Salınım ?


RsmSÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 1
RsmSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2017 22:49
Arkadaşlar güney amerika biyotopu kurmak istiyorum dal koyacağım tanıdığım kişiler salını9m diye birşeyden bağsediyor ne anlama geliyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2017 23:09
Salınım; dalın suya girdikten sonra yapısındaki maddelerin su sütununa bulaşmasıdır. Suda koku ve renk değişikliği olabilir. Dalın yapısı suda bozulabilir, çürüyebilir gibi...

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]191426,lojistisyen[/T]
+1: [T]168086,brigantes[/T][T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 08:08
Selamlar akvaryumda kullanıma uygun olan dal ve köklerin tercih edilmeside diyebiliriz buna

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/81103/Akvaryumda_kukanilabilinecek_agaclar.jpg[/IMG]

Örnek teşkil etmesi bakımından ekliyorum.
Not : Resim alıntıdır.

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T][T]201080,Onur--[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201080,Onur--[/T]
+1: [T]168086,brigantes[/T][T]201080,Onur--[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 10:18
[QUOTE=RsmS]Arkadaşlar güney amerika biyotopu kurmak istiyorum dal koyacağım tanıdığım kişiler salını9m diye birşeyden bağsediyor ne anlama geliyor[/QUOTE]

Salınım suya koyduğunuz her obje tarafından yapılabilir. Suya konan objeler zamanla gözle görülemeyecek mikroskobik oranlarda çözülür, tabiri caiz yerindeyse erirler. Ancak tamamen yok olmaları bir kaya için bu milyonlarca yıl alabilir, bir ağaç yaprağı için 2-3 hafta sürebilir ve plastik dekorun üzerindeki boya için ise 4-5 hafta ila 2-3 yıl kadar sürebilir. Sizin endişelenmeniz gereken şey, objenin salınım yapması değildir. Nasıl salınım yaptığıdır.

Mangrow vb köklerin suda çürümesi yüzyıllar alabilir ve yaptıkları salınım, o tarz suyu seven balıklar için faydalı tipte bir salınımdır. Suyu hafifçe sarartabilirler, su değerlerini daha yumuşak ve asidik yaparlar. Suda kokuya yol açmazlar ve yaptıkları salınım faydalıdır.

Kayaların suda tamamen çözülmesi milyonlarca yıl alır, ve suya yaptıkları salınım suyun rengini ya da kokusunu etkilemez. Suyu sertleştirirler, bu da bu tarz suları seven balıkların hoşuna gider.

Plastik ve boyalı objelerin suda salınım yapmaya başlaması plastik ve boyanın türüne göre değişir. Ancak, yaptıkları salınım kimyasal ve zehirli olacağından ölümlere yol açabilirler. Su renginde bozulmalara ve kokuya neden olabilecekleri gibi suyu bulandırabilirler de..

Uygun olmayan kütükler konduğunda ise, bu kütükler normalden çok daha çabuk çürür ve suda dağılmaya başlar. Ve yaptıkları salınım, su değerlerini iyileştirme yönünde değildir. Çünkü bazı ağaçlar balıklar için toksiktir. Bu ağaçlar salınıma başladığında suya zehir salarlar ve bu, balıkları öldürmeye başlar.

Aynı şey parlanmaz çelik ve titanyum harici metaller için de geçerlidir, Zamanla pas yaparak oksitlenir ve su değerlerini kötü yönde etkilerler. ÖZellikle düşük hacimde bu, ölümcül olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2202
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 11:46
Zeyneb Hanıma ekleme olarak şunu da söylemek lazım: Salınım her zaman zehirli veya zararlı olmak zorunda değildir. Misal Mangrove kökü gibi bazı akvaryumlarımızda dekoratif amaçla ve sıklıkla kullanılan dallar suya tanin veya tanen adı verilen bir madde salar, ki bu da salınımdır. Bu salınım aslen tanik asittir, suyun rengini karartır ve suyu hafifçe asidikleştirir. Bu durum istenen bir durum olabilir. Çay, peat gibi maddelerin hepsi akvaryumda kullanılır ve tanik asit salarlar. İşleyiş aynıdır.

özetle söylemeye çalıştığım salınım illa ki kötü birşey olmak zorunda değildir. Forumda birçok arkadaş konuya hakim olmadan yorum yapmayı veya kulaktan dolma bilgileri aktarmayı sevdiğinden, iletişim yetkinliğine, dile hakimiyetine ve noktalama işaretlerine dikkat edip etmemesine bağlı olarak istemeden de olsa yanlış anlaşılmalara ve okuyan kişilerin yanlış yapmalarına neden olabiliyorlar. 2 satır anlamı her tarafa çekilebilecek yorumlar yazacağımıza hiç yazmasak daha iyi olacak ama sanırım belli bir sürede belli bir mesaj sayısına ulaşmanın sağlayacağı ayrıcalıklar insanları cezbediyor. Oysa prestiji başka şekilde aramak lazım kanımca. Bu da konudan bağımsız eleştirimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir