Özel varyetelerde yapılan mantık hataları


ethemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 464
ethemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 00:46
Ateş bey öncelikle teşekkür ederim.Raif bey kardeşim sizden ve üstadlardan cevap almaktan memnun olurum.
Her iki dişiyide kullana biliriz ,ozaman önce birinden başlıyalım.Daha sonrada diğerini ele alalım.
pre-hit (önceden döl almış dişi):
Zaman kaybına  hangi açıdan bakmalıyız?
Havuzda döl almayı ayrı tutalım ,sonuçta aldıgı dölü bilemeyiz.Başka yer tank oldugu yönünde bakarsak ,bu tankta yabancı birinin tankı oldugunu varsayalım .
Dişimizi üreticiye göremi alalım? Yoksa balıgın gelmiş oldugu genleri öğrenerekmi alalım?
ethem2010-05-29 00:52:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 01:11
 
 Aldığımız trio veya pair dişileri hamile gelirse yavruların babalarının hangi balık olduğunu bilemeyiz. Yani baba aldığımız balık olduğunu anlamak mümkün değildir. Belki üreticide bir den çok dişi ile çiftleşmiş olabilir. Bu da outcrossinge ters bir durum. Erkeği kız kardeşine belkide annesine, dişi yavruyu erkek kardeşine belki baya çaprazlayacağımızdan dişi bir kez döl aldığında sperm kesisinde geçmişten kalan spermlerı tasıyacağından kontrol elimizden çıkar bu nedenle onlardan gelen yavruları bekleyip yola onlarla devam etmek zorunda kalcaz buda zaman kaybına neden olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 01:53
Ateş, sana katılıyorum. Ethem Bey, tecrübelerime dayanarak ve en doğru seçenek herkes için, kız dişiler olmasıdır. En azından sizin elinizde olan erkek ile çiftleşecektir ve bunu bileceksiniz içiniz rahat olarak backcrossing e devam edeceksiniz.  Diğer açıdan ne ile çiftleştiğini bilmiyorsunuz. buda size çok zaman kaybettirebilir. Ben şahsen bu riske hiç bir zaman girmek istemem.

 
HabitatAqua2010-05-29 01:55:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 10:45
Evet çok güzel cevaplar gelmeye başladı arkadaşlar katılımlar çok güzel hale gelicek. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 464
ethemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 14:26
Ateş bey ,Murat bey,
 Görüşve açıklamalar için teşekkür ederim.
Aslında back crossing nedir? sorusu ile başlasaydım daha iyi olur gibi geliyordu.Kısa ve öz cevap verecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.
Kısaca back crossing çalışmasında dışarıdan aldıgımız pre-hit (önceden döl almış dişi) için sonuç olarak baktıgımızda :
Dişimiz dolu olucagından ve birçok dogum için , almış oldugu sipermleri koruyabileceginden yapıcagımız çalışmalar uzun ve meşakatli olucagı sonucuna çıkıyoruz.
 
Başka görüş,fikir ve tecrübeleri olan arkadaşlardan  back crossing çalışmasına başlarken dolu dişi ve kız dişi  arasındaki farkı baglamadan eklemelerini rica edicem.
Diğer açıdan baktıgımızda :
Kız dişi kullanmanın bize artı ve eksilerini nelerdir? Arkadaşlar görüşlerinizi rica edicem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 19:31

Normal olarak tek veya iki akvaryumda lepistes besleyecekseniz pre-hit yani önceden öl almış balık kullanmak avantajlıdır. Trioda erkek balık istemeden ölmesi durumunda balıkları çoğaltma şansınız çoğalacaktır. Çünkü dişi leipistes bir kez döl aldığında 5-6 kez yavrulayabilir ve buda yavruların yetişerek varyetenin devamını sağlayacak bir artı olur.

 

Peki güzel balıklar yetiştirmek istiyorum ve secici üretim teknikleri kullanarak varyeteyi geliştireceğim derseniz  pre-dişi kullanmak sizin avantajınıza olmaz. Kullanılmaz demiyorum ama sizi minumum 5 ay zaman kaybına neden olacaktır. Gelen yavruları bekleyip onlarla yola devam etmeniz gerekecektir.  Nedeni de basittir almış olduğunuz trio dişisi daha önceden döl aldığından doğacak yavruların babasının sizin erkeğiniz olduğuna emin olamazsınız . Belkide dişi balık birden çok erkekle çiftleşmişte olabilir. Bu durum sizin yapmış olduğunuz seçici üretim tekniklerinde kontrol sağlamınızı engelleyecektir. Çünkü backcrossing yaparken kardeş kardeşe çaprazlamalar , dişi yavru babaya çaprazlamalarda doğan olumsuzlukları görmenizi açısından kullandığınız anne babanın hangisi olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle pre-hit dişi backcrossing te kullanılmaz. Bir diğer önemli konu yavruları çok geç olmadan çiftleştirmeye almanız gerekir. 4-5 aylıkken bunun nedeni geç kaldığınızda lepistesin ortalama ömrü 2 yıldır. 5 aylık bir balığı çiftleştirdiğinizde yavrular 5 ay sonra çiftleşmeye hazır olacaklarında f1 yavruları babaya çaprazlamak durmunda baba 10 aylık olacaktır bu dendenlerden dolayı geç kalmamak gereklidir. Yani beklide f 10 yavruları bile babaya çaprazlama durumunu yakalayabilmek için çok geç kalmamak gereklidir.

 



Birazda bilinen varyete tanımlamaları ile devam edelim.
 

Tuxedo:

 

 

Kuyruk yüzgeci: İster fan kuyruklu ister delta kuyruklu olsun. Tek renk varyete olması halinde düz ren olması daha makbuldür. Leke veya noktalı desen olmamalıdır.

 

Sırt yüzgeç: Diğer varyetelere kıyasla daha uzun ve yüksek yüzgeçlere sahiptirler.

 

Renk: koyu olmalıdır. Her iki cinsiyetin de sırtında metalik gümüş renk olmalıdır. Tuxedolarda neon kalıtımı vardır. Germen yellow tail sarı dudak çizgisine sahip olmalıdır.

 

 

Dişinin karakteristik özellikleri: Her iki tuxedo cinsiyeti de aynı renklere sahiptir. Dişinin rengi erkeğin renginden daha açıktır. Sırtında metalik renk olmalıdır. Diğer varyetelerle karşılaştırılırsa genellikle küçüktürler.

 

Tipleri: German Yellow Tuxedo, Green Tuxedo, Blacktail Tuxedo, Skyblue Tuxedo, Neon Tuxedo, Mosaic Tuxedo, Cobra Tuxedo, Leopard Tuxedo, vb.

 

Diğer: 1960’ ların başında Almanya da çaprazlandığı ( üretildiği ) bilinmektedir. O zamanlar mavi ve yeşil olmak üzere iki varyetesi vardı. Ancak daha sonraki çaprazlamalarda en popüler varyetesi olan germen yellow tuxedo üretilmiştir. Her iki cinsiyet de kendine özgün renge sahiptir. Islah çalışmalarının çok yapılmasının sonucu olarak germen yellow tuxedoların küçük kaldığına inanılıyor.

 

 

 

Platinum:

 

Kuyruk yüzgeci: Karakteristiktir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyrukla aynı renktir.

 

Renk: Altın ,platinyum renginde üst bölümü gümüştür.

 

Diğer: İlk olarak Almanya da çaprazlanmıştır. Erkekler arasında çaprazlama olmaktadır.Platinum bir çok farklı çeşide olanak verir.Son zamanlarda bir çok farklı çeşidi bulunmaktadır , Albino gibi.Platinyum özelliği tüm çaprazlamalarda kullanılabilir.

 

 

 

Metal:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Her cinsi diğerlerinden farklı karakteristiktedir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyruktan farklı renge ve şekle sahiptir.

 

Renk: Üst tarafı metalik renge sahiptir

 

Tip: Metal Cobra, Metal lace Cobra, Metal glass, Metal glass Cobra

 

Diğer: İlk olarak Sovyetler Birliğinde üretildiği bilinmektedir , adına da Moscow’ yadan alır. Yalnızca erkeklerin arasında çaprazlanır, Cobra gibi.Bu yüzden metal dişilerle normal erkeklerle çaprazlamalarda bu cins elde edilemez..

 

Cobra:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Kobra mozaik ve glass desenleri arasında ki orjinal desendir. Ancak yeni melezlemelerde kendine özgü özellikleri yansıtırlar.

 

Sırt yüzgeç: Genellikle beyaz veya sarı renkli deseni kuyruk deseni ile aynıdır. Bu varyeteler genellikle kısa sırt yüzgecine sahiptir. Islah çalışmasına ihtiyaç duyulur.

 

Renk: Kafadan kuyruğa metalik renk ve yılan derisi desene sahiptirler. Göğüs üzerinde noktalı desene sahip olması beklenir. Bu onu cilasız güzel yapar. Bu insanlar tarafından tercih edilen bir özelliktir.

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Genellikle dişiler yüzgeçlerinde desene sahip değillerdir.. Bu baskın gendir. Cobra dişileri sabit bir cins melez için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, son zamanlarda farklı özelliklere sahip bir çok cobra dişisi kullanılmıştır. Diğer varyeteleri muhtemelen etkileyecektir.

 

Tipleri: King Cobra, Lace Cobra, vb.

 

Diğer: Cobralar, 1965 te Amerika da bulunan Mac lepistes üretim çiftliği tarafından dünyanın her yerine dağıtılmıştır. Bazıları orijinal varyetenin Almanya da üretildiğine inanırlar. Cobra varyetesi amatörler arasında çok popüler bir varyetedir.Melezleme sadece dişiler arasında yapılır. Ancak günümüzde doğru erkekler ile de çaprazlama yapmak mümkündür.

 

 

 

 

 

mozaik:

 

 

Kuyruk yüzgeci:Delta kuyruk hemen hemen üçgendir mozaik temellidir.Kuyruk bitimi düz kırmızı yerine karışık renklerde ise daha makbuldür.

 

Sırt yüzgeci :Beyaz veya koyu pembe olabilir.Belirgin bir deseni yoktur,kuyruk yüzgeci desenide olması da gerekmez.

 

Renk:Tuxedo(smokin) gibi,belinden kuyruğa kadar koyu renktedir.Ancak üst bölümlerinde bu şekilde değildir.

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri:Glass(cam) dişisine çok benzer niteliktedir.Bol miktarda üst kılıç kuyruk yüzgeçlisi vardır.Bu,atalarındaki baskın genin etkisi olarak düşünülür.deseni çok fazla yayılmıştır bu yüzden erkek mozaik kadar kesin belirlenemez ancak kuyruğunun net bir deseni vardır.

 

Tür:Kırmızı mozaik,Mavi mozaik,San Maria mozaik vb.

 

Diğer:Mozaik ismi Japonya’dan gelir.Almanya’dan 1960 başlarında ithal ettikleri Tuxedo(smokin) ile çaprazlamalar yapıp sabit bir tür elde etmeye başladılar.Bu türün,vahşi türden Tuxedo(smokin) elde edilirken ortaya çıktığına inanılır.

 

Grass

 

 

Kuyruk Yüzgeci: Genellikle kuyruk yüzgeçleri boyutlarına göre iki farklı tiptedir. Fakat her iki tipte de kuyruklar benekli yapıdadır.Kuyrukların orta kısımları da bir çok yeşil renkiçerir ama bu planlanmış bir çaprazlama değildir.En iyi olanı yeşilimsi/mavimsi olanıdır.

 

Sırt yüzgeci: Kuyruklarından daha acık renklidirler. Birçok beyaz çaprazlaması mevcuttur. Kuyruklarının küçük bi modeli gibide olabilir.

 

Renk: Metalik yabani renkler

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Diğer dişilerle Glass dişisini karşılaştırdığımızda Glass dişisi daha büyüktür.Bazı yetişkin Glass dişileri 9 cm uzunluğa ulaşabilir.Glass dişileri erkekler nazaran daha küçük kuyruk yapısına sahiptir , genelde kuyruk rengi grimsi olur ama bunların da kuyrukları beneklidir.Bazı Glass dişilerin üst yüzgeçleri kılıç kuyruk gibi uzun yapıda olmaktadır ama bunun mozaik lepistesle çaprazlama sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir.Düz renkli yuvarlak kuyruklu en iyi çaprazlama olmaktadır.Eğer dişi düz renkli olursa bu erkeğinde böyle olcağı anlamına gelmez, yuvarlak kuyruklu dişiden yelpaze kuyruklu erkek elde edilebilir.

 

 

Türler: Mavi, yeşil Grass

 

Diğer: İlk Grass ıslahı ile ilgili yeterince kayıtlı bilgi yoktur.Sadece ilk olarak 1960 ların sonuna doğru Singapurdan ithal edildiği bilinmektedir. Orijinal kökeninin Avrupa olduğuna inanılıyor. German Yellow Tuxedo gibi. Dünyada ki en ünlü nobel tipli lepistestir.

 

İzinsiz yayınlanamaz.

Katkılarından dolayı Cem ( ruptur ) ve Harun (harra 87 ) teşekürler.

 

Bir kaç önemli açıklama daha yapıyım.

H/B (halfblack) tuxedonun adlandırılmasıdır. Tuxedo yellow tail ile H/B yellow ile hiç bir farkı yoktur. Diğer adlandırılmalar dip not olarak verilmiştir.

 

RREA ile WREA arasındaki farklılar.

RREA gerçek kırmızı gözlü albino. Bu lepisteslerin herhangi bir siyah pigmente sahip olmadığı anlamına gelir. Bundan dolayı gözleri parlak kırmızıdır. Balığın gözlerinde ki kırmızı yapıyı siyah pigment çevrelemez veya maskelemez. (melanin/melanophores). Bunlar genellikle albino veya kırmızı gözlü lepistes olarak bilinmektedir.

 

Diğer taraftan tüm albinolar %100 siyah pigmenti kaybetmezler. (melanin). WREA ve koyu kırmızı gözlü albinolar da vardır. Bu lepisteslerde en azından gözlerinde bazı siyah pigmentler bulunur. Albino geni en azından gözlerde tüm siyah pigmenti silememiştir. Veya en azından gözlerinde ortadan kaldıramamıştır. Bu nedenle gözleri tüm albinolarda ki gibi parlak kırmızı(RREA) değil de koyu kırmızı veya şarap kırmızısıdır. Bu tip albinoların diğer isimlendirmeleri ruby eye albino veya lutino olarakta yapılabilir. (WREA)

 

Resimledestekleyelim açıklamaları.

Albino super white (RREA)

 

Albino super white ruby eyes high dorsal (WREA)

 

[/Q

 

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 15:28
Benim son 2 sayfada yazılanlarda anlayamadım bir nokta var neden back crossing yapılıyor ve back crossing yapılırken kullanılan bireylerin döl  almış  olması neden zaman kaybına sebeb oluyor?
Seleksiyon yaparak daha iyi bireylerin elde edilmesi için populasyonun gen havuzunun geniş olmasımı daha iyidir yoksa dar olmasımı daha iyidir? (populasyonun aynı ırktan yada varyetelerden oluştuğunu varsayarsak)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 16:35
[QUOTE=suat]Benim son 2 sayfada yazılanlarda anlayamadım bir nokta var neden back crossing yapılıyor ve back crossing yapılırken kullanılan bireylerin döl  almış  olması neden zaman kaybına sebeb oluyor?
[/QUOTE]
 
Suat bey merhabalar,
backcrossing veya herhangi bir secici üretim tekniği kullanılıyor çünkü hedefimiz en iyi balıklarla yola devam etmek ve en iyi balıklara sahip olmakttır. Burada illa ki döl almamış dişi kullanımı zorunlu mudur ? Evet zorunludur. Çünkü döl almış dişinin bundan önce hangi balıkla veya balıklarla çiftleştiğini bilmemize imkan yoktur. Burada mantık çiftleştiği balığı bilmek ve yavruları onun üzerinden değerlendirmektir. Örnek vermek gerekirse balık kendisi çok güzeldir her şeyi isteğimiz gibidir ama yavrularında mesela üst yüzgeci kısa yavruları çoğunlukta vermektedir. Bu nedenle kontol elimizde olması için karşılaştırmaları net yapabilmek adına döl almamış dişi kullanılmaktadır.
Neden zaman kaybının cevabı döl almış dişinin kaç balıkla çiftleştiğini bilmediğizden yola bu balıkların en iyi yavruları ile devam etmek gerekir. Bu nedenle bu yavruların büyümesi en 4-5 ay süreceğinden bu zamanı kaybetmiş oluruz.
 
 
[QUOTE=suat]
Seleksiyon yaparak daha iyi bireylerin elde edilmesi için populasyonun gen havuzunun geniş olmasımı daha iyidir yoksa dar olmasımı daha iyidir? (populasyonun aynı ırktan yada varyetelerden oluştuğunu varsayarsak)
[/QUOTE]
 
Burada aslında bilinmesi daha iyidir. Ama backcrossing mantığında daralır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 16:49
Raif bey bu soruyu sormamın amacı backcrossingin yanlış amaçla kullanıldıgına ınanmamdır.
Back crossing yeni ırk yada varyete elde edılmesının son safasıdır back crosingde amaç genotipin sabitlenmesidir diye düşünüyorum. Yoksa aynı ırktan yada varyeden bıreylerde sürekli aile içi çaprazlama gelişimi artırıcı değil aksine sınırlayıcı bır etkendir seçici üretimde varyasyonun fazla olması (varyasyonun fazla olması demek farklı ırk ozellıklerı olan degildir) gelişimi artırıcı etkendir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 17:12
[QUOTE=suat]Raif bey bu soruyu sormamın amacı backcrossingin yanlış amaçla kullanıldıgına ınanmamdır.
Back crossing yeni ırk yada varyete elde edılmesının son safasıdır back crosingde amaç genotipin sabitlenmesidir diye düşünüyorum. Yoksa aynı ırktan yada varyeden bıreylerde sürekli aile içi çaprazlama gelişimi artırıcı değil aksine sınırlayıcı bır etkendir seçici üretimde varyasyonun fazla olması (varyasyonun fazla olması demek farklı ırk ozellıklerı olan degildir) gelişimi artırıcı etkendir.
[/QUOTE]
Back crossing zaten farklı varyete üretmek için kullanılmaz ki. Back crossing te genotipin sabitlenmesi için kullanılır. Outcrossing te iki line çaprazlamasının sonuçunda genotipi sabitleye bilirsiniz burda çıkan en iyiler arasından backcrossig e sonrada gidebilirsiniz. Peki gen havuzu daraltmadan bunu nasıl yapabilirsiniz. Gen havuzu zengin olsun isteriz bunu nasıl yaparız bu balıklardan farklı üreticiler bunu yaparak farklı balıklardan en iyi yakalayıp paylaşması veya ülke genelinde bu balıkları besleyenin artması gerekir. Tek bir varyete için bu kadar akvaryum gerekli iken gen havuzu zenginleştirmek için iki tip olması için bir o kadar akvaryum gerekli olur. Bu nedenle bu seçici üretim tekniklerinin herhesin kullanması ve varyete gen havuzları oluşturulması gerekli bu da çok zaman alır. bunun temellerini atmak için asllında burda çapa sarfediyoruz. Ama daha balığın mantığını vermeden bunlardan bahsedersek yalnış olur yalnış anlaşılır. radenko2010-06-01 17:26:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 17:33
Gen havuzunu genişletmek derken ıkı farklı ırk yada farklı varyetelerın bır arada tutulmasını kast etmiyorum.
Bir bireyde ıkı tip karakterleri determine eden gen ciftleri vardır. Kalitatif karakterler kantitatif karakterler.Kalitatif karakterler  az sayıda gen çifti tarafından determine edilir bu yüzden çevre şartlarından etkıleşimi azdır kalıtım derecesi yüksektir ırk belirleyici ozelliklerdir. Kantitatif karakterler cok sayıda gen cifti tarfından determine edilir  kalıtım derecesi düşüktür ırk belirleyici ozellik degildir.
Genotipin sabitlenmesinde amaç kalitatif karakterlerin sabitlenmesidir. Eğer bu yapılmamışsa zaten bir ırktan soz edilemez. Aynı ırktan bireylerde genotipi sabitlemeye uğraşmak anlamsızdır zaten sabit olması gerekir aksı taktirde ırktan soz edilemez. Bu noktadan sonra sürekli aile içi caprazlama gelişimi artırmaya degil durdurmaya gotürür.Bunun en ileri safası klonlamadır klonlayarak sadece kulonladıgınız birey kadarını elde edrsiniz onun üstüne cıkamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 19:58
[QUOTE=suat]Gen havuzunu genişletmek derken ıkı farklı ırk yada farklı varyetelerın bır arada tutulmasını kast etmiyorum.
Bir bireyde ıkı tip karakterleri determine eden gen ciftleri vardır. Kalitatif karakterler kantitatif karakterler.Kalitatif karakterler  az sayıda gen çifti tarafından determine edilir bu yüzden çevre şartlarından etkıleşimi azdır kalıtım derecesi yüksektir ırk belirleyici ozelliklerdir. Kantitatif karakterler cok sayıda gen cifti tarfından determine edilir  kalıtım derecesi düşüktür ırk belirleyici ozellik degildir.
Genotipin sabitlenmesinde amaç kalitatif karakterlerin sabitlenmesidir. Eğer bu yapılmamışsa zaten bir ırktan soz edilemez. Aynı ırktan bireylerde genotipi sabitlemeye uğraşmak anlamsızdır zaten sabit olması gerekir aksı taktirde ırktan soz edilemez. Bu noktadan sonra sürekli aile içi caprazlama gelişimi artırmaya degil durdurmaya gotürür.Bunun en ileri safası klonlamadır klonlayarak sadece kulonladıgınız birey kadarını elde edrsiniz onun üstüne cıkamazsınız.
[/QUOTE]

Amaç rengi kuyruk vs. yakalamak değil mi ?
rengi düzgün vucudu 26 mm ve kuyruk yüzgeç oranları yakalamak için en iyisi ile devam edildiğinde standartlara uygun balık yakalandığında Sürecin durmasında bir sakınca yoktur hatta orda durmasında fayda vardır. Evet bu standartları yakalamak için seçimler iyi yapılmalı ve klonyamaycağımıza göre her seferinde standartlara en yakın yavru veren balıkları veren çiftler bizim için önemlidir. Yani sizin yazdıklarınızla backcrossing mantığı aynıdır. 
Burada tecrübe balık seçmekte dir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 20:27
Raif bey işte şimdi konuşalım. Bu saydığınız karakterler lepistesler için bildiğim kadarıyla ırk belirleyici karakterler yani kalitatif karakterler yani kalıtım derecesi yüksek karakterler yani az sayıda gen çifti tarafından determine edilen karakterler yani bir ırkın olmazsa olmazı yanı bir standardı olan bu standarda uymazsa yok sayılacak olan karakterler. Bu karakterlerin geliştirilmesi yada bir bireyden diger bireye gore kalıtesi nasıl farklı oluyor sonuçta bir standardı var.
Başka açıdan bakıldığında lepisteslerde bizim için değerli olan ama kalitatif olmayıp kantitatif olan karakterler nedir? Aile içi çaprazlamalarda  daha öncelikle bu karakterlerde önem arz eder örnek vermek gerekirse bir ineğin holştayn  olabilmesi için siyah beyaz olması gerekir ama bir populasyonun içinde 22 kg süt veren holştayn olabileceği gibi 24 kg süt veren holştaynda olabilir ve 24 kg süt vereni alır aile içi çaprazlamayla degerli popülasyon elde etmeye calışırsınız(bununda bir dur noktası vardır aile içi çaprazlamanın) ama siyah beyaz elde etmek için aile içi çaprazlamaya gerek yoktur. Çünkü o kalitatifdir zaten olması şartdır 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 21:32
[QUOTE=suat]Raif bey işte şimdi konuşalım. Bu saydığınız karakterler lepistesler için bildiğim kadarıyla ırk belirleyici karakterler yani kalitatif karakterler yani kalıtım derecesi yüksek karakterler yani az sayıda gen çifti tarafından determine edilen karakterler yani bir ırkın olmazsa olmazı yanı bir standardı olan bu standarda uymazsa yok sayılacak olan karakterler. Bu karakterlerin geliştirilmesi yada bir bireyden diger bireye gore kalıtesi nasıl farklı oluyor sonuçta bir standardı var.
Başka açıdan bakıldığında lepisteslerde bizim için değerli olan ama kalitatif olmayıp kantitatif olan karakterler nedir? Aile içi çaprazlamalarda  daha öncelikle bu karakterlerde önem arz eder örnek vermek gerekirse bir ineğin holştayn  olabilmesi için siyah beyaz olması gerekir ama bir populasyonun içinde 22 kg süt veren holştayn olabileceği gibi 24 kg süt veren holştaynda olabilir ve 24 kg süt vereni alır aile içi çaprazlamayla degerli popülasyon elde etmeye calışırsınız(bununda bir dur noktası vardır aile içi çaprazlamanın) ama siyah beyaz elde etmek için aile içi çaprazlamaya gerek yoktur. Çünkü o kalitatifdir zaten olması şartdır  [/QUOTE]

Tebessüm Suat bey zaten konuşuyoruz. ama bir yerlerde bir hata yapıyorsunuz sanırım. Örnek verdiğiniz ineğin bir varyetesi tıpkı bizim bahsettiğimiz lapistesin varyeteleri gibi. Forumlara bir göz atın bizim bahsettiğimiz standartlara kaç tane uygun balık var. Kaldı ki holstein ineklerinin siyah beyaz olması şart değildir kırmızı beyaz da olabilirler yani hangi özelliğidir emin değilim ama sizin bahsetiğinize uymuyor. Sizinde dediğiniz gibi holsteinleri diğer ineklerden ayıran özellikler vardır. Bilmiyorum ama standartları varsa muhakkak saf olmaları için bazıları bellidir boy, kilo, süt verme gibi bunlar holstein saflığını belli eder. Kaldı ki bazı yapılan hatalardan dolayı Ülkemizdeki bu inekler çoğu zaman yurt dışı süt verimliliklerini yakalamazlar.
Burada bir standart vardır ve bu standartı yakalamaya çalışırken en iyileri ile devam etmeliyiz. Yani anlatılmak isetenen balığı bir laboratuara gönderemiyeceğimiz için çaprazlama sırasında gelen yavrulara ve anne babalara bakarak ancak yorumda buluna biliriz. Bunun içince döl almamış dişi ve en iyi balıklar kullanılarak hatayı sıfıra indirmemiz gerekir. Bunun için en kolay ve en başarılı yöntem şimdilik backcrossing ilerleyen yıllarda daha etkili bir yöntem bulunursa tabiki de onu kullanmamız gerekir. 
radenko2010-06-01 22:07:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir