Yosun Yiyiciler Artı ve Eksileri


AkmanbeyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,133091[/C] [B]12245,2[/B] [C]3,3,133091[/C]
Kayıt: 12/08/2012
İl: Bursa
Mesaj: 674
AkmanbeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 19:44
     Bitkili akvaryumlar eninde sonunda alg belasına maruz kalacaktır. Bu aşamada devreye alg yiyiciler giriyor, ancak çare olarak gördüğümüz canlılar kendi sıkıntılarını da beraberinde getiriyor. Amacım okuduğum ve tecrübe ettiğim canlıların artı ve eksilerini belirtmek, bu sayede en iyi yosun yiyici ekibin nasıl olacağına karar verebilmek.


Cüce vatoz (ancistrus dolichopterus); bu balığı besleyip yeşil nokta ve kahverengi algi temizlediğini söyleyenler var. Kendi beslediklerim kahverengi algi temizliyor, ancak yeşil noktaya birşey yapmıyordu. Kahverengi alg basit bir bezle silindiğinde rahatlıkla çıkabilecek kadar kolay bir yosun türü, onu da temizlesin artık... İpliksi alglere zaten dokunmuyor. Ayrıca ortak görüş olan fazla dışkıladığına ben de katılıyorum. Bir artısı en kolay bulunan ve dayanıklı olan yosun yiyicilerden. Boyunun 15 cm'i geçmemesi, diğer balıklara ve bitkilere zarar vermemesi, bitki ve camlar dahil tüm dekorlarda gezmesi, isteyenler için akvaryum ortamında üretilebilmesi yine olumlu tarafları.


Otocinculus affinis; Küçük tanklar için daha uygun çalışkan bir balık olduğu söyleniyor. Yine Kahverengi ve yeşil nokta yosunlarının ancak taze olanlarını yiyebildiği belirtilmiş. Artıları, 5 cm'e kadar büyümesi, çalışkanlığı, camlar dahil tüm dekor ve bitkilerde dolaşması. Eksileri, zor bulunması, grup olarak alınması gerekmesi, bu sebeple maliyetinin yükselmesi ( ortalama tane fiyatı 10-15 Tl), dayanıksız bir balık olması ve sadece oturmuş tanklarda yaşayabilmesi ( Yosun zaten değerleri bozuk tankların sorunu, tank oturduktan sonra zaten beslemeye pek gerek kalmıyor?? ), İpliksi algleri bunun da yememesi.


Siamensis Algae Eater (SAE); İpliksi alg konusunda herkesin ortak fikri 3-4 cm ebatlarındaki SAE'lerdir. İpliksi alg deyince çoğunluğun şikayetçi olduğu sakal yosunu ilk akla geliyor. 2 tane SAE 400 lt civarı bir tankı 3 günde sakal yosunundan kurtarıyor. Ancak SAE balığının olayı burda bitiyor. Çünkü bundan sonrasındaki özellikleri birçok kişiyi kendisinden nefret ettirmiş durumda. SAE sadece dekor ve bitkierinizde temizlik yapıyor. Camlarda etkisiz. Yabancı kaynaklarda bu balığa "Uçan Şeytan" dendiğini okudum. 10 cm'e yaklaşan SAE kuru yeme alışıyor ve yosun tüketmeyi bırakıyor. Bu arada hiçbir akvaryum balığı bu kadar hızlı büyüyemez. 10 cm'e ulaşması 9-10 ay alıyor. Olsun çıkarıp petshopa geri veririm dediğinizde, bunun pek de mümkün olmadığını anlıyorsunuz zira kendisi yıldırım kadar hızlı yüzer. Sonunda akvaryumunuzda istemediğiniz, balıklarınızı rahatsız eden, uyumsuz bir hamsi kalıyor.


Karidesler (Amano ve kiraz karidesler); Özellikle bu ikisi yosun yemede oldukça iyiler. Kirazlar ipliksi alg dışındakilerde, Amanonun ise hepsinde iyi olduğu söyleniyor. Camlarda başarısızlar. Ben beslemedim, ama almaya yeltendim. Öncelikle karides tankı hazırlarken dikkat edilmesi gereken konular var bunlara uyulması gerekiyor. Anubias ve criptolardan uzak durulacak, mutlaka moss eklenecek, sıvı gübre kullanılmayacak, filtre karides kaçmasın diye modifiye edilecek, koca tanklara 3-5 tane elbette yetmez, onlarca edinmek gerekiyor – ona göre maliyet artıyor, karides = canlı yem balıklarınızı da karides yemeyenlerden seçmeniz gerekecek.....vs vs vs. Almaya yeltendim ve vazgeçtim.


Salyangozlar ( Elma ve Nerite) ; Elma salyangozlardan çalışanını bulursanız ve bitki yemeyen cinsini denk getirebilirseniz işe yarayabiliyor. Neriteler elma salyangozundan çok daha başarılı olduğu söyleniyor. Hangi algi yiyorlar? Yeşil nokta, kahverengi garanti, saç-sakal inşallah... Elma salyangoz bulması kolay, nerite zor. Su değerlerini kabukları için biraz alkali ayarlamak lazım. En azından pH 7'i tutturabilirseniz hem bitkili ortam balıklarınız hem de salyangozlarınız rahat eder. Erkek dişi ayrı oluyor ikisinde de. İkisi de kapaklı akvaryum istiyor kaçmaya meğilliler. İstenmeyen salyangoz artışı için; elma salyangozunda bıraktığı yumurtaları alırsınız atarsınız kafi. Belki de bütün yosun yiyiciler arasında en zahmetsiz ve en etkilisi neritelerdir. ( Bence ! ) Hem görseli güzel canlılar, hem çalışkanlar, akvaryumda üretilemiyorlar ( bence bu iyi bir şey ki, ürememesi akvaryumda istenmeyen yüzlerce olmasından iyidir. ), hem de camlar bitkiler dahil tüm dekorlarda, sakal dahil tüm yosunları tüketiyorlar. Tek kusuru ise %50 şansla akvaryumcudan dişi nerite almış olmanızdır. Dişiler sperm depolama özelliğiyle defalarca yumurtlama gerçekleştiriler. Yumurtalardan asla yeni neriteler çıkmaz, yavru gelişimi için acı su şartları gerekir. Ancak yumurtalar japonla yapıştırmış kadar serttirler. Camdan ancak maket bıçağıyla kazırsınız, akrilik akvaryumsa kazıyamazsınız. Ağaç köküne veya bitkiye yumurtladıysa yine kazıyamazsınız. Yumurtalar 1-2 ay içinde eriyorlar. Yine de akvaryumunuzun her yeri düzenli olarak 2-3mm ebatında beyaz yuvarlak yumurtalarla kaplanmış oluyor. Bu arada erkek dişi ayrımı yapılamıyor.


        Başka alg yiyiciler de var; siyah moli, garra rufa, CAE gibi. Ben bu işte en iyi olduğu belirtilenler hakkında yazmak istedim. Tüm yazdıklarım arasında bence en iyi yosun yiyici erkek nerite salyangozu. Erkek olanını edinmek sadece şans malesef cinsiyet ayrımı yapılamıyor.


        Bu yazı sadece benim görüşlerimden oluşmakta, ekleme yapmak isteyenler, tecrübelerini yazmak isteyenlerin yazıları herkes için çok yardımcı olacaktır.

rekurrens142013-11-26 20:34:45

Beğenenler: [T]150768,MUHAMMETALIUSLU[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]166600,young_osman[/T][T]233176,mustafayurdakul[/T][T]233157,Ploxiv[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

carpenectumÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 102
carpenectumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2015 19:55
Gayet güzel bir yazı, ellerine sağlık abicim.


carpenectum2015-04-03 19:56:13

Beğenenler: [T]133091,rekurrens14[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

midnightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 284
midnightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2015 15:01
Benim tecrübelerime göre yosun yiyiciler için çok büyük beklentiler içinde olmamak lazım, en iyi performans aldığım yiyici bence amano karidesler ve kirizlar onlarda tüy yosunu ve ufak boydaki (yeşil-siyah)sakal yosununda etkililer .Genel olarak başlanıç aşamasındaki yosunlarda etkililer yerleşmiş yosunlara etkili olan herhangibir canlıyla karşılaşmadım daha .Uzun boydaki sakal yosunları içinde siyah plati gerçekten çok başarılı doymak bilmiyor hayvan :) tabi cüba ve parvula tarzı zayıf köklü bitkileri sökmeside dezavantajı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NarvalÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,3,100856[/C]
Kayıt: 29/10/2010
İl: Bursa
Mesaj: 549
NarvalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 00:46
Yosun yeme olayında neritelerde erkek ve dişi farkını ilk defa duydum , çok ilginçmiş ve belirtiğiniz gibi erkek dişi ayrımı çok zor, Paylaşım için teşekkürler

Beğenenler: [T]133091,rekurrens14[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 01:38
Sae besliyorum. Gerçekten sakal yosunu olan bitkileri onların akvaryumuna koydum ve 2-3 güne tertemiz yaptılar. Ancak çok ani hareketleri var, balıkları korkutuyorlar. Büyük, 500 litre veya üstü akvaryumlarda hem temizlik hem de sürü oluşturmaları için besleyebilirdim. 120 litre için fazla geliyorlar bence. Şuan 4 tane var. Ramirezilerim yumurtlarsa saeler yer mi acaba diye çekinmiyor değilim... 

Teşekkür Edenler: [T]202255,Mert bey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 02:25
Küçük bir ekleme olarak;

Su Piresi: Yeşil su sorununda inanılmaz etkili bir canlıdır. UV filtrenin 1 haftada temizlediği suyu, yeterli sayıda su piresi 3 günde temizler.

Beğenenler: [T]133091,rekurrens14[/T][T]84718,okanoksak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]84718,okanoksak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir