ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ali
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1758
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Şubat 2012 19:51
Son Ziyaret:
3 Saat 27 Dakika önce
Toplam Mesaj:
1549 [0.32 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
86 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ali Ünsal
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ali - 150x40x55 Goldfish

SON 10 MESAJI

Balıklarım Ölüyor...
[QUOTE=UmitKazanbey]

Açıklamalarda birçok yanlış var, ancak defaten açıklamak yorucu oldu. Amonyağın temel kaynağını açıklamanın buradaki tartışmaya bir faydası yok. Evet herkes ne bildiğini bir şekilde buraya aktarmaya çalışıyor ancak temel konu amonyak kaynakları değil. Arkadaşımızın balıklarının dipteki birikmeye bağlı olarak ölmüş olabileceği veya olmayacağı.

Balık dışkısının amonyak yüküne katkısı tek seferde çok değildir. Ancak malumdur ki dışkılama tek sefer olan bir olay değil. Gün içinde defalarca her balık tarafından ayrı ayrı üretiliyor. Biriken dışkılar parçalanana kadar zamanla daha fazla amonyak salgılarken sürekli yenileri de ekleniyor.

Yeterli azot döngüsü dediğiniz şey öyle kolay olacak bir şey değil. Suda bir oksijen döngüsü ister ve temel olarak oksijenin bol olduğu yerlerde gerçekleşir. Kumun yüzeyinde bir hava akışı yoksa öyle nitrifikasyon bakterisi falan kolay üremez. Ürerse de oradaki kıt oksijenin yetebileceği kadar ürer. Böyle bir miktar da tüm amonyağı azot döngüsüyle yok edecek kadar asla değildir. Dediğinizin tam aksine oksijensiz değil, oksijenli bölgede ürerler. Oksijen olmazsa çürüme veya azot döngüsü durur. Sebebi burada aktif rol oynayan bakterilerin oksijenle yaşamasıdır.

Ben de tankımda hiçbir zaman dip çekip yapmıyorum. Keza filtre yeterlidir, azot döngüsü amonyağı tüketiyordur yapılmaz da zaten. Ancak söz konusu dip çekiminin gerekli olduğu iddia edilen durum filtrenin yetersiz, azot döngüsünün amonyak miktarının hepsini tüketemediği durumdur.

Söylediğinizden adi salyangoz dışkıyı tüketiyor geriye de amonyak bırakmıyor gibi bir şey anlaşılıyor. Bu ifade tamamen yanlıştır. Adi salyangozlar da dışkılarlar ve bu dışkının diğerlerinden daha temiz, sağlıklı olduğunu düşünmek gerçeğe son derece aykırı. Burada da limit aşılırsa zararlıdır. Zira dışkıyı amonyağa çeviren şey, onu da nitrite çeviren şey protein veya besinler değil, ürik asit ve üredir.

Umarım öğretici olabilmişimdir. Olamadıysam daha detaylı bir anlatımı kimya kitaplarında ve makale metinlerinde bulabilirsiniz.

Keyifli hobiler.



[/QUOTE]
1. Azot döngüsünün tam olarak ne olduğunu bilmiyorsunuz. Önce onu araştırın.
2. Salyangozlar dışkıyı tüketir geride amonyak bırakmaz demedim. Balık dışkısında amonyağa dönüşecek daha fazla içerik varken, onu tekrar sindirme tabi tutmuş salyangozun dışkısında daha az vardır diyorum.
3. "Zira dışkıyı amonyağa çeviren şey, onu da nitrite çeviren şey protein veya besinler değil, ürik asit ve üredir." yazmışsınız. Ne alaka?
Üre, memelilerde, ürik asit ise kuşlar ve sürüngenlerde amonyağın yan ürünüdür. Bazı istisnalar dışında balıklarda (su kaybı gibi bir sorunları olmadığı için) amonyağı işleyerek üre ya da ürik asite dönüştürecek mekanizmalar yoktur. Solungaçlarından atarlar amonyağı.[EDIT]ali,2025-07-17 07:42:21[/EDIT]
Balıklarım Ölüyor...
[QUOTE=ArdaSarp]Herkese merhaba...

Yaklaşık 1.5 ay önce 100 litre filtreli ve bitkili akvaryumda 10 molly, 17 neon tetra, 8 neon zebra ve 2 elma salyangozu beslemeye başladım.

Bir de adi salyangozlar var malesef, onları gördükçe toplamaya çalışıyorum...

Haftalık/10 günde bir %30 su degişimi yapıyorum.

Şu ana kadar metilen mavisi vb. hiçbir yan ürün kullanmadım, yalnızca yem attım.

Kültürün oturması için akvaryumu 1 hafta/10 gün yalnızca bitkileri ekip filtre çalışır halde beklettim. Daha sonra balıkları ekledim.

Ancak geldiğimiz noktada 1 molly, 15 tetra ve 8 zebra kaldı geriye. 8 molly ve 2 tetra kaybettim. Bu zamana kadar sıcaklığa (zaman zaman 31 dereceyi gördü) bağladım ve buna yönelik önlemler almaya çalıştım. Ancak sanırım sorun sıcak değil. Kalan molly ve bazı tetraların solungaçlarında kızarıklık olduğunu fark ediyorum.

Ne yapabilirim?

Balıklarım neden ölüyor???

LÜTFEN YARDIM EDİN...

[/QUOTE]

Geçmiş olsun. Biraz klişe bir çıkarım olacak belki ama "Yeni Tank Sendromu" yaşıyorsunuz muhtemelen. Ayrıca özellikle mollyler etkilendiği için söylüyorum, mollyler sert su istiyor. Ama ideal sertliği basitçe tuz ekleyerek sağlayamıyorsunuz. Uygun miktarda kalsiyum-magnezyum takviyesi yapmak lazım. Molly nüfusu tükenmiş zaten, zorlamayın, yenilerini almayın bence. Tetralarla devam edin...

Tartışma yaratan dip çekimi konusunda da küçük bir katkıda bulunmak isterim.

Belirtildiği gibi akvaryumdaki amonyağın ana kaynağı balıkların solungaçları. Balık dışkısının bu konudaki katkısı önemsenmeyecek kadar az. Kaldı ki sizin durumunuzda varlıklarından hoşnut olmasanız da adi salyangozlar balık dışkılarını yeyip ikinci bir kez sindirime tabi tuttukları için amonyak salınımına sebep olacak protein vs besin bırakmıyorlardır.

Ben 10 yıldan uzun bir süre önce hobiye dönüş yaptıktan sonra kurduğum büyüklü küçüklü hiç bir akvaryumumda dip çekimi yapmadım.

Kum seviyesini de 5cm altında tutmamaya çalışıyorum. Hal böyle olunca kumun üst kısımlarında çoğalma fırsatı bulan nitrifikasyon bakterileri biyolojik filtrasyona daha fazla katkıda bulunuyor.

Daha da güzeli, kum karıştırılıp hiç rahatsız edilmedikleri için tabana yakın oksijensiz kısımlarda zamanla kolonileşen denitrifikasyon bakterileri sayesinde azot döngüsü gerçek anlamda sağlanmış oluyor akvaryumda.

[EDIT]ali,2025-07-16 21:48:18[/EDIT]
Kirli Elyaf Suyu Akvaryuma Döküldü
Akvaryum suyunda uçuşan, tabana çökmüş olan, filtre malzemelerinde biriken balık dışkısı dahil (yenmemiş yem dışındaki) partiküller, tortular görüntü kirliliği dışında zararsızdır. Bunların çoğu bakteri öbekleri ya da yemdeki sindirilemeyen liflerdir. Toksik değillerdir. Akvaryum kimyasını bozacak kadar amonyak vs. oluşmasına sebep olmazlar.[EDIT]ali,2025-04-06 18:52:06[/EDIT]
Akvaryum Kapak
Hazır bulamazsınız. Üst kısma uygun malzemeden (mesela alüminyum köşebent) çerçeve slikonlayıp buhar camı eklemek şartıyla MDF ya da sunta taç kapak yaptırabilirsiniz. Buhar camı eklemezseniz ahşap malzeme kısa süre içinde nemden şişip deforme olur.
Oranda Mi
Düz japon.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/130220252342521.jpg[/IMG]
Evde Akvaryum Yapmayı Düşünüyorum
Mümkün ama iş bilene. İnternette bir sürü video var örnek alınabilecek ama eline hiç slikon tabancası almamış biri sadece video izleyerek akvaryum montajı yapamaz. Öncelikle küçük denemelerle slikon tabancasını kullanmayı öğrenmek lazım. Malzeme de önemli. Amatör kullanımlar için üretilmiş basit slikon tabancaları özellikle de amatörleri zorlar, temiz iş çıkmaz. Ben kendim büyük akvaryumumu montajlamadan önce hurda camlardan kesip küçük bir akvaryum montajladım tecrübe edinmek için.

Kısacası sıfır tecrübeyle özellikle de büyük boyutlarda bir akvaryum imalatını tavsiye etmem.
Japon Balığı Hastalığı
Akvaryum kaç litre?
Filtrasyon nasıl?
Kullandığınız yemler neler? Ne miktarda ve sıklıkta yemleme yapıyorsunuz?
Kaç balık var, boyları ne?
Vb. konularda detaylı bilgi vermezseniz kim, nasıl yardımcı olabilir?

Astroloji forumu değil ki burası yıldızlara falan bakıp birşeyler atsak. 😅[EDIT]ali,2025-03-10 15:01:15[/EDIT]
Akvaryum Yapımı Fikir Alış Verişi.
[QUOTE=Atakhan]

Taban camını çift yapmak daha sıkıntılı olur gibi geldi şuan arasında bi boşluk kalırsa veya eşit silikon olmazsa basınçtan çatlama riski olmaz mı. [/QUOTE]

Akvaryumu yaptıracağınız camcı ehilse usulünce yapar uygulamayı ve sıkıntı olmaz. İçiniz rahat etmiyorsa çift cam yerine tabandaki kayıt ve kuşakları 10-15 cm civarı ekstra kalın yaptırarak da daha iyi tutunum sağlayabilirsiniz.

Bu arada farkında olduğunuz gibi sizi kısıtlayan cam kalınlığı için çare üretmeye çalışıyoruz. Aslında en güzeli en az 10mm kalınlıkta cam ile yapmak akvaryumunuzu...[EDIT]ali,2025-03-10 00:56:26[/EDIT]
İç Filtreden Dış Filtreye Geçiş
Bahsettiğiniz marka/modeldeki filtre dış filtre değil, askı filtre diye tanımlanıyor. Su çevirme kapasitesi (500 l/h) 60 litrelik akvaryum için fazla. Ayrıca yavruları çeker. Bunu engellemek için görseldekine benzer bir ön filtre süngeri kullanmanız lazım.

O hacimdeki yavru alınan bir akvaryum için hava tahrikli ya da kendinden motorlu pipo filtreler daha ideal olur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/090320250605321.jpg[/IMG][EDIT]ali,2025-03-09 19:25:51[/EDIT]
Petshop Yanlış Filtre Tercihi
1. Fotoğraftaki gibi bir ön filtre süngeri kullanabilirsiniz. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/090320250605321.jpg[/IMG]

2. Olsa iyi olur ama filtre hazinesi çok dar olduğu için zorlamaya gerek yok.

3. Kendinizi tutun. Canlı sayısını abartmayın. :)

İyi hobiler...

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.