ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
İsmail Eratik
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
306
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Mayıs 2015 21:03
Son Ziyaret:
09 Ekim 2023 19:42
Toplam Mesaj:
347 [0.09 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
İsmail Eratik
Doğum Tarihi:
23 Mart 1983
Yaş:
42
İl:
Isparta
Meslek:
Mağaza Müdürü
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
80x30x40 high tech bitkili canlı doğuran.
Kiraz karides.
Elma salyangozu ve ramshorn salyangozu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/300120191830211.jpg[/IMG]
SON 10 MESAJI
Bitki Yapraklarında Bozulma(çözüldü)
Merhaba ro su mu kullanıyorsunuz?
Merhaba ro su mu kullanıyorsunuz?
Tropica Plant Growth Fertiliser Hakkında
Merhaba. Konuyu hortlatayım. Bende iki şişe var. Yeşil ve turuncu renkte. Sadece yeşili kullanmak yetiyor mu? Ayrıca diğer gübreler gibi günlük değil haftalık dozlama yapılıyor sanırım. Bende 96lt brüt tank var. 4 pompa yeterli olur mu? Bitki yoğunluğu ve balık yoğunluğu ortalama.
Merhaba. Konuyu hortlatayım. Bende iki şişe var. Yeşil ve turuncu renkte. Sadece yeşili kullanmak yetiyor mu? Ayrıca diğer gübreler gibi günlük değil haftalık dozlama yapılıyor sanırım. Bende 96lt brüt tank var. 4 pompa yeterli olur mu? Bitki yoğunluğu ve balık yoğunluğu ortalama.
Arowana Akvaryumu
Merhaba. Balıklar ve akvaryum çok güzel. Güle güle besleyin.[:)]
Merhaba. Balıklar ve akvaryum çok güzel. Güle güle besleyin.[:)]
Bitkilerin Gelişimini Önleyen Faktörler
AKVARYUM BİTKİLERİNİN GELİŞİMİNİ ÖNLEYEN FAKTÖRLER
Bitkili akvaryum hobisinin en zor kısmı şüphesiz ki gübreleme yapmaktır. Hobiciler tarafından genelde Nitrat, Fosfat, Potasyum, Demir ve Mikroelement gübreleri ile gübreleme yapılmaktadır. Su değerleriniz uygun olduktan sonra hiçbir sorun yaşanmaz ancak çeşme suyunun sertliği, yüksek ph ya da fazla gübreleme nedeniyle sorun yaşanmaya başladıysa hobiciler için kâbus dolu günler kapıda demektir.
Akvaryumda kullanıma uygun olarak satılan ve belli başlı değerleri ölçebilen test kitleri olsa bile su kimyası oldukça karışık olduğu için profesyonel laboratuvarlarda test etmeden akvaryumlarımızda hangi elementin ne oranda bulunduğunu anlamamız mümkün değil. Bu nedenle bitkilerin durumunu sürekli gözlemlemek ve oluşan sorunların nedenleri hakkında fikir yürütebilmek gerekiyor. Bitkilerin besinleri nasıl aldıkları konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olmadan sorunların kaynağını tespit edemeyiz. Bu nedenle ilk önce bitkilerin hangi besinleri aldığına bakalım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190055331.jpg[/IMG]
Bitkilerin gelişebilmesi için yukarıda sayılan 20 elementin akvaryumlarımızda kesinlikle bulunması gerekiyor. Makro elementler çok miktarda tüketildiği için akvaryum suyunda yüksek oranlarda bulunması gerekirken mikro elementler çok az miktarda tüketildiği için düşük düzeylerde bulunması yeterli gelecektir. Akvaryumlarımızda makro elementleri ve demiri N, P, K ve Fe olarak ayrı ayrı kullanırken mikro elementleri hepsi bir arada şeklinde kullanıyoruz. Birçok firma uzun arge çalışmaları neticesinde akvaryumlarda kullanmaya uygun mikro elementler üretmiş olduğundan tek yapmamız gereken güvenilir bir mikro element gübresi alıp üzerinde yazan talimatlara göre kullanmak.
Çeşme sularımızda Kalsiyum, Magnezyum, Hidrojen, Oksijen ve Silisyum doğal olarak bulunduğu için bu besinleri ayrıca eklemeye ihtiyaç duyulmaz. Kükürt ise Potasyum Sülfat bazlı potasyum gübresinde bulunduğu için ayrıca dozlanmaz.
Yeni kurulan akvaryumlarda bitkiler adaptasyon sürecini atlatıp gelişmeye başlayınca ilk önce çeşme suyundan gelen kısıtlı miktardaki besini tüketirler. Suda besin kalmayınca kendi bünyelerinde depoladıkları besinleri tüketirler. Buraya kadar hobiciler için herşey yolunda gitmektedir. Ancak uygun zamanda gübreleme yapmaya başlanmazsa bitkilerde farklı besin eksikliği belirtileri gözükmeye başlar. Genellikle önce eski yapraklar delinip dökülür. Ardından yeni yapraklar ufalmaya başlar ve gübreleme yapılmazsa bitki yavaş yavaş eriyerek yok olur.
İlk önce eski yaprakların delinmesinin ve dökülmesinin nedeni bitkinin bazı besinleri eski yapraklardan alarak taze sürgünlere taşıması nedeniyle olur. Bitki bünyesinde eski yapraklardan yeni yapraklara taşınabilen besinlere mobil, taşınamayan besinlere immobil besinler denir. Bitkideki sorun alt yapraklarda ise mobil besin eksikliği, sorun üst yapraklarda ise immobil besin eksikliği yaşandığı anlaşılır.
Yeterli miktarda gübreleme yapıldığı takdirde bitkilerimiz sorunsuz bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Peki bu gübrelemede aşırıya kaçılırsa ne olur?
FAZLA GÜBRELEME
Bitki için gerekli elementler uygun seviyelerde olduğu sürece bitki bu besinleri sorunsuzca alabilir. Ancak bir ya da birden fazla element olması gerekenden fazla miktarda bulunuyorsa fazla miktarda bulunan elementler antagonistik etki yaratarak bazı besinlerin alımını azaltabilir ya da tamamen engelleyebilir.
Bitkilerdeki minimum kuralı gereği bir bitki ortamdaki en az olan element kadar gelişebilir. Ortamda bir element az ise diğer elementlerin bol miktarda olması bitkinin gelişimi üzerinde herhangi bir yarar sağlamaz. Yani bir besin eksik ise bitkinin diğer elementleri alımı da ancak en az olan element oranında olur. Tam tersini düşünürsek bir element antagonistik etki yapacak kadar fazla ise başka bir besinin alımını sınırlandıracağı için bitki ancak en az alabildiği element kadar gelişim sağlayabilir. Yani bir elementin olması gerekenden az veya çok olması bitki gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Eğer bir element olması gerektiğinden fazla birikip farklı bir element üzerinde antagonistik etki yaratıyorsa sadece bitkideki semptomlara bakarak eksik olduğunu düşündüğünüz besini daha çok vermeye başladığınızda ikincil sorunlar oluşabilir. Örnek vermek gerekirse Nitratımız olması gereken sınırın çok üzerinde ise potasyumu baskılamaya başlar ve bitkide potasyum eksikliği belirtileri gözükebilir. Potasyum dozlamasını artırıp birikim meydana getirirsek bu seferde olması gerekenden kat kat fazla miktarda eklediğimiz Potasyum elementi, Magnezyum, Kalsiyum ya da Bor üzerinde antagonistik etki yaratabilir.
Bu nedenle oturmuş akvaryumunuzda düzenli gübreleme yaptığınız halde bitkilerde birden bire besin eksikliği belirtileri gözlenmeye başladıysa ilk olarak büyük su değişimleri yapılmalıdır. Su değişimlerinden sonra durum düzelme eğilimi gösteriyorsa yapmış olduğunuz gübrelemenin bitkilerinize fazla geldiğinden bahsedilebilir.
FOSFOR FİKSASYONU
Fosfat bitkiler tarafından yalnızca inorganik formda alınabilir. Biyolojik faaliyetler sonucu ortaya çıkan organik fosfat ile fosfatın farklı elementler ile bileşik oluşturması sonucu ortaya çıkan fosfatlı bileşiklerin çoğu bitkiler tarafından kullanılamaz. Fosfat düşük Ph altında Fe, Al ve Mn ile yüksek Ph altında Ca ve Mg ile bileşik oluşturarak bitki tarafından alınamaz ya da zor alınır bir hale gelebilir. Gübreleme ile akvaryuma eklediğimiz inorganik fosfatın Ph düzeyine bağlı olarak farklı elementler ile bileşikler oluşturup bitkiler için yarayışsız hale gelmesine fosfor fiksasyonu denir.
Fosfat ve Demir etkileşime girdiği takdirde hızla büyümekte olan bitkilerinizin gelişimi bir anda duracaktır. Böyle bir durumda daha fazla fosfat ya da demir gübresi vermeniz mevcut durumu düzeltmeyeceği gibi durumu daha kötüye götürecektir. Böyle bir olay ile karşılaştığınız zaman yapmanız gereken gübrelemeyi tamamen kesip %50-70 arası bir ya da iki su değişimi yapmak olmalıdır. Bitkileriniz tekrar gelişmeye başladığında gübrelemenizi bir miktar azaltarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
BESİN ALIMINI ENGELLEYEN DİĞER FAKTÖRLER
Su Sertliği
Suyun sertliği bitkilerin besin alımını, Ph seviyesini ve çözünmüş haldeki CO2 miktarını birebir ilgilendirdiği için bitkilerin gelişiminde önemli bir faktördür. Su sertliği kalıcı ve geçici sertlik olarak ikiye ayrılır. Kalıcı su sertliği GH, geçici su sertliği ise KH ölçü birimleri ile ifade edilir.
GH
GH(toplam sertlik) sudaki Kalsiyum ile Magnezyum iyonlarının toplamından oluşuyor.
Su sertliği Alman ve Amerikan normlarına göre şu şekilde ifade ediliyor.
Alman ---------Amerikan
0 - 4 dH,------0 - 70 ppm : Çok yumuşak
4 - 8 dH,-----70 - 140 ppm : Yumuşak
8 - 12 dH,---140 - 210 ppm : Orta sert
12 - 18 dH,--210 - 320 ppm : Oldukça sert
18 - 30 dH,--320 - 530 ppm : Çok sert
Bitkili akvaryumda önerilen gh düzeyi 4-8 dH arasındadır. Yüksek Gh (Sert su) bitkilerin besin alımını önemli oranda sınırlandırmaktadır. Genel sertliğin büyük bir kısmını kalsiyum teşkil eder. Bir önceki tabloya tekrar bakacak olursak yüksek Ca miktarının birçok elemente antagonistik etki yaratarak farklı besinlerin alımını engelleyebildiği gözüküyor. Eğer çeşme suyunuzun sertliği bitkilerin gelişmesi için uygun değerler arasında değilse Reverse Osmos su arıtma sistemi ile suyunuzu seyreltip gh seviyesini tavsiye edilen sınırlar içerisine düşürebilirsiniz.
PH
Ph seviyesi akvaryum bitkilerinin besin alımı için büyük öneme sahiptir. Demir ve Mikro elementler su içinde bozulmadan kalabilmesi için üretici tarafından şelatlanır. Kullanılan şelatlar Ph 7.0 üzerinde bozulmaya başladığı için yüksek ph altında şelatı bozulan elementler farklı elementler ile bileşikler oluşturarak bitkiler tarafından kullanılamaz hale gelirler.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190048221.jpg[/IMG]
Bitkilerin besine daha rahat ulaşabilmesi için şelatların görevini iyi bir şekilde yapabilmesi gerekir. Bu da akvaryumumuzdaki ph seviyesini 7.0 altında tutmamıza bağlı. Aşağıdaki tabloda Ph seviyesine göre elementlerin bitkiler tarafından kullanılabilirlik düzeyleri gözükmektedir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190050131.jpg[/IMG]
Bitki tarafından Mangan ve Demir alımı Ph 7.0 üzerinde azalmaya başlarken tam tersi Molibden ve Magnezyumun alımı Ph 7.0 altında azalmaya başlar. Her iki tabloyu inceleyecek olursak akvaryumlarımız için optimum Ph değerinin 6.5 ile 7.0 arasında olduğu anlaşılıyor.
KH
Kh ise sudaki karbonat (HCO3) sertliğini ifade eder. Kh sertliği arttıkça sudaki Ph'ın ani dalgalanmasını engeller. Yani yüksek Kh miktarları Ph'ın daha sabit kaldığı, düşük Kh miktarları Ph'ın daha değişken olduğu değerlerdir. Akvaryumlarımız için önerilen kh düzeyi 4 ile 8 kh arasındadır. Eğer suyunuzun Kh sertliği yüksek ise dışarıdan CO2 vererek Ph seviyesini uygun değerlere düşüremezsiniz. Bu nedenle Ph seviyesini düşürmek için ilk önce suyun Kh sertliğini düşürmelisiniz. Kh sertliğini düşürmek için Reverse Osmos su arıtma sistemi ile suyunuzu seyrelterek azaltabileceğiniz gibi kimyasal yöntemler de kullanabilirsiniz.
CO2
Dışarıdan CO2 eklenen yüksek destekli akvaryumlarda bitkilerin gelişimindeki önemli faktörlerden biriside çözünmüş haldeki CO2 miktarının bitkiler ve akvaryumda yaşayan canlılar açısından uygun seviyede olmasıdır. CO2’nin suyun içinde çözünmüş yani bitkiler tarafından alınabilir haldeki miktarını Ph ve Kh değerleri belirler. Aşağıdaki tabloya bakacak olursak bitkiler açısından uygun CO2 miktarının sağlanması için gerekli Kh-Ph değerlerini görebiliriz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190050471.jpg[/IMG]
Kh değeri düştükçe Ph seviyesini düşürmek kolaylaşır ve daha az CO2 gazı vererek sudaki çözünmüş haldeki CO2 miktarını uygun seviyelere çekebilirsiniz. Kh değeri arttıkça suyun Ph seviyesini düşürmek için ihtiyaç duyulan CO2 miktarı artar ve çözünmüş haldeki CO2’nin uygun seviyeye gelebilmesi için akvaryuma çok daha fazla CO2 gazı vermemiz gerekir.
SONUÇ
Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için birçok etmenin bir araya gelmesi gerekiyor. Parametrelerden bir ya da bir kaçı bozulursa çok farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Ortada bir sorun varsa hobicinin ani müdahalelerde bulunmadan önce sorunun kaynağını doğru bir şekilde tespit etmesi lazım. Birçok hobici bitkilerinde herhangi bir sorun gördüğünde bunu sadece besin eksikliğine bağlıyor. Ancak her sorunu besin eksikliğine bağlamak sorunu çözmek yerine daha da büyütebilir. Bu nedenle belli başlı değerleri ölçen test kitlerinin elinizin altında bulunması oldukça yararlı olacaktır.
forumakvaryumda.com sitesinden Bitkici nickli kullanıcıdan alıntı yapılmıştır.[EDIT]İsmail Eratik,2019-03-16 00:57:17[/EDIT]
AKVARYUM BİTKİLERİNİN GELİŞİMİNİ ÖNLEYEN FAKTÖRLER
Bitkili akvaryum hobisinin en zor kısmı şüphesiz ki gübreleme yapmaktır. Hobiciler tarafından genelde Nitrat, Fosfat, Potasyum, Demir ve Mikroelement gübreleri ile gübreleme yapılmaktadır. Su değerleriniz uygun olduktan sonra hiçbir sorun yaşanmaz ancak çeşme suyunun sertliği, yüksek ph ya da fazla gübreleme nedeniyle sorun yaşanmaya başladıysa hobiciler için kâbus dolu günler kapıda demektir.
Akvaryumda kullanıma uygun olarak satılan ve belli başlı değerleri ölçebilen test kitleri olsa bile su kimyası oldukça karışık olduğu için profesyonel laboratuvarlarda test etmeden akvaryumlarımızda hangi elementin ne oranda bulunduğunu anlamamız mümkün değil. Bu nedenle bitkilerin durumunu sürekli gözlemlemek ve oluşan sorunların nedenleri hakkında fikir yürütebilmek gerekiyor. Bitkilerin besinleri nasıl aldıkları konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olmadan sorunların kaynağını tespit edemeyiz. Bu nedenle ilk önce bitkilerin hangi besinleri aldığına bakalım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190055331.jpg[/IMG]
Bitkilerin gelişebilmesi için yukarıda sayılan 20 elementin akvaryumlarımızda kesinlikle bulunması gerekiyor. Makro elementler çok miktarda tüketildiği için akvaryum suyunda yüksek oranlarda bulunması gerekirken mikro elementler çok az miktarda tüketildiği için düşük düzeylerde bulunması yeterli gelecektir. Akvaryumlarımızda makro elementleri ve demiri N, P, K ve Fe olarak ayrı ayrı kullanırken mikro elementleri hepsi bir arada şeklinde kullanıyoruz. Birçok firma uzun arge çalışmaları neticesinde akvaryumlarda kullanmaya uygun mikro elementler üretmiş olduğundan tek yapmamız gereken güvenilir bir mikro element gübresi alıp üzerinde yazan talimatlara göre kullanmak.
Çeşme sularımızda Kalsiyum, Magnezyum, Hidrojen, Oksijen ve Silisyum doğal olarak bulunduğu için bu besinleri ayrıca eklemeye ihtiyaç duyulmaz. Kükürt ise Potasyum Sülfat bazlı potasyum gübresinde bulunduğu için ayrıca dozlanmaz.
Yeni kurulan akvaryumlarda bitkiler adaptasyon sürecini atlatıp gelişmeye başlayınca ilk önce çeşme suyundan gelen kısıtlı miktardaki besini tüketirler. Suda besin kalmayınca kendi bünyelerinde depoladıkları besinleri tüketirler. Buraya kadar hobiciler için herşey yolunda gitmektedir. Ancak uygun zamanda gübreleme yapmaya başlanmazsa bitkilerde farklı besin eksikliği belirtileri gözükmeye başlar. Genellikle önce eski yapraklar delinip dökülür. Ardından yeni yapraklar ufalmaya başlar ve gübreleme yapılmazsa bitki yavaş yavaş eriyerek yok olur.
İlk önce eski yaprakların delinmesinin ve dökülmesinin nedeni bitkinin bazı besinleri eski yapraklardan alarak taze sürgünlere taşıması nedeniyle olur. Bitki bünyesinde eski yapraklardan yeni yapraklara taşınabilen besinlere mobil, taşınamayan besinlere immobil besinler denir. Bitkideki sorun alt yapraklarda ise mobil besin eksikliği, sorun üst yapraklarda ise immobil besin eksikliği yaşandığı anlaşılır.
Yeterli miktarda gübreleme yapıldığı takdirde bitkilerimiz sorunsuz bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Peki bu gübrelemede aşırıya kaçılırsa ne olur?
FAZLA GÜBRELEME
Bitki için gerekli elementler uygun seviyelerde olduğu sürece bitki bu besinleri sorunsuzca alabilir. Ancak bir ya da birden fazla element olması gerekenden fazla miktarda bulunuyorsa fazla miktarda bulunan elementler antagonistik etki yaratarak bazı besinlerin alımını azaltabilir ya da tamamen engelleyebilir.
Bitkilerdeki minimum kuralı gereği bir bitki ortamdaki en az olan element kadar gelişebilir. Ortamda bir element az ise diğer elementlerin bol miktarda olması bitkinin gelişimi üzerinde herhangi bir yarar sağlamaz. Yani bir besin eksik ise bitkinin diğer elementleri alımı da ancak en az olan element oranında olur. Tam tersini düşünürsek bir element antagonistik etki yapacak kadar fazla ise başka bir besinin alımını sınırlandıracağı için bitki ancak en az alabildiği element kadar gelişim sağlayabilir. Yani bir elementin olması gerekenden az veya çok olması bitki gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Eğer bir element olması gerektiğinden fazla birikip farklı bir element üzerinde antagonistik etki yaratıyorsa sadece bitkideki semptomlara bakarak eksik olduğunu düşündüğünüz besini daha çok vermeye başladığınızda ikincil sorunlar oluşabilir. Örnek vermek gerekirse Nitratımız olması gereken sınırın çok üzerinde ise potasyumu baskılamaya başlar ve bitkide potasyum eksikliği belirtileri gözükebilir. Potasyum dozlamasını artırıp birikim meydana getirirsek bu seferde olması gerekenden kat kat fazla miktarda eklediğimiz Potasyum elementi, Magnezyum, Kalsiyum ya da Bor üzerinde antagonistik etki yaratabilir.
Bu nedenle oturmuş akvaryumunuzda düzenli gübreleme yaptığınız halde bitkilerde birden bire besin eksikliği belirtileri gözlenmeye başladıysa ilk olarak büyük su değişimleri yapılmalıdır. Su değişimlerinden sonra durum düzelme eğilimi gösteriyorsa yapmış olduğunuz gübrelemenin bitkilerinize fazla geldiğinden bahsedilebilir.
FOSFOR FİKSASYONU
Fosfat bitkiler tarafından yalnızca inorganik formda alınabilir. Biyolojik faaliyetler sonucu ortaya çıkan organik fosfat ile fosfatın farklı elementler ile bileşik oluşturması sonucu ortaya çıkan fosfatlı bileşiklerin çoğu bitkiler tarafından kullanılamaz. Fosfat düşük Ph altında Fe, Al ve Mn ile yüksek Ph altında Ca ve Mg ile bileşik oluşturarak bitki tarafından alınamaz ya da zor alınır bir hale gelebilir. Gübreleme ile akvaryuma eklediğimiz inorganik fosfatın Ph düzeyine bağlı olarak farklı elementler ile bileşikler oluşturup bitkiler için yarayışsız hale gelmesine fosfor fiksasyonu denir.
Fosfat ve Demir etkileşime girdiği takdirde hızla büyümekte olan bitkilerinizin gelişimi bir anda duracaktır. Böyle bir durumda daha fazla fosfat ya da demir gübresi vermeniz mevcut durumu düzeltmeyeceği gibi durumu daha kötüye götürecektir. Böyle bir olay ile karşılaştığınız zaman yapmanız gereken gübrelemeyi tamamen kesip %50-70 arası bir ya da iki su değişimi yapmak olmalıdır. Bitkileriniz tekrar gelişmeye başladığında gübrelemenizi bir miktar azaltarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
BESİN ALIMINI ENGELLEYEN DİĞER FAKTÖRLER
Su Sertliği
Suyun sertliği bitkilerin besin alımını, Ph seviyesini ve çözünmüş haldeki CO2 miktarını birebir ilgilendirdiği için bitkilerin gelişiminde önemli bir faktördür. Su sertliği kalıcı ve geçici sertlik olarak ikiye ayrılır. Kalıcı su sertliği GH, geçici su sertliği ise KH ölçü birimleri ile ifade edilir.
GH
GH(toplam sertlik) sudaki Kalsiyum ile Magnezyum iyonlarının toplamından oluşuyor.
Su sertliği Alman ve Amerikan normlarına göre şu şekilde ifade ediliyor.
Alman ---------Amerikan
0 - 4 dH,------0 - 70 ppm : Çok yumuşak
4 - 8 dH,-----70 - 140 ppm : Yumuşak
8 - 12 dH,---140 - 210 ppm : Orta sert
12 - 18 dH,--210 - 320 ppm : Oldukça sert
18 - 30 dH,--320 - 530 ppm : Çok sert
Bitkili akvaryumda önerilen gh düzeyi 4-8 dH arasındadır. Yüksek Gh (Sert su) bitkilerin besin alımını önemli oranda sınırlandırmaktadır. Genel sertliğin büyük bir kısmını kalsiyum teşkil eder. Bir önceki tabloya tekrar bakacak olursak yüksek Ca miktarının birçok elemente antagonistik etki yaratarak farklı besinlerin alımını engelleyebildiği gözüküyor. Eğer çeşme suyunuzun sertliği bitkilerin gelişmesi için uygun değerler arasında değilse Reverse Osmos su arıtma sistemi ile suyunuzu seyreltip gh seviyesini tavsiye edilen sınırlar içerisine düşürebilirsiniz.
PH
Ph seviyesi akvaryum bitkilerinin besin alımı için büyük öneme sahiptir. Demir ve Mikro elementler su içinde bozulmadan kalabilmesi için üretici tarafından şelatlanır. Kullanılan şelatlar Ph 7.0 üzerinde bozulmaya başladığı için yüksek ph altında şelatı bozulan elementler farklı elementler ile bileşikler oluşturarak bitkiler tarafından kullanılamaz hale gelirler.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190048221.jpg[/IMG]
Bitkilerin besine daha rahat ulaşabilmesi için şelatların görevini iyi bir şekilde yapabilmesi gerekir. Bu da akvaryumumuzdaki ph seviyesini 7.0 altında tutmamıza bağlı. Aşağıdaki tabloda Ph seviyesine göre elementlerin bitkiler tarafından kullanılabilirlik düzeyleri gözükmektedir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190050131.jpg[/IMG]
Bitki tarafından Mangan ve Demir alımı Ph 7.0 üzerinde azalmaya başlarken tam tersi Molibden ve Magnezyumun alımı Ph 7.0 altında azalmaya başlar. Her iki tabloyu inceleyecek olursak akvaryumlarımız için optimum Ph değerinin 6.5 ile 7.0 arasında olduğu anlaşılıyor.
KH
Kh ise sudaki karbonat (HCO3) sertliğini ifade eder. Kh sertliği arttıkça sudaki Ph'ın ani dalgalanmasını engeller. Yani yüksek Kh miktarları Ph'ın daha sabit kaldığı, düşük Kh miktarları Ph'ın daha değişken olduğu değerlerdir. Akvaryumlarımız için önerilen kh düzeyi 4 ile 8 kh arasındadır. Eğer suyunuzun Kh sertliği yüksek ise dışarıdan CO2 vererek Ph seviyesini uygun değerlere düşüremezsiniz. Bu nedenle Ph seviyesini düşürmek için ilk önce suyun Kh sertliğini düşürmelisiniz. Kh sertliğini düşürmek için Reverse Osmos su arıtma sistemi ile suyunuzu seyrelterek azaltabileceğiniz gibi kimyasal yöntemler de kullanabilirsiniz.
CO2
Dışarıdan CO2 eklenen yüksek destekli akvaryumlarda bitkilerin gelişimindeki önemli faktörlerden biriside çözünmüş haldeki CO2 miktarının bitkiler ve akvaryumda yaşayan canlılar açısından uygun seviyede olmasıdır. CO2’nin suyun içinde çözünmüş yani bitkiler tarafından alınabilir haldeki miktarını Ph ve Kh değerleri belirler. Aşağıdaki tabloya bakacak olursak bitkiler açısından uygun CO2 miktarının sağlanması için gerekli Kh-Ph değerlerini görebiliriz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/160320190050471.jpg[/IMG]
Kh değeri düştükçe Ph seviyesini düşürmek kolaylaşır ve daha az CO2 gazı vererek sudaki çözünmüş haldeki CO2 miktarını uygun seviyelere çekebilirsiniz. Kh değeri arttıkça suyun Ph seviyesini düşürmek için ihtiyaç duyulan CO2 miktarı artar ve çözünmüş haldeki CO2’nin uygun seviyeye gelebilmesi için akvaryuma çok daha fazla CO2 gazı vermemiz gerekir.
SONUÇ
Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için birçok etmenin bir araya gelmesi gerekiyor. Parametrelerden bir ya da bir kaçı bozulursa çok farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Ortada bir sorun varsa hobicinin ani müdahalelerde bulunmadan önce sorunun kaynağını doğru bir şekilde tespit etmesi lazım. Birçok hobici bitkilerinde herhangi bir sorun gördüğünde bunu sadece besin eksikliğine bağlıyor. Ancak her sorunu besin eksikliğine bağlamak sorunu çözmek yerine daha da büyütebilir. Bu nedenle belli başlı değerleri ölçen test kitlerinin elinizin altında bulunması oldukça yararlı olacaktır.
forumakvaryumda.com sitesinden Bitkici nickli kullanıcıdan alıntı yapılmıştır.[EDIT]İsmail Eratik,2019-03-16 00:57:17[/EDIT]
Silinebilir.
Yaklaşık herkesin uygulaması aynı. Dikkat edilmesi gereken su sıcaklığı ve dinlenmiş su olması. Mutfakta sürekli 60lt dinlenmiş su hazır bulunur. Şimdiye kadar ihtiyaç olmadı ama acil müdahale için. Bunun 30lt sini haftalık değişim için kullanıyorum. Tabanadan monte carlolara yakın olarak 30lt çekim yapıyorum. Tam dip çekimi denilemez. Sonra odada 2 gün ve sıcaklığı 22-23 dereceye gelen suyu döküyorum. Herhangi bir su düzenleyici yada bakteri kültürü ilave etmiyorum. Şimdiye kadar herhangi bir problem yaşamadım.
Yaklaşık herkesin uygulaması aynı. Dikkat edilmesi gereken su sıcaklığı ve dinlenmiş su olması. Mutfakta sürekli 60lt dinlenmiş su hazır bulunur. Şimdiye kadar ihtiyaç olmadı ama acil müdahale için. Bunun 30lt sini haftalık değişim için kullanıyorum. Tabanadan monte carlolara yakın olarak 30lt çekim yapıyorum. Tam dip çekimi denilemez. Sonra odada 2 gün ve sıcaklığı 22-23 dereceye gelen suyu döküyorum. Herhangi bir su düzenleyici yada bakteri kültürü ilave etmiyorum. Şimdiye kadar herhangi bir problem yaşamadım.
En Uygun Co2 Tüpünü Nereden Bulabilirim?
Bende bi tane fazla var. 6.67lt ama Ispartada yaşıyorum. Uygun fiyata verebilirim.
Bende bi tane fazla var. 6.67lt ama Ispartada yaşıyorum. Uygun fiyata verebilirim.
Kribensis Cinsiyet
Dün bir tane dişiyi erkek ile değiştirdim. Dişilerden biriyle beraber takılıyor. Eş olacaklar sanırım.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/220220192123091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/220220192123311.jpg[/IMG]
Dün bir tane dişiyi erkek ile değiştirdim. Dişilerden biriyle beraber takılıyor. Eş olacaklar sanırım.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/220220192123091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/220220192123311.jpg[/IMG]
Kribensis Cinsiyet
[QUOTE=AhmetEmre]Tartışmaya kapalı hepsi dişi kribensislerin dişileri oval erkekleri sivri yüzgeçli olurlar anüs vent kontrolü büyük cikletlere yapılır[/QUOTE]
Aldığım yere gidiyorum. İnşallah elinde kalmıştır, değişim yapacağım.
[QUOTE=AhmetEmre]Tartışmaya kapalı hepsi dişi kribensislerin dişileri oval erkekleri sivri yüzgeçli olurlar anüs vent kontrolü büyük cikletlere yapılır[/QUOTE]
Aldığım yere gidiyorum. İnşallah elinde kalmıştır, değişim yapacağım.
Kribensis Cinsiyet
[QUOTE=Mderhan]Resimler çok net olmamakla beraber ben hepsinin dişi olduğunu düşünüyorum.[/QUOTE]
Bende öyle düşünüyorum. Hiç erkek yok gibi [:(] işin ilginç tarafı 2 dişi beraber takılıyor eş gibi. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/210220191051411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/210220191052011.jpg[/IMG]
[QUOTE=Mderhan]Resimler çok net olmamakla beraber ben hepsinin dişi olduğunu düşünüyorum.[/QUOTE]
Bende öyle düşünüyorum. Hiç erkek yok gibi [:(] işin ilginç tarafı 2 dişi beraber takılıyor eş gibi. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/210220191051411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/210220191052011.jpg[/IMG]
SON MESAJLAR
- Balıklarım Ölüyor... Samettkeskin, 02:30
Yeni Üye Forumu - 10 Litre Akvaryuma Ne Yapılabilir? Ehtiyar, 01:56
Yeni Üye Forumu - Japonun Neyi Var+ Genel Sorularım Tataaa4325, 01:50
Sazansıgiller - Orion Led Seçimi Eren123456, 01:39
Yeni Üye Forumu - Yeniyim Ve Bilmiyorum Mesutoviç, 01:26
Yeni Üye Forumu - 100cm Akvaryum Mesutoviç, 01:22
Yeni Üye Forumu - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) CoryCory, 01:04
Akvaryum Tanıtımı - Dana Yüreği UmitKazanbey, 00:34
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yavruluğa Almalımıyım? Mesutoviç, 00:31
Canlı Doğuranlar - Su Pompası Önerisi Verirmisiniz ekrem karakurt, 00:31
Malzemeler ve Yemler Forumu - Bu Bitkinin Türü Nedir? UmitKazanbey, 00:08
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Apistogramma Agassizii Tankı İçin Tüm Sorularım UmitKazanbey, 23:59
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tds 400-500 Lerde Nasıl Düşürebilirim Jemaisvu, 23:51
Yeni Üye Forumu - Bu Balık Engelli Mi ? Jemaisvu, 23:25
Yeni Üye Forumu - Balığım Hamile Mi Jemaisvu, 23:21
Yeni Üye Forumu - Theodoxus Anatolicus Hakkında İnci Kefali, 22:38
Omurgasızlar - Medya Reaktör Nereden Temin Edebilirim? yusuf67, 22:18
Filtre ve Sump Yapımı - Vatoz Renk Değiştirmiş Sizce Normal mi? UmitKazanbey, 21:40
Yeni Üye Forumu - Mavi Prenses Hangi Balıklarla Yaşar? UmitKazanbey, 19:06
Yeni Üye Forumu - Safkan Velifera AtaDemirci, 19:02
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Cüce Amerikan Dünyası Koksal Gurkan, 18:35
Güney Amerikan Cichlidleri - Hava Motoru Çok Isınıyor İsmail_96965, 18:21
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryumumun İlk Ayı ogurcay, 18:09
Bitki Akvaryumları Genel - Tatil Yemi rek06, 17:42
Yeni Üye Forumu - Caridina Tankına Giriş ErenBugra, 17:38
Akvaryum Tanıtımı - Bu Karidesler Ne Yer? ErhanXk, 16:17
Omurgasızlar - Beta Balığı Üretim Dişi Yumurtlama Süreci BaverKaratay, 15:17
Labirentliler - Malzemelerimi Kuramadım Akvaristdoktor, 14:48
Yeni Üye Forumu - Beta Akvaryumu MustafaŞ, 14:32
Akvaryum Tanıtımı - Işık Sistemi eren12345, 13:57
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Ph Ölçüm Önerisi senavi, 13:41
Akvaryum Bilimi - Hasta Kılıç Kuyruk Balığım Ölmek Üzere ! ahmettbakii, 13:20
Hastalıklar ve İlaçlar - 3in1 Güney Amerika Tankları Ve Vertikal Bahçe bendeniztayfun, 12:43
Akvaryum Tanıtımı - Kum Şelalesi Ve Bitkili Akvaryum Kurulumunda Öneri KaanE, 12:15
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Melek Balığı İçin Tavsiye Hoppala, 06:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oranda Buyuk Beyaz Lekeler Eren40, 02:48
Hastalıklar ve İlaçlar - 360 Litre Bitkili Akvaryum Balık Tavsiyesi UmitKazanbey, 01:18
Yeni Üye Forumu - İlk Walstad Denemem Mesutoviç, 00:55
Akvaryum Tanıtımı - Anubias Çiçek Açtı Smet200146, 00:39
Bitki Akvaryumları Genel - Vahşi Form Lepistes! Smet200146, 00:24
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yandan Sump Motor Gücü UmitKazanbey, 00:20
Yeni Üye Forumu - Yeni Akvaryum Tankı İçin Öneri Sistem Ve Tavsiyel Smet200146, 00:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Mayalı Co2 Hortumunda Sümüksü Salgı Cyber_Scout, 23:45
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Yavruları Karides Yavrularını Yer Mi? Can T., 20:44
Canlı Doğuranlar - Eriyen Ve Sararan Yapraklar CoryCory, 20:34
Bitki Akvaryumları Genel - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Güncel M0nty, 19:56
Canlı Doğuranlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin KaanE, 17:07
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 40 Litre Nano Bitkili Akvaryumum Boraras, 15:55
Akvaryum Tanıtımı - Beta Tank (regeneration) rei, 15:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aquael Fzn Pro Serisi Şelale Filtre Orhan76, 14:54
Malzemeler ve Yemler Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 03:05
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 03:05
- Bitki Çeşitleri emreemin 01:43
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 01:43
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 01:43
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 01:43
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 01:43
- Microfex Kültürü sefailgaz 00:57
- Tds Metre - Akıllı Priz Cata sefailgaz 00:57
- Aquael Tetra 5 Adet Isıtıcı sefailgaz 00:57
- Neolamprologus Caudopunctatus Yavruları İ.sedef 00:22
- +20 Cm Damızlık Dişi Flowerhorn L144 Takaslı İ.sedef 00:22
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 00:16
- Ultra Clear Akvaryumlar Aydınlatma GreeNWooD 00:16
- Akvaryum Boru Tutucu Klips – Cam Üstü Vidalı Siste respes 23:40
- 🦐 Karideslerinizin Güvenli Limanı! respes 23:40
- Theodoxus Altenai , Amano Karides, Papua Salyangoz GokturkEkinci 23:16
- Orionled Nano C Bitkili Akvaryum Aydınlatma GokturkEkinci 23:16
- 2.67 Tüp Furcifer 23:10
- Dennerle Akvaryum Furcifer 23:10
- Digital Termostatlı Sogutucu İkili Fan Furcifer 23:10
- Creaqua Nano Elit Furcifer 23:10
- Malawi Erkekleri AlisBaba 22:52
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 22:49
- Çizgili Ve Altın Elma Salyangozu GOLDFISH 22:49
- Pistia yakaryus 22:26
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 21:31
- Ramshorn Salyangoz yagiz.sonmez 21:05
- Lepistes Red Tuxado Koi yagiz.sonmez 21:05
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 21:03
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:03
- Lda 16 Düz Ve Siyah Tül sirhill 20:27
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 19:21
- Tuxedo Koi Lepistes,orando-ranchu Japon Balıkları EKAR 18:41
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 18:41
- 30x30x80 Antrasit Rengi Dolap aranjman 18:26
- Ada Co2 Splitter / Creaqua Nano Elite Black aranjman 18:26
- Gambusya Aranıyor eataseven1 17:06
- Mini Sumplu Akvaryum LEGEND59 16:59
- 50x25x25 Sumplu Akvaryum LEGEND59 16:59
- Kuru Yaprak - Jack Fruit Ve Vatoz Küpü İnci Kefali 16:57
- L Serisi Üst Vasıf Pleco Varyeteleri PlecoTown 16:02
- Afrika Cichlidleri devito 15:56
- Moss Ve Lepistes Otu omersayar 15:49
- Tuxedo Lepistes , Ateş Neon Karides Ve Beyaz Kurt omersayar 15:49
- Tül Kuyruk Vatoz Türleri / Hb White Lepistes kopruluonur 15:29
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 15:29
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 15:29
- Atahualpa F1 & Cacatuoides & Candidi HarunYILDIRIM 15:16
- Eheim Professionel 4+ egedin 15:13
KULLANICILAR
- 28 Online Kullanıcı, 16 Üye
Online Kullanıcılar
arapaima,
Mesutoviç,
-RBG-,
Hidro Dinamik,
Koksal Gurkan,
msrt,
muratavcı,
UEK,
Liga,
mar76,
EKAR,
Bobgenqwertnick,
sıtkı,
Cyber_Scout,
Enesoydas,
KaanE,
Sütçü,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.