Armatür Hakkında


AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 02:06
[QUOTE=Flexa]

Yosun oluşumu olmayan bitkili high techtank yoktur, fakat kontrol altında tuttuğunuz tank vardır. O erbaplar kim bilmiyorum, lakin şu anki ışıklandırmam buradaki önerdiğim orandadır ve konuma girip kendiniz yosun var mı yok mu görebilirsiniz. Olan yosunu da zaten hiçbir şekilde saklamadan paylaştım.

Başlarda ben de o sıkıntıyı yaşadım. Fakat özellikle Diana Walstad'ın bitkili tank ekolojisi kitabını okuduktan sonra, gübreleme yapmama rağmen hiç yosun "problemim" olmadı.

Fakat dediğim gibi bunlarla uğraşamayacak veya konuya hakim düzeyde hissetmiyorsanız düşük güçte gidersiniz olur biter. Fakat önerdiğim oranın yosun yapmadığını iddia etmiyorum, birebir kendimden örnek veriyorum. Görmediğinizi söylemişsiniz örneğini, size karşı tamamen şeffaf olup tüm detayları paylaşmaya hazırım. Hatta sizin için 150L tankımı bayramdan döndüğümde 144W'a çekip gün gün sonuçları kaydedeceğim. Hep birlikte görürüz sonuçları, ne dersiniz? [/QUOTE]

Dostum bir şeyleri ispat et diye demedim yanlış anlama erbap dediğim insanlar bu ülkeye vakti zamanında yurt dışından ödül getirmiş kişiler. Bir çok insanın adını bile bilmediği bitkilere ev sahipliği yapan insanlar. Yosun dediğin olay doğal bir döngünün sonucu ve oluşumunu engellemek imkansız.

Yosun = ışık gübre su değişimi (sudaki mineraller vs.) co2

Yani tamamen denge meselesi. Bunlardan biri şaşarsa elinde nur topu gibi bir yosun olur sonra o yosun büyür değişik haller alır. Sakal olur, saç olur olurda olur. Şimdi sen kalmışsın yeni bir hobiciye (high tech için söylüyorum geçmişini bilmem) litreye 1w ışığı ver bişey olmaz diyosun. Sonra bu yetmiyor bana 150 litreye 144w ışıkla gün gün gelişimi takip edelim diyorsun. Bugüne kadar hiç high tech ile uğraşmadım ama bunları ben bile biliyorsam biraz açıklayıcı olmakta fayda var. Matah bir durum değil yani litreye 1w ışığı verip co2yi kökleyip gübreyi basmak. Ne yapacak yani bu arkadaş o kadar hızla büyüttüğü bitkiyi ticaret mi keyif mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 02:31
[QUOTE=AmazonDream]

Dostum bir şeyleri ispat et diye demedim yanlış anlama erbap dediğim insanlar bu ülkeye vakti zamanında yurt dışından ödül getirmiş kişiler. Bir çok insanın adını bile bilmediği bitkilere ev sahipliği yapan insanlar. Yosun dediğin olay doğal bir döngünün sonucu ve oluşumunu engellemek imkansız.

Yosun = ışık gübre su değişimi (sudaki mineraller vs.) co2

Yani tamamen denge meselesi. Bunlardan biri şaşarsa elinde nur topu gibi bir yosun olur sonra o yosun büyür değişik haller alır. Sakal olur, saç olur olurda olur. Şimdi sen kalmışsın yeni bir hobiciye (high tech için söylüyorum geçmişini bilmem) litreye 1w ışığı ver bişey olmaz diyosun. Sonra bu yetmiyor bana 150 litreye 144w ışıkla gün gün gelişimi takip edelim diyorsun. Bugüne kadar hiç high tech ile uğraşmadım ama bunları ben bile biliyorsam biraz açıklayıcı olmakta fayda var. Matah bir durum değil yani litreye 1w ışığı verip co2yi kökleyip gübreyi basmak. Ne yapacak yani bu arkadaş o kadar hızla büyüttüğü bitkiyi ticaret mi keyif mi? [/QUOTE]

İspat et dediğinizi düşündüğümden değil, birlikte gözlem yapıp sonuç elde etmek istediğimden söyledim. Belki de yanılıyorumdur dediğiniz gibi. O nedenle önerdim bunu. Zaten her türlü uygulayıp paylaşacaktım, teşvik edici bir bahanesi oldu benim için sadece o.

Yeni üyemiz high tech istediğiniz dile getirmiş. Dediğinizden yola çıkarsak zaten high tech bakmaması gerekiyor yeni başladığı için, çünkü o bitkiler ya büyümez ya çürürler.

O nedenle high techte optimal koşulları yakalamış hem bir hobici, hem de biyolog olarak, kendi koşullarımı önerdim. Başarıya ulaşılmasını zaten beklemiyorum. Karşı taraf ne benim kadar tecrübeli ne de benim kadar işin bilimini okumuş durumda. Olsa zaten sormazdı.

Ben hatadan kaçınma taraftarı değilim. Tecrübe bu şekilde elde ediliyor. Fakat bir şeyleri doğru yapmak için illa hata yapmak da gerekmiyor. Benim şahsi yorumum, high techle başlamak isteyen birine iddialı bir seçenek sunmaktı. O nedenle sizin de bahsettiğiniz gibi düşük gücün de yüksek gücün de kişinin tercihine kaldığını ısrarla vurguladım, vurguluyorum.

İki görüş de ortada, kişinin neticede özgür bir iradesi var. İlla bu olacak diye zorlamanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Ben olabilecek senaryoları, sizinle birlikte dile getirdim. Artık kanaat onlara kalmış.

Erbaplar konusundaki deneyimlerinize güvenim sonsuz. Fakat IAPLC de ilk onda da olsa bilimsel açıdan yanlış uygulamalae yapanları gördüm. İşin bilimiyle de uğraştığım için, bunların tecrübeyle veya hobideki başarıyla olmadığını gözlemliyorum. Başarılı olunmaz demiyorum, sadece daha başarılı yollar varken bunların keşfedilmediğini vurgulamaya çalışıyorum. Ne yazık ki bizde özellikle okur yazarlık çok az. Türkçe zaten bir kaynak yok. Haliyle çok hata yapılabiliyor. Aramızdan birileri muhakkak en iyi kategorisine girdiği için, bu herkese ait bir kusur. Zaten hepimiz bu şekilde öğrenip geliştiriyoruz kendimizi.

Keyifli hobiler dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1031
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 10:37
Ögetay bey;
Ben 1w/L oranında ışık tek başına yosun sorunu oluşturur demek istemedim. Tek başına ışık oranının yosun oluşumu yapmadığını bildiğim gibi, sadece yüksek nitratında yosun oluşumuna sebep olmadığını biliyorum. Yüksek oranda gübreleme yapmak yosun sorunu oluştursaydı ei metodu kullanan herkesin tankında yosun oluşurdu. Sadece söylemek istediğim şey, özellikle ilk kez yüksek destekli bir akvaryum kurucak kişilere (sizin kadar tecrübesi olmayan ve sizin gibi işin bilimini okumamış kişilere) yüksek oranda ışık gücü önerisinde bulunurken, gerekli açıklamalarıda yapmanız gerektiği. Sizin bu yaptığınız ilk kez motorsiklet kullanacak birine 1000cc lik motor önerip, zaten kaza yapmamasını beklemiyorum demekle aynı şeydir. Sizin söylediğiniz oranda aydınlatmaya sahip bir tank için, bitki sayısı arttığında, su değerlerinin ne kadar hızlı değiştiğini, akvaryumun kontrol edilmesinin ne kadar zorlaştığını, şu adını hatırlamadığınız(yukarıda bahsetmiş olduğunuz bu oranda bir ışık ile optimum şartlarda büyüme gösteren) bitki dışındaki diğer bitkilerin(micra rotala vs) 3-4 günde bir budama gerektirdiğini, bununla birlikte maddi açıdan akvaryumun kimyasal ihtiyacının artacağınıda dile getirmeniz gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Jean leCroixÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 48
Jean leCroixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 10:48
Flexa yine ispatlı şeyler istiyor sanırım. Hmm..

Beğenenler: [T]205011,omercldr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 11:52
[QUOTE=gattar5050]Ögetay bey;
Ben 1w/L oranında ışık tek başına yosun sorunu oluşturur demek istemedim. Tek başına ışık oranının yosun oluşumu yapmadığını bildiğim gibi, sadece yüksek nitratında yosun oluşumuna sebep olmadığını biliyorum. Yüksek oranda gübreleme yapmak yosun sorunu oluştursaydı ei metodu kullanan herkesin tankında yosun oluşurdu. Sadece söylemek istediğim şey, özellikle ilk kez yüksek destekli bir akvaryum kurucak kişilere (sizin kadar tecrübesi olmayan ve sizin gibi işin bilimini okumamış kişilere) yüksek oranda ışık gücü önerisinde bulunurken, gerekli açıklamalarıda yapmanız gerektiği. Sizin bu yaptığınız ilk kez motorsiklet kullanacak birine 1000cc lik motor önerip, zaten kaza yapmamasını beklemiyorum demekle aynı şeydir. Sizin söylediğiniz oranda aydınlatmaya sahip bir tank için, bitki sayısı arttığında, su değerlerinin ne kadar hızlı değiştiğini, akvaryumun kontrol edilmesinin ne kadar zorlaştığını, şu adını hatırlamadığınız(yukarıda bahsetmiş olduğunuz bu oranda bir ışık ile optimum şartlarda büyüme gösteren) bitki dışındaki diğer bitkilerin(micra rotala vs) 3-4 günde bir budama gerektirdiğini, bununla birlikte maddi açıdan akvaryumun kimyasal ihtiyacının artacağınıda dile getirmeniz gerekir. [/QUOTE]

Haklısınız dile getirmiş olmam gerekirdi. Nazik uyarınız için teşekkür ederim. Sanırım tüm koşullardan üyemize bahsettik. Gerisi artık onun tercihi.

Bazı üyelerimiz de benim bilimle uğraşıyor olup sorgulamamdan ve delile dayalı hareket etmemden rahatsız. Güya bu kişiler beni engellemek istiyordu ama takip edip rahatsız etmekten çekinmiyorlar gördhüğüm kadarıyla. Bakalım forumda buna daha ne kadar maruz kalacağız.

Konuyu saptırmamak adına, tüm fikirlerimi söylediğimi belirtmek isterim. Sanırım daha fazla söylenecek bir şey kalmadı. Bahsettiğim sonuçlara kendi başlığımdan devam edeceğim, meraklısıyla keyifle tartışırım. [EDIT]Flexa,2019-06-06 11:54:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanYnkÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2018
İl: Ankara
Mesaj: 51
FurkanYnkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 12:04
Hepinize yardimlariniz icin tesekkurler. Son bir sorum olcakti armatur icin bi kasa alacagim fakat plexi ile kapali kasalardan bulamadim bi oneriniz varmi almam gereken bi yer. Alüminyum profil sogutucunun onuma plexiden kapak yapsam yine nem alirmi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 12:16
[QUOTE=FurkanYnk]Hepinize yardimlariniz icin tesekkurler. Son bir sorum olcakti armatur icin bi kasa alacagim fakat plexi ile kapali kasalardan bulamadim bi oneriniz varmi almam gereken bi yer. Alüminyum profil sogutucunun onuma plexiden kapak yapsam yine nem alirmi ?[/QUOTE]

Aradığınız materyali nerede bulabilirsiniz bilmiyorum ne yazık ki. Fakat şuna dikkat etmenizi öneririm, ışıkların önüne koyacağınız (özellikle homojenize eden difüzör tarzı beyaz materyaller) ciddi bir miktarda ışık soğurabilir. Ben ne yazık ki TR'de bu tür bir difüzör bulamadım. Kayıpları genelde çok fazla. O nedenle şeffaf pleksi, cam gibi (mümkünse yansıtıcılığı düşük olanlardan) tercih edebilirsiniz. Güzelce izole edip kapatırsanız nem kapmaz. Bu ufak nüansı paylaşmak istedim sadece. Bazen görüyorum bu tür uygulamalar, ne yazık ki enerjinin yarısının boşa gittiğinin farkında olmuyorlar. Aman diyelim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanYnkÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2018
İl: Ankara
Mesaj: 51
FurkanYnkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 12:22
Yani ışığın önüne metal ışığı hapsedecek madde koymiyim dimi dogru anladim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 12:34
[QUOTE=FurkanYnk]Yani ışığın önüne metal ışığı hapsedecek madde koymiyim dimi dogru anladim[/QUOTE]

Difüzör dediğim materyal beyaz renkli yarı saydam bir materyal. Farklı renklerde ışık kullandığınızda akvaryumun bir bölgesi kırmızı, bir bölgesi mavi olabiliyor. Işığı dağıtmak için de difüzör kullanılıyor. Fakat bu sefer ışığın önemli bir miktarı kayba uğruyor. Az oranda uğratanları TR'de pek bulunmuyor ya da çok pahalılar.

O nedenle demek istediğim tam geçirgen (cam, şeffaf pleksi) gibi bir şeyle önünü kapatmanız yönünde. Camlarda da yansıtma düzeyi az olan camları tercih ederseniz verim bir tık daha fazla olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir