ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA

Su altı dünyasının büyüsü asla bitmeyecektir..
SON 10 MESAJI
[QUOTE=alpartur]
Öncelikle geçmiş olsun çok üzücü bir olay. Bu bakterinin balığı öldürebileceğinin kaçınılmazlığından ziyade bu bakterinin nereden veya neden kaynaklandığı konusu daha önemli gibi acaba yeni denediğiniz veya daha önce kullanmadığınız bir çeşit yemden mi bulaştı ki, suyun sıcaklığı üreme hızlarını arttırsa bile bunun akvaryuma girmesinde mutlaka bir dış etken var gibi duruyor. En azından ben öyle düşünüyorum. Konunun açılması keşke böyle bir acı olay sonrası değilde başka türlü olsaydı, bizler için çok faydalı olacak gibi. Ayrıca formda ki arkadaşlarımızın geçmiş olsun dilekleri yanında yorum olarak katkıları da olursa en azından bilgi paylaşımı ve faydalı bir konu olur.
Saygılar.[/QUOTE]Öncelikle yemlemede çeşit kullanıldı ancak dediğim gibi yemlerin daha sonra balıklar yer mantığı ile suda bırakılmaması gerektiğini belirtmiştim. Yemin türü bu konuda fark etmeyecektir. Ama şunu söyleyebilirim frontosa etçil bir balık olduğundan protein ağırlıklı yemlerin bu bakteriyi daha çok beslediği söylenebilir. Su sıcaklığının derecelerini belirtmiştim. Beni şaşırtan biraz daha cichlidler için soğuk su olmasıydı. Bu bakteriye ankara suyununda metaryellerinin ağırlaşmasıyla etken oluşmuş olabilir. Bu konuda herhangi bir fikrim yok. Ancak içeride kullanılan malzemelere ve camlara kıl şeklinde yapışıyor. Suyu zehirliyor. Dediğim gibi oluşmak için temizlenmesinde geç kalınmış filtrelerde ortamını buluyor. Benim gözlemlediğimde iç filtrenin içinde çamurlaşmış pisliğin hemen üst tabakasındaydı. Bu yüzden kendisine uygun ortamı böyle buluyor diyebiliriz. Bir ek olarak suyun sertleştirilmesinden sonra meydana geldiğini daha öncede söylemiştim. Su sertleştirilmelerini dikkatli bir biçimde yapılması şart. Hızla artırılan su sertliğinin zararı oldukça fazla. Bakteriyi beslediğine eminim.
Daha önce önemli bir biçimde anlatılabilseydi ama bunun en azından sadece bende kayıp olarak kalmasını isterim. Umarım hiç kimse bu kaybı yaşamaz. Teşekkür ederim. Saygılarımla...
[QUOTE=Selçuk]Çok geçmiş olsun Salih Bey, değerli bilgiler için teşeşkkürler.
Balıkların hareketlerinde kesinlikle farklılıklar var. Sürekli kendi edindikleri bölgede yada gölge ve rahat hissettikleri bir yerde durarak başları öne eğik biçimde derin derin nefes alıyorlar.
İyi dilekleriniz için ben teşekkür ederim. Saygılarımla..
[QUOTE=sivaslı_58]Geçmiş olsun.Ayrıca bizi bilgilendirdiğiniz için saolun, o zaman iç filtre akvaryum ve balıkların sağlıkları açısında zararlıdır sonucu da çıkartabilirmiyiz burdan?Saygılar.[/QUOTE]
İç filtrenin tamamıyla zararlı olduğunu söyleyemeyiz. Yalnızca dediğim gibi bir kaç etkenin bir araya gelerek hastalığın hızlı yayılması ve oluştuğu yerler filtreyle başlayıp bütün akvaryumu camlar dahil sarması. Bundan kesinlikle iç filtrenin zararlı olacağını çıkarmamalıyız. Bu bakterinin yayılması durumunda iç filtrenin hemen çıkarılıp güzelce temizlenmesi gerekiyor. Yalnız filtreyle değil, bütün akvaryumun dediğim gibi iyice ve güzelce temizlenmesi önemli. Başlangıç noktası olarak iç filtre de olmayabilir. Belki başlamak için uygun bir yer seçim yapıyor diyebiliriz. Bunun için dış filtrede bu bakterinin yuvası olabilir. Bu yüzden camlarımızda kıllarla sarılmış bir görünüm bulunuyorsa bu bakteri olduğuna sizi temin edebilirim. İnşallah hiç biriniz bu durumu yaşamaz ve görmezsiniz.
Arkadaşlar, bir de fark ettiğim bir durum daha var. Akvaryumda suyun sertleştirilmesi için kullanılan karbonatın etkisi büyük. Daha önce karbonat kullanımı yapmadığım için bakterinin oluştuğunu görmemiştim. Son bir kaç ayda akvaryumdaki suyun sertleşmesi için attığım karbonat uygun ortamı sağlamıştır. Bu yüzden suyun sertleştirilmesi yapılacakken ölçümler alarak yapmanızda oldukça fayda var. Ankara'nın suyu sert olması sebebiyle suyu sertleştirecek kimyasalı ya da karbonatı fazla attığınızda balıklarınızın sağlığı açısından da zararlı etkileri olabilir. Bu yüzden yaşadığınız şehirlerde şebeke sularının sertliğini bilmenizde fayda var. Böylece tanganyika akvaryumlarında su sertleştirmenin daha dikkatli yapılması gerekir.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla..
Cichlidlerde tuz kullanmak Hikmet beyin de dediği gibi dikkatli olmalıdır. Buna ek olarak daha profosyonel anlamda yaşadığınız şehirdeki sularda tuzluluk oranınıda bilmenizde fayda olacağını düşünüyorum. Buna bakma imkanınız varsa miktarı kendiniz belirleyebilirsiniz. Frontosalarda tuz su değişimlerinden sonra 500 lt de 2 avuç kadar attığımda yeterli oluyordu. Bunun için bir sorun yaşamadım ve görmedim. Ancak dediğim gibi oranları ölçek alarak yaparsanız çok daha faydalı olabilir.
Sonradan fark ettiğim kadarıyla imzanızda Frontosa akvaryumunda cüce vatozlarınız var. Eğer vatoz varsa onların tuzdan olumsuz etkileneceğini bilmelisiniz.
Saygılarımla...
Arkadaşlar, iyi bir kolonimi yaşanan üzücü bir olay sayesinde kaybettim. Bu yüzden buna örnek olarak sizlere sunmak istedim. Elimde sonradan aldığım damızlık frontosalar içeride son anda fark ettiğim ama ne olduğunu dahi çözemediğim bir zararlı bakteri saldırısından dolayı öldüler. Bu bakterinin oluşumunu inceledim ve bu üzücü olayın sizinde başınıza gelmemesi için uyarmak istedim. Kıl şeklinde camlara yapışan ve artık yemlerle sert suda hızla büyüyen zararlı bir bakteri. Belki forumda uyarıları yapılmıştır. Bu durumun özellikle frontosa gibi bakımı büyürken iyi yapılmadığında yaşanabilir olduğunu söylemek isterim. Yemleme gerçekten önemli bir durum. Balıklarınız yemi attığınızda eğer fazlasıyla kalıyorsa daha sonra yerler düşüncesiyle kesinlikle o yemleri orda bırakmamanızı öneririm. Bu zararlı ve öldürücü bakterinin bir su damlasında dahi hızla üreye bildiğine kendi gözlerimle şahit oldum. Bu yüzden de kesinlikle akvaryumunda yemlemelere dikkat etmenizi ve su sertliğinin kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.
Bakterinin balıktaki görülmüş halini resmedemedim ama anlatmakta fayda var. Bu bakteri öncelikle akvaryumun içinde iç filtre varsa süngerlerde kalan pislikle başlıyor. Daha sonra etrafa hızla yayılıyor. Camların üstünde kıl gibi görünür bir biçimde ve suyun içinde hayvanların üstüne yapıştığınıda gördüm. Çıplak gözle baktığınızda fark edebilirsiniz. Su değişimlerini düzenli yapmanızda yarar sağlamıyor. Ancak bütünen suyu değiştirmeniz bu bakterinin yok olmasını sağlar. Bu yüzden balıklarınızı kurtarabilmenin en güzel yolu suyu oturmuş başka bir akvaryuma bir şekilde almanız ve hastalığın yayıldığı akvaryumu bütünen boşaltmanız. İçindeki kaya vb. aksesuarlara kadar iyi temizlemenizi öneririm. Bakterinin üreme sıcaklığının garip bir şekilde biraz daha soğuk suda olduğunu gördüm. Tahminim 20 ile 24 dereceler arasında oluşuyor. Balık üreme esnasında yahutta yem yerken bu zararlı bakteriden etkileniyor. Uzun bir süre balığınız buna karşı gelebilir ancak kesinlikle ölümcül. İlk fark ettiğimde balığın yavru aldığını görmüştüm. Ancak bir ertesi gün yavruları atmasıyla birlikte bu çiftleşmeden dolayı vental bölgesinde (yumurtayı döktüğü yerden) yaralanma gibi bir durum gördüm. Bunun olması muhtemel değildi. Bir süre sonra ise balon gibi şişerek iltihaplanmaya dönüştü. Ve 3 hafta kadar balığın içinde ne var ne yok bitirdi diyebilirim. Balığın ölüsünü çıkardığımda yaptığım incelemede sürekli bakterinin girdiği kısımdan dışarı kan çıkmaktaydı. Bu kanın iltihapla beraber akabileceğini görebilirsiniz. Ancak sadece kan gibi görünsede dikkatli bakarak bu kısımda kıl gibi uzanan zararlı bakterinin içinden çıktığını görebiliyorsunuz. Ayrıca emin değilim bu konudan ama balığın vental bölgesinden girmiş olursa ve kurtarabilirseniz balığınızın kısır kalması olasıdır. Önlem olarak şimdilik bunları aktarabildim. İncelemeye devam ediyorum. Bir şeyler buldukça bu konuda paylaşım yapacağım. Umarım bu durum başınıza gelmez.
Hepinize sağlıklı balıklar, iyi bayramlar.
Yosunlanmanın çeşitleri vardır. Bu yüzden güneş görmesede bir çok yosun üreyebiliyor. Yemlerin mantarlaşmasından dolayı kahverengi tonlarında cama yapışan yosunlar bulunmakta. Tahminimce bundan dolayı. Balıklarınızı fazla yemliyor olabilirsiniz. Gözlemlemenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla..
Düşünmekten hikaye yazdım üzerine...
Balık yaralanıyor ve sanırım içine düşmüş bir cisimde orasına takılıyor. Ya da kobay niyetine bir deneme yapılıyorda olabilir.
Maşallah, sağlıklı ve kayıpsız büyütmenizi dilerim. Umarım yavrularıda sağlıklı olur.
Saygılarımla...
Gerçekten çok güzel bir görüntü. Maşallah...
Koloni halinde almış iseniz balığın diğerlerine oranla büyüme hızına bakılarak anlaşılabilir. Ancak zahmetli ve takip ister. Bunun dışında en geçerli yol anüs-vent'tir. Bu şekilde en kesin biçimde bilgi edinmiş olursunuz. Çok daha profosyonel bir anlamda resimden bu şekilde bakılsa dahi net ve kesin bir sonuç elde edilemez. Kafa yapması protein ağırlıklı besin su sıcaklığı ile de ilgilidir. Dişilerinde erkekler gibi kafa yapanlarını bizzat gördüm. Özellikle boyut ve yaşınıda bilmeniz önemlidir. Ancak ;
(Anüs-Vent her zaman en geçerli yoldur)
Balığınızı akvaryumdan çıkarıp anal yüzgecinin olduğu hizadan baktığınızda ;
"0o" şeklinde ise dişi,
"oo" ya da "00" şeklinde ise erkektir.
Ayrıca balığın dışarı çıkarıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken husus fazla dışarıda tutmamanızdır. Bu durumda balıkta belki bir problem olmayabilir ancak riske edilmemesini öneririm. Cinsiyetinden çok sağlığı daha önemli bir durumdur. Bu yüzden arka arkaya 2 kere baktıktan sonra örneğin sabah bunu yaptıysanız akşam yem vermeden önce tekrar 2 kere çıkarıp bakmanız sağlıklı ve daha iyi olacaktır.
Saygılarımla...
SON MESAJLAR
- Hangi Isıtıcıyı Almamı Önerirsiniz? K0L0Ni, 23:15
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Yeni Kurduğum Betta Tankı sedatyagci, 23:07
Akvaryum Tanıtımı - 35l 4 Plati Vlademirol, 23:04
Canlı Doğuranlar - Sıfırdan Zirveye, Acısu Velifera Günlüğüm AtaDemircii, 23:00
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - 25küp Sumplu Karides Tankı buraksengul, 22:58
Yeni Üye Forumu - Hümik Maddeler Ve Tanenin Önemi Hobimus, 22:51
Akvaryum Dünyasından Haberler - Ramirezi Eş Tutturma & Yavru Almak İçin Öneriler darkaura, 22:50
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Bebekler, Turuncular Ve Diğerleri Busra1753, 22:22
Akvaryum Tanıtımı - Katil Salyangoz Karidesi Yer Mi? taskinramazan, 22:01
Deniz Canlıları ve Akvaryumları Tanıtımı - Akvaryumu Taşırken Sorun Çıktı Ne Yapmalıyım juniorrrrrrr34, 21:55
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Salyangoz fishhyy, 21:46
Cinsiyet ve Tür Belirleme - İlk Akvaryum Deneyimim atakanaydin, 21:11
Akvaryum Tanıtımı - Çöpçü Balığı Cyber_Scout, 21:10
Yosun - Channa Asiatica Sorularım koraykbl, 21:02
Labirentliler - 3 Yıl Sonrası Hobiye Dönüş Uriel, 20:28
Akvaryum Tanıtımı - Neon Tetra Yumurtası greenzeytin, 19:39
Hastalıklar ve İlaçlar - Oblong Akvaryum Filtre Dizilimi SerdarAkyol, 19:34
Filtreleme Seçenekleri - Bitkili Akvaryum Işık Sorunu zedd, 19:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betamın Karnı Neden Şiş ? Samnastrp, 19:29
Yeni Üye Forumu - Hava Filtresi neomeo, 16:06
Yeni Üye Forumu - Hangi Tür Beslemeliyim ? dimbeleth, 14:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hep Aynı Yemi Vermek Doğru Mu ? GhostKoi, 13:21
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lowtechten Highteche Geçiş 35x35x35 Nano fishhyy, 11:58
Akvaryum Tanıtımı - İşte Amerikan Rüyası basketbol6, 11:47
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Goldfish Akvaryum Bitki musses00, 10:06
Akvaryum Bilimi - Betta Akvaryum Kurulumu Hk. Zaid, 10:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 08-11 Ekim 2025 11. Uluslararası Evcil Hayvan Ürünleri Fuarı Cyber_Scout, 09:55
Akvaryum Dünyasından Haberler - 120x40x50h İlk Mbuna Deneyimi emirkagan, 09:28
Akvaryum Tanıtımı - Mutlu Bettam Sirri42, 08:18
Akvaryum Tanıtımı - Balığımın Sırtındaki Yara Zaid, 08:02
Yeni Üye Forumu - Sunsun 603b Filtre Dizilimi Samnastrp, 07:50
Filtreleme Seçenekleri - Colisa Laila (cüce Gurami) Üretim Guramilks, 03:21
Labirentliler - Akvaryum Köşesinde Kırık Hakkında xfuriousx, 23:40
Yeni Üye Forumu - Axolotl Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır (Rehber) mericer4577, 23:23
Hastalıklar ve İlaçlar - Lowtech Küp Betta Akvaryumu alpemreerden, 23:12
Akvaryum Tanıtımı - Yıllar Sonra Tavsiye İstiyorum celikcem, 22:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum İç Zeminine Strafor Olur Mu? IgorVladimir, 22:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığı Üretimi Hakkında Cyber_Scout, 22:09
Labirentliler - Camda Ve Zemindeki Beyaz Sümüksü Şeyler TurX, 20:41
Hastalıklar ve İlaçlar - Dıscus Hastami Beyaz Sivilce Benzeri Leke K0L0Ni, 20:16
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Kapağı IgorVladimir, 20:05
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Akvaryum Sorunu Aquarium lover, 19:54
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Balığı İçin Yem Önerileri fishhyy, 17:24
Labirentliler - Astronot İçin Yem Aktasefe, 14:54
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Safkan Velifera MertSoyumert, 14:38
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yavru Vatozlardaki Yaralar. DenizOlsam, 14:28
Hastalıklar ve İlaçlar - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) CoryCory, 13:45
Akvaryum Tanıtımı - 200x80x55h İle Hobiye Dönme İhtimali. basketbol6, 13:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80 Litreye 603b Ve 604b Oguzhan.Y, 13:04
Filtreleme Seçenekleri - Co2 Tüp Antalya ArGeX, 12:50
Işık CO2 ve Ekipmanlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 23:06
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 23:06
- 2.67 Tüp Furcifer 22:02
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 22:02
- Digital Termostatlı Sogutucu İkili Fan Furcifer 22:02
- Creaqua Nano Elit Furcifer 22:02
- Bitki,karides,discus Vb. Türlere Özel Osmos Sistem zafer3885 21:55
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:55
- 40*40*40 Full Clear Akvaryum Wolkan 21:41
- 80x30x30 Bölmeli Akvaryumlar Wolkan 21:41
- Phillippines İthalatı Balıklar. Aqualandakvaryum 21:16
- Çek İthalatı Balıklar Sınırlı Stok Aqualandakvaryum 21:16
- Taeniacara Candidi Ve Cacatuoides HarunYILDIRIM 20:58
- Tailand İthal Halfmoon & Fil Kulak Ve Plakat Bett betta.ist 20:55
- Bloody&mavi Melek&sarı Ateş&siyah Gül&çikolata Kar betta.ist 20:55
- Sumplı Pipo Filtre Sıfır betta.ist 20:55
- Artemia & Microfex & Grindal Kurt betta.ist 20:55
- Melekler İçin Takas Feynman_ 20:51
- Moss Teli 3x3 / 5x5 Ve 10x10 Cm turkiSHrimp 20:19
- Bio Life Filtreli Kuluçka ciii87 19:50
- İnci Groumi,kerevit,mahachai Beta, Gardneri Kil. Cyber_Scout 19:46
- 3 Neon Tetra Ve 2 Ember Tetra, Red Tuxedo Lepistes Aquarist101 18:37
- 40cm İthal Akvaryum Ve Malzemeler Takasa Açık Aquarist101 18:37
- Mobilyalı İthal Akvaryum Best Fish 17:21
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 17:21
- E Blue Acara BirolKenar 16:54
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 16:47
- Balıkesir Su Piresi Kültürü ternapi 16:44
- Medaka+pire+bitki Set ternapi 16:44
- Microfex Kültürü sefailgaz 16:22
- Aquael 200 Watt Isıtıcı sefailgaz 16:22
- Melek Ve Cüce Vatoz Arıyorum anima_08 16:12
- Karides Türleri karidesrehberi 16:03
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 16:03
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 16:03
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 15:35
- Afrika Cichlidleri devito 15:29
- 75x45x40 Veya 90x45x40 Akvaryum Arıyorum Mobilyalı Uriel 15:26
- Çift İvanacara Adoketa Uriel 15:25
- Katil Salyangoz bilkan 15:11
- Armatür Boş Kasa Mehmet Yavuz 15:05
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 13:42
- Bohem Akvaryum, Mobilyalı, Kapaklı,100x40x50 200lt Pena 13:36
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 13:35
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 13:11
- Akvaryum 30*30 metsi 13:11
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 13:01
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 13:01
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 13:01
- Bitki Çeşitleri emreemin 13:01
KULLANICILAR
- 122 Online Kullanıcı, 68 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.