ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Kalimdor
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Eylül 2016 14:34
Son Ziyaret:
01 Eylül 2018 16:47
Toplam Mesaj:
57 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kalimdor
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ali Kayaarslan

SON 10 MESAJI

Reeflowers Rem Algae Yosun Giderici Hk.
Merhaba Arkadaşlar,

Ben artık taşınma nedeniyle hobiyi bırakıyorum gerçi ama size son dönemde başarılı olan tecrübemden bahsetmek istiyorum. Artık son aylarda akvaryuma bakım yapmayı savsaklamaya başlamıştım. Saç şeklinde uzayan yosunlar ciddi biçimde bazı bölgeleri işgal etmiş durumdaydı. Hatta üzülerek söylüyorum. Bu yosunlara dolandığı için bir cüce vatoz bir de black molly balığımı kaybettim. Sonrasında hayvanların yaşam alanlarını kısıtlamaya başlayınca, önce güzel bir mekanik temizlik yaptım. Camlar da pırıl pırıl oldu. Üzeri çok yosunlu olan bitkileri çıkardım akvaryumdan. Sıvı gübrelemeyi kestim. Başka bir küçük balıksız akvaryumda yosunlu bitkiler üzerinde yosun giderici ürünlerin testini yaptım. Önemli bir başarı elde edemedim. Sonrasında excel ürünü vardı elimde ve onu suya doğrudan dökerek yaptığım denemelerde ciddi başarılı olmayınca, enjektör ile yaprak kenarlarında yer alan sakal yosunlarının üzerine ufak ufak zerk ederek yaptığım denemeler ciddi sonuçlar verdi. Bir süre sonra ölmeye başlayan yosunları balıklar da tüketebilir duruma geldi. Normalde el ile bir onları yapraktan almak, yaprağa zarar vermeden mümkün değil gerçekten. Bu işlemi sadece bir kere yaptım. Bu arada düzenli olarak taşların üzerinde oluşmuş yosunları da taşlarla beraber dip çekimi yaparak azalttım. Şu an akvaryum görsel açıdan çok çok iyi bir duruma geldi. Özetle önerim, excel alıp, enjektör ile 2-3 günde bir ufak ufak yosunların üzerine zerk ederek tedaviye devam edin. Bir de yavru balıklar, özellikle black molly gibi yavrularda iştahla didikleyerek ölen yosunları tüketiyorlar. Başta destek olması amacıyla, suya da doğruda excel karıştırabilirsiniz. Bu işlemlerden önce bir defa rem algae yarım ölçü denedim ama cidden balıklar afalladılar. Excel için bu tip durumlar söz konusu olmadığı gibi, bitkilerin de gelişimi gözle görülür biçimde hızlandı. Tavsiye ederim. Bu şekilde yosun problemi ortadan kalkıyor. Yosuna ilk excel sıktığınızda bir süre hiç bir değişiklik olmuyor gibi görünse de, 1 hafta içerisinde canına okuduğunu göreceksiniz. Umarın sizler için de faydalı olur.
Reeflowers Rem Algae Yosun Giderici Hk.
Merhaba,
Benim akvaryumumda da saç sakal yosunu problemim var. İlk kurulumda yoktu ama aylar sonra ciddi oranda arttı ve artmaya devam ediyor. Güneş ışığı doğrudan almayan bir yerde akvaryumum. Günde 6 saat beyaz led ışık veriyorum akvaryuma. Özellikle yemlemeyi yaptığım bölgelerde vücut buluyor bu yosunlar. Harika boylanmış mosslarım var. Yemlerin bir kısmı bunların arası girip yenilmediğinden, hızlı bir şekilde saç yosunu kapladı mosslarımı. Excel denedim. Bazı sakal yosunlarını kızarttı ama olağan üstü bir temizlenme göremedim. Doğrudan suya zerk ettim. Belki doğrudan yosunların üzerine uygulasam daha iyi sonuç alabilirdim. RemAlgae aldım ama kullanmadım. Öylece duruyor. Kullanamıyorum çünkü canlılara zarar vermesinden korkuyorum. Akvaryum karartma ve high-tech co2 sistemi kurma önerilerini denemedim. Ama bitkili akvaryumlar konusunda bilgili olduğunu düşündüğüm bir akvaryumcunun bana önerdiği bir yöntemi denemeye karar verdim. Akvaryumu bir süre yemlememek. Bu bana mantıklı geldi çünkü benim akvaryumumdaki canlıların hemen hepsi aslında yosun yiyen canlılar. Zaten bir kısmını yosun mücadelesi için almıştım. Bende olan canlılar şu şekilde,

1x otocat ( kendisine 3 defa arkadaş bulma çabalarım maalesef sonuçlanmadı. Hepsi öldü)
2x Nerite Salyangozu (En etkili yosun yiyici salyangoz oldukları söylenir)
5x Elma Salyangozu (Çok olmadı alalı. 5 yavru aldım ve fazla yemleri, bitki çürüklerini vs. tüketip, ekosistemi düzenlemede yardımcı olmaları için)
5x Cüce vatoz (Bazı yosun türlerini tükettiği söylenir.)
3x Black Moli (Tamamen sakal yosunu yediklerini duyduğum için aldım kendilerini)
10x Coridoras Çöpçü (Yeterince acıktıklarında mossları bile yediklerini öğrendim)
12x Fullred Lepisted ( Bunların anaları babaları öldü maalesef :( ama hepsi benim elimde büyüdüler ve aslında çok sağlıklılar. Doğal yaşam alanlarında zaten beslenme menülerinde yosun olduğunu söyledi bahsettiğim akvaryumcu )

Hayvanları çok severim ve aslında yemlerken biraz fazlaya kaçmamın sebebi de onlara kıyamamam. Ama bu şekilde devam ederse, akvaryumdaki su değerleri de hep daha çok bozulmaya devam edecek. Bunun yerine her gün sabah akşam yaptığım yemlemeyi kestim. Son 3 yemleme süresinde yem vermedim. Bir süre daha vermeyeceğim ve gözlemleyeceğim. Yem vermediğim halde balıklarım gayet güzel dışkılıyorlar. Demek ki gerçekten akvaryumda yiyecek çok şey var :) Bakalım sağlıkları ve ruh hallerini kontrol ediyorum bu süreçte. Onları üzecek bir durum oluşursa, onlar yosundan önce gelir tabi.

Bu yosun konusu gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Çözümü de anladığım kadarı ile gerçekten zor. Ben yine de bir çözüm uygulanacaksa bunun kimyasal kullanılmadan yapılması taraftarıyım. Benim önerim yemlemeyi kesmek istemiyorsanız da azaltın. Yemlerin tamamen tüketildiğinden emin olun. Azar azar verip, balıklar yedikçe azar azar vermeye devam etmek bir çözüm olabilir. Bu şekilde yosunlardan kurtulamasanız bile, çoğalmasının önüne geçilebilir düşüncesindeyim.

Not: Yine öğrendiğim bir bilgiden bahsedeyim. Hep en iyi alg tüketici olarak sae lerden bahsedilir. Özellikle yavru saeler için bu doğru olabilir. Ama akvaryumcunun bana söylediği, içerisinde zaten bol yosun oluşumu olan bir arvaryumda, 3-5 sae yavrusunun doğrudan bunun önüne geçemeyeceği. Kısa sürede sorunlu bir akvaryumda sonuç almak için litre başına nerede ise bir sae yavrusunun akvaryuma dahil edilmesi gerektiği bilgisini aldım. Saeler çok büyürler sonra alg yemezler denilir hep. Bunu da düşünerek sae ye başvurmak gerekir. Ben en son sae için gittiğimde, yine almadan döndüm. Çünkü hem bu bilgileri aldım, hem de yavruların durduğu akvaryumun yakınında bir tane yetişkin sae gördüm, benim akvaryumum için dev gibi kalıyordu diyebilirim. 60x40x40 cama cam yaklaşık 100lt akvarumum için bunu söylüyorum.

Herkese iyi hobiler. Umarım bu yosun problemlerinin çözümü için artık net bir formül üretilir.
Lepistesi Kurtarmanın Yolu Var Mıdır?
Mesajınız için tekrar teşekkür ederim.

Maalesef akşam eve gidip tedaviye başlama planları yaparken, en korktuğum şey gerçekleşmiş. Güzel albino red lepistes balığım cansız akvaryum tabanında yatıyordu. Tedavi için çok geç kalmış oldum. Elimde hazırda bu ilaçların bulunması, sonra problem yaşadığımda tedavi için iyi olacaktır diyerek dolaba kaldırdım.

Sıvı olan baktopur direct evet. Bunu satıcı önermedi. Ben internet üzerinde yaptığım araştırmalarda, tedavinin bu iki ilacın birlikte uygulanması sonucunda daha etkili olacağı tavsiye edilmiş.

Hasta balığımı kaybettim ama akvaryumda diğer balıklara da bulaşmış olma ihtimalini düşünerek, tedaviyi yine de uygulamaya başlamalı mıyım sizce? Akvaryumum bitkili, ancak baya bitkili ve köklü bitkileri çıkarmam mümkün görünmüyor. Akvaryumun resmini aşağıda ekledim. Tedavi sırasında kullanabileceğim bir 300W ısıtıcım var (Normalde 50w ile 25 derece civarı tutuyorum ısıyı). Havalandırma için akvaryumun ortasına 10-15 cm lik bir hava taşı yerleştirsem ihtiyacı karşılar mı sizce?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/161120170922421.jpg[/IMG]
Balıklarım:
1E1D albino red lepistes ve 14 yavru ( 1 dişi balığım ölmeseydi, 2 dişi olacaktı. :( )
1E2D Black Molly ( Bunlar yeni katıldılar akvaryuma. Belki biraz sakal yosunu tüketirler diye umuyorum)
10 Corydoras Çöpçü ( 5 Panda, 3 Komando, 1 Bronz, 1 Albino Beyaz)
5 Cüce Vatoz
1 Otocat
2 Nerite Salyangoz

Bitkiler:
Elodea
Çınar
Zeytin
Cüce Kripto
Gül
Java Moss
Java Fern[EDIT]Kalimdor,2017-11-16 09:32:29[/EDIT]
Lepistesi Kurtarmanın Yolu Var Mıdır?
[QUOTE=Emyy]Ankaradaysanız Özelyem’in kendi yerinde var, ben oradan almıştım. İnternetten numarasını bulup sorabilirsiniz, ellerinde vardır umarım.[/QUOTE]

Teşekkürler Emine Hanım. Bugün gittim aldım Özelyem'den. Hatta çocukluğumda oturduğum yere yakınmış, nostalji oldu biraz.

Benim birkaç sorum daha olacak. Bu Bakto ve bir de sıvı sera ilacını aldım. Benim balığım yaklaşık 1 aydır hasta. Aslında son yaptığı doğumda 5 yavrudan sadece 2 si hayatta kaldı. Belki de o zamanlarda hasta olduğu için sonuçlarından birisi bu oldu. Bu durumda aslında diğer balıklarım henüz hasta görünmese de, akvaryumda da bir tehlike mevcut gibi. Ben bu bakto yu kullandığımda, akvaryumdaki faydalı bakterileri de öldüreceğine dair yorumlar okudum. Bu yem ve ilacı nasıl kullanmalıyım. Benim bir tanede 20lt boşta duran akvaryumum var. Ben hasta balığımı bu akvaryuma alsam, diğer akvaryumda tehlikeyi azaltmak için yine de ful tedavi uygulamak zorunda mıyım? Öyle ise balığı ayırmaya gerek yok mu?

Bana bu konuda ne önerirsiniz?
Lepistesi Kurtarmanın Yolu Var Mıdır?
Cevaplarınız için çok teşekkürler arkadaşlar.
Sera bakto yeni bulmaya çalışayım. Ankara'da Bulabileceğim bir yer biliyor musunuz?

Lepistesi Kurtarmanın Yolu Var Mıdır?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/141120172138141.jpg[/IMG]

Merhaba Arkadaşlar,

Benim sahip olduğum 1E 2D albino fullred lepisteslerimden bir tanesi 1 aydır çok zayıfladı. Şimdi nerede ise diğer damızlık dişinin 1/3 ü kadar. Hatta yavrular ile boyları yakında aynı olacak nerede ise. Parazit olabileceğine dair yazılar okudum. Burada uzmanı olan arkadaşlardan tedavisinin mümkün olup olmadığını, var ise ne yapabileceğim konusunda destek almak için açtım konuyu.

Şimdiden teşekkürler.
Yapraklarda Erime Ve Delikler.
[QUOTE=hobiciakvarist]Suyunuzun pH'ını test etmeniz yeterli. Suyunuzun pH'ının asidik olmasından kaynaklı bitkilerinizin besinsiz kalmaları söz konusu gibi geliyor bana. "Zeytin" ve "Çınar" kökten beslenen bitkiler ve zeminde aktif olmayan substrat var ise beslenmeleri zaten zor, bir de su asidik ise daha da zorlaşan bir beslenme olur. Bitkiler genelde en fazla pH 6.5 beslenebilirler. Bunun altında (yani daha asidik olduğunda) sudan besin almakta zorlanmaktadırlar.

2 yaklaşım ile ilerleyebilirsiniz:

1. kalibre edilmiş bir pH metreniz var ise pH'ınızı test edin. Yok ise pH test kağıtları (her ne kadar çok isabetli olmasa da) temin edebilirsiniz. Bunun sonunda 2. ye geçebilirsiniz. Ya da doğrudan:
2. toprağınıza zamanla çözünen pelet/misket gübreler (örneğin osmocote) den aşılamanız gerekli. Bunun için genellikle jel kapsüller tercih ediliyor. Büyük boy jel kapsülün içine misket gübreden koyuyorsunuz ve kapattıktan sonra substrat altına yerleştiriyorsunuz.

Doğrudan 2 ye yönelecekseniz öncesinde su değişimi yaparak pH'ınızı biraz da olsa yükseltebilirsiniz. Tabi stabil bir akvaryum ortamında bu ne kadar fark eder bilmiyorum.

Son olarak, behsettiğiniz gübreler arasında iz elementleri içeren bir gbre geçtiyse ben görmedim. İz elementler konusunda da eksiklik yaşıyor olabilirsiniz. Bunu da değerlendirmeniz gerekir.[/QUOTE]

Mesajınız için çok teşekkür ederim.

Elimde Çin'den aldığım bir ph ölçer cihazım var. Son ölçtüğümde 7.5 gibi rakam çıkmıştı. Dün akşam %20 su değişimi yapmıştım. Aldıktan sonra bir kalibrasyon yapmadım. Tekrar akşam bir kontrol edeceğim ph değerini. Akvaryumda iki tane nerite var. Birisi bu hafta su değişiminden 2 gün öncesinde su üzerine çıktı. Diğer su altında, hatta tabana yakın duruyordu.

Kullandığım ürünler tam olarak aşağıdaki gibi.
- Reflowers All Inclusive
[URL]http://www.hepsiburada.com/reeflowers-sivi-bitki-gubresi-85-ml-aquaplants-all-inclusive-p-HBV000002R1KW[/URL]
- Sera Florenette A (Sanırım, evde tekrar bir kontrol etmem gerek.)
[URL]http://www.hepsiburada.com/sera-florenette-a-24-tablet-pm-ptm1486[/URL]

- Yeni aldığım ise
[URL]http://www.hepsiburada.com/reeflowers-aquaplants-potash-sivi-bitki-gubresi-potasyum-85-ml-p-HBV000002R1KU[/URL]

İz elementler için hangi gübreyi önerirsiniz?

Teşekkürler.


Bu yeni aldığım potasyum gübresinin üzerindeki tarih eski gibi. Resimteki tarih, sizce son kullanma tarihi midir? Yoksa üretim tarihi mi? Elimdeki all inclusive gübrede de aynı durum vardı. Ben son kullanma tarihi geçmiş diyerek kullanmayı bırakmıştım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/061120171138341.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/061120171139131.jpg[/IMG]
Yapraklarda Erime Ve Delikler.
Merhaba Arkadaşlar,

Bitkilerimin yapraklarında erime ve delinmeler var. En çok çınar ve zeytin bu durumdan etkilendi. Koskoca çınarım avuçiçi kadar kaldı. Yine yeni yapraklar çıkarıyor ama çok geçmeden çürümeye başlıyor. Zeytin bitkisi de çok sürgün veriyor. Zeytin daha dayanıklı. Onun da bazı yaprakları eriyor ama daha dirayetli davranıyor. Gül, cüce kripto ve java fern en az etkilenenler. Elodealarda çok belli değil durum. Sera yarım tablet gübre veriyorum bitki köklerinin 5 cm yakınlarına ayda bir. Bunun dışında reflowers all inclusive sıvı gübre almıştım bir akvaryumcudan, bir ay su değişimlerinden sonra 10 damla şeklinde kullanıyordum. Son kullanma tarihinin aslında aldığımda bile geçmiş olduğunu fark edip bıraktım. Yeni reflowers potasyum siparişi verdim. Yarın elimde olur. İnternet üzerinde de araştırmalarım oldu. Bir çok nedeni olabileceği söyleniyor. Benim bu aşamada tek tek bu sebepleri test etme gibi imkanım yok maalesef. Ama şehir şebeke suyunda potasyum eksikliği olduğu, takviye yaparsam faydası olabileceği sonucuna ulaştım. Birde sanırım sakal yosunu problemin yavaştan artarak devam ediyor. Belki potasyumun buna da bir katkısı olur.

Sizlerin önerileri var ise, çok sevinirim.

Çınar:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/051120172035181.jpg[/IMG]
Zeytin:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/051120172035261.jpg[/IMG]
Yosun:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/051120172035361.jpg[/IMG]
Bu Yosun (sanırım Sakal Yosunu) İçin Yardım Lütfen
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar.

Bu durumda sizler de sudaki besini yosundan önce bitkilerin tüketebilmeleri için CO2 kullanımını öneriyorsunuz. Biliyorum bu hobi ile en iyi şekilde uğraşmak söz konusu olduğunda, aynı zamanda maliyetlerde artıyor. Düzenli bir CO2 sağlama sistemi için mayalı sistemi pek önermiyorlar. Sanırım bu miktar konusunda ince ayar yapmaya imkan vermiyor diye olabilir. Peki bu yosun sorununa CO2 dışında bir faydası olup olmayacağını merak ettiğim çözüm önerilerim için ne düşünüyorsunuz.

1- Black moli ( belki 1E 2D ) şeklinde akvaryuma dahil etmek. Ne kadar bu yosunla mücadele ederler bilmiyorum. Dişe dokunur bir faydası olur mu?
2- Bulması zor ama Seachem Excel ya da benzeri bir ürün kullanmak çözüm açısında faydalı olur mu? Yine yaptığım araştırmalarda 1 hafta içerisinde gözle görülür bir şekilde yosunlarda azalmaya neden olduğuna dair videolar bile var. Bu excel aslında CO2 vermekle benzer bir amaç ile yosunların azalmasına sebep oluyor.
3- Yine internet üzerinde twinstar adında bir cihaz var. Bu sistemin bir sürü DIY videosu da var. Su içerisinde serbest dolaşan sporları yok etmek için kullanılıyor anladığım kadarıyla. Sizce bu tip bir mekanizma işe yarar mı?
4- Oksijenli su: Bu da yine tam yosunların üzerine gelecek şekilde ince ince şırınga ile enjekte edildiğinde 2-3 gün içerisinde yosunların kendini bırakmalarını sağlıyormuş. Tabi benim akvaryumumda çok farklı yerlerde ve az az olduğu için sanırım bu pek çözüm yöntemi olmayabilir.
5- Otocat ve nerite sayılarını artırmak: Bu yöntem aslında tercih ettiğim türden bir yöntem değil. Bu yöntemin sonucunda akvaryum populasyonunu iyice artırıp diğer türlü dengeyi bozmak istemiyorum. Ama yine de önerilen bir çözüm olabilir mi?

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Bu Yosun (sanırım Sakal Yosunu) İçin Yardım Lütfen
Merhaba Arkadaşlar,

Çok güzel bir bitkili akvaryum kurdum ve ara sıra sizlerin de desteği ile bugüne kadar getirdim. Ancak şimdi çok zorlu bir yosun problemim var. Galiba sakal yosunu bu. Bir kaç yapraktan temizlemeye çalıştım ama çok sert ve yerinden sökmesi bile cidden çok zor. Akvaryumda 2D 1E fullred lepistes dışında diğer balıkları tamamen ekosistemi ayakta tutabilsinler diye eklediklerim. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda genellikle yemleme, gübre, ışıklandırma, co2 verme konularında akvaryum dengesini bir şekilde ayarlamaya çalışma önerileri var. 3 gün ışıksız bırakma gibi yöntemler var. Siyah moli önerisi var. Sae önerisi var ama baştaki faydası sonrasında zararı olacağından çözüm için uygun olmayacağını düşünüyorum. Eğer bir önlem alıp bu yosunlardan kurtulamazsam, beni hobiden soğutacak seviyelere varacağını düşünüyorum. Ne önerirsiniz?

Akvaryum :
60x40x40 Cama cam Aksan. Taban Lav kırığı ve üstte hagen siyah kum. Bitkili akvaryum. Elodea, fern, çınar, zeytin, gül, cüce kripto bitkilerim var.

Canlılar:
3 Fullred Lepistes ( ve 5 küçük yavru )
2 Nerite
10 Çöpçü ( Cory )
5 Cüce Vatoz
1 Otocat

Işıklandırma:
1 - Beyaz SMD Led Armatür (Marka aksan watt değerini bilmiyorum)
1 - 18w Power Led Lamba

Yaklaşık 1 aydan fazladır sadece günde 8 saat çalışacak şekilde ve daha çok akvaryumun bir yarısında yer alan Gül bitkisinin üzerini aydınlatacak şekilde power led lambayı kullanıyordum. Şimdi 2 Saat açık 1 saat kabalı 2 saat açık 1 saat kabalı 1 saat açık şekilde aydınlatma süresini hem ampul hem armatür açık olacak şekilde 5 saate düşürdüm süreyi.

Su değişimi:
Haftada bir %25 ( bu hafta %50 yaptım )

Gübre:
Sıvı gübreyi 2 haftadır kestim. ( Kesmeden önce su değişimlerinden sonra 5-10 ml arası veriyordum. )
Tablet gübreyi en son 1 ay önce koymuştum. Tekrar koymadım. ( Normalde Yaklaşık 20 günde 1 bitkilere yakın yarım tablet koyacak şekilde toplam da 3 tam tablet gömüyordum)

Co2 :
Kullanmıyorum.

Yemleme :
Günde 2 kere sabah/akşam yapıyorum.
1 adet cips dip yemi ve pull yem. Fazla veriyor olabilirim diye daha dikkatli veriyorum şimdi.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/011020172249501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/011020172250091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/011020172250191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189058/011020172250421.jpg[/IMG][EDIT]Kalimdor,2017-10-01 22:58:47[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.