ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
YBN
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
45
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Eylül 2006 11:20
Son Ziyaret:
28 Kasım 2016 14:15
Toplam Mesaj:
1247 [0.19 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yiğit SEMERCİ
Doğum Tarihi:
08 Haziran 1972
Yaş:
51
İl:
Ankara
Meslek:
Elektronik
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Tuzlu Suya Başlamak İstiyorum.
Asım bey,
http://www.amazon.com/Promotion-Wholesale-EVERGROW-Spectrum-controller/dp/B00WJEOXDU/ref=sr_1_18?ie=UTF8&qid=1447245817&sr=8-18&keywords=reef+aquarium+led
Bu linktekinden düşünüyorum, linkteki 165 wattlık 2 adet wifi'lı. akvaryum ebadına göre, yani 90'lık bir akvaryum olursa çift yerine tek idare eder gibime geliyor. (sps olmayacak) öte yandan bunların herhangi bir garantisi yok, 165 wattlıkların hepsi çin malı anlaşılan, üzerine farklı farklı markalar vurulmuş ama kaynak bir yer görünüyor. led'lerin spektrum'ları ne kadar uygundur yada soğutma ne kadar yeterlidir bilemem, LED'lerden bir tanesi bozulsa bu bana batar açıkçası, rahatsız olurum. yerli markada gönderip tamir ettirme seçeneğim olabilir. fakat aralarında güzel fiyat farkı mevcut. Amazon'dakini Almanya'daki bir adrese göndertip gelen birisinin bavulunda gümrüğe tabi olmadan alabilme şansım var, ama 1 ay sonra mı olur 2 ay sonra mı belirsiz. TR'dekini bir hafta içinde kesin alırım herhalde. Eğer amazondakini alırsam çiftli sistemi alıp bir tanesini yedek te tutabilirim (belki başka bir tankın hazırlığı olur) aradaki fiyat farkı bir skimmer ediyor neredeyse.
Hazır Su'dan kastım okyanus suyu, 20 yada 40 litre kadarını bundan kullanıp az miktarda da canlı kum eklesem hazırlık sürecini kısaltabilir miyiz?

İlk belirttiğim akvaryum için fiyat aldım ama biraz uçuk fiyat geldi, acaba komple sistem fiyatı mı verdiler yoksa sırf akvaryum ve mobilyası mı anlaşamadık, yüz yüze bir görüşmek gerekli. Cumartesi bir sıkıntı olmazsa akvaryum ebadı ve siparişi olayını nihayete erdireceğim.

Sistemi tam olarak jaubert ile berlin birleşimi şeklinde düşünüyorum. taban jaubert, ama berlin sistemine uygun kaya miktarı ihtiva edecek yani. canlı eklemeleri de berlin sistemine uygun olarak yavaş yavaş gerçekleşecek. sisteme asla bir anda yük bindirilmeyecek.

Ek: yüksekliği 60'a çıkarmam sanırım kum yüksekliğini hesaba katınca daha iyi olacak gibi.[EDIT]YBN,2015-11-11 23:39:36[/EDIT]
Tuzlu Suya Başlamak İstiyorum.
Biraz araştırma ve hesaplama yaptım, akvaryum ebadı küçüldü sayılır, şu anda 90*60*55(h) düşünmeye başladım, durso kısmı içinde 10cm eklersek 100*60*55 olacak yani. bu ebada uygun akvaryumun altına çokta büyük bir sump giremez fakat girecek olan yeterli gelecektir diye düşünüyorum, olmadı harici bütünleşik sistemlere bakıp hacmi biraz daha küçültmem gerekecek gibi (yukarını bahsini ettiğim bütünleşik sistemde 80 galon tankta 1 yıldır sıkıntı yaşamadığını söyleyen ve overloaded tank sahibi kişiler var, tabi yorumlara çokta güven olmaz orası doğru) Aydınlatma olarak ya amazondaki sistemden 1 adet yada aquareef x2 pro cree olacak. 50*50*45'lik bir tatlı su akvaryumunu tuzlu su hazırlama/bekletme haznesi olarak kullanacağım. onun içine de bir kafa motoru koyarak aktarım'ı kolaylaştırırım, sadece onda da buharlaşma oranına dikkat etmem yeterli olacak.
Aslında halen ebatlar için hesap yapıp duruyorum, şimdilik tek kesinlik kazanan konu tabanı joubert olarak yapmaya karar vermiş olmam (12-15 cm olacak bu yüzden yükseklik oranım arttı)

Ek: akvaryum kurulumunda bir miktar hazır su ve az miktarda (8 kilo kadar) canlı kum kullansam hazırlık sürecini kısaltabilir miyim?[EDIT]YBN,2015-11-10 23:19:58[/EDIT]
Tuzlu Suya Başlamak İstiyorum.
Emre bey,
Kızıl deniz biyotop'u konunuzu okudum fakat akvaryum boyutlarınızı göremedim, fotoğraflardaki armatürler ile kıyaslama yapıp bir armatür ile idare edebilir miyim yoksa 2 adet mi edinmeliyim bilemiyorum. (bu arada linkini verdiğiniz armatür iyiymiş, bundan yada muadil/benzer bir şey almaya karar verdim, ben 70 watt düşünürken siz 165 watt*2 kullanıyormuşsunuz, reef için gerekli ışık gücü ne civarda olmalı acaba. Balık olmasa bile olur benim için, zaten bitkili akvaryumda da balıkları nitrat/fosfat üretimi için kullanıyordum :D )

Şu halde olay önce akvaryum ebatlarını belirlemekte, 150*50*45(h) düşünüyorum, tabanda 3 cm kum kalınlığı dbs taban düşünmediğimden uygun olur mu? Kayaların arkasında su akışı için boşluk bırakmak gerekiyor mu? yoksa kayaları arka cam'a bütünleşik dizayn yapabilir miyiz?

Hazır armatürleri yurtdışından ısmarlayacakken dalga motorlarını da oradan ısmarlayabilirim, hatta ebatları korkutucu değilse skimmer'ı da oradan alabilirim. (skimmer bütün değil parça halinde geliyorsa, yani birisi bavuluna koyup getirebilir yada kargo ile gelebilirse iyi olur, bu ebatlarda performanslı ve sessiz bir skimmer varsa tavsiye alabilirim, hatta sessiz head pump tavsiyesi de iyi olur) Aslında elimde büyük akvaryumlarımda kullandığım, deniz akvaryumu için üretilmiş new Jet'in akıntı motorları mevcut fakat onları kullanmak istemiyorum, hatta tuzlu su içine elektrik kablosu sokmayı pek istemiyorum. 8 yaşındaki oğlum; boyunun kapağına erişmeye yetmediği akvaryumun camını, hemde iç tarafından çizebilme yeteneğine sahip olduğundan tuzlu suda daha dikkatli olmam gerekiyor.

Yarın clear camlı durso sistemli akvaryum+sump+mobilya sistemi için birkaç yerden fiyat isteyeceğim. kapaksız ve üst kesimde kuşaksız bir akvaryum istediğim için camların 45 derecelik açıyla kesilmiş olması şartlarım arasında olacak (yapışma yüzeyi geniş olsun diye) bu yükseklikte çok kalın cam gerekmese de, tepede kuşak olmayacağı için normalden daha kalın bir cam isteyebilirim.

Arada eşimin bitkili akvaryum isteği var, ben deniz için diretiyorum ama duruma göre pes'te edebilirim. (sonrasında sıkıntılı bir durum yaşandığında, bu durumun ölene kadar fırsatını buldukça giydirilmesi gibi bir durum söz konusu olabiliyor)

Asım bey,
LPS ve mushroom düşünüyorum. eğer düşündüğüm akvaryum boyutlarına bir adet 165 wattlık power led aydınlatma yeterli gelirse daha çok işime gelir. (balık ekleyeceğim zaman ki, düşünmesem bile illaki olacaktır :D mümkün olan tüm canlıların en küçük ebatlılarından isterim. akvaryumun küçük bir bölgesinde o bölgeye ait bir yaşam görmek hoşuma gider, büyük balıklar/canlılar hoşuma gitmiyor.)[EDIT]YBN,2015-11-08 23:59:46[/EDIT]
Tuzlu Suya Başlamak İstiyorum.
Araştırırken karşıma overflow box'lı dry/wet, bütünleşik ps, su tamamlama aparatlı komple filtre sistemi çıktı. Açıklamalarında 125 galona kadar diyor ama bunu idare edebileceğini sanmıyorum. (tom rapids pro series rp3) 80 galonda muhteşem çalıştığını söyleyen reef sahipleri/video'ları var. Amazon'daki yorumlarda biraz ses yaptığı yazılsa da başkaları da dolap içinde sesin duyulmadığını yada idare eder bir seviyede olduğunu yazmışlar. Bu filtre seti bana baya mantıklı geldi fakat istediğim boyutları idare edemeyeceğini düşünerek akvaryum ebadını küçültmeye karar verdim. Aslında benim için normal akvaryum boyutu 150 cm civarıdır, 50*50*50 akvaryumlarıma nano gözüyle bakıyorum fakat tatlı suda su değiştirmek kolay, tuzlu suda değişecek su miktarı ve önceden hazırlığını da hesaba katarak haricen depolayabileceğim miktarda su değişimine ihtiyacı olacak bir akvaryum ebadına gerilemem gerektiğine karar verdim. hem böylece aydınlatma masrafımda biraz azalacak demektir. 70*60*45(h) boyutlarına düşüp aydınlatma olarak maxspec razor 70w kullanmayı düşünüyorum. (akvaryum boyutlarını armatürün ışık açılımına göre seçtim) otomatik su tamamlama ünitesi olunca chiller'den vazgeçip fan'lı soğutma yapabilirim. Sanırım en düşük maliyetli ama görece sağlam sayılabilecek başlangıç bu şekilde olabilecek. Tuzlu suda amatör bile olmadığım için belkide yanlış düşünüyorum, hatalarım varsa belirtirseniz sevinirim.

Elektrik kesintilerine karşı dalga motorları ve filtre sistemini ups'e bağlayacağım, ups'in gücü ve akü sistemini ancak malzemeler tamamlanıp ne güç harcayacağım kesinleştikten sonra belli olacak.

Diyelimki sump sistemini 8 saatliğine kapattım fakat dalga motorlarını kapatmadım (misafir geldi ve sesten rahatsız oldu ihtimali) döngüye bir zarar vermiş olabilirmiyim. döngünün büyük oranda akvaryum içinde gerçekleştiğini varsayarak soruyorum.

Dalga motorları sabit akı üreten tipte mi yoksa çalışıp duran veya düz/ters çalışan tipte mi olmalı yoksa sabit akılı bir motorun yanında bir tanede wave box mı kullanmak daha iyi?

Not: armatürleri henüz detaylı incelemedim, yazdığım yetersiz gelebilir bu yüzden armatür seçimi ve dolayısıyla akvaryum ebatları değişiklik gösterebilir. görünen o ki, akvaryum ebadı armatür'e göre belirlenecek.[EDIT]YBN,2015-11-08 00:46:35[/EDIT]
Tuzlu Suya Başlamak İstiyorum.
Merhaba, uzun bir süre tatlı su bitkili akvaryum ve nadir türlere baktım/ürettim, halende devam ediyorum. Uzun süredir forumda aktif değilim fakat ara ara takip'i de bırakmadım.

Evde 150*50'lik yeni bir akvaryum için yer açıldı :D Bu alanı deniz/resif akvaryumu için kullanmak istiyorum. Ortada henüz akvaryum mevcut değil, herşey sıfırdan hazırlanacak. ben boyutları 150*50*50(h) olarak düşündüm, boy'da 160'a, derinlikte de 60'a çıkabilirim. Fakat görselde çok şey değişmeyecek fakat 100 litrelik artış olacak bu yüzden tercih etmiyorum.

Gelelim sorularıma;
- Herşey sıfırdan başlayacağı için sorunsuz, uzun soluklu seçimler olmasını istiyorum, bitkili tatlı su olsaydı sorun yoktu fakat tuzlu su'da zerre tecrübem yok. Bu yüzden ilk olarak akvaryum ne tipte olmalı, filtrasyon nasıl olmalı konularında yardım lazım.
Akvaryumun konulacağı yer evin salonu, burada tv seyrediyor, yemek yiyoruz ve bazen de kalabalık misafirlerimiz geldiğinde bir kısmı burada yatmak durumunda kalıyorlar. Yani en önemli birinci şart filtrasyon sisteminin sessiz olması, şu şırıltısı veya kafa motoru sesi olmaması şart. Bunu sağlayabilmek ve aynı zamanda resif şartlarını sağlayabilecek filtrasyon tipi/dizaynı ne olmalıdır?
- Yukarıdaki sessizlik şartlarına göre; eğer dış filtre kullanmak mantıklı ise kullanılması gerekli, resif şartları için uygun ekipmanlar nelerdir, sessizlik şartlarını hangi marka/modeller sağlayabilir. Bunun haricinde sump olması gerekirse, sessiz taşırma sistemi nasıl olmalı (hatta kim yapabilir) skimmer, head pump ve chiller'lar arasında sorunsuz ve sessiz, uygun modeller neler olabilir. (fan soğutması düşünmüyorum, resif için en uygunu sanırım chiller olacak, aynı mekandaki bitkili akvaryumlarımda soğutucu sistem (fan) kullanmadığımda yaz aylarında kapaklı akvaryumda gördüğüm en yüksek sıcaklık 29 derece, kış aylarında gördüğüm en düşük sıcaklık 20 derece, yani çok etkili bir soğutma/ısıtma sistemi gerekeceğini düşünmüyorum)
- Okuduklarıma göre en sorunsuz su kimyasını sağlayabilmenin yolu R/O ile elde edeceğim suyu kullanmak. Evde zaten kullandığım bir r/o mevcut fakat farklı bir r/o alıp bunu akvaryuma tahsis etmeyi düşünüyorum, yeni r/o sisteminde hangi filtreler olmalı?
- UV gerekli midir?
- Yine okuduklarımdan özellikle resif akvaryumlarında aydınlatma oldukça önemli, üstü açık akvaryum düşünüyorum (aydınlatma kaynaklı ısıl artıştan kaçınmak için, ayrıca üstü açık akvaryumlar daha çok hoşuma gidiyor :D ) hopar'ın 4*80 watt'lık armatüründen alıp içindeki lambaları gieseman'larla değiştirsem olur mu. Yada kafadan biraz daha fazla verip led armatür mü almak daha iyidir?[EDIT]YBN,2015-11-07 20:08:27[/EDIT]
En Dayanıklı Balık
Hertürlü sıcaklıktan kastınız akvaryuma ısıtıcı koymayacağınız ise; öncelikle betta veya sazansı türler. betta daha uygundur. Tabi her türlü sıcaklık derken akvaryumu yoğun güneş alan bir yere koyarsanız plastik dekorlar bile yamulurlar.
bitkili tank düzenlemesi 110 lt
Bence Moss'lar olmamış ama kişisel zevk meselesidir,
Karışık akvaryumları bende severim, bana daha doğal geliyor.

Yaptığınız bitki torfu uygulaması eskiden bir uygulanan bir tekniktir fakat bazı kıstaslar altına olmak şartıyla;
Kök sistemi gelişkin bitkiler kullanılacak, bu bitkilerin yerleri değiştirilmeyecek gibi. bunlar zaten yukarıda da yazılmış.

Ben torf'a vs. takılmadım ama kullandığınız kayalara takıldım, sanki kireç bazlılarmış gibi duruyorlar ki eğer öyle iseler suyu şertleştireceklerinden dolayı bitkili akvaryum mantığına ters duruyorlar. Tabi sırf görerek doğru tespitte bulunmak imkansızdır tabiki.
Bitklili Neon tetra - Rasbora akvaryumum
Eski 2 yada daha çok litrelik boş bir yangın söndürme tüpüne mayalı sistem yapabilirsiniz, seramik difüzör ile gayet güzel çalışır, tek noktası koyacağınız maya'yı abartmamak gerekliliğidir ki abartsanız bile patlama vs. yapmaz/yapamaz :D mayayı abartılı koymadığınız zaman genel anlamda stabil ve uzun ömürlü bir co2 çıkışı alırsınız.
Ben şu anda, zaten önceden masraflarını yaptığım ve elimde olduğu için küçük tanklarımda bile co2 tüpü kullanıyorum fakat 600 küsür litrelik bitkili tankımda mayalı sistem kullanmıştım ve çokta güzel netice almıştım. mayalı sistemi yabana atmayın derim.
Bitki kökündeki yumurtamsı varlıklar
O bitki java fern ise gömmeyin, bir taşa yada kütüğe bağlayın.
50*50*40 Bitkili Galaxy Rasbora
Tankı bozup tekrar kurdum çünkü yerini değiştirmem gerekti.
Bitki olarak lilaoepsis'ler ve java fern bıraktım, parçalayıp akvaryumda serbest salınıma bıraktığım fissidens'ler kütüklerin üzerini kapladı, başkada bitki yok, akvaryumu low-tech'e döndürdüm. İçeriğinde 50-60 kadar galaksi rasbora mevcut. Durumdan ve bakımsızlığından memnunum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.