Akvaryum.com Biyotop Sorunsalı


EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 16:56
[QUOTE=bilentungul]
Yazımda koyulttuğum alana gelince; Güzellik göreceli bir kavram ama doğallık pek öyle değil, yani bizler Tolganın tankını "- Vaybe ! dehşet tank olmuş." diye bahsederken, karşısına bizim hanımlardan birini getirirseniz belki de bu tank çok pislenmiş dibi pislik dolu diyecekler.
Hatta çok uzağa gitmeyeyim, eski tankımda 2.5 cm doğal katman oluşturdum ve akvaryum hobisi ile yakından ilgili kardeşim tankın pisliğinden ve görüntünün bozukluğundan bahsetti.
Umarım kendi düşüncemi azcık açıklayabilmişimdir.
Buradan "güzel olmayan tanklar daha doğaldır" gibi bir anlam da çıkması lütfen
 
[/QUOTE]

Şimdiden evdekiler "kaldır bunu","ne böyle bataklık gibi"."baktıkça içimiz daralıyor","hevesini almadın mı?","bu mu birinci olmuş?","kim neyine oy vermiş ki bunun,zevksizler" gibisinden baskılara başladı ama sonuna kadar direneceğim bu akvaryum için 

JBL'in sponsorluğunda 2011'den beri düzenlenen bir "Biyotop Akvaryumları Yarışması" var.5 kategoriye ayırmış:Kuzey Amerika,Güney Amerika,Afrika,Avrasya ve Okyanusya...İlk iki seneki katılımlar bizim biyotop yarışmalarımızın tadında ama 2013'teki katılımlar tatmin edici.Eğer adam akıllı bir makine bulabilirsem Rio Guapor ile şansımı denemeyi düşünüyorum.Neyse konuyu dağıtmadan geçen seneki katılımların linkini paylaşayım.


Katılımlarda picassa,adobe gibi fotoğraf düzenleyici programlara kesinlikle izin yok.Sadece boyutu ayarlamak için sıkıştırma ya da kesme yapabiliyorsunuz.(Yalan yok ben de az birşey picassada fotoğraflarla oynuyorum ama iyi kötü fotoğraf tecrübesi olanlar bilir ki bazı makinelerin lensleri yüzünden fotoğraflar puslu çıkabiliyor.Parlaklık arttırarak vs fotoğrafı normalde olduğu görünüme getirebiliyoruz.).Akvaryum detayı çok önemli.Filtresinde kullandığı malzemeye kadar detay veren katılımcılar olmuş.Flora ve faunayı oluşturan canlılar detaylıca açıklanmış.Bir de benim dikkatimi çeken tankın yaşı kısmı var.Bence biyotopun en can alıcı noktası sistemin devamlılığı.Yani müdehale etmeden sistemin iyi kötü ilerleyebilmesi durumu.Ne kadar eski bir tanksa bu ekosistemin oturması o kadar mümkün olur;sistem daha iyi işler.(Bunu av-avcı olarak değerlendirmeyelim.Atıyorum bitkilerin tanktaki organik yükle idare edebilmesi,gübre türevi dış katkılara ihtiyaç duymaması gibi bir ekosistemden söz ediyorum)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 17:36
Valla kesinlikle katılmalısın, güzel karar  Bizlerin de yardımcı olabileceği birşeyler varsa söylersen elimizden geleni yaparız.
Yarışmanın kategorileri olması harika, hele ki böyle ayrıntılı olması ayrıca harika.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 18:42
Yalan yok,içinizde Nikon D90 makinesi (muadili de olabilir,makinelerden pek anlamam) olan varsa ve bir haftasonluğuna bana ödünç verirse ya da gelip bir çay,kahvemi içip akvaryumu fotoğraflarsa çok makbule geçer  Eldurmaz2014-04-29 18:43:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netÇevrim Dışı

[B]10282,2[/B]
Kayıt: 09/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 332
netÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 18:57
[QUOTE=capo di capi]

2. Tanktan devam ediyorum.. Sakın yanlış anlaşılmasın , biyotop bir kökü akvaryumun ortasında kuma yatırıp bir kaç yaprak eklemekse sözüm yok.. Ben burada bir yaratıcılık , bir ambians ve estetik göremedim. Hem kurulum felsefesi açısından başarısız hem de bakım ve görünüş itibari ile başarısız.. Amerikan biyotopları diğerlerinden daha şık dursa da bu akvaryum olmamış malesef.. İçine düşmüş , çıkarılması kolay bir  nesne olan vantuz , biyotopa ayrı bir renk katmış.Kimseyi yermek için söylemiyorum sadece tankı yeriyorum, lobi ile kazanılmış olma ihtimali az da olsa var.. Ama görmediğimizle atfetmek doğru değil....  Gördüğümüz güzellikle konuşalım .. Güzellik demişken , güzellik göreceli bir kavram da bu kadar da göreceli değil arkadaş. Yani bi Jude Law var bir de ben.. Hangimiz ? :)

[/QUOTE]
 
Merhaba, 2. olan tank benim . Bana da söz hakkı doğduğundan bir cevap vereyim.
Öncelikle en önemli eleştiriniz olan vantuz için özür dilerim. Ekipmanı çıkartırken yanlşıkla düşmüş olmalı ben de fotoğrafları gönderdikten sonra farkettim. Yani ekipmanı çıkarıp üstümü başımı berbat etmeye üşenmiyorum, o vantuzu da çıkarmaya üşenmezdim sanırım. Estetikle ilgili eleştirinize elbette sözüm yok. Herkesin kendi zevki.Youtube'daki ''Discus Hardscape'' adlı videodaki kök diziliminden esinlenmiştim.  Fakat biyotop olup olmadığı ile ilgili gerçekten bir kelime bile duymak istemiyorum. Gerçek bir biyotop için, açıklamada da belirttiğim Nanay nehrinin su değerlerini sağlamak için Dijital test kitlerine dünyanın parasını döktüm.Sadece pH'ı, 5.9 a sabitlemek 2- 3 ayımı  ve bir sürü paramı aldı. Şimdiye kadar katılmış ve bu yarışmadaki hiç bir biyotopun  su değerlerini bu denli ince ayarlamadığına eminim. Kök dizilimini beğenmeyebilirsiniz fakat bu akvaryum diğerlerine göre yüzde yüz biyotop akvaryumudur. Hatta kesin ve aynı su değerlerini sağlayabilmiş olmam sebebiyle biyotop yarışmasında 1.liği Hak ettiğimi düşünüyorum.Keşke görsellikleri kadar biyotopların bu yönünü de göstermenin bir yolu olsa.  Malta eriği yaprağını  kullanımıyla ilgili, anlamadım gidip amazondan yaprak mı getirseydim yoksa asya catappası mı kullansaydım? Çok anlamsız bir eleştiri.

    Gelelim asıl konuya. Akvaryumu yeriyorum deyip bana ağır bir ithamda bulunmanız ayrı bir renk katmış yazınıza. Sanırım forumde pek tanınmayan biri olduğumdan, okumayacağımı düşünerek gelişi güzel yazdınız.Sohbet listemde 0 kişi var ve Alışveriş dışında şimdiye kadar kimseyle her hangi bir konu hakkında mesajlaşmadım. Forumda arkadaşım veya bir muhabbetim  olan tek bir üye yok. Yalnızca 1 kişi bile kendisinden oy istediğimi söylesin hobiyi bırakırım.  Oy istemeyi bırakın, bu akvaryumun tanıtım başlığını bile açmadım yanlış anlaşılmasın diye. Zaten önceki yarışma katılımlarıma bakarsanız hep ilk 6'nın dışında olduğumu da görürsünüz. Bana kimin ne kadar oy verdiği belli. Sizin değerlendirmenize göre 4 ün üstünde puan veren herkese sorun isterseniz. Yalnızca 1 kişi kendisi ile  yarışma hakkında mesajlaştığımı, oy istediğimi ve benzeri herhangi bir şey söylesin, dediğim gibi üyeliğimi sildirmeye hazırım.
 
Tek beklediğim ciddi bir özür. Sizin biyotopla alakasız akvaryumunuz 3. olmuşken, haksız bir şekilde 2. olduğumu düşünüyorsanız ne diyeceğimi bilemiyorum.
 
 Teşekkürler/İyi günler.
 
 
 
 
net2014-04-29 20:20:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3496
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 21:08
İbrahim Hansu, size ağır ithamda bulunmadım.. Eleştirdim sadece.. Beni de eleştirmenize sevindim. Teşekkür ederim..

Olayı biraz farklı boyuta taşıyayım mı ?  Bilen Beyin dedikleri ile kaynaştırarak...

Eğer bir biyotoptan bahsediyorsak " ya herşey o yöreden olacak"  ya da " ikame malzemelerin hiç birine laf etmeyeceğiz" ....İlla amazondan yaprak geteritelim demiyorum, orda yetişen yılansıgiller familyasından bir çok bitki ülkemizde satılıyor..Kurutalım yaprağını koyalım.. 
Tolganın bahsettiği yarışmada mesela.. Hadi malta eriği koyalım bakalım noluyor..

Bitki olunca göze batıyor ama malzeme olunca sineye mi çekiliyor.. Ya hepsi önemli olmalı.. Ya da hepsi es geçilmeli.. Bitki güney amerikan değil , balık güney amerikan değil diyorsak , dizaynın diğer materyalleri de güney amerikaya uygun mu bakmalıyız.. Kum da dahil kuru yaprakk da dahil su değerleri de dahil.. Yarım hoca adamı dinden eder nihayetinde..

Bu arada biyotopu tartışıyoruz ama biz habitata kadar genişletiyoruz olayı.. Her güney amerikada yaşayan canlıyı, bitkiyi koyunca da biyotop olmuyor.. Güney amerika dediğin koskoca kıta.. İki tür balık koyuyorsun güney amerika diye , ama biyotopuna bakıyorsun ikisinin arasında Türkiyenin büyüklüğü kadar uzaklık var :)) Buna biyotop diyoruz.. Bu mantığa göre japonyada yaşayan japon bambusu ile kızılırmak biyotopu yapabiliriz.. Her ikisi de asyada neticede !!!!!!! Biyotop nedir - habitat nedir - ekosistem nedir.. Önce bunların anlamını ve çapını bilelim derim..
capo di capi2014-04-29 21:11:13

[QUOTE=net]

    Gelelim asıl konuya. Akvaryumu yeriyorum deyip bana ağır bir ithamda bulunmanız ayrı bir renk katmış yazınıza. Sanırım forumde pek tanınmayan biri olduğumdan, okumayacağımı düşünerek gelişi güzel yazdınız.
 
 
 
 
[/QUOTE]

Bilhassa okunması için yazdım..Ve dikkat ederseniz her yorumumda kendimi de eleştiriyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netÇevrim Dışı

[B]10282,2[/B]
Kayıt: 09/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 332
netÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 22:21
Gidip güney amerika kökenli bitki alıp yaprağının kurumasını bekleyip kullanmak hem uçuk bir seçenek hem de bahsettiğiniz kızılırmak-bambu meselesinden farkı yok. Ya her şey amazon olmalı ya da hepsi es geçilmeli mantığı gereksiz ve utopik. Sonuçta amazondan nasıl kum getirtmeyip ülkemizde üretilen silis kumu cok benziyor diye kullanıyorsak, su degerlerine etkisi olmayan veya etkisi pozitif olan, görüntüyü tamamlayıcı bir detay olan yaprağı da aynı nedenle kullanıyoruz. Şekil olarak malt eriği yaprağıyla aynısınıfta olan binlerce amazon türü olduğu için, veya daha genel alalım , aynı sınıftaki yaprak çeşitleri coğrafi bölgelere göre değişiklik gostermediginden, sınırlı imkanlarla kurdugumuz bir biyotopta kumu nasıl kullqnıyorsak yaprağı da öyle kullanabiliriz. Sizin mantığınızla hareket edersek önce silis kumu atmalıyız. Biyotop canlı ve su değerleri ile ilgili eleştirilerinizi üstüme almıyorum.
Anlaşılmadiysa diye söylüyorum ağır bir ithamda bulundunuz derken yaprak kullanımımla ilgili eleştirinizden degil 'lobi ile kazanılmış olma ihtimali demenizden bahsettim ve hala bir özür bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 22:29
Bende malesef ki Nikon D3200 var ustelikte lensi hic iyi degil Batuhan beylerde eminim saglam birseyler cikar, sen benden daha samimisindir bence yardimci olacaklardir. Hic bulamadin ben ese dosta sorarim yada benim uyduruk lensi olan D3200 u alirsin.

Muhammet bey ve Ibrahim bey,
Sizler daha iyi bilirsiniz ancak birbirimizi elestirip zaten hali hazirda ortada olan eksiklere odaklanmak yerine, yardimci olup daha iyi tanklar ortaya cikarmak yerinde olacaktir. Tolganin verdigi linkte yer alan tanklara, istenen bilgilere vs baktiysaniz ve hatta juri uyelerinin bazi tanklari elestirel yazilarini okuduysaniz ne dedigimi anlarsiniz.

Hepimize daha guzel tanklar diler baska bir yarismada gorusmeyi temenni ederim. Iyi aksamlar.

bilentungul2014-04-29 22:30:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 23:51
İllaki birilerinden bulurum.Ama önceliğim fotoğraf çekmeyi bilen birilerine çektirmek.Şimdi emanet makineyi kurcalayamazsın.Türk mantığı kurcalamadan da elektronik bir aleti kullanmayı öğrenemezsin vs.Zaten sakar bir adamım makinenin başına bir iş gelir.

İbrahim ve Muhammet Bey üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söylüyorlar aslında.Eleştirileri kişiselleştirmeye gerek yok.Alt tarafı yaptığımız bir hobi bu.Hiç kimse hobiye direkt muazzam bir blackwater tankla başlamadı.Böyle böyle öğrenerek ilerleyeceğiz.1-2 yıldır ülkemizde adam akıllı biyotop kavramı konuşulmaya başlanmışken;bu kadar dar imkanlarla (malzeme ve canlı ithalatındaki sıkıntılar,maddiyat vs) bu tankların bile çıkması bence büyük başarı.Hele ki bu tankların genç hobicilerin elinden çıkması ilerisi için çok daha umut verici.Birbirimizi kırmaya gerek yok.

Herkese iyi akşamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3496
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2014 16:44
[QUOTE=net]uçuk bir seçenek
 utopik. 
olma ihtimali
[/QUOTE]

Uçuk gelirse birşey yapamayız..Hindistandan catappa , havaiden red moor getiren arkadaşları da görüyoruz !! :)) Btkili akvryum da gelişiyor ülkede meseal.. Japonyadan kum , avrupadan dizayn taşları getirten arkadaşlar çok mu uçuk :))

2010 yılında , sosyalizm - liberalizm konulu bir amatör makale yazmıştım.İçinde geçen ütopya kelimelerim yüzünden prof. puan kırdı.. Alakasız oldu ama demem o ki , bazı kavramları kullanırken dikkatli olalım..Ben bunun dersini ziyanla aldım.. Sen tavsiyeyle al derim..
Bahsettiğim şeyi dünyada bir kişi bile denemişse o şey artık ütopya değildir..


Olma ihtimali... demişim.. Bu itham değil , ihtimaldir.. ihtimaller üzerindek konuşmaya gerek yok diye kapattığım konuyu deşeleyerek boyut kazandırmayalım

Bilen Beyin ve Tolganın dediği gibi daha iyiyi yapmaya yönelik konuşmaya başlayalım.Beyhude konuyu uzatmaya gerek yok katılıyorum. Amaca yönelelim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 00:21
Sürekli Amazon'dan bahsediyoruz.Bu da Malawi ve Tanganika'dan sonra ülkemizde en çok Amazon'dan ilgi çekmeye başlamasından.Acaba ne zaman farklı biyotop örnekleri görmeye başlayacağız? 

Biraz konuyu yeşillendirecek olursak haftasonu Terkos'ta turna avındaydık.Çok miktarda bitki,canlı topladık.Şimdilik balkonda bir kabın içindeler.Aslında soğuk su sistemlerine göre oldukça zengin flora ve fauna alanlarına sahibiz.Şuan için farklı düşüncelerim var ama bir baba yiğit çıkıp yerli biyotop kurarım ben derse kumdan,kuru söğüt köklerine kadar baya sağlam bir malzeme var elimde.Yardımcı olurum.

Afrika biyotopları hoşuma gitmeye başladı şu aralar.Sanırım finallerim başlamadan 160 litrelik akvaryumu bozup bir Batı Afrika paludaryumu kuracağım.Bitki toplamaya şimdiden başladım.Bir de nano Siyam biyotopu var aklımda.Balıkesirli bir sınıf arkadaşım babasına çeltik ekiminde yardımcı olmak için Gönen'e gitti.Gelirken çeltik tohumu getirecek.Eğer becerebilirsem doğal bir betta türü ile o akvaryumu da tamamlamak isterim.

Laf arasında "Amazon'da yetişen bitki alıp,kurutmak" geçmiş.Meşe yaprakları bana akvaryumlarda çok yapay geliyor.O yüzden genelde ufalayıp ekliyordum.1-2 ay önce çok miktarda echinodorus queen marble aldım.Bitkiden pek anlamam.Adaptasyon sürecinde çok yaprak kaybettim.Bu sararan yaprakları Rio Guapor biyotobuna ekledim.Belki o kolda yetişmiyor olabilir(bitkiler için malesef yerli/yabancı kaynaklarda nehir kollarına kadar detay verilmiyor) ama meşeden daha doğal duruyor.Tankın tabanında gördüğünüz yapraklar hep echinodorus yaprağı.Biyotop için echinodorus çürütmek masraflı olabilir belki ama bu tarz bitkisel kayıpları lehimize de çevirebiliriz.



Beğenenler: [T]155506,tektimur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 08:58
[QUOTE=Eldurmaz]
Biraz konuyu yeşillendirecek olursak haftasonu Terkos'ta turna avındaydık.Çok miktarda bitki,canlı topladık.Şimdilik balkonda bir kabın içindeler.Aslında soğuk su sistemlerine göre oldukça zengin flora ve fauna alanlarına sahibiz.Şuan için farklı düşüncelerim var ama bir baba yiğit çıkıp yerli biyotop kurarım ben derse kumdan,kuru söğüt köklerine kadar baya sağlam bir malzeme var elimde.Yardımcı olurum.
 
[/QUOTE]
 
Bu fikir benim hoşuma gider doğrusu, lise yıllarındayken memleketim Gümüşhane ırmağından yakaladığım sazan yavrularına uzun süre bakmıştım. Yolculuk arabayla bizimkiler her güzel gördükleri yerde durdukları için konaklayarak 2 gün sürmüştü. Bu süreçte sürekli molalarda su kaynaklarından taze su değişimleri yaparak getirmiştim İstanbula. Bir yıl kadarda acemiliklerime rağmen bakmayı başarmıştım.
 
Bizim yerel biyotop tanklarının en büyük sorunu yazın tankın derecesini serin tutmayı başarmak lazım, bunu aşabilirseniz bence çok güzel yerel biyotoplar çıkabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 12:02
Tek sorun o gibi duruyor Bilen Abi.1 haftadır balkonda güneş gören bir yere ufak 30*30*30 ölçülerinde bir akvaryuma koydum bitkileri.Ordaki ısınma bile şimdiden sıkıntı çıkartmaya başladı.

Alizma plantago diye echinadorusları andıran bir bitki var.Kökleri çamur içinde yaşıyor.Çok güzel beyaz bir çiçeği var.Onu göl kıyısından getirdiğim sediment(içeriğinde emin değilim killi marn ya da maritik kalker sedimenti olabilir) çamur hale getirip bir fanusa ektim onlarda sıkıntı yok.

Bildiğimiz tilki kuyruğu,ranunculus trichophyllus,potamogeton crispus,najas minor,groenlandia densa o akvaryumda şimdiden bozulmalar başladı.

Hydrocharis morsus-ranae diye bir su üstü türü var.Nilüferle bir akrabalığı muhtemelen vardır.Ufak yapraklı güzel çiçeği olan bir tür.O,spirodella polyrhiza ve azolla filiculoides(emin değilim azollaların hepsi hemen hemen aynı.Wikipedia'da kırmızı azolla olarak geçtiği için filiculoides yazdım) sıcağa dayanıklı çıktı.Hatta azollayla spirodellaların bir kısmını Rio Guapor'a koydum.Kozmopolit türlermiş.Bizim Güney Amerikan tankları için balkonda üretmeyi düşünüyorum.Özellikle azolla çok güzel bir tür.Kırmızı renkli su üstü bitkisi çok hoş bir görüntü katıyor.








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 13:40
Güzel bir konu başlığı olmuş. Yazılanlara katılıyorum.

[QUOTE=OrdiBuko]Akvaryum.com’un makalesinden öğrendiğim kadarı ile biyotop akvaryum balıkların doğal yaşantılarının evimizdeki tanklardaki taklidi. Bu taklit ülkenin sağladığı imkanlar doğrultusunda yapılıyor elbet. Makaleden öğrendiğim kadarıyla biyotop dizayn edilirken taklit edilecek bölgenin kumu, kayası, kütüğü, balığı, bitkisi tercih edilir ve sisteme uygun su değerleri ve akıntısı sağlanır. Yani biyotop yapmak öyle kolay bir iş değil ve görsel bir işde değil aslında. Yani yaptığınız biyotop kimsenin gözüne hitap etmeyebilir ve çok alakasız yapılmış “biyotop” olmayan bir tank oldukça görsel olabilir. Biyotop’un ne olduğunu öğrendiğim sitedeki biyotop yarışmasında “benim katılımımda dahil” katılımların çoğu maalesef biyotop değil peki bu tezat neden sürdürülüyor?[/QUOTE]

Bu önemli bir konu.

Mesela 29. yarışmada bizim "YEREL BİYOTOP AKVARYUMU" ilk üçe giremeyince pek çok üye isyan bayrağını çekmişti.

29. yarışma: http://www.akvaryum.com/Yarisma/biyotop_akvaryumlari_kategorisi_177.asp

Bu da 29. yarışmada ilk üçe giremeyen "YEREL BİYOTOP AKVARYUMU" çalışmamız (ki bu akvaryumu bir ilköğretim okuluna kurmuştum): http://www.akvaryum.com/Yarisma/sakarya_disli_sazancigi_biyotop_akvaryumu_yarisma_6730.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 14:26
Onur bey merhaba,
 
Öncelikle konudan bağımsız siz sanırım eskilerde akvaryumkulubü.com üyesiydiniz dimi? İsminiz bana geçmişten tanıdık geliyor.
 
Konumuza dönecek olursak bahsettiğiniz örnek gerçekten de güzel olmuş özellikle 1. olan tankta bir arkadaşın "Yarışmanın adını değiştirelim, en güzel dekore edilmiş tank yapalım" dediği kısma katılıyorum(yorumlarda var). Zaten yukarıda da bahsettiğim gibi dekorasyonu en güzel değil, doğallığı en kuvvetli olanı seçmek mantıklı gibi duruyor.
Sizinkisi kumundan-balığına safkan bir biyotop olmuş.
Ben bu yüzden de yarışmada oylama başlamadan önce ilk sayfada bahsettiğim gibi en azından bir jüri grubunun da resimlerin altına yorum yazmasını ve biraz yön vermesi taraftarıyım.
bilentungul2014-05-02 15:47:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir