High Tech 400 Litrelik Bitki Tankı! ( Acemiden!)


kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 15:28
Tek kelimeyle harika bir tasarım,çalışma,emek ve planlama.Artık tankı ve kurulumu görelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

STİNGERÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 173
STİNGERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 16:39
Tebrik ederim.Çok özenli ve ustaca bir çalışma.Yeni resimleri bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bsybÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 71
bsybÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 23:53
Teknik konular çok başarılı umarım kurulumda da ayrıntıları paylaşırsınız bu şekilde  ben hazır kapağa t5 leri bağlarken bile kan ter  içinde kaldığımı hatırlıyorum bilmece gibi olmuştu, şimdi bu kadar ilgiden ve ayrıntılı hazırlıktan  sonra peyzaj konusunda galiba stres olmuşsunuzdur   Allah kolaylık versin. bsyb2011-09-03 00:15:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 03:44
Merhabalar. Konuyu adım adım takipteyim, düzgün bir mesaj yazabilmek için fırsatım olmadı. Tanıtım alanında sergilemeniz harika olmuş. Bu konu, eminim ki birçok arkadaşa yol gösterecek nitelikte gelişecek.

Aslında söylenecek fazla birşey yok. İşler 4/4 lük ilerliyor  Harikulade bir titizlik, ince hesaplar, ve görsel bir sistem. 

Teknik olarak kurulum için eksiğiniz kalmadı. Sıra geldi en can alıcı noktaya, heyecanın zirvesi olan peyzaja  Çalışma titizliğiniz bu alanda da başarılı olacağınızın göstergesi fakat tasarım az da olsa pratik istiyor. Hangi bitkinin ne kadar uzayacağını, nasıl bir kütleye sahip olacağını, budama sonrası uzarken neye benzeyeceğini vs. bir takım oluşumları deneyerek öğrenebiliyoruz. Hedefiniz tasarım ile birlikte bitkileri tanımanın sentezi bir şekle girmeli bence, yani oldukça uzun soluklu olmalı. Bu yüzden tasarımın temeline (hardscape) çok dikkat etmeniz gerekecek. 

Zor ve eğlenceli süreciniz devam ederken heyecan yükseliyor. Konuyu soğutmadan devam etmeniz de izleme keyfini arttırıyor. Merakla bir sonraki adımı bekliyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 10:59
Çok teşekkür ederim  ...
 
Bu arada herkes "amman acele etme" diyor, bana da bir rehavet çöküyor mutlu mesut "acele etmiyorken "  birden "Eeee! tasarımı görelim eee hadi" demeye başlıyorsunuz  Hööö! oluyorum  ... eee sonuçta : "yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır ; zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır."
 
Dün bütün eksiklerimi kapattım!
*2 adet Mangrove kütüğü!
*ISTA COX MIX I-529 Large (CO2 Reaktör) (16-22mm kalın dış filtre hortumları için içinde dönüştürücüsü varmış! Debi düşebilir ancak benim dış filtrenin sisteminde bundan daha büyük daralmalara da şahit oldum!)
*ISTA Damla sayacı
*Seachem -> Flourish Tabs (Tablet Gübre)
*Brightwell Aquatics -> Florinmulti (Sıvı gübre)
*Microbe-Lift -> Reef Safe (bakteri ve ortam hazırlayıcısı)
 
Yaptığım İşler ...
 
CO2 SİSTEMİNİ HAZIRLAMA
 
Selenoid valfe kablosunu montajladım. Selenoid valfi basınç düşürücüye hem uygun miktardaki keten hemde üzerine teflon sararak sızmaya kuşku bırakmayacak şekilde başarılı bir şekilde bağladım. Basınç düşürücüyü de kendi orijinal contası ile tüpe uygun bir şekilde bağladım. Pnömotik hortumu da selenoid üzerindeki konik bağlantı yerine yerleştirdim. hortumun ucunu da bir surahi suyun içine yerleştirdim.
 

 
Basınç düşürücünün 2 tane vanası var. Şekilde altta duran kocaman siyah vana. En sağda duran ince ayar vanası. İnce vanayı altta yandan görebilirsiniz:
 


 
2 HATA YAPTIM!
 
1) Selenoid valfi elektriğe takmamışım
2) Alttaki o kocaman vana, meğersem çevirip yukarı doğru gidip kısalınca tam gaz açıyormuş  Açıp açıp aşağı doğru inince gazı kısıyormuş
 
Tüpü hafifçe açmama rağmen PISSSSSSSST diye ürkütücü bir ses , etrafta da bir gaz hareketi algıladım akabinde çalışma basıncını gösteren sağdaki ibrenin en sağa gittiğini ve sona dayandığını gördüm  olabildiğince hızlı tüpün vanasını kapattım.
Vanayı bu sefer açarak KISTIM! ve test ettiğimde her şey normal ilerledi. Sol gösterge tüpün basıncını gösteriyor. Bende 60 barı gösteriyor (Tüp "0", mühürlü idi - Bursan/Aytaç). Sağdaki basınç göstergesi ise vanayı açtıkça yükseliyor, kapadıkça iniyor. İnce ayar da gayet düzgün iş yapıyor:
 

 
Ancak yaptığım 2 hata affedilmemiş olsa gerek ki sağdaki göstergenin kalibrasyonu bozuldu
 

 
Tüp sistemi tamamen kapalı iken bile sağdaki ibre sıfırda durmuyor  CO2 için 5 l/min seviyesini gösteriyor  Eğer selenoid valfi devreye soksaymışım mühtemelen bu olmayacaktı. Gaz akıp gidecek idi ve ibrenin belki içteki bir yayını yamultmayacaktı. Firmayı aradım (ÖZSOY), aldığınız yere götürün bize sevk etsinler veya bize getirin hemen burada yapalım dediler  Yerleri malesef bana uzak (Büyükçekmece). Artık denk gelirse bir gün götürebilirim. Karaköy'e hayatta götürmem. Safsaklamalar ile 1 aydan önce gelmez. Göstergenin arkasında 2 tane yıldız vida var (bildiğimiz + yıldız değil harbi yıldız), belki de kalibrasyon vidalarıdır ancak ellemem mantıklı olmaz. Sistem düzgün çalışıyor, ince vana ile çok çok hafif ayar yapabiliyorum. Damla sayacı ile muhtemelen şimdilik bir sıkıntım olmayabilir. Ancak bunlar olmasa idi çok iyi olurdu. Bu ince ayrıntılar benim gibi acemilerin kulağına küpe olsun
 
 
MANGROVE KÜTÜKLERİNİ HAZIRLAMA
 
Mangrove kütüklerini tel fırça ve bazı yerleri için tornavida ile bir güzel törpüledim:


 
Sonra bu kütükleri alıp banyo küvetinde sıcak su ile dakikalarca duş yaptırdım:


 
Sonra deterjansız olarak bulaşık makinesinde yıkadım (bu forumda bir arkadaş uygulamıştı, memnun kalmıştı)


 
Sonuç: Şimdilik gayet başarılı gözüküyor.. Kütükler tertemiz. Bakalım ileride ne olacak 
 
Şöyle bir sorunum var! Bu kütüklerden birinin diğerine bitişik şekilde dik durması gerekiyor. Yani bu iki kütüğü bir yerinden bir birine bağlamam (Bu durumda montaj akvaryum içinde olmalı! ikisini beraber zor yerleştiririm tankın içine) veya dik duracak kütüğü dik duracak hale getirmem gerekiyor. Kütükler de harbi kütük! Bir düşüş yaşanırsa, Avatar filmindeki hayat ağacının yıkılması sahnesini yaşatabilir cinsiden  Bağlamak için kullanabileceğim civata için şöyle bir fikrim var: Bauhouse'ta tekneler ile ilgili bölümde özel marin civatalar var! Asla paslanmıyorlar ve diğer normal civatalar kilo ile satılırken bunlar adetle satılıyor ve bir adet civata/somon için hatırı sayılır fiyatları var  (0,5 - 3TL/adet gibi. kaliteli olduğunu anlatmaya çalışıyorum, pahalı olduğundan şikayet etmiyorum). Bu şekilde bir birine akvaryum içinde kelebek somon ile bağlamayı denersem olur mu? Bir birine bağlayamaz isem, bu civatalar ile kütüğü monte edeceğim ayak nasıl bir malzeme olmalıdır? Masif ahşap sıradan bir rafı tabana montajlasam olur mu (su içinde zamanla dağılır mı?)?
 
Şimdilik durumlar bu
 
Selamlar...
 
 
Scherwin2013-02-18 22:46:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 11:51
Regülatörünüzün yüksek basınç altında kalması ile bozulmaması gerekiyor aslında. Zira üstte ortada iki gösterge arasında bulunan delikli kısım fazla gazı atıyor böyle bir durumda.
 
Tüp vanasını veya regülatörün büyük siyah vanasını tamamen kapatıp ince ayar vanasınıda tamamen açtığınızda aradan bir süre geçtikten sonra sağ göstergede inme yoksa dediğiniz gibi bozulmuştur muhtemelen. Ancak bunun bir önemi yok bence. Yani bununla hiç uğraşmayın. Vanalar düzgün çalıştığı sürece sizin gaz miktarını düzenli takip edeceğiniz göstergeniz damlalık sayacınız olacak çünkü.
 
Birde genelde CO2 sisteminin bağlantı noktalarında beyaz teflon bant kullanılıyor. Bu bant normalde su sızdırmazlığı için kullanıldığından aslında çokda etkili olmayabiliyor. Asıl kullanılması gereken ürün doğrudan gaz sızdırmazlığı için kullanılan sarı teflon bant. Yinede kullanmaya başladıktan sonra takip edersiniz. Sorun yoksa sorun yok demektir  Normalde sürekli açık olarak bile 2 lt tüp 5-6 ay gidiyordu bende yanlış hatırlamıyorsam...  
 
**********
 
Kökleri birleştirme konusunda (teknik yönden pek bilgili olmadığımdan) yazdığınız yöntemi tam olarak anlamamış olsamda tahminime göre işe yarayacağını düşünüyorum.
mustafaerdogar2011-09-05 11:56:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dexter54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 678
dexter54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 19:01
Ağzım açık kaldı desem yeri valla, süper çalışma, tebrikler.serkan_cetinkol2011-09-05 20:09:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 00:10
Tekrar merhabalar,
 
Mustafa bey: dediğiniz gibi yaptım, CO2 ibresi sıfıra inmedi  Yüksek ihtimal dediğiniz gibi ben sebep olmamış olabilirim. Sonuçta basıncı kontrol altına alamayan ve basınçtan zarar gören bir basınç düşürücü düşünmek biraz absurd olurdu Olacağı varmış deyip kendimi teselli ettikten sonra yeni gelişmeleri bildireyim
 
2 tane nispeten büyük mangrove kütüğü satın almıştım. Bunlardan birini yatay, diğerini dikine yerleştirmeyi planlıyordum. Birleştirme projemi foruma sundum, Mustafa bey de "kanımca olur" dedi, bir kaç arkadaşta +1 dedi. Ben de işe koyuldum.
Bauhouse'ta Marine (tekneler, deniz aletleri vs.) bölümünde "Rostfrie : Paslanmaz" civatalar reyonu var. Bunlar Marine - tuzlu suda bile bana mısın demeyen özel civatalar. Kütüklerimin her ikisi de kalın, kalın olmakla beraber şekilleri gereği tam sıfıra-sıfır yan yana gelemeyen yapıdalar. Hali ile sıradan bir vida/blon ve somon ikilisi bir hayli kısa gelirdi  Bu nedenle ben ilgili reyondan sonsuz vida (1 metre uzunluğunda başsız bir vida düşünün) ile 2 metal pul ve 2 kelebek somon satın aldım.
 
Not: Yapım aşamasında çektiğim fotoğraflarda flaş kullanmak zorunda kaldım (son 3 fotoğraf flaşsız). Hali ile kütükler göründükleri gibi değil, açık kahverengi çıkmışlar.
Matkabım ve ucu, Kütükler, sonsuz vida, pul ve kelebekler:
 

 
Kütükler biraz kalın olunca, 3mm'lik ancak normal matkap uçlarına göre bir hayli uzun bir matkap ucunu kılavuz olarak kullandım. Bununla kütüğü tamamen geçtim. 5 mm'lik başka bir matkap ucu ile iki taraftan gerekli genişlemeyi sağladım.
 

 
Tabi bu işlemleri yaparken açıya çok dikkat etmeniz gerekiyor! Çünkü hiç bir matkap ucu ile 2 kütüğü bir anda delemezsiniz!
 

 
Önemli olan bir nokta da önden görünecek kütükte bu işlerin olabildiğince alt bir bölümünden yapmış olmak! Kelebek somon+pulu İleride kuma gömebilmek veya bitkiler ile daha kolay kamufle etmek için.
 




Sonsuz vidayı öndeki kütüğe uygun açı ile yerleştirip, diğer kütüğün arkasından çıkarttım.
Önce arkadaki kütüğün pul+kelebek somonunu taktım.
 

 
Sonra öndeki kütüğü sıkıştıracak pul+kelebek somonunu taktım.
 

 
Öndeki kelebek somonu gerektiği kadar sıktım. Arkadakini de boşluğu alacak ve iyice sabitleyecek şekilde sıktım. Önde fazla kalan vida bölümünü (takriben 75cm) kestim. Sonsuz vidayı önce keseyim sonra somonlayım diye planlarsanız üzerine bir bardak su içersiniz!
Ve sonuç (fotoğraf çekilirken flaş kullanılmadı):
 
Önden bakış ...
 

 
Arkadan bakış ...
 

 
Akvaryum içinde görünümü ...
 


Beğendiğinizi umuyorum.
Selamlar...
 
 
 
 
 
 
 
Scherwin2013-02-19 21:05:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 00:32

* Kusursuz ve sürükleyici başlangıç olmuş. Şu anda forumu domine ettiğinizi görüyorum. Başlangıçta ışık, gübre, bitki, CO2 derken yosun sorunu başlıyor. Aman dikkat…


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 09:20
Kökler çok güzel olmuş, elinize sağlık. Köklerin su içerisinde ve görünür kısımda kalan kesik uçları genelde tasarımlarda hoş karşılanmıyor. Nede olsa doğal bir görünüm değil; testere vb ile dümdüz kesilmiş. Bu nedenle bu uçlara doğal bir görünüm vermeye çalışırsanız (belki açılı olarak uçlarından parçalanabilir yada küçük kesiklerle parçalar alınabilir) çok daha iyi olur. mustafaerdogar2011-09-06 09:37:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 10:19
Merhaba. Herşey yerinde ilerlerken tasarıma az bir zaman kalmış. Kütükleri birleştirdiğinize göre bir planınız vardır peyzajla ilgili. Yok sa benim bir önerim olacak. Aşağıdaki resim küçük tanklar kategorisinde 2010 AGA 1. si. 1 adet daha aynı yapıda kütük kullanım bu tasarımı taklit edebilirsiniz. Bu esnada özgün değişiklikler ile daha gelişmiş bir tasarım ortaya çıkartabilirsiniz. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 10:54
Adsım adım ve emin bir şekilde ilerlenen yol. Güzel bir teknik çalışmalar yapmışsınız tebrik ediyorum. Şimdi en güzel kısmı geliyor ki şimdiden çok hoş bir bitki akvaryumu olacağından eminim. Başarılar diliyorum.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 152
gokmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 11:10
Uygulama çok güzel, Mustafa beyin dediğine katılıyorum kesik uçlar pek doğal görünmemiş kıvrımlı yatık olan kök daha güzel dik konumda olan o olabilir mi?
saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 14:47
Kesik uçlar bitki uygulaması ile kamufle edilebilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir