Özel varyetelerde yapılan mantık hataları


suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 22:45
Raif bey kırmızı beyaz olanlar simentaldır. Kalitatif karakterler ırk belirleyici özelliklerdir çevre şartlarından etkilenmezler (yada etkilenmesi azdır) kantitatif karekterler ırk belirliyi degildir (süt verimi gibi) çevreşartlarından etkilenirler bu yuzden ırk belirleyıcı degıldır zaten Türkiyede bu verimin elde edilememesının sebebi  ıstediği çevre şartlarının sağlanamamasıdır. Simentali nereye götürürseniz götürün yada hangi şartlara maruz bırakırsanız bırakın (mutasyon gıbı faktorler hariç) yavrusu kırmızı beyaz olacaktır ama aynı hayvandan Bakım şartlarına gore Türkiye de farklı canlı ağırlığa başka bir ülkede yada bakım şartlarında farklıcanlı ağırlığa sahib olmasını sağlayabilirsiniz.(cüsse büyülüğüde yani ağırlı kantitatif karekterdir)

Lepisteslerde bunların belırlenmesi hangı karakterlerın kantitatif hangı karakterlelin kalıtatıf olduguna karar verılmesı ona gore bır yontem belırlenmesı gerekır. Genelde bu tür canlılarda (akvaryum balıkları, Güvercinler veya kafes kuşları.. gibi) yetiştiriciliğinde aile içi çaprazlamalar kullanılır çünkü kolay bir yöntemdir fakat ilerde büyük sakıncaları vardır özellikle yaşamsal bazı bozuklukların oluşmasına sebeb olmaktadır bu yüzden belirli bir süre aile içi çaprazlama yapıldıktan sonra dışardan kan katılır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 08:44
Avrupada bile bu hayvanların süt verimlilikleri farklılık gösterir Suat bey ayrıca kırmızı beyaz olanlarıda mevcuttur. http://en.wikipedia.org/wiki/Holstein_cattle buradan inceleyebilirsiniz. Gerci konumuz inekler değildir. Ben size anlayabileceğiniz başka bir örnek veriyim daha açıklayıcı olcaktır. Yarış atı yetiştiriciliğinde çok seci üretim teknikleri kullanırlar ve hedef her zaman en hızlı koşan attır ve bu nedenle binlerce dolar harcayarak damızlık at alınır ve haralarda bu atlar kullanılır. Damızlık atlarda kıstas şampiyon yavru oranın yuksek olmasıdır. Peki burada doğan yavruların hepsi şampiyon at mı olur tabıkı hayır. Peki bu atın saf olmamasından bahsedıle bilir mi tabıkıde hayır. O zaman neden ınce eleyıp sık dokunuluyo neden damızlık aygırlar alınıyor. Sımdı bunu lepıstes gıbı dusunmeye calısın secici üretim tekniği kullanmak şartır. Bu nu siz hangi yontemi secmenizin bir önemi yoktur varsa bildiğiniz bir yöntem bize anlatın herkes öğrensin. Ancal secici yetiştiricilik yapmassanız sahip olduğunuz kan bozulur burda damızlık erkek bulmak zaten zor bulsanızda bu canlılın ömrü kısa. Doğan yavruları ayırmassanız ve hepsini çiftleştirmeye dahil ederseniz bazı özellikleri zamanla kaybedersiniz. Standartlarda hedef özelliklerini kaybetmemek olduğuna göre bu siz nasıl yaparsınız?
Bir şeyler biliyorsunuz ancak bu bilgiler genel bilgiler bunu tüm canlılar için genelleme yapmak doğru olmaz yaparsanız hata yaparsınız. Lepistes bilgisayar gibidir ne verirseniz onu alırsınız . O nedenle ne verdiğinizi bilmeli ve sonuçları şansa bırakmamalısınız. Eğer amaç güzel ve standartlar uygun balık yetiştirmekse.


Konuyu biraz daha acıyım. Damızlık seçimi
 
Erkeklerde seleksiyon baskısı dişilerden daha büyüktür. Erkeklerde ön seleksiyon 10-100 erkek arasından yapılır.
Erkeklerin genotip hakkında karar daha çabuk verilebilmektedir.Hayvanların seçiminden işletme sahibi şu verilerden faydalanır.


a) Fenotipe Göre Seleksiyon : Morfoloji ön plandadır. Genotip ve çevre şartları fenotipi oluşturmaktadır. Bizi genotip ilgilendirdiğinden bu yöntem pek uygulanmaz.
b) Pedigriye Göre Seleksiyon : Bu sistemde atalar incelenir. Ataların fenotip ve genotip değerleri vasıtasıyla yavrular hakkında istediğimiz değerlere ulaşabiliriz. Geçerli bir metot olmasına karşın genetik açılımlar olabileceğinden istediğimiz ölçüleri bulamayabiliriz.
c) Genotipe Göre Seleksiyon : Kaliteli bir damızlık hayvan kendisinden sonraki nesillere cerim ve morfolojik yöndeki özelliklerini aktarabilme kabiliyetiyle ölçülür. İşte bu yüzden boğa seçiminde döl kontrolü yapılmaktadır. Döl kontrolü yapılan bu genç boğaların pedigri cetvelleri incelenir. Bu döl kontrolleri sonucunda gelecek kuşakla ilgili iyi sonuç verenler suni tohumlamada kullanılır. Böylece kaliteli bir kuşak yetiştirmiş oluruz.

ineklerde seçim ve çoğu hayvanda seçim bu yönde yapılır değil mi ? şimdi sorun şu malesef biz lepisteste genellikle şuanda a şıkkını seçiyoruz. ve amaç b şıkkına geçmek. c şıkkı zaten lepistes için şuanda bir hayal.
 
Gen havuzu dediğimiz şey elimizde olmadığından a şıkkı ile başlayıp secici üretim teknikleri kullanarak b şıkkı için veri toplamak gereklimidir evet gereklidir. Peki daha henüz ülkemizde henüz yaygınlaşmımış bu balıklar için b şıkkı verileri nerden bulacağız. Neden konun başından beri veri tutun diyoruz işte bu nedenlerden dolayı. Tüm bu nedenlerden dolayı biz mecburen bazı yöntemler seçmek durumunda kalıyoruz. Lepisteste bunu yapmak çok zordur. Bir kere döl almış dişi işimizi zorlaştırır bizi çok yanıltır. Tüm bu nedenlerden dolayı çok tank, iyi seçim , yapılanları kayıt altına almak vb unsurlara ihtiyacımız var. İşte mantığını bu nedenlerden dolayı anlatıyor ve bu balıkların ülkemizde ilerlemesi için çaba sarfediyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 13:18
Raif bey orda kırmızın rengın nasıl cıktıgını gayet net anlatıyor. Size bir soru sorayım sarı renkli yunus olurmu? Eğer cevabınız olmazsa neden olmaz? Aynı şekilde 30 dan az yada fazla yavru veren yunus olurmu olursa neden olur olmazsa neden olmaz? (rakamlar atmasyondur)
Ben seleksiyona karşı degilim zaten seleksiyon olmazsa gelişme olmaz seleksiyonun. Populasyondaki çeşitliliği fazla olması seleksiyonu hangi yonde etkiler negatifmi pozitifmi? Yukarda saydığınız seleksiyon çeşitlerinden hangisini hangi özellikler için kullanmak gerekir yada yeterlidir.
Bir canlıda tekbaşına genotipin yada fenotipin bilinmesi yeterlimidir yeterliyse hangi karakterler için yeterlidir hangi karakterler için yeterli degilidir. Kalıtım derecesi nedir ne gibi onemi vardır tüm karakterlerde aynımıdır.
Sadece aile içi çaprazlama kullanmam yerine gore aile içi yerine gore soylar arası kullanılabılır (aynı ırktan farklı ailelerden). Sadece aile içi çaprazlama bir yontemdir ama ilerde ozellikle bağışıklık sisteminde buyuk sorunlara sebeb olur. Sağlıksız hastalıklara karşı dirençsiz bireyler elde etme sansınız yuksektir.......
Konu boyle uzar gıder

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 13:42
Suat bey ,
evet net bir şekilde anlatıyor yani kırmızı holstein oluyor. Tıpkı lepisteslerin farklı renklerde olabildiği gibi. Suat bey anlamdığım dediğiniz her şeye aşağı yukarı cevap verdim konumuz bu değil ama isterseniz sorduğunuz sorularada cevap verebilirim emin olun hiç bir katkısı olmayacaktır. Bir önce ki mesajımda konu ile ilgili olarak neden bu tip yöntem seçildiğinide anlattım. Anlayamadığım nokta konuyu nereye bağlamaya çalıştığınız bunu bizlere söylerseniz derinlemesine inceler artı ve eksi yönlerini ortaya koyar o şekilde devam ederiz. Damızlık seçim yöntemlerini de verdik. Bu kadar savunduğunuz nedir onuda anlamış değilim açıkcası bildiğiniz başka bir yöntem mi var varsa bunu bizlerle paylaşmanızı isteğeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 14:01
Evet net bir şekilde anlatıyor yani resesifin ortaya cıkışıdır. Bir balık ırkında  bunu gorseniz melez dersiniz.
Fenotip sabit olsabile o bireylerde genotipin sabit olmadığını gosterir.(bireyler anne ve babasıdır)
Yöntemide soyledim soylar arası çaprazlama diye.
Burda onem istediğimiz ozelliğin cok sayıda gen çiftininmi yoksa az sayıda gen çiftininmi determine etdiğidir.
Kısaca kalıtım derecesi düşükmü yüksekmi yüksekse soylar arası çaprazlama düşükse aile içi çaprazlama kullanılmalı hatda yakın akraba uzak akraba dıye de ayrılabılır. Sadece aile içi ve yakın akraba çaprazlamasının sureklı yapılması ınsanı husrana goturebılır bunu anlatmaya calışıyorum.
Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 14:12
Suat bey,
balık zaten elimize geldiğinde örneğin moscow blue dur. Evet bunu kimse inkar edemez. Burada bir sorun yok sanırım . Ancak bu balıklar tornadan çıkmadığından yavruları birebir anne veya babaya benzemezler. ( bazılarında renk, bazılarında yüzgeç , bazılarında başka özellikler) Biz burada yazrışma standartlarına uygun balık yetiştirmek isteğimizden bazı seçici yöntemleri kullanmak zorundayız eksileri ve artıları ne olursa olsun bir yöntem kullanmak zorunludur. Kaldı ki gelen balıklar bile bu standarda çoğu zaman uygun değildir. Böyle bir durumda sizin damızlık seçme durumunuz ortaya çıkar ve siz bunu seçmek zorunda kalırsınız . Tıpkı örnek verdiğiniz ineklerde ki gibi bir şekilde seçmek zorundasınız eğer inek inektir ve özellikleri sabittir diye düşünülse idi o zaman boğalarla inekler yan yana olur ve gelişi güzel çiftleşirdi ki böyle bir durum yok.
durum bu iken sorum şu olur konuya bağlanalım taşıyoruz çünkü lepistes damızlığını neye göre seçersiniz ?
Bütün dünyada kabul görmüş ve etkileri iyi seçim yapıldığında minimize olan bir backcrossing çalışması yapılırken siz hangi çalışmayı yaparsınız?
son olrak aile içi çaprazlamada hüsrana gidiş yalnış damızlık seçimleri ile olur ki bunu fark etmeniz 3 ayınızı alır ve orda çok tankınız varsa elinizde ki diğer damızlıkları kullanarak müdahale edebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelin suÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2010
İl: Mugla
Mesaj: 138
pelin suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 16:10

İzninizle birşey sormak istiyorum.Mesela 1 renksiz dişiniz ve 1 kırmızı erkeğiniz var bunları yetişkin bir şekilde akvaryumdan aldınız.Aldığınızda dişiniz hamileydi.Ama yavruları turuncu ,mavimsi ,sarı, siyah vb. oldu .Hamile kalan dişi bulunduğu akvaryumdaki tüm erkek lepistesin özelliğinimi alıyor.Yoksa genetik bişey mi yani ananeleri babaanneleri öyle olduğu içinmi renkleri annesi babasından alakasız renkler yada çok az benzerlikler ortaya çıkıyor.Bunun nedeni nedir?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 16:18
[QUOTE=pelin su]

İzninizle birşey sormak istiyorum.Mesela 1 renksiz dişiniz ve 1 kırmızı erkeğiniz var bunları yetişkin bir şekilde akvaryumdan aldınız.Aldığınızda dişiniz hamileydi.Ama yavruları turuncu ,mavimsi ,sarı, siyah vb. oldu .Hamile kalan dişi bulunduğu akvaryumdaki tüm erkek lepistesin özelliğinimi alıyor.Yoksa genetik bişey mi yani ananeleri babaanneleri öyle olduğu içinmi renkleri annesi babasından alakasız renkler yada çok az benzerlikler ortaya çıkıyor.Bunun nedeni nedir?

[/QUOTE]
Rensiz dediğiniz muhtemelen gri renklidir. Gri renk diğer renkler üzerinde baskındır. Hamile geldiği içinde daha önce hangi ren bir balık veya balıklarla çiftleştiği belii olmadığından yavruların çoğunluğu vucut rengi gri olarak doğacaktır. Çiftleştiği balıkların rengine bağlı olrakta kuyruk ve vucudun bir kısmında muhtemelen o renklerde kısmen gözükecektir.
Eğer aynı renk ve varyete ile çiftleşme olursa anne babalarına benzerleri olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 18:01
Raif Bey, benim düşüncelerimin hepsini zaten yazmışsınız. Suat bey keşke şu balığı üretmeye kalksaydınız da ben sizi o zaman görseydim. Ne kadar kolay değilmi dışarıdan, teorik bilgiler ile burada yazmak. İşte herkesin yanıldığı nokta burda başlıyor.  İkisi birbirinden o kadar farklılıklar gösteriyorki çoğu zaman, siz bile şaşırıp kalıyorsunuz.
 Barış bey, sizde pratik olarak tecrübe edindiğiniz çok nokta gördüğünüze inanıyorum. Tecrübeler teoriden ne kadar farklılıklar gösterdiğini burada sizinde yazmanızı isterdim.
  Suat Bey, yazdıklarınızı biz zaten yedik bitirdik, tecrübeyle harmanladık. Siz hala neden bahsediyorsunuz. Tebessüm Tutturdunuz akraba, aile içi çiftleşmenin ilerideki sorunlarından bahsediyorsunuz. biz bunları bilmiyormuyuz.  Gen havuzu oluşturmak kolay işmi sanıyorsunuz? Raif beyde açıklamalarını zaten yapmış şıklar halindede ilk seçenek olarak üretici, hobici ilk şıkkı seçmek zorunda kalıyor. fenotip ile, 2. şık genotip için daha çok çalışma ister sayın Suat bey, bunun için devamlı ciddi bir şekilde notlar tutmanız gerekir böylece secere pedigresini kontrol altına almış olurusunuz. Farklı kanlarda sokarsınız uzun zaman sonra,  bu çalışmanızı gerçekten ciddi şekilde kanı bozmadan, Tek bir ırktan 4,5,6, farklı kan ilede düzgün çalışmalarınız sonucundada gen havuzunuzda en az dediğim gibi 6-7- aynı ırktan akraba ilişkisi katiyetle olmayan, sağlam gen havuzuna sahip olursunuz.

  Pekala Suat bey, bunu yapmanın ne kadar zor ve ciddi bir çalışma olduğunu siz biliyormusunuz.? Vallahi kusura bakmayın, en ufak düşüncenizin bile olduğunu sanmıyorum. Nedeni ise, O kadar basitmiş gibi anlatıyorsunuz ki, al, topla eşleştir iş bitti. Vay be ne kadar basitmiş.

 Ya Allah aşkına şurada yazdığım ufacık dip notlardan bile:

1)Ne kadar ciddi çalışmak gerektiği

2)Düzinelerce tanka sahip olmak gerektiğini ( 50-100 arası) bu sadece tek bir ırk içindir. hani diyorsunuz ya, gen havuzu oluşturmak istediğinizdeki en az sayıları yazdım ..

3)Bu ırkların her birinin farklı kanlarını birbirine karıştırmadan, yani aynı ırk ile başladığınızda diyelimki 5-6 farklı sağlam üreticiden moscow blue tri olarak aldınız, bunları karıştırmadan aynı şekilde çalışmaya devam ederek, daha sonra bunların saflığından emin sonuçları almaya başladığınızda, sağlam gen havuzunuzu oluşturmuş olursunuz. Bu bile en az 1 yıl demektir.

Sadece tek bir trio için 8-10 tank' tan bahsetmişsek, geniş bir gen havuzu için 5 farklı kan için en az 50 akvaryum gerektiğini bu yüzden yazdım. Siz bırakın farklı 2. ırk balığa girmeyi..

 Herkes konuşuyor. icraati bilen yok. Bırakın Allah aşkına.. 

  Suat bey bana çalışmalarınızı anlatın ama, bu balık ile ilgili olsun. Söylediğiniz herşeyin fazlası bende mevcut. O yüzden söyledikleriniz beni hiç enterese bile etmiyor.  

Çünkü; ÇALIŞMA YOK,
             TECRÜBE YOK,
             SONUÇ YOK..

  Anlatmak istediğim anlaşılmıştır sanıyorum. Fazla söze hacet yok.  Bu arada yazmanıza karışan elbette yok. Ama lütfen, bilimsel terimler kullanmayın. hadi biz anlıyoruzda burada bir çok arkadaşımız var. Süslü kelimelere gerek yok.  Biz keyfimizden mi bu konuyu açtık ve çok basit dille anlatmaya çalışıyoruz.
 Lütfen kullandığınız kelimelerin türkçe karşılığı olan kelimeler , cümleler ile yazınız ki yazdıklarınız boşa gitmesin. Akvarist dostlarımız, herkes anlasınki hobiye katkısı olsun.

 Saygılar...


HabitatAqua2010-06-02 22:13:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 18:36
[QUOTE=HabitatAqua]
 Barış bey, sizde pratik olarak tecrübe edindiğiniz çok nokta gördüğünüze inanıyorum. Tecrübeler teoriden ne kaddar farklılıkalr gösterdiğini burada sizinde yazmanızı isterdim.
 
[/QUOTE]

Ben konuya dahil olduğumda konuyu açan teorisyen arkadaşa bir soru sordum , fakat hep soruyu yanıtlamak yerine konuyu başka mecralara çekti.

Sorunun özünde teori ile pratik arasında çok fark olduğu yatıyordu. Bunu sorgulamak istedim. Okuyup okuyup yazmak başka yaşamak çok başka.

Konunun ilk sayfasında bir varyete 30 tanktan aşağıya olmaz dendi. Fakat bunu diyen arkadaşın hiç 30 tankını görmedim , duymadım ,  bilmedim. Bunun yerine 30 tanktan aşağıya olmuyormuş bak bu burada yazıyor , yazarıda bu demek daha doğru olur sanırım.

Amaç öğrenmekse hepimiz bilgiye açız.  Fakat olduğumuzdan fazlaca görünmek yaşamadan yaşamış gibi yazmak , hobicileri  kıt bilgilerle katiyet içinde yönlendirmeyi yanlış buluyorum.

Tekrarlıyorum ülkemizde üstad sayılabilecek kimse yok. Siz Murat Bey bu işi ciddiyetle yapıyorsunuz, bizlerde arkadan geliyoruz. Bilgi alışverişinde bulundukça , yaşadıkça , tecrübeleri aktardıkça hepimizin birbirine katkısı olacaktır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 20:26
Benim burda yazdıklarımın neresi teori onu hala anlamış değilim. Yadıklarımın bir tanesi pratikte olmayan yeri bana gösterebilir misiniz ? Bende göreyim bileyim. elimde varyete var demekle 20 tanka 20 varyete koyarak bu işler olmaz en azından bu konuda olmaz . Sağa sola saldırmayı bırakıp konuya bakalım varsa tecrübeniz veya bilginiz buyurun tartışalım. Düz iki balıktan ribon çıkıyor mu tecrübesini yapmak bence biraz mantıksız zaten çıkmaz bu mudur tecrübe etmek . Ribon yakalıcam diye düz iki balık mı çaprazlamak tecrübe? Tecrübe burada balık seçimidir her zaman söylüyorum. Teorik dediğiniz bilgide gri baskındır yok ben inanmam tecrübe etcem demek tecrübe olmaz sizin tecrübe anlayışınızı da henüz anlamış değilim. Her zaman söylüyorum konu burada varsa hata buyurun tartışalım doğrusunu bulalım . .her seyin bir zamanı var yeri geldiğinde hangi platformlarda hangi çalışmaların yapıldığını göreceksiniz. Bu işe gönül veren çok insan var ve hiç birinden bilgi esirgemedik esirgemeyiz de. 
Bakın Tecrübesi olduğuna inandığınız kişi Murat bey bile söylücem her şeyi söylemişsiniz diyor peki sizin bahsettiğiniz tecrübe bende yoksa bunları ben nerden biliyorum. Irk standartlarını yorumlucak kişi var mı aramızda veya Barış bey siz yorumlayabiliyor musunuz? outcrossing veya backcrossing çalışması yapıyorsunuz neden bizimle balık seçmede neye dikkat ettiğiniz paylaşmıyor sunuz ? Çeviri yapıp okuyunca oluyor madem bu işler o zaman neden hala bazı kavramları yalnış kullanıyorsunuz? 


Suat bey soru soruyor anlatmak için herkesin anlayabileceği dilde anlatmak için sayfalarca açıklama yapıyorum . Bu soruların cevapları benim elimde yazmıyor bunların hepsi araştırma , okuma ve tecrübe sonucu ortaya çıkmış bilgiler. Anlamayan tabiki de sorucak bizde anlatacağız onun için bu konuyu açtık ve bıkmadan usanmadan açıklamaya çalışıyoruz.
Ne zaman soru geldiğinde buyurun ingilizce okuyun dedik. ne zaman sorulara makale link attık . Ne zaman sıkışınca ingilizce guppies.com dan hobicilerin yazısını kopyala yapıştır yaptık.

Her zaman söylüyorum yazılanların bir tanesinde hatalıbilgi olduğuna inanıyorsanız buyurun tartışalım ben Suat bey ve diyer arkadaşlara olduğu gibi burada bıkmadan usanmadan açıklıyım.  

bjkalley2010-06-03 14:15:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 11:01
xxxxxxxxx
Raif Arda
Barış Er
xxxxxxxxx

1-''Benim burda yazdıklarımın neresi teori onu hala anlamış değilim. Yadıklarımın bir tanesi pratikte olmayan yeri bana gösterebilir misiniz ?''

Burada yazdıklarınızın neresi pratik olarak tatbik ettiğiniz uygulamalar? Israrla bunu soruyorum zaten.

2-''Düz iki balıktan ribon çıkıyor mu tecrübesini yapmak bence biraz mantıksız zaten çıkmaz bu mudur tecrübe etmek . Ribon yakalıcam diye düz iki balık mı çaprazlamak tecrübe?''

Çıkmayacağını tecrübe mi ettiniz?  Bugün kü ribbonlar nereden çıkmıştır? Vahşi doğada ribbon mu vardı? Mutasyonlar rastgeledir ve nedenleride DNA nın doğru kopyalanamayışı veya dış etkenlerdir.
Ribbon mutasyonunun çıkışıda rastgeledir. Kısaca doğada böyle bir durum sözkonusu değil. Gel gelelim benim çalışmama , benim çalışmamda zaten ribbon erkekler eşleşme bakımından işlevsel değiller. Geriye elimde ribbon olarak dişiler var ve bu dişiler başka erkek gördükleri için uğraşmak zaman alıcak ve bu alternatifimi yitirdim. Geriye ise eşleşme bakımından işlevsel gonopoda sahip genotipinde maksimum %50 oranında ribbon mutasyonu resesif durumda olan düz erkekler var. Bende böyle bir çalışma içine girdim. Sonuçlarıda herzamanki gibi göğsümü gere gere paylaşırım. En azından sizin sözde varolan ama hiçbir zaman göremediğimiz çalışmalarınız ve yine sözde minumum 30 tanklık setiniz gibi gizlemiyorum yani.

3-''Pre- hit diye orada tartışılan konu ile hiç alakasız olan bir konu ortaya atıp kaçmak mıdır tecrübe ? Madem pre-hit ile tecrübeniz vardı neden ortaya koymadınız koymak dışında anlamını bilmeden kullandığınız bir kelimenin nerede önemli olduğu sayfalarca anlattık''

[QUOTE=Barış ER]

Erken döl tutan yani pre-hit dişiler gelişimini yeterince sağlıklı tamamlayamaz ve hatta tamamlayamaz. Ayrıca prehit bir dişi az yavru verir.

[/QUOTE]

[QUOTE=Barış ER]Pre-hit is a term used for a female Guppy that has been with a male and has been inseminated by him. Therefore she is pre-hit. As in non-virgin. Sometimes you find a very nice female in you local pet shop and you wont know who the father is. She might have been hit(inseminated) previously. Pre-Hit. [/QUOTE]

pre= previously = evvelce, erken , önceden

hit=inseminated= döllenme , tohumlanma

Bu ifadelerime yanlış dediniz ama  doğrusunuda sizden göremedik. Doğrusu bundan farklı birşey değil. Belkide bundan cevap veremediniz.

4-''Bakın Tecrübesi olduğuna inandığınız kişi Murat bey bile söylücem her şeyi söylemişsiniz diyor peki sizin bahsettiğiniz tecrübe bende yoksa bunları ben nerden biliyorum. Irk standartlarını yorumlucak kişi var mı aramızda veya Barış bey siz yorumlayabiliyor musunuz? outcrossing veya backcrossing çalışması yapıyorsunuz neden bizimle balık seçmede neye dikkat ettiğiniz paylaşmıyor sunuz ?''


Murat bana msn de der ki '' bu başlıkta yazılan herşey teorik ve Raif'in de hiç pratiği yok , okuyup okuyup yazıyor. Pratik ile teorik çok farklı , iş pratiğe dökülünce insan hiçbiryerde bulamayacağı , okuyupta öğrenemeyeceği tecrübelere sahip oluyor.''

Irk standartlarını yorumlucak kimseyi bırakın lepistes yetiştiriciliğini hakkıyla yapan yok ülkemizde. Balık seçmede ise ben , siz yada bir başkası net üzerinde gördüğü lepistes resimlerinden başka ne gördü ki??? Bugüne kadar özel varyeteleri ara ara getiren Maltepe Pet , daha sonra bir organizasyonla Lepistes Fun Kulübü olarak biz yurt dışından balık getirttik. Bunlar gelirkende net ortamında gıpta edipte baktığımız varyeteleri ismen talep ettik geldi. Maltepe Pet'te aynısını yaptı. Kimse yerinde görerek , alternatifler arasından tek tek balık seçip almadı. Sizin son 3-5 aylık dönem içinde yurt dışına çıkıp bu işi hakkıyla yapan üreticileri gezip , yarışmalarda , fuarlarda gezip tecrübe edinmişliğiniz yoksa  bu kısıtlı kaynaklarla balık yorumlayabilecek , seçimde dikkat edilecek kıstasları yaşamış gibi yazacak kimseyi de göremiyorum.

5-''Bu soruların cevapları benim elimde yazmıyor bunların hepsi araştırma , okuma ve tecrübe sonucu ortaya çıkmış bilgiler. ''

Zaten bir çok konuda anlaşamadığımız nokta tecrübe ettim demeniz. Sadece şu başlıkta aktardığınız eski çevirileri tecrübe etmek bir ömür alırdı heralde.

6-''ne zaman sorulara makale link attık . Ne zaman sıkışınca ingilizce guppies.com dan hobicilerin yazısını kopyala yapıştır yaptık.''

son iki mesajınızdan bir örnek
[QUOTE=radenko]
 
Bazı varyeteler ve şekilli açıklamaları vucut , yuzgeç ve diğer oranlar beşinci sayfadada açıklama yapılmıştır.
[/QUOTE]

Guppies com admini madmike ı baz alıp senin balıkklara oda siyah gözlü demişti dediniz. Benim lutino başlığında ve silinen mesajlarda oda arada kaynadı. Madmike guppies.comun admini ise bende lepistesfunkulubu.com un adminiyim. Admin olmak herşeyi bilmek yada üstad olmak değildir.

Yeni eklediğim fotolardan sonra kendisinden tekrar yorum istediğimde ise öm la verdiği cevap bu oldu.
[QUOTE=MADMIKE][QUOTE=turkish.guppy]hi mike pls comments

http://www.guppies.com/forums/showthread.php/wrea-lutino-golden-28942p2.html[/QUOTE]
Hi,
You picked out some out standing looking guppies.They are awesome looking.I really like the ribbon ones.The new pictures show the wine red eyes.You  did a great job at picking out your guppies.Good luck and have fun breeding them.
Mike[/QUOTE]

7-''Yani o çalışmalar burda yayınlansa iki foto mu sizi tatmin edicek ne olcak benim adımın önüne sıfat mı gelicek . İşi bildiğimiz o zaman mı ortaya çıkacak anlamıyorum gerçekten anlamıyorum.  ''

Yayınlamamanız için neden mi var?

 ''Yok 30 tanktan aşağıya varyete yapılmaz, başarılı olmazsınız  ''  demek için bunları yaşamak lazım. 30 tankta 1 varyete besleyip başarılı olmak bunuda herkese ispat etmek lazım. Sizin bu ve benzeri sözleriniz yüzünden hobiye lepistesçilikle devam edecek bir kaç tanka sahip insanlarda soğuyup gidiyorlar.
bjkalley2010-06-03 14:19:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 13:06
Murat bey Raif beyin son yazdıklarından sonra artık bu konuya başka birşeyler yazmamaya karar vermiştim.
Çünkü artık konu amacından cıkmış doğruyu bulmak karlşılıklı fikir alış verişinden cıkmış üstünlük sağlamaya ikili atışmaya dönmüştü.
Son yazdıklarınızda bunu ıspatlamaktadır.
Siz daha ıslahın ana mantığını ve ana yontemlerini ve bu yontemlerin ne için kullanıldığını hangı durumda hangı yontemin kullanılması gerektiğini bilmeden birileri böyle yapıyor diye birşeyler uyguluyorsunuz ama uyguladığınız bu yontemein ana amacını bile bilmiyorsunuz.
Bu yöntem kalıtım derecesi düşük karakterlerde asıl etkisini gosterir(kalıtım derecesini araştırın).
Kalıtım derecesi yuksek karakterlerde buna gerek yoktur hayvanın fenotipine bakar seçersiniz.
Lepisteslerde bunun zor oldugunu tabiki biliyorum bunu bilmem için lepisteslerin bir batımda cok sayıda yavru verdiğini bilmem yeterli......
Bu yontemi etkili bir şekilde uygulayabilmek için elinizde şampiyon lepistesler olması lazım(eğer amaç şampiyon cıkarmaksa) varmı elinizde şampiyon çünkü bunun en uç noktası soylediğim gibi klonlamadır oda ançak ebeveyın kadarını elde edrsiniz.....
Bu yonteminde bir dur noktası vardır Çünkü bu yontemi uygularken surekli birşeylerden feragat edersiniz
Bu şeyler ozellikle hastalıklara karşı direnç ve yapısal bozukluklardır.....
Bu boyle uzar gıder..
Bilgimi tartmayın ben sizin bilginizi bu yazıma kadar hiç tartmadım.......

Bu yazının muhatabı murat beydir Ateş beyden özür diliyorum isimleri yanlış yazmışım.
suat2010-06-03 18:48:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 13:24
[QUOTE=suat]Ateş bey Raif beyin son yazdıklarından sonra artık bu konuya başka birşeyler yazmamaya karar vermiştim.
Çünkü artık konu amacından cıkmış doğruyu bulmak karlşılıklı fikir alış verişinden cıkmış üstünlük sağlamaya ikili atışmaya dönmüştü.
Son yazdıklarınızda bunu ıspatlamaktadır.
Siz daha ıslahın ana mantığını ve ana yontemlerini ve bu yontemlerin ne için kullanıldığını hangı durumda hangı yontemin kullanılması gerektiğini bilmeden birileri böyle yapıyor diye birşeyler uyguluyorsunuz ama uyguladığınız bu yontemein ana amacını bile bilmiyorsunuz.
Bu yöntem kalıtım derecesi düşük karakterlerde asıl etkisini gosterir(kalıtım derecesini araştırın).
Kalıtım derecesi yuksek karakterlerde buna gerek yoktur hayvanın fenotipine bakar seçersiniz.
Lepisteslerde bunun zor oldugunu tabiki biliyorum bunu bilmem için lepisteslerin bir batımda cok sayıda yavru verdiğini bilmem yeterli......
Bu yontemi etkili bir şekilde uygulayabilmek için elinizde şampiyon lepistesler olması lazım(eğer amaç şampiyon cıkarmaksa) varmı elinizde şampiyon çünkü bunun en uç noktası soylediğim gibi klonlamadır oda ançak ebeveyın kadarını elde edrsiniz.....
Bu yonteminde bir dur noktası vardır Çünkü bu yontemi uygularken surekli birşeylerden feragat edersiniz
Bu şeyler ozellikle hastalıklara karşı direnç ve yapısal bozukluklardır.....
Bu boyle uzar gıder..
Bilgimi tartmayın ben sizin bilginizi bu yazıma kadar hiç tartmadım.......
[/QUOTE]
Suat bey bence çok greksiz bir mesaj olmuş. Sorduğunuz her soruya cevap verdim. Bu yazılanlarla benim ne alakam var. Nedenlerini açıkladım . Ben daha ne yapabilirim bunu da anlamış değilim. Size her seferinde yazıyorum benim bilmediğim bir yöntem mi var koyun ortaya tartışalım diyorum? Onuda koymuyorsunuz sığırlardan örnek veriyorsunuz bunlara bile cevap veriyorum daha ne yapabilirim anlmış değilim. Koyun ortaya sistemi tartışalım çünkü sorduğunuz sorularla nereye varmak isteğinizi anlamış değilim.

Barış bey sizin açıklamınız bu unuttunuz galiba . Zaten bu okuyunca diğerlerini okumaya gerek kalmıyor. Bunu siz yazmadınız mı ?

[QUOTE=Barış ER] pre-hit =previously inseminated=erken döl almış
[/QUOTE]

Sonra açıklama mesajı benden ve Ethem beyden geliyor. Ve bu yazılardan sonra iki sayfa acıklanıyor.

[QUOTE=radenko] Evet Ethem bey önceden veya evvelce döl almış dişi anlamında kullanır pre-hit yani. Gelişimini tamamlamadan erken döl almış balık anlamına gelmez çok doğru .Daha açık olarak dişi sizin akvaryumunuza geldiğinde hamile olması. Yani hamile kalması ( döl alması ) erken veya geç 3-5-7-9 aylıkken hamile kalmasının bir önemi yok. Kullanılan terimler mevcut ancak ben Türkçelerini vermeye çalışıyorum. Ancak yeri gelince açıklamalar yapılabilir. Teşekkür ederim. [/QUOTE]

 

Kalmış bunu diyorsunuz.

[QUOTE=Barış ER]
[QUOTE=Barış ER]Pre-hit is a term used for a female Guppy that has been with a male and has been inseminated by him. Therefore she is pre-hit. As in non-virgin. Sometimes you find a very nice female in you local pet shop and you wont know who the father is. She might have been hit(inseminated) previously. Pre-Hit. [/QUOTE]

pre= previously = evvelce, erken , önceden

hit=inseminated= döllenme , tohumlanma

Bu ifadelerime yanlış dediniz ama  doğrusunuda sizden göremedik. Doğrusu bundan farklı birşey değil. Belkide bundan cevap veremediniz.

[/QUOTE]


 

Evet bizde onu dedik evvelce önceden ama erken değil kaldı ki ingilizce kelimenin erken anlamı yoktur. Evvelceyi ve önceyi biz söyledik simdi kalmışsınız erken döl alma dememiş gibi yan çiziyorsunuz erken döl almak ne demek evvelce döl almış ne demek ikisi arasında çok fark var barış bey.

bjkalley2010-06-03 14:21:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir