High Tech 400 Litrelik Bitki Tankı! ( Acemiden!)


batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2011 13:52
     Kütüklerle biraz daha oynayın, yerlerini değiştirin , farklı varyasyonlarını çekip öneri alın derim. Mesela sol taraftaki grubu tam tepe taklak çevirerek deneyin bakalım nasıl olacak. Ayrıca biraz daha tankın ortasına (belki 10-15cm) kaydırılabilir. sağdaki kütüğü ise biraz daha sağ arkaya dayayıp, hafif de olduğu şekliyle 90 derece çevirerek deneyin bakalım nasıl olacak.

    Başarılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bsybÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 71
bsybÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 00:39
Merhaba kurulum aşamasını takip ediyorum,size küçük ama önemli bir fikir verir  diye  umud ediyorum.

İnsan beyni gördüğünü bir bütün olarak  algılar ve  göz bütünü ilk olarak , sol üst köşeye odaklar daha sonra ayrıntıları görmeye başlar bu psikoloji kuramcılarının öne sürdüğü bir tezdir, sebbebi de aslında oldukça mantıklı, insanlar bir yazıyı okumaya sol üst köşeden başlarlar bunun sebebi olarak bir objeyi gördüğümüzde veya bir odaya girdiğimizde ilk olarak sol üst alana beyin odaklanıyor sizde elinizdeki en önem verdiğiniz dekor malzemesini bu şekilde yerleştirip odak noktası üzerinden peyzaj denemelerinizi yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ertan95Çevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2009
İl: Samsun
Mesaj: 156
ertan95Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 09:46
Sadece kendi fikrim olmakla bu konuda uzmanda olmadığımı belirterek sadece görsel görüşümü belirtmek isterim ki, bence kütükler hacmen  biraz fazla yer kaplıyor gibi geldi, bu ebattaki bir akvaryum için tabi bu sadece benim kendi görüşüm, bu arada çalışma titizliğinizi de takdir ettim güzel bir akvaryum olmasıni temenni ederim.İyi çalışmalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 10:19
Öncelikle sizden ricam tasarım üzerine konuşacağımız genel görünüm fotoğrafınızı biraz daha yukarıdan (ön camın merkez hizasından) çekmeniz olacak. Böylece özellikle kompozisyon üzerine daha doğru değerlendirmeler yapmamız mümkün olabilir.
 
Batuhan abinin önerdiği, köklerin farklı duruşlarını deneme fikrine katılıyorum. Tabi soldaki kökler birbirine bağlı olduğundan tepe taklak çevirince tam 180 derece çevrilmiş halleriyle duramazlarda daha çok bir üçgen oluşturacak çekilde tabana çapraz eğilebilirler. Sanırım Batuhan abide onu kastetti. Nasıl duracağını deneyip görmek lazım tabi. Bununla birlikte, örnek aldığınız tasarıma göre düşündüğümüzde o köklerin şuan gayet uygun bir pozisyonda olduğunu düşünüyorum. Sağ taraftaki sonradan eklediğiniz kök ise kalınlığın gövde boyunca değişmesi nedeniyle çok hoş ve konsepte (örnek tanktaki gibi ağaç gövdesi simülasyonu) uygun görünmedi bana. Onu çevirerek daha uygun bir görünüm sağlayabilirsiniz gibi geliyor (delikli kısmın görünmesinden daha iyi olacak bütünlük açısından).
 
Bülent Bey'in bahsettiğinden farklı olarak, bitki akvaryumu tasarımında odak noktası genellikle 1/3 veya altın oran kesişim noktalarında (kullanılan objenin yada boşluğun yönü ve genel tasarım biçimine uygun olarak) veya en kötü tank merkezinde yer alır. Bülent Bey, bahsettiğiniz konu oldukça ilginç; nette konuyla ilgili biraz araştırdım ancak bir bilgiye rastlayamadım. Mümkünse kaynak verebilirseniz (link, kitap vs.) konuyu ayrıntılı araştırmak istiyorum.
 
Ertan Bey'in düşüncesine katılmadığımı söylemeliyim. Hatta tam tersine kökler, kayalar gibi yapısal tasarım materyallerinin tank stiline bağlı olarak (ki sizin örnek aldığınız tank sitiline göre) dolgun bir şekilde kullanılması en doğrusu. Bunu dünyada en beğenilen tankların (ki bunlar genelde uluslararası yarışma tanklarıdır) hemen hepsinde görmek mümkün.
 
Son olarak aslında hem bitki bakımı (bitki akvaryumu bakımı) hemde tasarım konularını bir arada öğrenip geliştirmek biraz zor oluyor ancak ben yinede size bir link vereyim, tasarım konusunda izlemeniz gereken yolu gösterecek. (Linkin başlığı yarışmalara hazırlık gibi görünsede içerisinde iyi bir tasarım yapmanın yollarını anlatmaya çalışmıştım).
 
mustafaerdogar2011-09-11 10:25:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 11:47
 
Öneriler için çok teşekkür ederim  ...
 
[QUOTE=batuhanbayram] Kütüklerle biraz daha oynayın, yerlerini değiştirin , farklı varyasyonlarını çekip öneri alın derim. Mesela sol taraftaki grubu tam tepe taklak çevirerek deneyin bakalım nasıl olacak. Ayrıca biraz daha tankın ortasına (belki 10-15cm) kaydırılabilir. sağdaki kütüğü ise biraz daha sağ arkaya dayayıp, hafif de olduğu şekliyle 90 derece çevirerek deneyin bakalım nasıl olacak.

Başarılar...
[/QUOTE]
 
Bir kaç şekil değişikliği yaptım. Soldaki kütüğü biraz sağa, sağdakini biraz daha sağa ve arkaya kaydırdım.
 
Önceki durum ...
 

 
Şimdiki durum ...
 

 
Sağaki kütük, ileride sağa konulacak: "kirli su emme hortumu + sepetinin" daha az görünmesine yardımcı olabilir. Bence daha güzel oldu.
 
Olayın bir boyutunu da sizler ile paylaşmamada yarar var. Akvaryumun aslında ön cephesi kadar olmasa da önemli bir cephesi daha var. Sol tarafı! Yemek yerken izleneceği cephesi. 55 x 47h cm'lik bir cephe.
 

 
Peyzajı yaparken bu cephenin de görsel açıdan asgari gereklilik düzeyinde anlamlı/estetik olması garetindeyim. Camdaki yansımalar çok net görünmesine engel gerçe ama görüntü fena gözükmüyor.
 
Batuhan bey ... "Anladığım şekli ile" tepe taklak dediğiniz şekilde denememe aslında olanak yok. Fotoğaftan çok net anlaşılmıyor, belki alttaki fotoğraf yardımcı olabilir. Sol bloktaki kütükler bir birine vida ile bağlanmış ve yatay kütükte en az 40 derecelik bir açı/kıvrım var;
 


 
Yüksek ve büyük objeleri öne yerleştirme gayretindeyim ... sebebi de akvaryuma hoş bir derinlik verdiğini düşünüyorum. Gerek önden gerek sağ taraftan bakınca yüksek nesnenin cama yakın durduğu bir pozisyon var şu an.
 
 
[QUOTE=bsyb]Merhaba kurulum aşamasını takip ediyorum,size küçük ama önemli bir fikir verir diye umud ediyorum.

İnsan beyni gördüğünü bir bütün olarak algılar ve göz bütünü ilk olarak , sol üst köşeye odaklar daha sonra ayrıntıları görmeye başlar bu psikoloji kuramcılarının öne sürdüğü bir tezdir, sebbebi de aslında oldukça mantıklı, insanlar bir yazıyı okumaya sol üst köşeden başlarlar bunun sebebi olarak bir objeyi gördüğümüzde veya bir odaya girdiğimizde ilk olarak sol üst alana beyin odaklanıyor sizde elinizdeki en önem verdiğiniz dekor malzemesini bu şekilde yerleştirip odak noktası üzerinden peyzaj denemelerinizi yapabilirsiniz.
[/QUOTE]
 
Kesinlikle katılıyorum ... İşim gereği aldığım bir kaç eğitimde bu husus hep vurgulanmıştır. Kataloğ, broşür, sunum tasarımlarında buna mutlaka dikkat edilir. Teşekkür ederim.
 
Bu iş ilerledikçe bazı öngörülemez aksilikler de olmuyor değil tabii ki ...
CO2 basınç düşürücüsünün sağındaki çalışma basıncı göstergesinin takılıp kaldığını ve sıfırlanmadığından bahsetmiştim. İçime sinmedi bu durum götürdüm fabrikasına  Dakikara içerisinde barometreyi (basınç ölçer) değiştirip hemen teslim ettiler
Dün CO2 ile ilgili bağlantıları, damla sayacı ve reaktörün bulunacağı yerleri vs. tespit ederken anladım ki Karaköy'deki pnömotikçiden aldığım basınca dayanıklı hortum, ista damla sayacı ve ista reaktöre uyumsuz! Çok kalın. Ve dolayısıyla buna uygun olarak selenoid valfe bağlı olan ve hortumu kavrayan parça (rekor) da işime yaramaz! Bir pnömotikçiye gittim ve doğru hortum (mavi) ve rekor satın alarak sorunu çözdüm:
 

 
 
Bir diğer aksilik ki pekte ufak sayılmaz  :
 
Gerek Sağ tarafta:
 


(Not: Armatür elektrik kabloları, ısıtıcı vs. kablolar geçeceği için geniş tutuldu)
 
Gerek Sol tarafta:
 

 
Şekillerde görüleceği üzere kuşaklar da extra clear camdan yapılmış ve güzel görünüyorlar!?!? lakin her ikisi de uzun tutulmuş!  Bunlar dış filtrenin su giriş ve çıkış ekipmanları için birer büyük engel durumunda! Akvaryumun her bir bölümü taksit taksit teslim edildiği için böyle hatalar kaçınılmazdı
Bu sorunu 2 şekilde çözebilirim:
 
1) Panç (daire keser) ve Dekupaj kombinasyonu ile tacın canına düşebilirim ve taçta kuşaklara denk gelmeyecek  uygun yuvalar açabilirim (Mevcutlardan daha iyisini yapabilirim).
 
2) 2 tane L dirsek hortum aparatı ile ekipmanı kuşakların sağına - soluna kaydırabilirim.
 
 
Çok yüksek ihtimal ile 2. seçeneği deneyeceğim. Birinci seçenekte luzumsuz 2 deliğim olacak, tacı çok yıpratmış olacağım ve de beni uğraştırır. Her iki taraftada 2. bir tünel için az yer var. Neredeyse tacın kenarına yapışacağım. Teknik olarak sorun çıkabilir.
İkinci seçenekte ise 2 tane dirsek ile debiden biraz daha feragat etmiş olacağım ve işim çok kolay olacak. Debiyi kafama fazla takmıyorum. Olmadı su emiş sepetini çıkarıp yerine bir kafa motoru takarım!
Geçenlerde evdeki RS 380 denen hazır akvaryumlarımdan birinin motoru bozuldu! Bende tuttum motorunun pervanesini çıkardım ve pervane yuvasını luzumsuz bir girdap oluşturmasın diye silikonla kapattım. Sonra emiş hortumu ucundaki sepeti çıkarıp yerine Atman AT-102 kafa motoru (500L/h - 1,05 metre) taktım. Yani su eski orjinal su yolunu izliyor ve şelaleden akıyor:
 

 
Orijinalinden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Zaten ayarı da var üzerinde.
 

 
Balıklar da mutlu mesut  
Dip not: Atman AT-101 (350L/h - 0,60 metre) zayıf ve yetersiz kaldı. Şelale ip gibi akmaya başladı. İnsan ilk bakışta 350 Litre/saat 30 litrelik akvaryumun nesine yetmedi diyebilir! Ancak bu debiler yükseklikle beraber feci düşüyor! Akvaryum 40cm yükseklikte ve AT-102, akvaryumun orjinal motorundan (belki) biraz daha güçlü kalıyor. Nede olsa watt'ları bile aynı. Yükseklik söz konusu ise kafa motorundaki Litre'lerin çok muazzam olduğunu düşünmemek gerek
Bende Atman AT - 104 var (2000 L/h - 2 metre basış). Bu amacım için uygun olabilir, tabii dış filtrenin de motoru çalışacaktır.
 

[QUOTE=mustafaerdogar] Öncelikle sizden ricam tasarım üzerine konuşacağımız genel görünüm fotoğrafınızı biraz daha yukarıdan (ön camın merkez hizasından) çekmeniz olacak. Böylece özellikle kompozisyon üzerine daha doğru değerlendirmeler yapmamız mümkün olabilir...
 

Sağ taraftaki sonradan eklediğiniz kök ise kalınlığın gövde boyunca değişmesi nedeniyle çok hoş ve konsepte (örnek tanktaki gibi ağaç gövdesi simülasyonu) uygun görünmedi bana. Onu çevirerek daha uygun bir görünüm sağlayabilirsiniz gibi geliyor (delikli kısmın görünmesinden daha iyi olacak bütünlük açısından).

 
Son olarak aslında hem bitki bakımı (bitki akvaryumu bakımı) hemde tasarım konularını bir arada öğrenip geliştirmek biraz zor oluyor ancak ben yinede size bir link vereyim, tasarım konusunda izlemeniz gereken yolu gösterecek. (Linkin başlığı yarışmalara hazırlık gibi görünsede içerisinde iyi bir tasarım yapmanın yollarını anlatmaya çalışmıştım).
 
[/QUOTE]
 
Çok teşekkür ederim Mustafa bey,
 
Mesajımın üstünü yazarken sizin mesajı henüz okumamıştım.
 
Fotoğraf çekiminde açıya dikkat ederim bundan sonra. Tepede çok kuşak ve de taç olunca görmenizi engeller diye düşündüğüm için bu şekilde çekiyordum.
 
Tavandan çekim!
 

 
Merdivenin tepesinden çektiğimi tahmin ediyorsunuzdur
 
Merkez - Üst odaklı bir çekim ...
 

 
Sağ tarafta duran kök konusunda! Bir kesiti testere ile dümdüz kesilmiş. Ben bunu sağa duvar tarafına yönlendirerek gizlemeye çalışıyorum. Taklit etmeye çalıştığım tasarımın sağ objesi olarak uygun olmayabilir. Ancak isterseniz çalışmanın özgünlüğü deyin, ister bula bula bu kökü buldum olarak algılayın, yapabildiğimin en iyisi idi bu süreç içinde  
Fotoğraftan düz kesit daha iyi anlaşılır:
 

 
Soldan->Sağa olan bakış ilgi odağı ile ilgili olarak peyzaj ile ne kadar ilgili emin değilim ama mesela bir çok dergi sol tarafta yazıları yerleştirir, reklamları sadece sağ tarafta yayınlar. Gözün soldan sağa inceleyip sonucu sağda araması gibi bir algı var! Benim durum için sol taraf daha önemli (yemek yerken izlenecek cephe). Bu nedenle ne olursa olsun sol tarafa daha fazla önem vermem gerekiyor.
 
Verdiğiniz linki en kısa sürede incelerim. Şimdi gidip bir kaç malzeme almam gerekiyor.
 
Biraz sonlara doğru yaklaşıyorum ve aklıma bir soru takıldı!
Kumları yıkayıp koyarken bu kütükleri çıkarmalı mıyım? Yoksa kenara itip ince bir katman serip kütüğü üzerine mi koysam? Kütük ile cam arasında tek tük kum parçalarının olması hoşuma gitmeyen bir durumdur. Bu ayrıntı için tecrübe rica edebilir miyim?
 
 
Selamlar...
 
Scherwin2013-02-19 22:47:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 152
gokmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 17:41
[QUOTE=mustafaerdogar] oldukça ilginç; nette konuyla ilgili biraz araştırdım ancak bir bilgiye rastlayamadım. Mümkünse kaynak verebilirseniz (link, kitap vs.) konuyu ayrıntılı araştırmak istiyorum.
 
[/QUOTE]
Mustafa bey bahse edilen konu aslında fotoğrafta da kullanılan bir teknik, bu açıdan araştırırsanız çok kaynak çıkabilir googlede
(bkz.devamlılık ve yön)
Tabi tank içinde özellikle tek kök kullanıldığında işlevsel olduğunu düşünüyorum(kök dallarının sağ yöne bakması gibi), zengin kompozisyonlarda çoğu tankta sizin belirttiğiniz gibi altın oran kesişen noktalar kullanılmakta
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.peksüÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2010
İl: Antalya
Mesaj: 504
H.peksüÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 21:08
Pes yani bu sizinki acemi başlangıcıysa diğer yeni başlangıç yapanlar(1 yıl önce benim yaptığım gibi) herhalde alçak sürünme yapıyor olmalı  şaka bir yana bu profesyonelce başlangıcınızdan bu işe hiçte yabancı olmadığınız,ayrıca konunuzu sunumunuzdan detaylara verdiğiniz titizliğe kadar,  ileride karşılaşabileceğiniz birçok  problemi şimdiden bertaraf etmek adına kurulumunuzda bulduğunuz profesyonelce çözümler için sizi canı yürekten tebrik ederim,akvaryumunuzda hemen hemen her detay düşünülmüş kurulum sırasında oluşabilecek ufak tefek aksaklıklarda forumdaki diğer duayen üstad akvarist arkadaşlarımızın müdaheleleri ile fazla büyümeden sorun olmaktan çıkacaktır,hele ışıklandırma armatürünüzü yapışınızdaki üstün becerinizden(benim gibi  elektrik tesisatı özürlü biri olarak )dolayı (birazda kıskandım doğrusu) sizi bir kez daha tebrik eder uğraşınızda kolaylıklar dilerim,saygılar. H.peksü2011-09-11 21:30:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 21:42
[QUOTE=gokmen][QUOTE=mustafaerdogar] oldukça ilginç; nette konuyla ilgili biraz araştırdım ancak bir bilgiye rastlayamadım. Mümkünse kaynak verebilirseniz (link, kitap vs.) konuyu ayrıntılı araştırmak istiyorum.
 
[/QUOTE]
Mustafa bey bahse edilen konu aslında fotoğrafta da kullanılan bir teknik, bu açıdan araştırırsanız çok kaynak çıkabilir googlede
(bkz.devamlılık ve yön)
Tabi tank içinde özellikle tek kök kullanıldığında işlevsel olduğunu düşünüyorum(kök dallarının sağ yöne bakması gibi), zengin kompozisyonlarda çoğu tankta sizin belirttiğiniz gibi altın oran kesişen noktalar kullanılmakta
 
[/QUOTE]
 
Gökmen Bey link için çok teşekkür ederim. Çok güzel ve önemli bilgiler içeriyor. Aslında kompozisyon başlığı altında benzer linkler bende de var (bir önceki mesajda verdiğim yazı altında paylaşmıştım). Ben aramayı biraz odak noktası odaklı  yapınca bulamamışım. Gözün doğal (yada sanırım daha doğrusu alışkanlık) sonucu yönelimleri doğrultusunda başlangıç noktasının sol üstten seçilmesi mantıklı görünüyor. Yanlız belki yine altın oran yada 1/3 kesişimi olması daha doğru olabilir. Sol üst altın oran kullanılabilir mesela... Bana sol üst köşe biraz garip geliyor çünkü. Odakla ilgili bu yönde bir yazı vardır umarım da incelerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bsybÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 71
bsybÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 23:50
Mustafa bey,aslında çok etkilimidir sol odak noktası bilmiyorum ben genelde kendi tanklarımda en sevdiğim alan bu oldu hep, bu tercih meselesi tabiki ama mesleğimle  ilgili bir eğitim seminerin de aklımda kalan bir konu, kaynak olarak benimde araştırmam lazım ama yanlış hatırlamıyorsam, Gestalt(bütüncülük) kuramcıları olarak bilinen alman psikolokların yön verdiği bir kuram aslında baktığımız bir şeyi  onu hafızamızdaki şemayla tanımlamak için gözlerin ilk olarak sola bakma eğiliminde olmasıdır bütünden parçaya ve ya zemin şekil ilişkileride bu böyle olabilir diye tahmin ediyorum aslında siz doğru tahmin etmişsiniz alışkanlık ya da yaşantılar ama hafıza ve vucut dili tekniklerinde de var bunlar net bir kaynak elde edersem paylaşırım sizlerle. bsyb2011-09-12 00:37:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2011 21:21
Son durum !!!
 

 
Bir iş seyahatine çıkmadan önce "bari kalan zamanı biraz değerlendireyim" dedim ve kumların hiç olmazsa bir bölümünü yıkamayı hedefledim. 25 kg'lık Hagen siyah kumlardan birini açtım. Bir boş damacana pet şişesinin (19L) üst kısmını kestim. 1/3 - 1/2'sini kumla doldurdum, bastım suyu üstüne! Kürekle karıştırdım. Sonra öylece kalakaldım! Hedefim içine saplı metal tel süzgeçi sokup süzüp akvaryuma boşaltmak. Ama daha bunları yapmaya başlamadan yerleri ıslatmaya başlamıştım bile! Sonra ne oldu anlamadım kalan çuvalı ve diğer 3 çuval Hagen'i akvaryuma boşaltıverdim  (ıslattığım kum damacanada duruyor). Seyahatten döndüğümde kumların üstüne hortumla su tutup sonra kürekle karıştırıp, süzgeçi tabana biraz gömüp üzerine de hortum takılmış Atman AT-104 kafa motorunu yerleştirip tahliye yapacağım! (Belki 2-3 kez). Belki en son dış filtrenin içini sadece elyaf ile doldurup 1-2 gün çalıştırıp elyafları atarım!..
Umarım telafisi çok güç bir duruma yol açmadım! Sonraki işim, kütükleri yerleştirip, kuma düşündüğüm eğimleri verip, tablet gübreleri yerleştirip ve sistemi başlatmak olacak!
 
Selamlar...
 
Scherwin2013-02-19 22:49:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2011 22:07
Hagen kumun çok sorun yaratacağını sanmam yıkamamdan kullananlar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BARKA52Çevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2011
İl: Ordu
Mesaj: 60
BARKA52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2011 10:01
Bence de bir problem olmaz ... Çünkü yıkamadan kullananlar var ve şikayet de duymadım. Kurulumu bir dizi film izler gibi takip ediyoruz. Tebrikler ve başarılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2011 12:45
Hagen kumu yıkamanıza gerek yok, sorun büyük değil rahat olabilirsiniz. 

Peyzaj günü yaklaşıyor. Zemine eğim vermek için iki alternatif var. Kullandığınız bitkileri farklı boylarda budama yolu ile engebeli alanlar yaratabilirsiniz. Diğer bir yöntem kumun konumlandırılması.

Etkili bir derinlik yakalamak için arka alanda ekstrem yükseklikte bir kum seviyesi yapmanız gerekiyor(Ön alan=5cm - arka alan=20-25 cm gibi). Yine zeminde bol bol çukurlar olması gerekiyor. Bunları kuma şekil vererek yaparsanız zamanla kum oturacak, akacak ve eğimler kaybolacaktır. Bu yüzden tavsiyem bolca siyah lav kayası kullanımı. Bu kayalar ile yüksek olmasını istediğiniz alanın temelini yapabilirsiniz, kumun altında duvar görevi olarak kullanıp kumun kaymasını engelleyebilirsiniz. Tankın temel tasarımı (hardscape) çok önemli. Tasarımı yapıp bitkileri dikince değişim kolay olmuyor. Forumda derinlik kavramı ile ilişik makaleler var. Bu işin birkaç püf noktası, tabiri yerinde ise hilesi var. Bunları yerinde uygulayarak güzel bir tasarıma ulaşabilirsiniz.




serkan_cetinkol2011-09-13 12:46:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

i_nnÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Adana
Mesaj: 19
i_nnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 00:40
Bu kadar muntazam ve temiz bir işçilik gördüm mü daha önce ? HAYIR =) Gerçekten harika bir iş çıkarmışsınız.Akvaryumun son halini iple çekiyorum desem az olur =) Başarılar ki hiç bir şüphem yok !

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir