Sigarayı bırakmak


BarisAtakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 151
BarisAtakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 14:52
Ben sigarayı internet cafede çalıştığım zamanlarda bıraktım (ozaman cafelerde sigara içilebiliyordu). 2 Paket sigara içiyordum günde.  10 yıldır içiciydim. 

Onlarca kez bırakmayı denedim bazen 1 bazen 5 gun bırakabiliyordum. Sigarayı bırakamasamda bunu kendime antreman olarak görüyordum.

2003 Yılının şubat ayı cafe müşterisi içeriye geldi ve "ulan sigaraya yine zam gelmiş" dedi. Bende geyik olsun diye içinden iki tane yaktığım sigarayı "içmiyorum ulen deyip attım". Bir abimizde o sigarayı alıp cafedeki gariban bir içiciye vermişti. Lafımızdan geri dönmeyeceğiz ya istemedim lafımdan geri dönemedim Big%20smile 2 saat sonra cafede kül tablalarını boşaltırken koklaya koklaya boşaltıyordum ama cafedeki tüm arkadaşlar sigaraya başlayacağımı düşünüp benimle alay geçmeye hazırlanıyorlardı.
Bende kendimi daha fazla kandırmayı bırakıp irademe artık hakim olmalıyım dedim ve bıraktım.

Önemli olan sigarayı bıraktıktan sonra sana sigara teklif edenleri reddetmektir ve sıkıntılı zamanlarınızda sigaraya sarılmamanızdır. Sigara bir ihtiyaç değildir, bağımlılıktır.

2003 yılından beri sigara kullanmıyorum ve mutluyum. Allah hepimize sağlıklı yaşamayı nasip etsin.

Anımın umarım faydası olur anlat demişsin anlattım Kahkaha

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dmr.ahmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 395
dmr.ahmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2009 10:20
unotim123 (Onur) arkadaşımızın eklediği videoyu izledim. Doktor, sigara içerseniz sağlığınızın ne kadar bozulacağını anlatarak, insanların hiç bir koşulda vazgeçemeyecekleri sağlıklarından dem vurarak ikna etmeye çalışmış. Keşke bu şekilde başarılı olabilse. Sigara bağımlılığının öyle ilginç bir yanı var ki insanı öldürdüğünü herkes bilse de içmeye devam ediyor, bu durum bilgi eksikliğinden olmuyor.

Ben zekasına ve kişiliğine güvendiğim pek çok insan tanıyorum ki sigarayı, bağımlı olduğu için içtiğini bile itiraf etmekten kaçınıyorlar. Bence 1. aşama bu sigarayı içmenin ne kadar zaaflı bir davranış olduğunun,  alelade ve körü körüne bir bağımlılık olduğunun kabul edilmesi ve ardından dile getirilmesi. "Ben sevdiğim için içiyorum" ya da "İstediğim zaman bırakırım" demekten vazgeçilmesidir.

Bu soruların cevapları çok basit: Kendine her yönden bu kadar zarar veren başka bir şeyi seviyor musun? Hayır. Peki neden şimdi bırakmayı istemiyorsun? Çünkü bağımlısın ve bunu kendine bile itiraf edemiyorsun.


O yüzden önce itiraf et, kabul et. Bu aşamdan bir süre sonra sigarayı bırakmanın yollarını aramaya başlıyorsun.

Ben kendi kendime şunu soruyordum: Sigara içilmeyen bir ortamda en sevdiğim arkadaşlarımla en sevdiğim şeyleri yaparken ne kadar otururum? Cevap en fazla 2 saat. O halde kendi kararlarımı kendim vermiyorum. Bu çok ağır bir şey. İşgal altında yaşayan bir ülke gibisiniz.

Bu insanın onuruna dokunuyor. Bence sigara içmek onur kırıcı ve o yüzden bırakmayı uygun gördüm ki, bu gerekçe insanı sigaraya karşı daha iyi ayakta tutuyor.

Burada yazdıklarım tamamen kendi geçmişime dönük şeylerdir, içen arkadaşlara kesinlikle herhangi bir ithamda bulunmuyorum, sadece kendimi yaptıklarımla değerlendirdim. Bir yanlış anlaşılma olmasın.

Saygılar...
dmr.ahmet2009-11-20 10:25:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 12:20
Ben bile sigarayı bıraktıysam herkes bırakabilir diye düşünüyorum.Günde 2 paketten fazla içiyordum ama neredeyse 3 hafta oldu bıraktım içmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarisAtakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 151
BarisAtakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 14:28
Uğur bey umarım sonuna kadar götürürsünüz bu işi. Daha yolun başınızdasınız iradenizle bir kaç ay daha barışık olduğunuzda yolunuz açık olacağına inanıyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 14:40

Umarım sigaraya tekrar başlamam ama inanın sigarayı bıraktığım günden beri her şey gözüme yemek olarak görünüyor....Big%20smile


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarisAtakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 151
BarisAtakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 23:53
Uğur bey aman dikkat! En tehlikeli durum şimdi koruyamazsanız kendinizi ileride zorlanırsınız. Ben 2003 yılında sigarayı bıraktığımda 82 kiloydum 1 sene sonra 113 kilo oldum. Sonra sıkı bir rejimle 99 a kadar düştüm. Şuan 104-106 arası seyretmekteyim ve hala çaba sarfediyorum. Abur cubura dalmamaya özen gösterin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

z_g_hÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
Mesaj: 226
z_g_hÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 23:30
Sizlerin kilo durumları iyiymiş. Ben yaklaşık 3 ay kadar önce sigarayı bıraktım bırakmadan bikaç gün önce 102 kiloydum 10 gün sonra ise 119 kilo olmuştum. Ne bir pantolona girebiliyordum nede başka bişeye Gömlekleri dışarı salıp düğmesi iliksiz kemerle duran panolonlarla gezdim 1 ay kadar 110 kiloya geri geldim dahada inemiyorum ama allahtan giydiklerim üzerime olabiliyor şimdilik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih051Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/02/2006
İl: Nigde
Mesaj: 186
fatih051Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 23:45
 10 sene sigara kullandım.Günde 1 paket içiyordum.O kadar tiryakiydim ki bir gece sigarasız kalıp kendi çöpümden izmarit bulup içtim.
 Fakat bir gün, paketteki son sigaramı yakarken artık paket almayacağım ve sigara içmeyeceğim dedim.Tam 7 yıl oldu.ilk 3 ay müthiş yemek yedim.Boğazım hiç durmadı.Sürekli kuruyemiş yiyerek ve sakız çiğneyerek kendimi avuttum.Bu esnada 10 kilo aldım ama sigarayıda bıraktım.
 Sigarayı bırakan insanların ortak özelliğide bıraktığı tarihi hep saymaları sanırım.
 Saygılar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AJANÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1075
AJANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 23:22
Geçen yaz haziran ayının başından beridir sigara içiyordum, taki geçen hafta annem öğrenip ona sigarayı bırakmak için delikanlı sözü verene kadar. İlk günler özellikle yemeklerden sonra canım çok fena şekilde içmek istiyordu ama mevzu bahis delikanlılık gerisi teferruattır deyip içmedim.Big%20smile Şuan tam 1 hafta oldu ve nefes alabildiğimi hissediyorum artık.Tebessüm
 
Mutluyum huzurluyum.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2009 17:41
 Sigarayı bırakmak için 

 Bağımlılık , kişinin bir maddeyi düzenli kullanması , kullanmaması durumda yoksunluk semptomları yaşamasıdır.Bağımlılık Tedavisi olmayan bir hastalıktır.Beyinde meydana gelen bu hastalığın nedeni bilinmemektedir. Kişi kullandığı maddeyi yoksunluk semptomları yaşayarak kullanmayı bırakabilir fakat aradan ne kadar süre geçerse geçsin kişi bir gün o maddeden miktarı hiç önemli değil azıcıkta kullansa beyindeki bu bağımlılık tekrar uyarılır ve kişi tekrar o maddeyi eskiden olduğu gibi kullanmaya başlar.

 Bağımlılık hastalığı 2 kısma ayrılır.

 nikotin vucuda alındığında bir kaç sn içerisinde beyine ulaşır.Beyin bir anda hiç bir neden yokken vucuda normalde salgılandığımdan kat kat daha fazla mutluluk hormonları salgılar.Bu kadar yoğun miktardaki hormon seks sırasında bile salgılanmıyorken nikotin alımıyla bu miktarlarda hormon salgılanır.Kişi bir anda tatmin olma rahatlama hak etmediği bir mutluluğu elde etmenin keyfini çıkarır.Vucutdan nikotinin atılmaya başlanması ile kişinin mutluluk hormonları düzeyi düşmeye başlayacağından dolayı tatmin olmuşluğun yerini karamsarlık stress sinirli olmak gibi duygular yer alır.Bu hoş olmayan duyguları kişi yok etmek ister ve bir sigara daha yakar. Böylece 2 kısma ayırdığımız bağımlılığın ilk kısmı olan kimyasal/fiziksel bağımlılık oluşmuş olur.

 İkinci bağımlılık psikolojik bağımlılıktır.Sigara kullanan kişi için sigara içmek bir festivale dönüşmüştür.Özenilip kül tablaları , tablalar , sigarlar , çakmaklar alınmıştır.Kahve , içki gibi şeylerde sigaraya eşlik eder.Sigara içmek artık bir davranış haline gelmiştir.Günde 1 paket sigara içen insan bir sigaranın 6 dk da içildiğini düşündüğümüzde 6x20 = 120 dk boyunca sigara içer. Yani günde 2 saatini dolduracak bir aktivite edinir. İşte bu aktivite bırakıldığında bu tekrar özlenmeye başlanır.Bunada psikolojik bağimlilik denir.

 Bağımlılar uyuşturucu maddeleri bıraktıktan sonra yoksunluk semptomları yaşarlar. Nikotin için sinirli stressli olmak iken , eroyin'nin yoksunluk semptomları yaşayan bir birey çektiği acıyı yok edebilmek için her şeyi yapabilir. Fakat yoksunluk semptomları arasında nikotinin oluşturduğu semptomlar asla bitmek tükenmek bilmez gibi görünsede aslında 1-2 dk da geçer. Sigarayı bıraktığınızın 3.gününde vucudunuzda nikotin miktarı 0'a düştüğü için Yoksunluk semptomları maximmum düzeyde olacaktır. Nikotinin yoksunluk semptomları oluştuğu sırada vucutta kan şekeri artışı yada düşüşü belirlenmiştir.Yani sigarayı bıraktıktan sonra bu semptomları yaşadığınızda tatlı bir şeyler yemeniz kan şekerinizi yükseltmeniz bu semptomların yok olmsaına neden olucaktır.Üstelik bu semptomlar daha öncde söylediğim gibi 1-2 dk sürecektir bu süre boyunca sigara karşı olduğunuzu ve bırakma kararını aldığınızı ayrıca şu anda aslında sigara içmek istemediğinizi şu anda içinizde oluşmuş sigara içme isteğinin aslında bir yoksunluk semptomundan kaynaklandığını ve bununda çok kısa bir süre sonra geçeceğini ve içmediğinize çok memnun olacağınızı kendinize hatırlatmanız yeterlidir.

 Eroyin bağımlısı bir birey 21 gün boyunca maddeyi hiç almazsa bu fiziksel bağımlığı yok eder.Yani bir daha asla eroyin kullanmadığı için sinirli olma mutsuz olma gibi yoksunluk semptomları yaşamaz.Eğer gidip tekrar kullanıyorsa psikolojik bağımlılıktan dolayıdır.

 Nikotin bağimlisi bir birey 5 gün boyunca hiç sigara içmezse ( 1 nefes bile çekse bağımlığın devam eder.) fiziksel bağımlılık sona erer.Yoksunluk semptomları yok olur.Sigara içmediği için yaşadığı sinir stress dikkat dalgınlığı gibi belirtiler yok olur.Yani nikotin aslında bırakılması son derece kolay bir maddedir.Çoğu birey bir kaç deneme sonunda 1-2 haftalığına bile olsa fiziksel bağımlığı yok edebilmiştir. 

 Fakat yine çoğu birey 1ay 5ay 6 ay 1 yıl gibi uzun süre sigara içmeden durup.Çok özleyip bir tane içicem sadece diyip 1 taneden sonrada 1 paket 2 paket gibi yüksek miktarlarda içmeye devam etmiştir.Bu psikolojik bağımlılıktır. Kişi o davranış biçimini bir alışkanlık olarak kabullenmiştir.Sigra kişinin günlük hayatında 1 kaç saat yer edinmiştir.Sigara olmayıncada bu saatleri doldurulmadığı için günler geçmiyor gibi gorunur. Çaydan bir tat alınmaz yemeklerden sonra sigara içilemeyeceği kişiyi endişelendirir.Sigaraya yasallar karşısında uyuşturucu madde olarak kabul görmediği için ve yasal uyuşturucu olduğu için temini çok kolaydır.Çoğu insanın bunu kullanıyor olması gibi nedenlerle kişi psikolojik bağımlığı kıramaz ve uzun bir müddet sonra sigaraya geri doner.

 sigarayı bırakacak kişinin sigaraya duydugu empati yok edilmelidir. Kişi sigara içerken bunun farkında değildir fakat sigarayı bırakdıgında aslında sigara ona bir arkadaşlık sunmuştur.Sigara ona bir hobi sunmuştur.Sigarayı bırakan kişi bunun farkında olmadan sigarayı bırakır kimyasal/fiziksel bağımlığıda yok olduktan sonra kişi tekrar bu davranış biçimini özlediğinden dolayhı sigara içer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2009 21:38
Emre Bey,şu an bağımlılık mekanizması biliniyor.Endorfine bağlı bir yoksunluk söz konusu.Dolayısıyla sigara bağımlılığı için verdiğiniz bilgi eskide kalmış ve şu an geçerliliği olmayan bir bilgi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2009 21:24
Ben tam 23 yıldır günde 1 paketten fazla ve her nefesini içime çekerek içtiğim, onsuz bir hayatı hayal bile edemediğim sigarayı 1 ay önce hiçbir ilaç vs. kullanmadan bıraktım. Zaman zaman hala canım istese de sigarasız da yaşanabileceğini öğrendim. Sadece 1 ay içinde bile yaşam kalitem ciddi şekilde yükseldi. Kullanan herkese derhal bırakmalarını öneriyor ve sağlıklı bir yaşam diliyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cüneydÇevrim Dışı

[C]2,1,63384[/C] [C]3,2,63384[/C] [C]4,3,63384[/C]
Kayıt: 23/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 534
cüneydÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2009 14:32
Valla ben onu bunu bilmem sigarayı bırakalı 8 ayı geçti,beni içenler mazur görsün 15 sene büyük kerizlik yapmışım şu mereti içerek,hayatım değişti nefes almaya yemeklerden tat koku almaya başladım.
 
Herkese çok içten söylüyorum her yolu deneyin ve bian evvel bırakın.Çünkü insan 1 kere dünyaya geliyor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okarakocÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2
okarakocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2009 23:32
Ben bıraktım 4-5 sene oluyor.
Tek yolu var  kafandan silmen gerekiyor.Tebessüm
Ben sigara içmeyen biriyim diyeceksin.Tebessüm
İlk haftalar ve bir iki ay sıkıntı çekeceksin istek giderek azalacak ve unutacaksın
O kadar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir