Bunu Neden Biz Yapamıyoruz ?


kumbabaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
kumbabaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 21:26
Merhabalar arkadaşlar.Ben anadolu yakasında oturuyorum,iki sene once havaalanının oradakı fuara gıttım,gıdıs gelıstekı trafıkten dolayı bundan sonra Almanyadakı fuar gıbı bıle yapsalar asla gıtmem,onun yerıne Eminonunu dolasırım trafıkte delı olmam.Cogu kışıde bu yuzden gıtmıyordur fuara.Zıyaretcı az oluncada katılımcı fırma sayısı azalıyordur.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 21:31
 
Artık metrobüs var,havaalanına metro da gidiyor. Almanya gibi olsun yeter ki...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:03
[QUOTE=Cihat Arslan] 
Artık metrobüs var,havaalanına metro da gidiyor. Almanya gibi olsun yeter ki...
[/QUOTE]
Yarısına razıyım Cihat,aynısı olmasınTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:35
 
Yarısı da olsa yine gideriz abi haklısın,çıtayı yüksek tutalım Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 21:50
Arkadaşlar genel olarak herkesin söylediklerinde bir doğruluk söz konusu . Ama ben olaya biraz daha genel ve tarafsız bakma taraftarıyım . Öncelikle 2008 de bir yıl süren bir araştırmada Türkiyede bu sektörün bu halde olaması ile ilgili  etken faktörlerin bir kaçını kısaca yazmak istedim .
 
1 : Öncelikle bizlerin bu hobiyi sürdüre bilmemiz için iyi veya kötü bölgemizdeki Petshopların hayatda kalması gerekmektedir. Bu konuda hem tüketiciye , hem satıcıya , hemde ithalatcıya bir çok görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukları burda sayfalarca tartışmamız bize sinirlenmemiz - üzülmemiz - veya insan olarak bu durumu birilerini suçlu göstermemizden başka bir şey getirmez. Hepimizin anlaması gereken bize iyi veya kötü hizmet veren Petshopların ayakda durmaları . Çünkü inkar edemeyeceğimiz bir gerçek var bu işi ticari amaçla yaptıkları gerçeğidir. Buda tamamen olağan bir şeydir. Biz hobiciler ne kadar bilinçli olursak bize hizmet veren firmalarda o kadar kendilerini bilinçlendirmek ve eğitmek zorunda kalacaklarıdır. Bu noktada bu hobide bulunan veya bu hobiye gönül veren insanların - bizlerin bu firmalarla petshoplarla samimi ve ön yargısız sosyal bir bağ kurmamız gerekmektedir. Gerisi zaman işidir bu konuda .
2 : Bizdeki  Akvaryum ve balık sektörü son kullanıcıya hitap etmesidir - yani biz hobicilere . Halbuki yurt dışında bu iş İç mimarı ve Dış peyzaj ve dekorasyonda  ciddi ticari hacimlere ulaşmaktadır. Bu da hobinin ister istemez insanlara cazip gelmesi ve evlerindeki dekorasyonlarda Akvaryumu da düşünmelerine yol açmaktadır. Sadece bu durumda bile birkaç farklı iş alanı ve hizmet sektörü ne ihtiyaç duyulmaktadır. Bizdeki sıkıntıda bu sektörleri ve iş alanında hizmet vericek profösyonel eleman ve yönetici eksikliği . Yani Eğitim ve Finansör sıkıntısı .
3: En ilginç faktörlerden biriside arz talep olayının oluşum aşamasında . Yani olaya şu yönde bakacak olursakki bu faktörü sektörel hacimler hesaplanırken göz önünde tutulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bireysel gelişim ve toplum yapısı bizden çok farklıdır. Kadın veya erkek Üniversite çağlarında finansal özgürlüğünü elde etmeye başlamışlardır. Yani iyi veya kötü kendi ayakları üstünde kalma becerileri bize göre daha gelişmiştir. Bunun yanıda bizim gibi hemen evlenelim çoluk çocuk sahibi olalım dertleri yoktur. İnsan hayatının getirdiklerini bizden daha farklı yöntemlerle çözmektedir. Sonuç olarak genelde üniversite yaşamlarıda dahil çoğu anne babalarından uzak kendi yaşamlarını idame ettirebiliyorlar. Birey olarak yanlız başlarına yaşamaktadırlar. Buda Petshop ürünleri ile kendi yanlızlıklarını paylaşacak bir hayvana veya Akvaryuma - Balığa yönelme eylemini tetiklemektedir. Türkiyede gelişen sektörler ve değişen yaşam biçiminden dolayı bizim toplumumuzda ilerki yıllarda bu sektörde bir çok şeye ihtiyaç duyacaktır. En azından kendimizden pay biçelim . 10 yıl önce böyle bir konuyu tartışmıyorduk bile.
Her neyse bu insanlar hayatlarını birileri ile paylaşmaya başladıklarında zaten bir çok şeyi hayatlarında öyle veya böyle çözmüş olmaktadırlar. Bizde ise hepimizin en başlı sorunu -  Eşlerimizin bu hobiye olan tepkileri veya hoşnutsuzlukları . Veya çevremizdeki insanların anlamsız bakışları veya bu konudaki cehaletleri . Cehalet sadece bu konuda olan faktör değildir. Farklı bakış açılarını toplumun kabullenebilme katsayısı veya farklı görüş ve zevklerin bireye ait olduğunu kabullenme veya saygı duyma becerisinin cehaletidir.
4 : Yurt dışından gelen malzemelerin veya canlıların pahalılığından veya üstüne binen vergilerden bahsetmek yerine - Milli servetimiz olan
-  balıkların veya kedilerin - köpeklerin - canlıların koruma altına alınmaması
-  uluslar arası tanıtımının yapılması
-  ilgili fakültelerde veya kurumlarda halkın faydalanacağı kitap ve dergi gibi arşivlerin yok denecek kadar az ve eski olması
-  bunların yapılması için devletin veya yerel mercilerin hiç bir desteğinin olmaması
-  derelerimize- göllerimize - akan her suyumuza sazan atılması ve o bölgedeki bir çok balığın tükenmesi ve halkın bilinçlendirilmemesi .
Sonuç olarak kaybolan milli servet ve bu servetin piyasaya kazandırılamaması .
 
Bunlar işin temelinde olan başlıca sorunlar . Peki benim gerçekden öğrenmek istediğim bir kaç soru olacak .
    1 - Bizler ne kadar çok istiyoruz böyle bir fuara sahip olamayı  ?
    2 - Ülkemizin gerçekten toplum olarak bu hobiye ve hobinin bize getirdiklerine ne kadar ihtiyacı var ? ( İhtiyaçlarımızı arzularımızın yoğunluğuna veya çokluğuna göre bizler yani toplum belirler )
    3 - Bizler bu konuda neler yapmak için hazırız ? 
    4 - İdealist düzeyde ne kadar hobici veya uzman var ?
    
Konu gerçekden uzun uzun konuşulup tartışılacak bir konu . Ama üzülerek söylüyorum hepimiz video izleyip gıpta ile bakıyoruz. Rakip olmak için bir somut adım atamıyoruz . Toplum olarak kendi öz eleştirimizi bile yapamayabiliyoruz. 
 
Bunu haricinde bu gün  www.akvaryum.com  da bu konuları konuşup tartışmamız , Türkiyenin dört bir yanındaki arkadaşlarla bu çatı altında içimizdeki üzüntüleri paylaşmamız , ve sitenin bir araya getirdiği insanların bir araya gelip bir şeyler yapma çabası beni bir çok konuda umutlandırıyor. Umudum araştırmacı , kendini farklı yönlerde yetiştirmeyi prensip edinmiş , okumayı ve azimli bir gençliğin yetişmesi.
 
Buradan Siteyi ayakda tutan Yönetici ve Mod arkadaşlara fedakarlıkları ve öz verileri için teşekkür ederim . Siteyi unutmayıp değer veren her üyemizede ayrıyeten teşekkürlerimi sunarım .
 
Saygılar .        
Posseidon2010-02-15 21:53:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yavuz45Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 8
Yavuz45Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 00:37
Bu sorunun nedeni ve cevabı bence çok basit. Bütün cevapları okuyamadım sadece konuyu okudum ve aklıma gelen ilk ve mantıklı sebebi söylüyorum,
Neden biz bunu yapamıyoruz çünkü iş sıkıntısı,aş sıkıntısı, geçim derdi, sağlık sıkıntısı, güvenlik sıkıntısı, ticari kaygılar, ailevi sıkıntılar gibi onlarca sebebimiz var böyle bişeyi "yapamamamız" için. Video almanyada çekilmiş ve oranın yaşam standartları ile bizimkileri karşılaştırırsak eğer "neden yapamıyoruz"a cevap vermiş oluruz sanırım.
Daha sıra buna gelene kadar...ooohhhhoooo :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaos402Çevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 386
kaos402Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:23
[QUOTE=mylmz]

Türkiye'deki akvaryumcular "ne zaman 40 litrelik akvaryuma 4 tane astronot satmaktan vazgeçerse" ve biz akvaryum hobisiyle uğraşanlar "ne zaman ben yaptım oldu mantığından vazgeçersek" bu tür fuarlar Türkiye'de yapılabilir.

[/QUOTE]

Ben yaptım oldu mantığı bilgisizlikten kaynaklanıyor.Açıkcası bir konu açıldığı zamanda '' ilerde söyle sorun olur,farklı gölün balıkları yada farklı beslenme özelliklerine sahip'' gibi açıklamalar yapılıyor bunun yerine detaylı bilgi verilemiyor yada uzun uzun yazmaktan kaçıyoruz ne yazıkki.O zamanda o konuyu açan farklı göl olsa ne olur ikiside su yada gölde ne bulsalar onu yiyorlar gibi düşünceler ağır basıyor. Bence bu tarz mantıkları vurgulamaktansa detaylı kaynakça bilgi sunmaya çalışmak daha doğru.

Akvaryumcular konusuna gelince denetim eksikliği öne çıkıyor,başka bir açıdan ise akvaryumcu da bulunan çoğu balık taşınma sitressini atamadan yada eş seçemeden akvaryumculardan çıkıyor.Birde bunu düşünmek lazım.İthal gelen balıkların kargolanma şeklini bilenler bilir,geçici süre barınak sağlanacaksa canlıların barınacak ortamları dikkate alınmıyor.Tabi hobici olmak isteyen arkadaşlarda a bak bu akvaryumda bu balık oluyormuş diye düşünüp düşünmeden alıyorlar.Sonuç yine bilgisizlikliğe geliyor.Bilgisizliği mantıkla karıştırmamakta fayda var.  Düzen akvaryumcularda böyle oluyorsa ve buda büyük bir çoğunluğu bilgsizlikten oluyor.Biz bu tür dükkancıları nasıl bilgilendirebiliriz asıl onu tartışmamız lazım.Çoğu dükkancı balık satarken baktığınız balıkları ve hacmini soruyor,yada yardımcı oluyor.Yani bütün herkesi de suçlamamak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

I_ates_IÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 216
I_ates_IÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 06:32
Mesajların büyük çoğunluğunu okudum herkez kendinden birşeyşer katmış buda güzel
aslında şuan yazacağım şeyin farklı bir başlıkta açılması aha iyi olurdu ama buraya yazmayı uygun gördüm
hepsi değil fakat bazı petshopcular yani akvaryumcular balık almaya gittiğinizde mesela 5 balık beğendiniz mutlaka birini kaşla göz arasında yakalarken bilerek kasti olarak eziyor eve getirip akvaryumnuza koyana kadar yaşarsa ne mutlu oda şansa ve bu bir defa  olmuyo hadi ilki kaza ama bu tekrarlanıyor bir kaç sefer şahit oldum bu uruma hatta kendimde yaşadım,
şimdi bu tür insanların yaptığı 3 şey var birincisi o canlıya saygısızlık ve yaşam hakkını 3 kuruş için elinden almak ve onun ekmek kapısı olduğunu unutup birtane daha gelsin alsın mantığı yedi ekmeğe nankörlük,
2. si müşteriye yani bize saygısızlık
3.sü bizim cebimizde parayı çalmak az yada çok miktarın hiç bir önemi yok
başka bir açıdan bakalım girdiniz bir petshopa en bariz örnek akvaryumlardan birinin içindeki balıklar beyaz benek olmuş aynı akvaryumlar ayrı ama sump sistemi aynı setin içinde yaklaşık 9 ila 12 arası akvaryum var ve oda yetmezmiş gibi hasta olan balıkların oluğu akvaryumdan kepçe alıp sağlıklı görülenlerınde içine sokulabılıyor farketmez sonucta hepsı bakteriyı aldı eve getırdınız evdekı balıklarınızada bulaştı bunlar normalmı örnekler çoğaltılabilir ne demek istediğimi anlatabildim sanırım
bence normal şeyler değil hobiye ve hobicilere büyük darbe tabi her petshop değil ama böyleleride oluyor
bunları tespit edip mümkünse alışverişlerimiz kesmek en doğru cevap olacaktır
saygılar;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seraslanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 94
seraslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2010 12:34
Malesefki bir çok nedenden hobiye ara vermiş biriyim....
Konuyu okudum bu aslında bizim toplumumuzun bir yüzü ne yazıkki...
Günlük bindiğimiz minübüslere bakın pis toz kir pas içinde...
Müşteriler tıkış tıkış ve sanki minübüste parayla yolculuk yapan birer birey değilde şoförün emrine verilmiş köle grubu ve hiç birisi itiraz etmez...Şoför kabadır ne kılığına dikkat eder ne sakalına bıyığına birde arabesk müzik açıp sigarasını yakar....
Bunun konuyla ne alakasımı var ?
Biz toplumuz ama bir arada yaşayan kişiler topluluğu değiliz ortak olan bazı şeylerde ortaklık yapmıyoruz misal işini düzgün yapmayan minübüsçü veya akvaryumcu veya her x neyse ona karşı ortak bir bilince sahip değiliz ve bu konularda herhangi bir merci ve sivil örgüt yok zaten toplum olarak örgüt kelimesini duyunca bi sineriz korkarız çok korkunç birşeydir o.
Biz kitap fuarlarına gider oradaki mankenlerin orasını burasını süzer haklarında içimizden geçeni güle oynaya söyleriz.Yani burda şu var
Gücümüzün yettiğine dayıyız yetmediğinde siniyoruz.
Bunlar nasıl düzelir ?
Nasıl bir arada yaşayan ortak paydalarda buluşan bir toplum olabiliriz ?
Ben bunu çok zor görüyorum çünkü ne bu konuda bir mercii var ne eğitim ne öğretim yetmiyor.Ne anne baba eğitmiyor bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla devam ediyoruz yaşantımıza.Biz aynı kaldığımız sürece bizi ezen bizi sömüren bizi sindirip asimile eden herşey ve herkeste aynı devam edecek mandasına himayesine kaputülasyonuna kotasına ambargosuna faizine imfsine at topluluğuna vs vs...
Bizde biz olmaya devam ediyoruz çünkü yeni nesil bomboş beyinle yetişiyor ve yaşantısını parazit gibi sürdürmeye devam ediyor.Bakın ortaokula giden bir kızın durumuna süsler püsler makyajlar ağzında sigara kolunda bir velet öpüşe öpüşe salak gibi sesli sesli gülerek orası burası açık dolanıyor sokaklarda bu nesil bizim yeni toplum modelimiz olacaksa toplum değil bir sürü olmaya devam ederiz.
Uç örnekler vermiş olabilirim konuyla ilgisi yok diyebilirsiniz ama herşey birbiriyle orantılı ve minik bir örnek verdim bu yaşantımızın %1 lik bir kesiti bile değil.
 
@posseidon arkadaşım hislerime tercuman olmuşsunuz çok doğru sözleriniz ne yazıkki.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

35mmÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 181
35mmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2010 21:22
[QUOTE=mylmz]

Türkiye'deki akvaryumcular "ne zaman 40 litrelik akvaryuma 4 tane astronot satmaktan vazgeçerse" ve biz akvaryum hobisiyle uğraşanlar "ne zaman ben yaptım oldu mantığından vazgeçersek" bu tür fuarlar Türkiye'de yapılabilir.

[/QUOTE]
Haklısınız,ancak fuardada küçücük akvaryumlarda onlarca cichlid balıklarının satıldığını farkettim videoda.Bu dünyanın heryerinde var sanırım.
Ayrıca Türkiye'de bu işi ticari anlamda profosyonel yapan çok az firma var. Müşteriyi kazıklamaya yönelik eğilim ne zaman azalırsa bence daha çok insan bu hobiye yönelecektir.Yıllar önce sırf yediğim kazıklar yüzünden,uzun yıllar ara vermiştim bu işe,şuan olabildiğince intertten alışveriş yapıyorum.Ticari anlamda dürüst eğitimli firmalara ihtiyacımız var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murattekeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 46
murattekeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2010 12:36
Herkesi bilmem ama ben gitmeme isteğimin en büyük nedenini açıklayabilirim. Akvaryumculara olan güvensizliğimden dolayı onların yaptığı organizasyonada katılmayı istemem işin açıkcası, Bu güne kadar aldığım her 10dişi balığın 8inin9unun erkek çıkması en büyük etken tabi maddi açıdanda sarsılmanız bir yana hobimede balta vuruyor. Kendi açımdan bakınca bu nedenlerden dolayı katılmazdım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 10:54
İşi bilgisizce ticariye dökenler konusunda haklısınız.Ama sonuçta tüm malzeme ve canlıları onlardan alıyoruz.Bilinçsiz olanları alışverişte elemek bizim elimizde.
Akvaryumda beslenen canlıları koydukları ortam konusu ise sadece bizde değil tüm dünyada sorun.Bunun için resmi bir kanun çıkmadığı sürece bizim eleştirilerimiz onlar için sadece sivrisinek vızıltısı olur.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquamaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1533
aquamaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 17:47
Aslında olması gerekenden yavaşta olsa ülkemizde akvaryumculuk ve hobicilik güzel gelişiyor.Mesela çok yakındaki AD KONİNGS'in ülkemize İstanbul'a gelip konferans vermesi bu hobi adına çok çok büyük bir gelişme.Bu organizasyonu da ülkemizin önde gelen akvaryumculuk firmalarından biri düzenledi.Ayrıyeten kısa bir süre önce Maltepe'de Yıldırım Abi'nin açtığı(Reklama Girmemesi amacıyla firma ismi vermiyorum.)ülkemiz hobicisinin beklediği,hayal ettiği çok güzel bir yer açıldı.Neden bundan sonra da bu ve benzeri konferanslar akabinde fuarlar,dükkanlar açılmasın....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erolorkunturanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 293
erolorkunturanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2010 02:45
Her ne kadar kendimizi gelişmiş yada gelişmekte olan bir millet gibi görsekte aslında hala geri kalmış bir toplum olmamızdan olabilir bence;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir