High Tech 400 Litrelik Bitki Tankı! ( Acemiden!)


ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 18:20
[QUOTE=serkan_cetinkol]
 
Peyzaj günü yaklaşıyor. Zemine eğim vermek için iki alternatif var. .... Diğer bir yöntem kumun konumlandırılması.

Etkili bir derinlik yakalamak için arka alanda ekstrem yükseklikte bir kum seviyesi yapmanız gerekiyor(Ön alan=5cm - arka alan=20-25 cm gibi). Yine zeminde bol bol çukurlar olması gerekiyor...... Bu yüzden tavsiyem bolca siyah lav kayası kullanımı. Bu kayalar ile yüksek olmasını istediğiniz alanın temelini yapabilirsiniz, kumun altında duvar görevi olarak kullanıp kumun kaymasını engelleyebilirsiniz....
 
[/QUOTE]
 
Size ve Mustafa beye çok teşekkür ederim. Linki okudum, anladım ve kabul ediyorum
Yazdıklarınız aslında bana ilaç gibi geldi. Yani kumun bir yerine eğim/yükselti verirsem o bölgenin sabit kalamayacağını tahmin ediyordum ama yöntem konusunda bir fikrim yoktu  Otları budamakla bir yükselti verme yöntemi şu an benim algı eşiğimin dışında  Biraz araştırdım siyah lav kayasının neye benzediğini, nereden ne şekilde bulurum diye, çok somut bilgilere malesef henüz ulaşamadım! Gördüğüm fotoğraflarda nispeten ufak ponza taşlarına benzeyen ve kullanım alanı "iç filtre malzemesi" olduğu gibi bilgilere ulaştım! Bunlar doğru malzeme midir? Bulabileceğim yer akvaryum ile ilgili mağazalar mıdır yoksa Taş Dünyası gibi bir yerde bulabilir miyim?
Bulamaz isem başka bir malzeme alternatif olabilir mi?
Kayaları edindikten sonra ne şekilde dizeceğim konusunda artık mantık yürüteceğim! Yüseklti oluşturmak için üst üste dizerim üstünü kumla kaplatırım, çukur oluşturmak için ise taşları yayvan bir tabak (bir derin borcam kabının "kapağı" gibi) gibi dizmek ve kumla örtmek mantıklı olabilir...
 
Selamlar...
 
Scherwin2011-09-14 18:20:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 19:54
Nerede oturduğunuzu bilmediğim için iki alternatiften bahsedilebilir.Avrupa yakasında Kemerburgaz'da Taş Dünyası var, orada aradığınız her tür taş çeşidini en ucuz yolu ile bulabilirsiniz. Anadolu yakasında ise Çekmeköy ve Tuzla'da taşçılar var, artık size hangisi yakın ise  

Lav kayasının rengi mühim değil, zaten kumun yada bitkilerin altında kalacakları için görünmeyecekler. Siyah piyasada çok var ve kum ile aynı renk, neden yeşil lav kayası arayalım değil mi  Şaka bir kenara az önceki mesajımda yüksekliğin arka alanda ekstrem bir ölçüye gelmesi gerektiğini belirtmiştim. Yumruk büyüklüğünde lav kayaları ile arka alanı doldurup üzerine kum kullanımı hem daha sağlam bir temel sunacak hemde daha ekonomik bir şekilde kum seviyesini yükseltecek.Kayaları üst üste dizmek de riskli, boyutlarına göre değerlendirilmeli, aksi halde kayalar düşüp tüm hesapları bozabilir.Sadece arka alana değil, eğimin devam ettiği kısımlarda kullanımı kaymaları engellemek için avantaj sağlayacaktır. Taşları sadece yükselti için kullanın, zaten yükselti yapmadığınız alanlar çukur kalacaktır.

Tasarımda taş kullanmayı düşünüyorsanız hazır taş market seferine çıkmışken kaya seçiminizi de yapı derim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2011 00:31
Çok teşekkür ederim Serkan Bey
Şansıma siz bu mesajı yazdığınızda, zaten Tuzla'ya yakın bir yere gitmem gerekiyordu ve bu Lav taşlarını kolaylıkla satın aldım.
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bir kurulum gerçekleştirdim
Bu bilgileri daha önce görmediğim için tamamen aklımda kurgulayarak kurulumu yaptım. Umuyorum ki kurulumda ileride cezasını çekeceğim majör bir hata yapmamışımdır
Evet ... Kaldığım yerden devam ediyorum.
100 kg hagen kumunu akvaryumun içinde yıkadım Bir yandan hortum ile suyu dökerken, diğer yandan kürekle kumu karıştırıp suyun altında tutuyordum:




Bu işlem gerçekleşiyorken bir taraftan da hortum takılı bir Atman AT-104 kafa motoru (2000L/sa) suyu tahliye ediyordu. Suyun gelişinden daha hızlı tahliye ettiği için arada bir kapatıyordum:
Kafa motoru kumları çekmesin diye tabana oturtulmuş bir tel süzgeçin içine yerleştirdim:


Bazan 4-5 tanelik kum öbekleri su yüzeyinde yüzmeye başlıyordu! Gerek bunları gerekse bir kaza halinde, kafa motoru kumları agresifçe çekip mutfak evyesine verebilirdi! Bu olasılığa karşı elyaflı bir düzenecek kurdum ve kaçak kumları (çok az kaçak kum oldu) yakaladım:



Sonraki aşama lav kayalarını yıkamak idi. Banyo küvetinde güzelce duş yaptırdım Bu kayalar hiç sorun çıkarmadılar, çabucak tertemiz oldular:



Bu lav kayaları çok enteresan taşlar. Su yüzeyinde yüzdü yüzecek dedirtecek kadar hafifler. Ponza taşına benizyorlar:



Düşündüğüm peyzaj basit bir tasarıma sahip. Sol-arka ve sağ-arkada 2 büyük tepe, orta-arkada ise daha düşük bir yükselti (Orta-arka ve ortada enlemesine bir kütük bulunuyor). Tüm eğimler ön camdan geriye doğru yükseliyor. Bu amaçla Lav kayalarını arka tarafa boydan boya dizip, sol ve sağ tarafta ise tepe oluşturacak şekilde ön cama doğru da kaya dizdim. Bu kayaları aynı zaman kütüklerimin bazı yerlerde desteklenmeleri amacıyla da kullandım:



Yavaş yavaş suyu vermeye başladım. Bu fotoğrafta sağda ve soldaki geniş tepeleri görebilirsiniz. Tepelerin üst seviyesi yaklaşık 17-20cm yükseklikte. Ön camdaki seviye ise yaklaşık 5-8 cm:



Hortumla ne kadar yavaş su verirseniz verin, kesin bir şeylerin altını oyuyor! Tabak kullanmak şart



Su seviyesi artık ciddi bir şekilde yükseliyor:



Su artık tamamen doldu:



Sıra filtreyi çalıştırmak/test etmeye geldi. 
Temiz su çıkışını fotoğrafta göründüğü gibi ayarladım. Bitkili akvaryumda suyu fazla çalkalamamak ve havalandırmamak esas olduğu için bu şekilde ayarladım. Su direk suyun içine giriyor ve ucundaki aparat ile suyu istediğim yöne (yan cama, alta veya sağa) verebiliyorum. Görüntü oldukça pürüzsüz. Taçlı üst sistemde bu ayrıntılar akvaryum içinden gözükmüyor. Tepede de zaten ışıklandırmanın altında kalıyor, uzatmak-kısaltmak da elimde:



Ancak kirli su çekiş hortumunda yaptığım hesaplar çarşıya uymadı Önceki yazımda akvaryumun kuşak camları ile taç üzerinde açılan oyuklarn uyumsuz olduğundan bahsetmiştim. Bu nedenle boruyu şu şekilde yaptım; Su taçtan akvaryuma girdiğinde 90 derece sol, 90 derece aşağı yapacak! Ancak bu borulara şekil vermek çok zor. Boru içini silis kumu ile doldurup 2 ucunu parmağınızla bastırırken bükmek istediğiniz yeri kaynar suyun içine sokup (kimileri direk alev üzerinde tutuyor: tavsiye etmem) büküyorsunuz. Bu yöntem ile çok güzel "U" boru yapabilirsiniz. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi bir sol bir aşağı gibi bir şekli o kadar dar bir alanda vermeyi ben başaramadım Belki pratikte mümkün değildir. Çok kötü yerlerden kıvrıldı ve geniş oldu, kısaca olmadı. Dolayısıyla ben bu işi "L" bağlantısı ve yarım "U" bir boru ile yapmaya çalıştım:


Sistem bir yerden ("L" bağlantısı giriş ve/veya çıkış noktası) hava aldığı için su pasif olarak dış filtreye akmadı ve devinim sağlanamadı Zaten bu "L" bağlantısı bu iş için uygun değil idi aklıma yatmamıştı. Çok gevşekti.
Ben de çok daha sağlıklı olan ve baştan yapmam gerekeni yaptım. Tacın uygun yerinde gerekli oyuğu açtım ve orjinal baston boru ile bağlantıyı sağladım :


Su dış filtreye adeta hücum etti.
Ista MAX MIX CO2 Reaktor 'u uygun ölçüde kesip mutfak balkonu duvarına monte ettiğim bir kablo kanalına montajladım. Bunun yanına da damla sayacını klipsler yardımı ile kablo kanalına sabitledim. Fotoğrafta damla sayacı henüz yerine oturtulmamış. Tam dikine duruyor normalde:



Sonunda mutfak balkonundaki sistem komple kuruldu, dış filtre çalışmaya başladı, reaktörün içinde deli gibi bir türbülans var, tüp ve basınç göstergeleri hepsi tamam, damla sayacı CO2 'i verdiğimi gösteriyor:



Tacın üzerine kendi yaptığım ışıklandırma armatürünü yerleştirdim, soketleri bağladım ve ışığı yaktım
Sol taraftan görünüş:



Önden bakış:



Umarım beğenmişsinizdir
Suya su-düzenleyici kattım, daha sonra da bakteri kültürü ekledim!
Aklımda bazı sorular var yanıtlayabilirseniz memnun olurum.
-Ben şimdi ne yapacağım gerçekten bilmiyorum. Bitki ekmeye başlayabilir miyim? Ne zaman başlayabilirim? Bakteri kültürüm üzerinde "0" tank için doz 20ml/300Lt 'ye denk gelen (76Litreye 1 çay kaşığı) bir miktarı 3 hafta boyunca öneriyor! Her gün mu dökeceğim? Su değişim programım ne olmalı?
-Selenoid valfim ciddi bir şekilde ısınıyor. Bu normal midir?
-Ista Co2 Indicator / All Angle View satın aldım (İleride PH kontrollu sistemden kaçamayacağım gibi görünüyor!). Bunula bir süre CO2 miktarını kontrol etmeyi planlıyorum. Damla sayacı kabarcık çıkışları pek dengeli gözükmemekle beraber CO2 miktarını kaç damla/zaman 'a ayarlamam mantıklı olur?
-Isıtıcım yok Suyum şu an 25C. Hemen almalı mıyım? Jager (Eheim) almayı düşünüyorum. Bana uygun olan 200Watt'lıklar görünüyor. Üzerinde 300-400 Litrelik akvaryumlar yazıyor. Tavsiye edermisiniz?
Selamlarımla ...
Scherwin2013-02-19 23:18:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2011 02:06
-Selenoid valfim ciddi bir şekilde ısınıyor. Bu normal midir?

Evet normal ama bence ilk başlarda selonoidi kullanmasanızda olur. Çünkü ph ilk başlarda zaten 6.6 seviyesine inmeyecektir.

Co2 yi saniyede  1  2  kabarcıga ayarlayabilirsiniz. Ph kontrol cihazı güzel bişiy kullanıyorum. Yaptıgınız her hareketi görebiliyorsunuz.

Bence suyu doldurmadan internetten buldugunuz manzara resimlerinden faydalanabilirdiniz. Ve forumda peysaj deneyimi olan birsürü arkadaştan yardım alabilirsiniz.

PH kontrol sistemi olarak

http://www.ebay.com/itm/WEIPRO-PH-2010-PH-Controller-Fresh-Salt-Aquarium-/160336013324?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2554c5680c

Ebaydan aldım kargo ıvır zıvır herşeyi ile 130 TL ye maloldu ve 2 haftada elime ulaştı. Almak isterseniz nasıl alındıgı konusunda yardımcı olabilirim.

Ben filtre çıkışını suyu dalgalandıracak şekilde ayarlıyorum PH 7.15 e çıkıyor. Su çıkışını akvaryumun içine veriyorum  PH = 6.6 ya iniyor. Ama su üstünü dalgalandırmadıgınız zamanda bir süre sonra su üstünde tortu oluşuyor :S 


Son olarak eklemek istedigim bişiy var. Bitki ile birlikte balık olmaz :D  Bu konuda ciddiyim. Ya balık ya bitki. Sebebini şöyle açıklamak istiyorum. Balık demek yem demek yem demek pislik demek pislik demek suyun bozulması demek. :P

Bence 20 veya 30 adet neondan fazla balık atmayın. Heleki canlı doğuran türleri çok ama çok pisletiyor akvaryumu. 45 gün balık eklemenizi önermiyorum.

İnternette görüyoruz müthiş akvaryumlar var heleki oliver knott akvaryumları ama bu adamlar akvaryuma balık atmadan bitkileri son şeklini aldırdıktan sonra 20  30 neon yada raspora ekleyip foto çekip balıkları tekrar çıkarıyorlar akvaryumdan diye düşünüyorum. Yanlışım varsa affola. Gecenin körü ne yazı yazdım :D

Emeginize saglık. inş güzel akvaryum olacak.
by_mustafa2011-09-18 02:33:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2011 09:20
Şimdiye kadar herşey çok güzel gidiyor. Bundan sonra ne yapacağınız konusunda şu linkteki "Kurulum Aşamaları" bölümünü birebir takip etmenizi öneririm. Çok sağlam bir başlangıç olur. Bazen (sürecin uzun gelmesi durumunda) orada belirtilen süreleri belli oranlarda kısaltarak takip etmekte yine uygun bir başlangıç yapmanızı sağlar. Ancak birebir uygulamak en sağlamı olur. Link:
 
**********
 
Bunun dışında birde zamanında çevirilerini yaptığımız bazı ünlü tankların bol fotoğraflı kurulum, gelişimleri var. Zevkle okuyup faydalanabileceğiniz bir kaynak olabilir. Link:
 
 
**********
 
Unutmadan; Mustafa Bey'inde bahsettiği gibi selenoid valfin ısınması normal
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BARKA52Çevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2011
İl: Ordu
Mesaj: 60
BARKA52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2011 14:01
Selenoid valfin ısınması normaldir ve çabuk bozulurlar ne yazık ki :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 14:41
Merhaba herkese,
 
Elektrik/elektronik/hidrolik  konularında hızla ilerleyebiliyorken konu gelip bitkiye dayandığında şimdilik tam anlamıyla düz duvara tosladım diyebilirim  Konu ile ilgili birçok linki ve bir çok forumu okudum  
Bulunduğumuz aşamada en azından şimdilik yapamayacağım şey su testleridir. Suda doğabilecek eksik halkayı (element) veya halkaları saptayıp ona yönelik takviye/tedavi yapmak gibi bir olay için şu an zaman ayıramam. Dolayısıyla kör atış ile devam edeceğim.
 
Yaklaşık 6 gün önce akvaryuma suyu doldurdum. Filtre çalışıyor, 7gün/24 saat saniyede yaklaşık 2 kabarcıkla CO2 pompalanıyor. Suyu doldurduğum günden beri bakteri kültürü ekleniyor. Mangrove kökleri suyu fazla boyayınca hem de antrenman olsun dedim suyun %30'unu dinlendirilmiş su ile değiştirdim.  O2 yokluğunu ve CO2'in yüksek yoğunluğunu saymazsak (belki yüksektir - indicatörü henüz kurmadım) balık konulsa mutlu mesut yaşar (asla koymam, suyun durumunu izah etmeye çalışıyorum).  
Tabanımda sadece Hagen Siyah kum var. 2 gün önce 1 kutu Seachem Flourish Tabs (10 tablet) 'ı belirli aralıklar ile tabanıma gömdüm. Kutu üzerinde yazan rakamlar ile hesaplandığında tam yetiyor. Benim ölçülerimin yarısını örnek vermiş ve bir kutunun 2 kez yeteceğini yazmış. Ben de 1 kere yetti  Gömme derinliğim ise şöyle oldu; Tabanı direk akvaryum camı olan her yerde tabana kadar ittirdim (5-10 cm). Tabanında Lav kayaları olduğu alanlarda ise bulabildiğim en derin yerlere ektim. Gene en az 4-5 cm'e gömülmüş oldular.
Brightwell Aquatics -> Florinmulti (Sıvı gübre) hazır bir şekilde beklişyor. İlk bitki ekiminde ekleyeceğim.
Seachem Flourish Potassium 'u ise en kısa sürede alacağım! Başka bir sıvı/katı gübre şimdilik programımda yok!
 
Bir akvaryum mağazasından Cabomba sandığım bir bitkiyi direk sar ver dedim  Eve gittim, uzun araştırmalarım neticesinde tilki kuyruğu (Ceratophyllum demersum) olduğunu anladım  Direk hepsini çöpe attım! Bu bitkiyi sonradan hatırladım . Aldığım bir akvaryum için bana hediye etmişlerdi. Asla kök salmayan, dere otu gibi sürekli kılçık kılçık yaprak bırakan bir bitki. Bir çuval inciri berbat edebilirdim  Özetle şu an bitki yok!
 
2 bitki ile en kısa sürede başlayacağım (henüz almadım, alacağım!)...
1) Java moss veya fern (bunları tuhafiyeciden alacağım misina iplik ile kütüklere bağlamayı planlıyorum)
2) Cabomba (ince yapraklı bitkiler hoşuma gidiyor)
 

 
Sizce bu peyzajda Cabomba 'lar hangi koordinat / aralıkta dikilmesi güzel olur?
 
Yukarıdaki bitkileri ektikten sonra düşük ayarlı 2-3 hafta civarı bir ışık alıştırması yapmam gerektiğini biliyorum. Işık armatürüm aşağıdaki 2'li opsiyonlarda çalıştırılabiliyor;
◦2 x 54Watt Sylvania Grolux T5
◦2 x 54Watt Sylvania Aquastar T5
◦2 x 54Watt Sylvania LuxLine Plus
 
Bitkileri ektikten sonra hangi 2'li ışığı veya ışıkları günde 8 saat çalıştırmalıyım?
 
Yanıtlayanlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Scherwin2013-02-20 19:24:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 15:30
Selamlar. Cabomba yerine şu iki bitkiyi düşünün bence, çok daha zarifler: Limnophila sessiliflora, Myriophyllum mattogrossensse. Fernleri bir an önce temin etmenizi öneririm, yavaş gelişen bir tür. İlk etapta zemin için bir bitki denemeyin. Hızlı gelişen birkaç tür belirleyin, bunları kullanarak sistem testi ile başlayın. Sonraları yavaş yavaş tasarıma destek amaçlı bitki eklemeleri ve müdahaleler yapabilirsiniz. Yakın zamanda bol miktarda ceratopteris budamıştım, sizin tanka ve konsepte oldukça uygun. Bir dahaki budamada takviye yapabiliriz  

Genel görünüm karesinde gözüme takılan iki nokta var. Eğim az gibi görünüyor. Örneğin tankı ortadan ikiye bölecek şekilde de bir eğim etkili olabilir. Kumların sağ ve sol yan camlara gittikçe yükselip altın oran doğrusunda vadi gibi bir çukur. Tanka güzel bir hareket verebilir. Yada orta alandaki kumda bolca girinti ve çıkıntı iyi olabilir.

Bir diğer nokta sağ alandaki kütük. Dairesel bir şekilde sola doğru döndürülse, çıkıntılar en sol kısımda görünse sanırım daha iyi olacak. Çünkü bu kütüğün sol kısmı çok keskin ve simetrik şekilde aşağı iniyor. Aynı zamanda bu kütük arkada olduğu için daha ince görünmeli, perspektifi bir kütük dizilimi yaparsanız tankın derinliği ve ihtişamı etkili olur. Bence tankın yüksekliğine uygun daha ince 1-2 yati dalı ile derinlik desteklenebilir.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 16:28
Cabomba yerine Limnophila sessiliflora çok daha şık ve güzeldir. İsterseniz hediye edebilirim :D ama 1 hafta kadar beklemeniz gerekecek büyüyünce 10 15 dal bedavadan verebilirim.

Dizayn konusunda bişiy demiyecegim herkesin yaptıgı kendine güzeldir.

Zemine gübre eklemeye gerek yok ilk zamanlarda.  Şekil degişikligine giderseniz o gübreler su dışına çıkacak akvaryumun suyunu bozacaktır.

Gübre kullanmayın şimdilik ileriki zamanlarda bitkilerin eksiklerine göre gübre verebilirsiniz.

Unutmayın ! 

1- Çok gübre beraberinde çok yosunu getirir. Yosun sorunu yaşarsınız. Akvaryumunuz şöyle bitkiyle dolar o yogunlugu hissedersiniz zaten o zaman gübreye başlayabilirsiniz.

2- Işıklandırma konusunda ilk başlarda  litre başı 0.5 W  ı aşmayın. Günde  3 saat açık 3 saat kapalı 3 saat açık olarak yakabilirsiniz. Bitkiler heryeri sarınca  5 açık-3(kapalı) -5 açık   şeklinde devam edebilirsiniz.

by_mustafa2011-09-22 16:28:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 16:42
Murtafa abinin dediği gibi sessiflora veya Myriophyllum matogrossense bakarsan daha güzel olur.Her 2 bitkide yüksek ışıkta su yüzeyine yakın yerleri kızarıyor.Kızarmış sessiflora kadar hoşuma giden bir bitki yok.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wertasdÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 331
wertasdÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 17:53
Scherwin hocam hayırlı olsun. Daha önce görmemiştim konunuzu ama tüm mesajları okudum.
Üstatlar gerekenleri söylemişler zaten.
Benim nacizane tavsiyem filtre içine biyolojik olarak takviye yapmanız. Seachem matrix'i özellikle öneririm. (Purigen zaten söylendi)
 
Yosunsuz, sağlıklı bitkileriniz olur umarım.
Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 09:53
 
Arkadaşlar sizleri mi kıracağım
 
Cabomba'ya hayır ... Limnophila sessiliflora 'ya evet nidaları ile bir anda kendimi Maltepe'de buldum  
 

 
Limnophila sessiliflora ve Java moss satın aldım
Eş zamanlı olarak aynı sokağın başında bulunan bir takı-toka mağazasından misina almayı da akıl ettim üstelik
Sonra tepeleme dolu bir akvaryumda, kütükleri yerinden kımıldatmadan sunduğum Hacivat-Karagöz gösterim (Java moss sarmak!), izlemeye değerdi   Hepinize olan saygım bir kat daha arttı
 
Misinayı muhtemelen çok ince seçmişim! hali ile su ile buluştuğunda ucu bucağı gözükmüyordu. Bende şöyle bir yöntem geliştirdim: 1,5 - 2 metrelik misinanın bir ucuna ağır bir anahtarlık halkası, diğer ucuna ise çengelli iğne taktım. Java moss obeğini hazırlayıp kütükte durmasını istediğim yere koyuyordum (o da çok duruyor ya yerleştirdiğim yerde ) sonra çengelli iğneyi tutup bir mekik gibi kütüğün etrafına sarıp, bazan ip gerildiğinde bu sefer halka taktığım yerden sarıp en sonunda bu iki ucu düğümlüyordum. Java 'ları ne çok kalın ne de ince takmam gerektiğini biliyordum ama bu koşullarda neyi istediğim gibi yapabiliyordum ki  umarım tutunutlar ve yaşarlar. Tutunup yaşadıklarında da nasıl bir gelişim sergiledikleri konusunda da en ufak bir fikrim de yok
 
Sıra Limnophila sessiliflora 'ya geldi (bu ismi copy-paste ile yazıyorum ). 7 tane dal almıştım. Ancak çok uzunlardı! Benim akvaryumun kumsuz yüksekliği kadar neredeyse! Bitkiyi aldığım beye sormuştum: "kesip ekebilir miyim?" ... "Evet" dedi ve "her iki tarafı da kuma ek". Hayatında bir soğan ekmemiş biri olarak halimi tahmin edebilirsiniz  bir şeyleri biliyor edaları ile bitkileri 2'ye kimi zaman 3'e  çat çut bölmek zorunda kaldım . Yani sayamadım ama her halde 15-17 tane Limnophila sessiliflora 'm oldu. Yaptığım bu uygulamayla hepsini katletmiş de olabilirim
Ve sonuç;
 




 
Kuzguna yavrusu kuğu görünürmüş  atasözü böyle bir vakadan türetilmiş olsa gerek
 
Akabinde akvaryuma kültür takviyesi yaptım ve önerilen dozda Florinmulti (Sıvı gübre) verdim. CO2 aralıksız veriliyor. Saat 00:30'u gösteriyordu. O saatten başlayarak Timer'e "4 saat açık + 1 saat kapalı + 3 saat açık" - 2 x 54 watt sadece GROLUX ışıklarını ayarladım. Yukarıdaki fotoğraflar bu ışıkla flaşsız çekildi.
Sabah kalktığımda ışık sönmüştü hali ile ... Luxline Plus'ları yakıp bir bakayım dedim: Artık algıda seçicilik mi dersiniz beyinsel şartlanma mı ... akşam bıraktığım hallerinden daha iyi gördüm sanki  (bir gecede bir şey olmayacağı kesin de ben böyle algıladım). Bitkiler için aydınlatmayı gece, gündüz ise karartma yapabilirim. Sonuçta akşam eve geliyorum ve de evimde elektrik 22:00-06:00 arası oldukça ekonomik. Gündüz ara sıra evde olanlar için de arka kapakta bir LED aydınlatma desteği yapabilirim. Biraz şartlar olgunlaşsın bakacağım.
 
Serkan Bey: Hakkınız ödenmez. Çok teşekkür ederim.
 
by_mustafa Bey: teklifiniz için çok teşekkür ederim. Almış oldum artık. Gübre olarak tabanda 1 kutu Flourish tabs mevcut. Akşam da sıvı gübre vermiş oldum. Bundan sonrasını düşünmem gerekiyor. İlk kez dün akşam 2x54 watt GROLUX yaktım. Bu da net su miktarı içim 0,36w/l 'ye, brüt olarak 0,27w/l 'ye denk geliyor. Bu durumda 0,5w'ı tutturmak için 2x54 Grolux + 2x54 Luxline Plus yakarsam (2x54 Aquastar 'ları sona bırakacağım)  Net su miktarı için 0,72w/l ... brüt olarak 0,54w/l olacak. Galiba 2 floresan yerine 4 yakmalıyım!? bu hesaplar akvaryum ölçüleri hali ile brüt üzerinden yapılan hesaplar kanımca. Aydınlatmayı da 7 saatten 6 saate indirince denge daha makul gözüküyor.
 
Burak Bey: Teşekkür ederim. Sizi de kırmamış oldum  Bu arada dün sizin sayfayı okumak fırsat oldu harika işler başarıyorsunuz ve sayfanızdaki bilgilerden (bitki seçimleri vs.) ileride bayağı yararlanacağım. Buradan da tebrikler.
 
wertasd (Abdurrahman) Bey: Nereden nereye değil mi? Temmuzda akvaryum ölçülerini tartışıyorduk  şaka bir yana ışık yeterlilik konusunu bir kenara bırakırsak, akvaryumun yüksekliği 50 değil de 55cm olsaymış ben dün Hacivat-Karagöz gösterimi bile yapamazmışım!  Tacı ile kuşağı ile anca uzanıp bir şeyler yapabiliyorum
 
Herkese çok teşekkür ederim.
 
Selamlar ...
 
Scherwin2013-02-20 19:41:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 11:23


Sessifloraları şu bölgeye ekseydin dahamı iyi olurdu diye düşünüyorum. Genelde o tür bitkiler sağ veya sol arkaya ekiliyorlar (Boyları uzadıgı için heralde.)

Daha öncede dedigim gibi dizayn konusunda yorum yapmamam lazım çünkü herkesin yaptığı kendine güzeldir.

Yada sessifloralar orda kalsın işaretledigim yere Heteranthera zosterifolia  dikebilirsin. 1  2  haftaya o bitkidende hediye edebilirim.



Sizden ricam şimdilik gübre kullanmayın. Daha bitkiler o gübreyi tüketebilecek güçte degiller. Yosun oluşmasın akvaryumunuzda.

ilk başlarda ışıklandırmada litreye 0.3 W  olsun aşırı ışık yosun oluşumuna sebep olur.





by_mustafa2011-09-23 11:30:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 11:50
 
Merhabalar,
 
Konuyu ilgiyle takip ediyorum ama bu güne kadar yorum yapmak istemedim,zira bu bölüme gelene kadar konu teknik açıdan gelişti.(kullanılan malzemeler,tesisat,elektrik malzemeleri)
Bu konular benim dışımda, zira teknik konularda yetenek ve bilgi sahibi değilim maalesef.
 
Ama nihayet , tasarım , bitki seçimi ve yetiştirme bölümüne geldiğinize göre bir, iki satır yazmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.
Konu başında, bu güne kadar hiç bitki tankı tecrübenizin olmadığını yazmışsınız ama direkt olarak high-tech bir sistem de bir kuruluma doğru gidiyorsunuz.
 
Bence biraz erken,sizin sistem tercihiniz Low-tech olmalıydı diye düşünüyorum,en azından bu kurulumda. Zira bitkileri tanımak,ihtiyaçlarını bilmek açısından başlangıçta low-tech tecrübesini yaşamakta fayda var,hiç co2,gübreleme,su kimyası bölümüne girmeden.
 
Tabi ki yine de karar sizin,başarılar diliyorum...
 
sayer2011-09-23 12:01:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir