Betta 20 Cm Küp


Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3522
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 11:20
Betalar iyi bir hobiye başlangıç balığıdır. Bu hobiye başlamak için ve temelini öğrenmek için hem dayanıklı hem de güzel görüntüleriyle hobicilere cazip gelir. Bu hobiye de fanusla veya 3-5 litre ile başlamak doğru olmaz. Ufak hacimlerde bakmak sanılanın aksine daha fazla deneyim gerektirir, bu da genelde koleksiyoncular ve üreticiler için bir seçenek.Özellikle beta üretimi ve bakımı kesinlikle bu tür hakkında yeteri kadar deneyim sahibi olmanızı gerektiriyor. Bir çift alıp beslemeyi bilmekle iş bitmiyor. Yumurta almak bir nebze kolay ama yavru büyütmesi ve bakımı gerçekten zahmetli.

Konu sahibi arkadaş eğer düzenli su değişimi, uygun sıcaklık ve beslenme sağlayabiliyorsa yine besleyebilir ancak başlangıç seviyesinde ise böyle beslemek ne kadar keyifli olur tartışılır. Benim ilk mesajımda söylemek istediğim asıl şey insanların ufak hacimde beta besleyenlere karşı hemen saldırıya geçmesinin, böyle beslemenin her türlü yanlış olduğuna karşı tavır takınmalarına yönelik idi.

Betalar her zaman popülerdi ve popüler olmaya devam edecekler. Bu yüzden bu tartışmaların da sonu gelmeyecek.

Beğenenler: [T]227495,H.polat[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GkysÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 16
GkysÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 11:39
[QUOTE=merutay]

5 yaşında betta'nız yoksa yazmayın. 8 litrede su kalitesini koruyamazsınız. Betta tropikal balıktır. Isıtıcısız BA-KIL-MAZ. Akıntı konusunda sonuna kadar haklısınız. En yaygın hatalardandır. En küçüklerinden akıntı ayarlanabilen şelale filtre veya hava motoru ayarlanabilen pipo filtre öneririm.[/QUOTE]

Isıtıcı ve filtrasyon konusunda hem fikiriz. 8 Lt konusunda maalesef hem fikir olamayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.polatÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
H.polatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 16:56
Arkadaşlar değerli görüşleriniz için teşekkürler. Elbette herkes her bir erkek betta için 30 litrelik bir akvaryum kurmak ister. Ancak yer ve maliyet buna engeldir. Aşağıdaki akvaryumda dişi bettalarim yaşıyor ve tabi doğal ve iyi koşullar altındalar. Ancak ne yazık ki erkekleri birarada yasatamiyoruz.
Bu arada evin sıcaklığında cok degisiklik olmadığı için ısıtıcısız yillardır idare ediyorum.
8 litre dekorsuz bir şekilde bence de tek bir betta için uygundur. Yillarca erkek bettalari böyle besledim. Bardaktan sıkılan hayvanlar 8 litreye konulunca gayet mutlu gorunuyorlar ama bilemeyiz tabi ki[:)]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227495/201120211533421.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]140270,Gkys[/T][T]233875,Kaan Kadir[/T][T]233562,Eruba Umi[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 22:55
[QUOTE=merutay]

5 yaşında betta'nız yoksa yazmayın. 8 litrede su kalitesini koruyamazsınız. Betta tropikal balıktır. Isıtıcısız BA-KIL-MAZ. Akıntı konusunda sonuna kadar haklısınız. En yaygın hatalardandır. En küçüklerinden akıntı ayarlanabilen şelale filtre veya hava motoru ayarlanabilen pipo filtre öneririm.[/QUOTE]

Mert bey, bu kadar kesin ve katı konuşacak kadar tecrübeniz olmadığı izlenimine kapıldım. Biraz sanki ezbere bilgi gibi geldi hatta. Arzu ederseniz kendi tecrübeleriniz ile zenginleştirin ki biz de BA-KIL-MAZ kısmını anlayalım.
Sanırım kendi geçmiş ve yetersiz yaşanmışlıklarınız ile 8 litrede su kalitesi korunmaz gibi büyük laflar etmişsiniz ancak karşınızdaki kişileri ve tecrübelerini bilmeden bu kadar köşeleri keskin laf etmekten ben olsam korkardım.

Kişisel not: dün üye olmuş, bugün ahkam keser modda yazan bir üyeyi pek de ciddiye almazdım. Önce tecrübenizi görmek ve sonra bu tecrübeden faydalanmak için yorumlarınızı okumak isterdim. Yeni başlayanlar için bir kaç forum başlığı var oradan başlamak sizin için de iyi olabilir

Sağlıklı hobiler.

Beğenenler: [T]233875,Kaan Kadir[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]60172,Mikail Erdoğan[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]227495,H.polat[/T][T]140270,Gkys[/T]
Teşekkür Edenler: [T]60172,Mikail Erdoğan[/T]
+1: [T]60172,Mikail Erdoğan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ForTheHordeÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2019
İl: Ankara
Mesaj: 240
ForTheHordeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 23:02
Minimalizmi hep sevmişimdir, gözü de yormuyor, güzel.
kafamdaki tek soru işareti ise üzerinde bir kapak olma ihtimali.
Bettalar atlayıcıdır, wildler plakatlardan daha fazla atlayıcı, plakatlar halfmoon ve/veya crowntail lerden daha fazla atlayıcıdır tabiki ama yine de risk mevcuttur, bilginiz olsun.

Beğenenler: [T]227495,H.polat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227495,H.polat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MasterChiefÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 3706
MasterChiefÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2022 23:35
200 litreye yakın akvaryumumda bir adet erkek betta besliyorum. Filtrasyonum iyi, ısıtıcı var, Su akıntısı yok, bol bitkili (elodea, su mercimeği). Bir adet de dişi betta aldım, akvaryum içinde şeffaf olan ayrı bir kapta duruyor. Birbirlerini görerek alışsınlar diye beklesem de serbest bıraktığımda erkek dişiye sürekli saldırıyor. Bir yıla yakındır erkek betta hiç köpük yapmadı. İş yerimde bir çalışan ise 2,5 litrelik küçük bir fanusta betta besliyor. Isıtıcı, filtre, bitki yok. Sadece haftalık su değişimi yapıyor. Betta sık sık köpük yapıyor. Köpük yapması yerini beğendiği için olabilirmiş. Bunları şunun için yazdım: Konuyu fazla kasmayalım, [U]sitenin avukatlığını yapmadan ve birbirinizi kırmadan yorum yapalım[/U]. Hayat kısa ve pahalı. Keyfimiz kaçmasın.

[S]Aman Ali Rıza Bey, ağzımızın tadı kaçmasın.[/S][EDIT]hakanyildiz06,2022-03-24 15:38:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]227495,H.polat[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]140270,Gkys[/T]
+1: [T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CrownBettaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2019
İl: Batman
Mesaj: 186
CrownBettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2022 01:21
[QUOTE=H.polat]
8 litre hacım zaten az. Bitkiler de hacmi iyice daraltiyor. Betta bitki sever ama yüzmeyi daha çok sever diye dusundum. Filtresiz olduğu için salyangoz hiç düşünmedim.[/QUOTE]
Haklısınız ama yüzey bitkileri kullanarak hacime çok dokunmadan hem ışığı biraz daha kesmiş hem de su kalitesini arttırmış olursunuz. Ben öyle tahmin ediyorum ki bu kadar durgun olan ve ışıklı akvaryumda zamanla ister istemez yosun olacaktır. Bu yüzden o yosunu yiyecek bir canlı bulundurmanız gerekecektir. Bu da sizin daha sık dip çekimi yapmanız ya da az da olsa filtrasyona girişmeniz demek.

Ben bu hobide hiçbir şeye olmaz dememem gerektiğini öğrendim. O yüzden her şey mümkün dediklerimi yapmasanız bir şey olur mu? Belki de olmaz ama yaparsanız her şey daha dengeli olacaktır.
Velhasıl akvaryum denge işidir. Bizler evlerimizde doğanın dengesini taklit etmeye çalışırız. Hemen olmasa da imkanınız el verdiğince, zamanla bu eksikleri tamamlamanız daha dengeli bir akvaryum kurmanıza yardımcı olacaktır.

Isıtıcı konusuna gelince. Diğer bütün değerlerde olduğu gibi akvaryum sıcaklığı da ne kadar stabil ve balığınızın doğal habitatına yakın olursa o kadar iyidir. En çok balık kaybı sanırım balıkların alışkın olmadığı su değerlerine birden bire girmesinden kaynaklanıyordur. Yani en çok zemin hazırlayan şey bu olabilir. Bu yüzden eğer sıcaklığı stabil tutamıyorsanız ısıtıcı zaruridir.(Bu elektrik zamlarıyla üzülerek belirtiyorum).

[QUOTE=hakanyildiz06]200 litreye yakın akvaryumumda bir adet erkek betta besliyorum. Filtrasyonum iyi, ısıtıcı var, Su akıntısı yok, bol bitkili (elodea, su mercimeği). Bir adet de dişi betta aldım, akvaryum içinde şeffaf olan ayrı bir kapta duruyor. Birbirlerini görerek alışsınlar diye beklesem de serbest bıraktığımda erkek dişiye sürekli saldırıyor. Bir yıla yakındır erkek betta hiç köpük yapmadı. Bunları şunun için yazdım: İş yerimde birisi 2,5 litrelik küçük bir fanusta betta besliyor. Isıtıcı, filtre, bitki yok. Sadece haftalık su değişimi yapıyor. Betta sık sık köpük yapıyor. Köpük yapması yerini beğendiği için olabilirmiş. Demem o ki uzun lafın kısası konuyu fazla kasmayın, [U]sitenin avukatlığını yapmadan ve birbirinizi kırmadan yorum yapın[/U]. Hayat kısa ve pahalı. Keyfimiz kaçmasın.[/QUOTE]

Hakan bey bettanın yuva yapması tek başına mutlu olduğu anlamına gelemeyeceği gibi yapmaması da tek başına mutsuz olduğu anlamına gelmez.
Bizim mutluluk kavramımızla balıkların ki biraz farklı ne yazık ki. Biz bir çok şeyi bilinçli yapıyorken, onlar da bir çok şeyi içgüdüsel olarak yapıyorlar. Bettalar aslında bir nevi bölgelerini sahiplenmek için de yuva yaparlar. Balığınız yeme tepki veriyor, renkleri canlı ve oyuncuysa korkmanızı gerektirecek bir şey yok denebilir. Tabi ki tek kıstas bunlar değil ama ilk bakışta yeterli olur.

Gelelim neden yuva yapmıyor olabileceğine;
1) Filtrasyon yüzünden akıntı kuvvetliyse yuva yapsa da bozuluyor olabilir.
2) Daha önce yuva yapmışsa ve bozulmuşsa o bölgeyi sahiplenmek istemiyor olabilir.(Düşük bir ihtimal)
3) Dişiniz eğer sürekli akvaryumun içinde duruyor ve erkekle birbirlerini görebiliyorlarsa bu ikisi içinde çok bariz bir stres sebebi. Yuva olmadan ve dişi hazır olmadan dişiyi bırakıyorsanız eğer çiftleşmemeleri doğal. Ayrıca 200 litre çiftleşme için çok büyük. Hem sonra ki süreçte babanın yavru bakımı için hem de o sırada erkeğin dişiyi kovalaması için 200 litre çifti zorlar çiflteşme için.

Yanlış anlamayın iş öğretmiyorum bilgi paylaşmaya çalışıyorum.


Beğenenler: [T]227495,H.polat[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227495,H.polat[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MasterChiefÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 3706
MasterChiefÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2022 09:24
[QUOTE=CrownBetta] Yanlış anlamayın iş öğretmiyorum bilgi paylaşmaya çalışıyorum. [/QUOTE]

Bilgilendirme için teşekkür ederim, tanıştığım herkes benim bilmediğim birşey biliyordur, ondan o bilmediğimi öğrenmek benim için kazançtır.
Akvaryumum 200 litre olmasına karşın su akıntısı yok denecek kadar az, 2 adet pipo filtre ile filtrasyon sağlıyorum. Daha önce askı filtrem vardı, canlı sayısını azaltınca onu da başkasına verdim. Akvaryumda lepistes ve moli balıklarının yanı sıra çöpçü ve cüce vatoz da var. Bitkili ve bol saklanma alanlı bir akvaryum yaptım, Evimde 3 adet akvaryumum var fakat maliyetler (elektrik, su, yem vs.) nedeniyle tek akvaryuma indirgedim. 10 litrelik akvaryumumda bettaları çiftleştirmeyi denedim çok kez, cama cam veya kumlu&bitkili yaptım, dişi ve erkek anlaşamadı, dişi erkeğin yanına gitmeye çalışsa da erkek her defasında kovalayarak saldırmayı bırakmadı. Bu nedenle erkek bettayı şeffaf plastik bir kap içerisinde akvaryumda tutarken, dişi bettayı serbest bıraktım. Bu hafta erkek bettayı sahiplendireceğim ve yeni erkek betta alarak 30x13x25 boyutlarındaki akvaryumda çiftleştirmeyi deneyeceğim (birbirlerine zarar verdirmeden).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.polatÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
H.polatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2022 11:04
[QUOTE=ForTheHorde]Minimalizmi hep sevmişimdir, gözü de yormuyor, güzel.
kafamdaki tek soru işareti ise üzerinde bir kapak olma ihtimali.
Bettalar atlayıcıdır, wildler plakatlardan daha fazla atlayıcı, plakatlar halfmoon ve/veya crowntail lerden daha fazla atlayıcıdır tabiki ama yine de risk mevcuttur, bilginiz olsun.[/QUOTE]
Tesekkur ederim. Haklisiniz bettalar atlayabiliyor. Ama bunu genelde akvaryuma ilk konulduklari zaman yani alışma süresinde yapıyorlar. Belki birkaç gün üzerini bir nesneye kapalı tutmak yararlı olur. Daha sonra ise önlem olarak 1-2 cm suyu düşük tutmak yeterlidir diye düşünüyorum. Yani ben yıllarca böyle yaptım. [EDIT]H.polat,2022-03-24 11:05:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir