdi.. İlk konudaki şüphelerimizi azaltan, tankın bakımınıda üstlenen Timuçin (timuchina) oldu. "Ben hallederim; yaparız" diyince içimiz rahatladı zira bu tip farklı uygulamalarda helede yaparım diyorsa kesin başarılı olan bir arkadaşımızdır kendisi Tebessüm İkinci konuda ise aslında birçok stil yada temanın her yıl kendini farklı şekillerde tekrar ettiğini düşünmemiz ve Gary Wu' nun tankının bizce güzel olmamasına rağmen üçüncülük alması şüphelerimizi azalttı. Sonunda bu görseli baz alarak bir tasarım yapmaya karar verdik.
 
İlk iş elimizdeki ilüstrasyonun hangi görsel kurallara göre yapıldığını ve etkileyiciliğini nerelerden aldığını analiz etmek oldu. Ön kısımda bir çerçevenin olması, arkada deniz adalar gibi uzak kısımların görünmesi, arkadan vuran ışık, uçan kayaların duruş şekilleri ve sarmaşık bağlantıları bunlardan bazılarıydı. Kompozisyonu doğru bir şekilde uyarlamak ve akvaryum ortamına yansıtmak için çerçeveyi yarım yerine tam olarak yapmamız gerektiğini ve kayaların boyutlarını mümkün olduğunca benzer seçmemiz gerektiğini gördük. Bu nedenle fotoğraftaki kayaların büyüklüklerini ölçüp kendi tankımızın büyüklüğüne uyarlayarak hangi boyutlarda kayalar almamız gerektiğini hesapladık.
 
Malzemelerin toplanması
 
Tankın sistemine ait gerekli malzemeleri sağladık (lambaları, filtresi vs.) Bu kısım bilindik olduğundan ayrıntıya girmeyeceğim.
 
Asıl konu dekorasyon malzemelerinin temini idi.
 
Öncelikle kaya seçiminde karar kılmalıydık. Bu anlamda şekil, doku ve bulunabilirlik olarak en uygun kayaların fosil kayalar olacağına karar verdik ve kalkıp İstanbul' un bizim için diğer ucuna, Kemerburgaz' a Taş Dünyası' na gittik. Zira şekil ve büyüklük olarak en uygun kayaları bulabileceğimiz, en çok çeşidin olduğu yer burası idi. Kaya seçiminden bir fotoğraf paylaşayım:
 
 
Fotoğrafta ortada elinde kaya ile duran Batuhan Abi, neredeyse uygun büyüklükteki her kayayı böyle elimize alıp inceledik Tebessüm Kışın ortası ve soğukta pek akıl işi değil Kahkaha Soldaki Burak, Sağda duran şapkalı ise Timuçin. Herkesin yüzünde soğuğun ifadesi Tebessüm
 
Uzun aramalardan sonra biri biraz büyük olsada şekil olarak uygun ve güzel kayalar ile oradan ayrıldık. Odak noktası olarak ortada kullandığımız kaya (Üzerine kondurduğumuz minik ağaç malesef sonradan kayboldu):
 
 
Kaynak resimde çerçeveyi ve ağaçları yapmak içinde kök ve dallara ihtiyacımız vardı. Kökleri bulmak sorun olmadı (elimizde vardı, olmasada çoğu akvaryumcuda bunlardan var). Dalları ise doğadan toplamak gerekiyordu. İşin bu kısmınıda bir doğa yürüyüşü ile hallettik. Çerçevede kullanılan köklerden biri:
 
 
Bunlar dışında çerçeve ve taban için 1 mm - 3 mm kum ve çakıl taşları halinde silis temin ettik.
 
 
Malzemelerin hazırlanması ve kurulum
 
Tank Timuçin' in işyerine kuruldu. Kayaların asılması ve tankın bakımı gibi asıl önemli işleri Timuçin üstendi. Yarışmaya katılımıda onun adına yapacağız.
 
 
Tankın boş halinin görünümü
 
**********
 
 
 
Kullandığımız büyük kaya ve havada asılı kalmasını sağlayan düzenek. Bunun yapımını Timuçin daha iyi biliyor. Sanırım matkap benzeri birşeyle kaya ve demiri delip vida, somun ve silikonla tutturdu. Ayrıntılı yazacaktır.
 
**********
 
 
 
Tabana kum eklenmiş ve büyük kayanın yerleştirilmiş hali.
 
**********
 
 
 
Hardscape olarak adlandırılan yapısal tasarımın ilk hali. Yanlızca öndeki uçan kayalar yok. Onlarıda misina ile tank üzerine koyduğumuz benzer çubuklar vasıtasıyla daha sonraki aşamalarda yukarıdan astık. Kullandığımız misina 0,08 mm kalınlığında olduğundan ve arka fon ışıklı olduğundan  fotoğraflarda misina gözükmüyor. Hatta tankın karşısına geçtiğinizde de ancak dikkatli bakarsanız görebiliyorsunuz.
 
**********
 
 
 
Su doldurulup ilk bitkiler dikildikten sonraki görüntü.
 
**********
 
 
Gelişim
 
 
 
Diğer bitkilerde eklendikten yaklaşık 1 ay sonraki görünüm.
 
**********
 
 
 
Yaklaşık 2 ay sonraki görüntü. Yarımda olsa ışıklı arka fon uygulaması yapıldı ve kaya asıldı. Sis efekti ve sarmasıkları nasıl olacagını görmek için photoshopta yapmıştım.
 
**********
 
 
Bundan sonrası zaten buradakı tanıtım fotoğrafları. Bazı konuları hem fotoğraflamadığımdan hemde ayrıntılı bilmediğimden yeterince açıklayamamış olabilirim. Sorularınız olursa ekip arkadaşlarım yanıtlayacaklardır.
 
İlgilenen herkese teşekkür ederiz.
enginkoc342010-09-26 20:28:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 10:22
Tek kelimeyle mükemmel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 10:44
Mustafa bey tebrik ederim, güzel bir çalışma insanın ruhunu dinlendiriyor. Bende bir arkadaşıma böyle bir çalışma yapmıştım, kayaları havada çiviyle sabitleyerek tutturmuştuk, siz nasıl bir çalışma yaptınız acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 10:48
Umut Bey biz iki farklı yöntem kullandık. Birisi dediğinize benzer bir yöntem. Fırsat bulduğumda kurulum sürecini anlatırken fotoğraflarla açıklayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

morisbr75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 200
morisbr75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 11:07
Merakla kurulum fotolaranı bekliyorum,tebrik ederim çok orjinal,çok güzel olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Antalya
Mesaj: 210
muratozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 11:11
Welcome to pandora isim olarak çok güzel ayrıca çalışmada harika olmuş açıklama ve kurulum aşamasını merakla bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 11:35
Çok hoş bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Buradaki derinliği sabit tutmak zor olsa gerek. Yani bir bitki derinlemesine bir uzanım yaptığında mevcut derinlikte kayıp oluyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 11:43

Ön tarafta, çerçeve olarak tanımlayabileceğim bölümden arkaya doğru uzanımlarda, eğer uzanan kısım asılı kayaların arkasına düşerse yada tabanda görünürse böyle bir durum olabilir dediğiniz gibi. Ancak yan yana bile olsalar fotoğrafa bakan kişinin derinlik algılamasında bir sorun olmuyor zira şu anda da soldaki ağaçlar ön ortada asılı kaya ile aynı hizada aslında :) Ayrıca bu tip çerçeveli bir dizaynda objelerin uzanımlarında sorun olmasa bile derinlik daha çok fotoğraflardan algılanacak düzeyde. Gerçekte baktığınızda aynı etkiyi vermiyor malesef..

mustafaerdogar2010-07-05 11:44:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 12:00
Mustafa bey mükemmel ,akıl dolu bir tasarım olmuş.Tebrikler.
Bence isim de güzel olmuş,temayı yansıtıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 12:04
"Magic Of Pandora"
 
Gerçekten fantastik bir düşünce, uygulamada oldukça başarılı, tebrik ederim.
 
Yarışma açısından baktığımda bir çok artısının yanında eleştirilecek yada puan kırılacak nokta varmı dediğimde;
-Geçen yarışmalarda da havada asılı duran objelerin olduğunu ve jürinin pek sıcak bakmadığını hatırlıyorum. Umarım yine böyle düşünmezler.
-Tankın sağ birleşme yeri açıkta kalmasa sanki bütünlük daha fazla sağlanacak gibi geliyor.
-Büyük kayanın üstündeki mosslar göze takılıyor.   
-Yine sağdaki Pogostemonlar fazla gibi.
-Son olarak büyük kayayı aydınlatmamışsınız, kayaya ait detaylar görünse galiba daha çekici olur.
 
Tekrar tebrik ederim, elinize sağlık.
 
Müsaadenizle bir şey daha yazayım,
-Küçük kayanın sol hizasına gelen dalın üstündeki mosslar bir daha düşünülebilirmi acaba.
 
kdeniz2010-07-05 13:05:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sadhinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/01/2008
İl: Erzurum
Mesaj: 484
sadhinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 12:09
Tam bir pandora hastası olarak ilerde bu dizaynı izninle bende yapmak istiorum abi. Sizin gibi üstatlar olduğu sürece bu hobinin sınırları dahada genişleyecek, maşallah süper bi dizayn olmuş. kurulum aşaması fotolarını da eklerseniz çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 13:04
Tekrar bakıyorum ve eğer kompozisyon asılı kayalar ise yerdeki kaya grubunun kompozisyona pek uymadığını düşünür gibi oluyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet_bosnakÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2008
İl: Konya
Mesaj: 33
mehmet_bosnakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 13:08
Harika olmuş gerçekten ellerinize , aklınıza , fikrinize , emğinize sağlık.
Bence kesin ses getirecek bu tank yarışmadan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 13:09
Çok beğendim elinize, emeğinize sağlık.. Başarılar dliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir