ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
mdardeniz
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Aralık 2013 17:59
Son Ziyaret:
18 Kasım 2015 17:12
Toplam Mesaj:
9 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
mehmet dardeniz
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 9 MESAJI

yapraklarda beyazlaşma gübre
Pardon seachem excel kullandım. Yanlış yazmışım :)

karbondioksit kullanmıyorum. Işık fazla idi ama, balıklar çok rahatsız olunca ve alg problemi olunca azalttım. Ama, ışığı azaltınca alg sorunu düzelmedi.

Dün deep potasyum'un musluğa döktüm. Sorun bence ya deep'ten ya da Excel'den kaynaklanıyor.

Kendi çözeltimi potasyum sülfat'tan hazırladım şimdi (1lt/50gr). Çalışmalarım devam ediyor :)
yapraklarda beyazlaşma gübre
Merhaba,
Akvaryum bitkilerine gübre vermiyordum. Gübreye başladım: potasyum vermeye başladım. Sera'nın demir ve mikro element gübresinden az oranda verdim. baktım yosunlaşma var. seacheam matrix'den bir 10 damla damlattım (akvaryum 65 litre).

Yavaş büyüyen bitkilerden birinde yaprakların ortasında beyazlaşma başladı. bir haftada filan.

suyun sertliği 5-10 arası. kalsiyum eksikliği olmaması gerek. Potasyumun yapmaması gerek. Matrix'i ne olduğu belli değil :)

10 litre su değiştirdim. potasyumu min. oranda kattım. bekliyorum.

bir öneri?

- deep floramin potasyum kullanıyorum. içeriğini bilen var mı? potasyum nitrat filan olabilir mi?
mdardeniz2015-03-18 11:59:23
Bitkili Akvaryum
Sonradan bitki gübreleri ile fazla uğraşmak istemiyorsan. Kırmızı bol demir içerikli zemin kumu kullan. en alta bunu koyup üzerine 2-3cm istediğin kumu kullanırsan, yüzeye de zor çıkarlar. Demir gübresini kullanmazsın böylelikle. Bence üste de doğal kum kullanabilir, zemindeki kırmızı kumun içine lav taşları karıştırabilirsin. 
Led Paylaşım
Arada bir foruma girip bakıyorum. Soru sorulmadığından yazacak bir şey yok aslında ama, girmişken bir şeyler ekleyeyim.
İlk mailimde yeşil renk fotosentez için kullanılmıyor derken eksik bilgi verdim. Doğrusu, diğer renklere oranla daha az kullanılıyor. Zaten beyaz led'de yeterince yeşil var.

Koyu kırmızı eklerseniz (660nm) bitkiler çiçek açmaya başlıyor. Ya da çoğalmak için yaptıkları bir şey varsa onu yapıyorlar. Rotala çok uzun dallar çıkartıyor, sonra dalın etrafından bolça kök çıkartıyor.

Aynı özelliklerde iki akvaryumum var. Kum karışımı farklı sadece. Bu akvaryumda Rotala büyümüyor, yüzeyleri yosunlanıyor. Dİğerinde ise çok sağlıklı rotala'larım var. Mesela, ışık düzenimde saz bitkisini yetiştirmekte epey zorlanıyorum. Eskiden akvaryumda en kolay büyüyen bitkim saz idi.

Son olarak akvaryum ışık gücü ile ilgileniyor, uğraşıyorsanız, çok önemli bir faktör daha var;  ışık miktarı ve süresi. Bunlar birbirinden bağımsız değişkenler. Tabii bitkilerin özelliklerine göre, bitkileri ikisi de farklı etkiliyorlar.

Deneyebilirseniz: az ışıkla mesela saat 7:00'da akvaryumu aydınlatın. saat 10:00'da normal aydınlatmaya geçin. akşam 20:00'da normali kapatın, az ışık 22:00'a kadar devam etsin. normal ışık dediğim, 12+3 karışık led, az ışık dediğim ise sadece 3 led (kırmızı, mavi, sarı-sıcak beyaz).
Led Paylaşım
Kelvins     Type     
1,000K    Candlelight Red/Yellow         Very Warm   (mum ışığı)
2700K     Conventional Lamp-Yellow   Warm            (sıcak)
3000K                                                  Warm White (sıcak beyaz)
4000K     Halogen/CFL - Blue               White            (natural/doğal beyaz)
5000K                                                  Cool White    (soğuk beyaz)
6000K                                                  Daylight        (günışığı)  
10,000K  Blue Sky - Blue                      Very Cool      (çok soğuk)
Led Paylaşım
Gelişmeleri eklersem:

Forumda başka bir başlıkta, kullanılan aydınlatmanın cinsi sorulmuştu. İnsanlar tartışıyorlar, led, floresan, cool white'mı filan diye.

Benim de farkında olmadığım, yeni anladığım bir bilgiyi paylaşmak isterim. Mesela 6500K - cool white- soğuk beyaz bir lamba aldığınızda, aslında aldığınız her marka farklı bir renk veriyor. Akvaryum gibi, bitki gibi canlıları ilgilendiren ortamlarda lambanın kalitesi bence oldukça önemli. Niye?

Mesela, herhangi bir marka ve phillips marka compact (spiral) floresanların spektrumunu gördüm. basitçe; ucuz markada mavi, kırmızı, yeşil vs renkler dar bir frekansta bulunuyor. Phillips'inkinde ise gün ışığı gibi, gökkuşağı gibi, aralardaki tüm renkleri barındırıyor lamba. Yani phillips'inki doğala çok daha yakın. Umarım anlaşılır olmuştur. Bir örnek verirsem. ucuz lambada mavi ve sarı var. pahalıda aradaki yeşil de renk olarak var gibi.

Neyse, burada phillips reklamı yapmıyorum. tüm markaların farklı kalitede lambaları var. CRI değeri belki referans olabilir. CRI yüksekse tüm renkleri daha güzel veriyor, spectrum'u (ışık çeşitliliği diyelim) daha zengin. (kuyumcu vitrinlerini hatırlayın, onlar pazarlama için iyi ampül kullanmak zorundadırlar ya da buzdolabı gibi görünür vitrin.)

Led'de alsanız, floresan da alsanız üzerinde 5600K'de yazsa, 2800K'da yazsa da lambalar birbirinden farklı bir ışık veriyor.  Her soğuk beyaz, gün ışığı lambaları birbirinin aynı değildir.

CRI 100 maksimum değer. Bu da şu eski tarz fitilli, ısınan lambaların ışığı oluyor (ilgilisi varsa Black body radiation olur). led ve floresanlar 100'e yaklaşmaya çalışıyorlar. Fotorafçılıkta CRI çok önemli.

soğuk beyaz led'lerde CRI 60-70 gibi, günışıklarında 80-90 gibi. Ama, soğuk beyazlarda da 90+ olan ledler var.

Yani bir lamba floresan da, led'de olabilir. Güzel bir sonuç almak için sadece rengine değil, CRI değerine de bakmak gerek. Üzerinde yazmıyorsa, akvaryumcuların bunu bildiklerini sanmıyorum. Yanarken bakınca, renk hoşunuza gidiyorsa iyidir :)

Neyse, yaptığım bir uygulama: düşük CRI'lı soğuk beyaz bir led'i (70cri diyelim), amber renkli led ile birlikte kullanarak 90 CRI'lık bir ışık elde edebiliyorsunuz. Sonuçtaki renk ise gün ışığı oluyor. (beyaz ledde kırmızı ve sarı eksik/az. biz sarı ekliyoruz)

Ya da 10 tane beyaz led'e , 10 tane amber, 1,2 tane kırmızı kullanarak güzel bir ton elde edebilirsiniz (akvaryum için değil). Görüntü güzel olur ama bitkiler sever mi? Sevmez :) Bitkiler daha çok 10 tane beyaz, 10 tane kırmızı, 1,2 tane amber gibi renkleri severler. Ama, bu renkte akvaryumculuğa pek uymaz :)

sonuç: yüksek CRI'lı lambalar kullanılan bir akvaryum daha güzel görünür.
Led Paylaşım
Birinci soru hangi led: istanbul'da birden çok yerden led aldım. Herhalde Çin malı idiler. Özel bir marka yok ya da markası yok. Ama, Philips filan bulursanız onlar sanırım en iyisi.

Daha sonra Ebay'dan ısmarladım. Oldukça ucuza geldi ama yine marka yok.

ikinci soruda sanırım bağlantı şekli soruluyor. PCB denen alüminyum üzerinde bakır yollar gizli ve yalıtılmış olarak var. Sadece LED'lerin yönü önemli, +,- si var yani, doğru yönde PCB üzerine lehimleyeceksin. PCB üzerinde akım kaynağına bağlantı uçları bellidir.

LED'lerin + ve -'sini de bir direnç ölçerle bulabilirsiniz. Zaten direnç ölçeri bağlayınca LED ışık vermeye başlar. hepsini aynı yönde bağlamak gerek.

Sabit akım kaynağı alıp onu kullanın, eğer standart trafo kullanırsanız ve 700ma'den fazla akım veriyorsa, çok ısınacak, ya yanacak ya da ömrü çok kısalacaktır.

internette tüm malzeme var. market led dijital filan yazarsanız İstanbul'dan internet üzerinden satan firmalar çıkar.
Listelersek; akım kaynağı, PCB, soğutucu, kablo ve ledler gerekli. Ayrıca, havya, lehim, fiş, vida :)
Önemsiz not: 30-40 volttan sonra çarpabilir.

Led Paylaşım
Hazırda bu örnek var. Bir arkadaşıma yapmıştım.

10 litrelik bir akvaryum. 3 wattlık standart 1x mavi, 1x kırmızı ve 2 adet günışığı. Akvaryumdan sızan ışıklar farklı led'ler kullanıldığını gösteriyor.  Özellikle beyaz kullanmadım. değişik olsun dedim :)

350ma sabit akımla sürülüyor. Metal kapağa vidalanmış.







Bu da bahsettiğim akvuryumlarımdan biri

65litre, 12'lik PCB (google'dan bulursunuz. 12 tane led lehimlenebilen alüminyum çubuk), 350ma sabit akım sürücü... Led adet ve renklerini ilk yazımda saymıştım.

sonradan 3 led daha ekledim; mavi, kırmızı ve günışığı. Bu üçlü led sabah erken açılıyor ve gece 22:00 da kapanıyor. gün batımı / doğumu gibi.
Led Paylaşım
Merhaba,

Led konusunda yaptığım bazı denemeleri yazayım. Belki güzel önerileriniz olur.

65 litrelik iki akvaryumum var. Üzerinde gelen mavi-beyaz floresan lambaların ışığı çok soğuk olduğundan bu yola girdim :)

3w power led'leri 350ma(700ma 'liktir) sürücülerlerle sürüyorum. Bu sistem bile çok ısınıyor.  12 'lik çubuk PCB alüminyum kullanıyorum. Ama, bunların üstüne de soğutucu koymak gerekiyor. En kolayı kapağınız metal ise PCB'leri onun üstüne vidalamak, süper bir çözüm oluyor.

beyaz ledlerden bahsedersek; 10000K soğuk beyaz, çok fazla mavi içeriyor. Tuzlu su akvaryumlarında kullanılıyor. Tatlı suda genellikle 6500K olanlar daha iyi sonuç veriyor; hem renk hem de bitkiler için. Bu bilgiye forumlardan ulaştım. Uygulamalarımda bana da makul geldi. 2700K'ler oldukça sarı ışık veriyorlar. (bu ışık doğada gün doğumunda var).
Bitki yetiştirmek için normal mavi ve kırmızı dışında, özel 650-660nm kırmızı ve 440-445nm 'lik maviler var. Bunlardan da beyaza eklemeyi denedim.

Mavi ile kırmızı yanyana geldiğinde magenta(eflatun sanırım) renk veriyorlar. Oldukça sıcak bir renk. Bitki yetiştirirken sadece magenta kullanan yetiştiriciler var.

Dolayısı ile kırmızı ve mavi ve beyaz akvaryumda kullanılabilir. Yeşili bitkiler fotosentez için yeşil kullanmıyor ama, akvaryum renklerini doğallaştırıyor. O da beyaz ledden geliyor.

(beyaz ledler, kırmızı, mavi gibi sadece belli frekansı veren ledlerden, özellikle mavi led'e florasan tabakası ekleyerek yapılıyormuş. mavi ledin kendi rengi, yeşil-kırmızı(geniş bir spectrumla mesela, 500nm-700nm arası gibi) florasan tabakasından geliyor. )

Ben deneysel olarak 6 beyaz (6500K),2 günışığı (2700K), 3 mavi, 3 kırmızı kullandım. Kendimce sıcak bir renk elde ettim.

mavi'nin biri 440nm (donanma mavisi/royal blue), kırmızılardan biri 660nm (herhalde koyu kırmızı/kan kırmızısı) bitkiler için. Piyasada satılan maviler 460nm ve kırmızılar 630nm şeklindedir (yaklaşık..).

Led'i denerken bitki gübresine dikkat etmek gerek. Çok kısa sürede yosun kaplanabiliyor akvaryum. Bir not daha: kırmızı çiçek açtırmak için, mavi güçlendirmek, büyütmek için kullanılırmış. bol kırmızı, cılız hızlı büyüyen bitkiler...

Rotala'lar çok hızlı büyüyorlar. Ufak(bu ufacık bir şey) akvaryumda her hafta su mercimeği hasatı oluyor. 

Ben oldukça hızlı işe yarayabilecek bilgilerimi paylaştım burada. Sizin de tecrübelerinizi paylaşmanızı isterim. Bu şekilde farklı renkler deneyebilirim. Hangi Led'leri kullanıyorsunuz, sonuç nasıl? Özellikle sonuçlar internette pek yok.
mdardeniz2014-01-24 17:21:23

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.