Hobiciler artık hobiyi bırakma noktasında


Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 13:30
Gerçekten çok değerli görüşler paylaşılmış.
Öyle veya böyle hobinin anlamı da irdelenmiş.
Aramızda çeşitli hobileri birlikte taşıyanlar da var.
Motor tutkusu ile yaşayanlar buna ne kadar kaynak harcadılar ve ne kadar para kazandılar?
Ya da yamaç paraşütü yapanlar, scuba dalanlar, dağcılık yapanlar.
Peki kuş gözlemcileri; yıllar yılı o kadar para harcayıp gece gündüz kuş görüntüsü/sayımı peşinde koşanlar, yol, barınma masraflarının ne kadarını geri kazandılar da kâra geçtiler.
Fotoğrafçılık yapanlar teknolojiyi izlemeye ve görüntü avına çıkmaya ayırdıkları kaynakları hiç tartışma konusu yaptı mı? fotoğrafçılıktan nasıl para kazanırım derdine düşüp foto dükkanlarına rakip mi oldu?
Uçurtma sevdasına düşenler uçurtma satıcılığına mı geçti?
Rafting yapanlar, offroad yapanlar ne zaman para kazandı ya da masraflarını karşıladı?
Pul kolleksiyonu, peçete kolleksiyonu, kitap ayracı kolleksiyonu yapanlar para kazandı mı?
Hobi ne denilirse denilsin para harcama kapısıdır.
Bu güne dek otuz yıldan fazladır balık bakarım.
Özellikle de puffer, çamur zıpzıpı vb çok da para etmeyen ve hatta üretilemeyen balıklarla çok fazla zaman kaybetmişim :) ... Hasbelkader üreyen balıkları, bitkileri dostlarla paylaşmış, satıp para kazanmanın tadını son bir kaç haftadır tatmış ve ne kadar "salatalıkgillerden bir tür sebze" gibi davranmışım; 45'lere yaklaşırken anladım.
Her neyse sucul dostlar suyumuz balığımız bol olsun.
Bu hobi ölmez.
Ankara'da 2 adet akvaryumcu varken de bu hobiye gönül verenler vardı, tek bir dükkan kalmasa da bu hobiyi sürdürenler olacak. Sucul sevdaya düşenler sudan uzaklaşamaz, uzaklaşırsa içi çürür. Ticaret nedeniyle soğuyanlar sucul değil parasal sevdalarda yüzüyorlar demektir. Ticaretin çok farklı enstrumanları ve özneleri var. Onlara da rastgele.

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 18:34
Hobi para kazandırmaz ve hobi hane evin bir Köse'si garaj bahçe gibi yerler olur. Ekstra para ve zaman ayırıp kiralanan mekanlara hobihane denmesini anlayamıyorum. Buralar uretimhanedir. Çin de Tayvan da neden balık ucuz çeşit bol ve cok iyi ırklar üretiliyor çünkü hobicilik yaygın ve hemen hemen hepsi para kazanıyor. Burda kimsenin kazandığı parada ( ben ve benim gibi düşünenler) gözümüz yok sadece bu ısı zevk veya para hangisi icin yaptığını net olarak bilmesi gerektiğini ve kendine satılan fiyattan hobi sahibine vermemesi gerektiği anlaması gerekir. Yani akvaryumcuda 100 tl olan baligi üretip 90 tl ye satmanın hiç anlamı yok. Hobici bir anda 10 tl ye satacakki ithalat yavaşlasın ve bız balık haricinde yol extra vergi, gümrük masraflarından arınmış bir hobi yapalım. Kaldı ki hiç kimse 2000- 3000 lt de ürettiği balığın Maliyetini dusrmek bir yana tam bir hesapla maliyetin 2 ye katlandigi cok açıktır. Yani sonuc olarak sırf ticari olarak bile yanlış bir yoldur hobihane. Çinde doğal alanda hiç discus varmi ama en buyuk ihracatçılar arasında neden bizim sadece kendimizi düşünerek pahalı balık üreteyim pahalı satayım kafası ülke icinde degil ülke dısına satis icin geçerli. Kooperatifler kurup uretimhaneleri toplu olarak degerlendirip cok iyi ırklar üretmek mantıklı. Bız su fikradaki gibi Türklerin yandığı kazanda üste çıkan yok. Her kerize bir cin akıllı düşüyor ülkemde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Malavi CennetiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 340
Malavi CennetiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2012 09:45
[QUOTE=sahsuvar01]Bizler neden italatcı firmalardan alışveriş yapıyoruzki.Uzun süredir beslediğimiz bir  canlıdan sıkılmış yada başka bir türe merak sarmış olabiliriz.Eğer beslemek istediğim bir tür bir başka hobicide varsa neden ondan almıyoruz ki.Bu arada hobiciden almak istediğimizde ticari firmalar kadar para istiyorlar.Ben şunu görüyorum hobici hobiciye yardımcı olmuyor ve desteklemiyor.Aslında konusulacak ve söylenecek çok şeyler var.Bir başka durumda İtalatcı firmalar dışarıdan balık alma yerine bizlerdeki balıkları değerlendirmeli diye düşünüyorum.Herkese iyi hobiler dilerim.[/QUOTE]
 
Uğur hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz. En basitinden size şöyle anlatayım tanesine 130 lira vererek aldığım bir tropheus kolonisine 7 ay kadar bir süre baktıktan sonra tür değiştirmek amaçlı elimden çıkarmaya karar verdim. İstediğim koloniyide bulduğum için nakit ihtiyacından dolayı tanesini 85 lira gibi bir fiyattan sattım. Şimdi ben bu koloninin fiyatını düşürmüş oldum. Sattığım kişide 85 liraya satsa sorun olmayacak ama öyle olmuyor. Yaklaşık 1.5 ay sonunda koloni 140 liradan satışa çıkarılıyor. Nerede kaldı hobicilik. Ben birine yardım edip bütçesini sarsmadan balık satarken, oda ucuza mal ettim enayiden ne koparırsam o kardır milletten hesabına giriyor. Bizim hobicilerimizde bu zihniyet olduktan sonra biz daha çok ithalatçı firmalara muhtaç kalırız. Diğer bir konuysa firmada 130 lira olan balığı hobici 200 liraya satıyor. İsminden dolayı.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2012 10:26
Doğru diyosun toprağım...


Bir de en mantıklisi rotary yapmak... Yani 5-6 kafadar hobici birleşip , birbirlerinin ürettiklerini birbirleriyle paylaşmak..hem çeşit hem muhabbet hem ulaşılırlık doğar.. Benim beslediğimin yavrusu Ali arkadaşıma veririm ali arkadaşım kendininkini ihtiyacı olan Mehmete verir.. Kelmalin akvaryumda ısıtıcı bozulmuştur , memet de ona fazladan ısıtıcısını verir.. Bu böle döner bir şekilde sana geri gelir..
Nasıl , eski para kolleksiyoncuları birbirinde eksik olan paraları tamamlıyor , pulları paylaşıyor vs.. Balık hobisinde ise iş tam tersi.. Bu ortamda biri bişey paylaşıyosa ya fikir almak içindir , ya reklam yapmak içindir , ya caka satmak içindir.. Tabi arada sağlam elmalar da mevcut yiğidi öldür hakkını yeme..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahsuvar01Çevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 850
sahsuvar01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2012 21:57
Aslında hobiden uzaklaşmanın bir sebebide söz veripte sözünü tutmayan hobicilerin aramızda olmasıdır.Ben bugün biri ile anlaştım ve yarın hesapına kapora yatıracağımı söyledim. Yani anlaştık ve kendisi ilanına ayrıtılmıştır yazdı.Bakınız aynen yazıyı yazıyorum.
NAMASSİLER FORUMDAKİ DEĞERLİ ADANA'DAKİ ŞAHSUVAR ABİMİZE AYRILTILMIŞTIR.

Düzenleyen DAMATFERİT06 - Bugün Saat 13:38
 
 Beni saat 2200 da arayarak balıkları başkalarına verdiğini söyledi. Sizce doğru birşeyler mi.Tlfda şunu söyledim. Ya ben senin hesabına parayı yatırmış olsaydım ne yapacaktın. Cevap aynen şöyle
paranı geri yatırırdım dedi.
Gelde bu hobiyi severek yap ve hobicilere güven.
sahsuvar012012-05-22 22:01:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2012 22:50
Patlat bi geri bildirim gitsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahsuvar01Çevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 850
sahsuvar01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 08:28
[QUOTE=tosyalı]Patlat bi geri bildirim gitsin. [/QUOTE]
Gecenlerde biri aynı olayı yaptı ve ben bir geri bildirim yaptım. Site yönetiçisi benim yapmış olduğum geri bildirimi silmiş. Sebebte alışveriş olmadığı için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 09:14
Bu olayda artık alış veriş olmuş sayılır nerdeyse balıklar anlaşılmış ayırtılmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahsuvar01Çevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 850
sahsuvar01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 09:25
[QUOTE=tosyalı]Bu olayda artık alış veriş olmuş sayılır nerdeyse balıklar anlaşılmış ayırtılmış.[/QUOTE]
Forum ve site hakkında bu konu ile ilgili yazım var. Ve tanganika Ankara ilanına bakınız bana ayrılan balıkları dün akşam beniş arayarak verdiğini söylüyor ve ben sana parasını göndermiş olsaydım ne olurdu basitce şunu söyledi geri gönderirdim. Sizce nekadar doğru.
bakınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sungur 13Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 212
sungur 13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 11:49
Birde petshopcularin tutumunu irdelememiz gerek. Tabiki hepsi icin boyledir demek dogru degil ama bircogu kasasina girecek paraya bakiyor. Onlara gore tankin kapasitesi her ne olursa olsun her tur her turle her turlu kapasitede yasayabilir. Hatta bunu oyle abartan akvaryumcular gordum ki agzim acik kaldi. Hemen 5 japon baligi, istenilen fiyat araliginda bir su kabi(akvaryum demek icimden gelmiyor) veriliyor, yanina da genelde dezenfektan olarak metilen mavisi veriliyor ve gonderiliyor. Ustune ustluk bir suru para aliniyor. 2-3 hafta sonra baliklari olunce de kisi hobiden soguyor.
Ben hibiye baslamadan fiyat arastirmasi icin yasadigim ilcedeki akvaryumculari tek tek dolastim. Soylenen fais fiyatlari gordukten sonra ayni kapasitede bir akvaryumu(hem de cok kaliteli bir markanin) tum ekipmanlari ile birlikte 1/3 fiyatina aldim. Hem de ekipmanlarda kalite aradigim icin ucuza gitmedim. Buna ragmen yasadigim yerde istenen tutarin ciddi bir mebla altina mal ettim akvaryumumu.
Akvaryumcular bu hobiye yeni baslayacaklarin karsilastiklari ilk kisiler ve bu kisilerin tutumu bu hobiye yeni birinin kazandirilmasini veya kazandirilmamasini ciddi sekilde etkiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nadirgoktanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 966
nadirgoktanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 12:02
Hobicilerin bırakma noktasına olduğu görüşüne katılmıyoruım. Bu akvaryum sevdası balık alayım satayım, işi paraya dökeyim olayı değildir. Büyütürsün yavruyu damızlığınıda uygun bir fiyata satarsın , yavrularla devam edersin olur biter. Sizin bu tropeus tutkunuz oldukça ki tabiki olmalı ama tropehus türleri bu kadar pahalı oldukça bu tartışmalar hiç bir zaman bitmyecektir. Başlıktaki görüşe katılmıyorum. Akvaryum hobisi dünyada su oldukça devam edicek bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 12:06
[QUOTE=ereğlili]Konu başlığında olduğu gibi artık hobiciler bu işten sıkıldı nedenmi? En büyük etken ithalatcı arkadaşlardan kaynaklanıyor ya arkadaş biz hobiciler olarak bir yığın paralar verdik koloniler aldık 140 tl 160 tl 200 tl gibi bir balığa para verdik şimdi bakıyorum ithalatcı arkadaşlar kampanya üstüne kampanya yapıyorlar  tamam yapın ama hobi belli bir aralıktan sonra en azından kendini amorti etmeli ithalatcı arkadaşlar bununda önüne geçti  daha çok kazanmak için hobiyi bitirme noktasına getiriyorlar halbuki kendilerine zarar veriyorlar ithalat yerine hobici arkadaşların yavruları değerlendirilmeli diye düşünüyorum hem kendileri kazanacaklar hem hobiciyi desteklemiş olacaklardır.  Sürekli veren biz kazanan siz olursanız belli bir süre sonra sizde kazanamazssınız. Hobi ve hobici desteklenmeli en azında hobiciler bunu kendi aralarında yapmalı ......[/QUOTE]

Hobiciler bir balığı popüler olduğu için, yavrusu para ettiği için besleyen insanlar değildir, balığı bu amaçlarla besleyenler kolleksiyonculardır ve er geç hobiyi bırakırlar. Hobiciler balığı sevdiği için, merak ettiği için, yeni bir türse davranışlarını, üremesini ilk gözlemleyen olmak için besleyen kişidir. Tanganyika'nın cüce lamprologinilerini merak eder, sonra kum kelebeklerine aklı kayar, orjinal aulonocara gördü mü heyecanlanır, akvaryumcuda apisto gördüğünde evde 60-70 litre akvaryum koyacak bir yer düşünür.

Doğduğumdandır evde akvaryum var, hiç hobiyi bırakmadım. Ankara'dan ayrılıp İstanbul'a geldim, okulda asistan oldum hocaya ilk sorum masama akvaryum kurabilir miyim oldu :) Osmos aldım, kütükler, dere kumu vb. derken ilk akvaryum kuruyormuş heyecanıyla yine işe giriştim, bırakılacak bir hobi değil bu :)

Saygılar,
bjkalley2012-05-25 12:08:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2012 20:25
Bu tartışma bir yere varmaz ama ben de fikrimi belirteyim.
bu konu genel akvaryum hobisinden çok tropheus türleriyle ilgilidir.
Baştan söyleyeyim tropheusları hobi balığı olarak görmüyorum. Artık evine küçük bir akvaryum kuran ve içine de 1 koloni trop. atan en küçük yaştakinden en yaşlısına kadar zengin olma hayalleri kuruyor.
Olayın asıl konusu ithalatçı hobici ilişkisine gelirsek.
Zengin olmayan ve ve sırf sevdiği için parasını biriktirip trop. alan bir hobicinin ertesi gün aldığı balıkların aynı yerde yarın fiyatına satıldığını gördüğünde kendini nasıl hisseder. Maliyet açısından hiç fark yok. Tek fark ithalatçı yeni bir varyete getirecektir ve piyasaya yeteri kadar sattığını düşündüğü türün karını %300 den %100 e çekmiş olmasıdır. Bu insanları da düşünmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2012 21:28

Benim gözümde hobici aldığı balığın, kurduğu tankın parasını düşünmez. Hatta benim gözümde hobici elinde metreyle evin her köşesini ölçüp acaba buraya kaç litre akvaryum kurabilirim diyen kişidir. ( Mesela ben   ) Yeni bir tür gördüğünde heycanlanan kişidir. Elbetteki zaman zaman bir durağanlık uzaklık olabilir, bende neredeyse 2 yıl evimde akvaryumsuz durdum ama şimdi yeniden el attığımda heycanlanıyorum.

Bu hobiyi bırakmayı da düşünmüyorum .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir