Zeolit ve Aktif Carbon


ahmet_bayhanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 8
ahmet_bayhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2011 19:30
Sevgili Arkadaşlar;

     Bende 1 metre kadar büyük bir akvaryum var. Akvaryum hayatım da çok eski değil biraz acemiyim. Suyum biraz sarılaştı. Berraklığı gitti. İçinde yunus ve papağan balıklarım var. Hem dış filtre hem de iç filte kullanıyorum.

Dış filtrem 4 sepetli, ben bu sepet düzenini beğenmediğim için tamamen sıfırdan sepet içerikleri dizmek istiyorum. ZEOLİT önerdiler. Sizce uygunmudur kullanmak ve bu sepet sıralamasını nasıl yapmalıyım.

Suyum neden sarılaşıyor olabilir ?

SİZDEN YARDIMLARINIZI RİCA EDİYORUM...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KUMSAL AKVARYUMÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 19/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 63
KUMSAL AKVARYUMÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2011 19:56
Yemden dolayı veya bakterilerden kaynaklanır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

free1907Çevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 102
free1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2011 20:04
Bendede aynı sorun var komple yenilemene gerek yok dış filtreni temizle zeolit taş koy faydasını görürsün ayrıca karbon kömürünü her ay düzenli olarak yenilemen gerekiyor biliyor musun dostum???Ayrıca sana bir tavsiyem eğer iç filtren yeteri kadar hava vermiyorsa yani sirkülasyon sağlamıyorsa değiştir.Akvaryumun boyutlarınıda söyler misin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet_bayhanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 8
ahmet_bayhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2011 16:19
Akvaryumum 300 lt dostum. zeolit koyarsam sepet sıralamasını nasıl yapayım. 4 sepet var filtrede...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myhopesÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 111
myhopesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2011 18:37
Benimde  buna benzer sorunlarım var hatta benimde konum var neyse :)  herkez farklı bi yorum yapıyor, seçenekler filtre markalarına göremi değişmekte mi ,örneğin jebo 828 kullanmaktayım 1. sünger+elyaf 2. seramik+3.kömür vardı çıkardım 4. zeolit sanırım. Bu sıralamayı akvaryumcu hazırlamıştı evet arkadaşlar yorumlarınız nelerdir .Ben boş olan 3. sepetede sünger koymayı düşünüyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2011 02:15

İdeal bir dış filre dizilimi nasıl olmalıdır?

Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Siz bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsanız onlar da o kadar işlerini yaparlar. İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

-Filtrenin ilk kısmı olan en alt tabakasına kaba pislikleri tutmak amacıyla seramik halkalar,bioballar ya da daha ucuza temin edilebilen plastik hortumlar  1 cmlik yuvarlaklar şeklinde kesilerek kullanılabilir. Bu tabakanın yapacağı iş kaba pislikleri tutmak ve bir miktar da bakterilere konak olmaktır. Bu tabakadan biyolojik filtrasyon konusunda fazla ümitli olmamak gerekir. Eğer yardımcı olsun diye gözenekli seramik kullanıyorsanız bakterilerin tutunacağı yüzeylerin çoğunun kaba pislikle dolu olduğunu filtreyi açınca görürsünüz. Pahalı seramik yerine ucuz fakat az da olsa biyolojik döngüye yardımcı olacak JEBO, RESUN gibi çin malı seramikleri tercih edebilirsiniz.

Bioball kullanımı da aynı sebeptendir. Fakat bioballar açıkcası hem çok yer kapladığından hem de seramiklere göre yüzey alanları daha küçük olduğundan pek tercih etmediğim filtre malzemeleridir. Bir artıları ise üzerilerinden hızlıca geçen suyu parçalayarak dağıtmaları ve bu sayede havayla temas eden suyun oksijen bakımından zenginleşmesini sağlamalarıdır.(bakteriler oksijene ihtiyaç duyarlar demiştik) Tercih sizin isterseniz hem seramik hem bioball kullanırsınız,isterseniz bioball ya da seramikten birini tercih edersiniz.

-Gelelim ikinci kısma. İkinci kısımda kullanılması gereken malzeme geniş gözenekli süngerler olmalıdır. Bu süngerler bakteri kolonizasyonu açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İlk katmandan gelen küçük partikülleri tutarken bunların parçalanması işine de önemli katkıda bulunurlar. Bakterilerin önemli bir kısmı kendilerine burada konak bulurlar.Üçüncü kısma geçmeden önce bir şey eklemek istiyorum. Eğer dış filtrenizin içine kaba pisliklerin fazla giremyeceğini düşünüyorsanız(yani bu emiş hortumuna sünger takma işini ve temizliğini ciddiye alıyorsanız) ilk tabakadan sonra çok ince bir tabaka elyaf kullanabilirsiniz. Bunun size sağlayacağı fayda büyüktür. Biraz sonra bahsedeceğim üçüncü aşama olan biyolojik katmandaki malzemelerin tıkanmasını önler konulan bu elyaf. İnce partikülleri tutma özelliği sayesinde çabuk tıkanan elyaf düzgün kullanımda oldukça faydalı bir filtrasyon malzemesidir. Eğer dış filtrenize mekanik filtrasyon yaptıracaksanız bu katmana elyaf koymayın, çabuk tıkanmasından ötürü su debisinde düşmelere yol açar.Bu durumun bir kötü yanı da filtrenizin daha sesli çalışmasıdır.

- Üçüncü kısım , akvaryum için hayati önem taşıyan biyolojik döngünün asıl elemanlarına ev sahipliği yapan substrat bölümüdür. Bu kısımda kaliteli markaların(Eheim Substrat Pro, Sera Siporax) substratları kullanılabileceği gibi, alternatifleri olan lav taşı veya küp şeklinde kesilmiş koltuk süngerleri (sert sünger) de kullanılabilir. Buradaki amaç bakteriler için en fazla yüzey alanını sağlayıp maksimum bakteriyi filtre içinde tutmaktır. Eheim Substrat Pro bilinen tüm rakiplerine bakteri oluşum süresi açısından en az %30 fark atsa da bakteriler oturunca durum eşitleniyor. Lav taşı ve sert süngerler de ucuza temin edebileceğiniz mükemmel filtrasyon malzemeleridir, şüpheniz olmasın. Biyolojik katman olarak bilinen bu kısımda bulunan substratın işini en iyi şekilde yapabilmesi için tıkanmamasına özen göstermek gerekir. Tıkandığında temizlemesi oldukça zordur.

Temel olan bu üç kısımdan sonra ince bir parça elyaf konulması hem substratın motora kaçmaması hem de kalan partiküllerin akvaryuma kaçmaması açısından iyi olur.

- Opsiyonel olarak kullanılabilecek filtrasyon malzemeleri ise zeolit ve aktif karbon gibi kimyasal tutuculardır.

Aktif karbon: Suda bulunan ağır metalleri ve kloru bağlayıcı özelliği vardır. Kristal berraklığında su arayanların kullanabileceği, bunun yanında ömrü kısa olan ve periyodik değişmesi gereken bir filtrasyon malzemesidir. Aktif karbonun sudaki ağır metalleri ve kloramini bağladıktan sonra doyum noktasına ulaştığı ve bu maddeleri akvaryuma geri saldığını savunan bir grup insan vardır. Fakat bunun böyle olmadığını iddia edenler de mevcuttur. En iyisi işi riske almayıp düzenli değiştirmektir. Kendi tecrübelerimle 3-4 ay kullandığım karbonun su değerlerime bir etkisinin olmadığını söyleyebilirim. Sonra değiştirdim işi riske atmamak için. İdeal değiştirme aralığı 30 gün olarak belirtiliyor.

Zeolit: Aktif karbonun uzun ömürlüsü ve ekstra olarak amonyak tutucu özelliği olduğu bilinir. 6 ay gibi bir süre kullanılabileceği sonra tuz ile ters yıkama yapıp bir 6 ay daha kullanılabileceği belirtilir. Çok güçlü bir amonyak emicidir. Özellikle amonyak patlaması sinyalleri veren akvaryumlarda su değişimi yapmadan amonyaktan kurtulmanın en pratik yoludur.

Dış filtrede Zeolit ve/ya aktif karbon kullanılacaksa dördüncü katman olarak kullanılmalıdır. Bunlar da, yine, işlerini hakkıyla yerine getirmesi için  tıkanmaması gereken maddeler arasındadırlar. Zeolit ve aktif karbon file içinde kullanılırsa motora kaçmasına engel olunur. Diğer türlü yine ince tabaka elyaf işi çözecektir. Aktif karbon ve zeolit beraber kullanılacaksa önce zeolit sonra aktif karbon sırası takip edilmelidir.

Özetle, dizilim sırası:(alttan üste doğru)

1-Seramik,bioball (mekanik filtrasyon)

2-Geniş gözenekli sünger

3-(opsiyonel elyaf) Substrat (biyolojik filtrasyon)

4-(opsiyonel elyaf) Zeolit + Aktif Karbon (+opsiyonel elyaf)

----------------ALINTIDIR------------
 
(Umarım açıklayıcı olmuştur..)
cokmutlu2011-05-19 02:22:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2011 08:22
En alt sepete seramik koyacaksın demişsiniz çok güzel ama jebolarda su üstten aşşağı doğru temizleniyor insanlara eksik bilgi veriyorsunuz. Yada arkadaşlar anlamamak için ısrar ediyor ufak ayrıntı var suyu ilk seramik karşılar demişsiniz bunu yakalayıp jebo kullananlar dediğiniz dizilimi ter uygularsa daha doğru olacaktır siz alttan üste sıralamışsınız jebocular bunu üstten alta uygulasınlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2011 08:34
Umarım ilk sepete elyaf, son sepete seramik vb. koymakta ısrar eden  arkadaşlar için açıklayıcı olmuştur.
 
Alt sepet yerine suyun girdiği ilk sepet yazmak daha doğrudur.
madstorm2011-05-19 08:43:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2011 08:37
[QUOTE=tosyalı]En alt sepete seramik koyacaksın demişsiniz çok güzel ama jebolarda su üstten aşşağı doğru temizleniyor insanlara eksik bilgi veriyorsunuz. Yada arkadaşlar anlamamak için ısrar ediyor ufak ayrıntı var suyu ilk seramik karşılar demişsiniz bunu yakalayıp jebo kullananlar dediğiniz dizilimi ter uygularsa daha doğru olacaktır siz alttan üste sıralamışsınız jebocular bunu üstten alta uygulasınlar. [/QUOTE]
Farklı markalar hakında bir bilgim yok, makale ALINTIDIR...

[QUOTE=madstorm]Umarım ilk sepete elyaf koymakta ısrar eden  arkadaşlar için açıklayıcı olmuştur.
 
Alt sepet yerine suyun girdiği ilk sepet yazmak daha doğrudur.
[/QUOTE]
Beni aydınlattığınız için hepinize teşekkür ederim ama dediğim gibi ALINTIDIR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

angarajÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 32
angarajÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 15:10
Bence karbon fılıtreyı  akvaryumdan cıkart . Zeolit daha ıyı olur  suyun daha berrak ,daha az koku , daha saglıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 16:47
[QUOTE=angaraj]Bence karbon fılıtreyı  akvaryumdan cıkart . Zeolit daha ıyı olur  suyun daha berrak ,daha az koku , daha saglıklı balıklar [/QUOTE]
ZAten aktif karbonu çıkarıp onun yerine zeolit ve bioball ekleyeceğimi belirtmiştim, diğer malzemeler de aynı zaten.. Bu arada benim gibi DİA kullanan varsa o da JEBO gibi diziliyormuş daha yeni öğrendim, zaten bu DİA markası da JEBOnun yan ürünüymüş, piyasada hareketlilik yaratmak için bu markayı çıkarmaya başlamışlar.. Yani forumdan ve başka kişilerden duyduğum bu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 17:21
Jebo, dia, lifetech aynı fabrika üretimi su üstten temizlenerek iniyor dizilim yaparken buna dikkat edilmeli dizilim konusunda bilgilendirmeniz yanlış yada eksik diye o yüzden yazmıştım.

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 18:09
[QUOTE=tosyalı]Jebo, dia, lifetech aynı fabrika üretimi su üstten temizlenerek iniyor dizilim yaparken buna dikkat edilmeli dizilim konusunda bilgilendirmeniz yanlış yada eksik diye o yüzden yazmıştım.

 


[/QUOTE]
Kesinlikle size hak veriyorum, yanlış verilen bilgiyi düzeltmek gerek. Teşekkür ederim.. Sayenizde biraz araştırıp sepetlerin dizilimini yeniden düzenledim, performans süper oldu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir