Yine, Yeniden bitkili


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 14:22
Yok bunlar benim yosunlara benzemiyor. Bendekiler cama yeşil nokta algine benzer bir kökle tutunup15-20 adetlik demetler halinde 30-40 cm boyuna kadar uzayabilen çok sağlam yosunlar. İplik yosununa benziyorlar ancak bunlar sadece cama ve kayalara tutunuyorlar. İnternette bu yosunun fotoğrafını da bulamadım. İnşallah yosun sorununuzu en kısa sürede atlatabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 02:04
Akvaryum'a sıvı karbon ekledikten bir gün sonra su beyazımsı bir hal aldı, ertesi gününe ise sanki içine tankerden petrol sızmış gibi bir hal aldı. Büyük ihtimalle; daha önce eklediğim alg ilacı HMF filtrede yerleşti, karbon bunun tekrar çözülmesini sağladı (çünkü hmf filtrede renk açılması gözlemledim) eğer hmf filtre değilde normal bir filtre kullansaydım ilaç uygulamasından sonra filtre düzeneğini temizleyebilirdim fakat hmf'de böyle bir şey fazlasıyla zahmetli.

Suyu sertleştirdiğini tahmin ettiğim kayaları çıkardım, önümüzdeki 2 hafta boyunca bu garip yosunu gözlemleyeceğim, gerileme olursa ne ala, su sertliği yüzünden olduğu ortaya çıkar, fakat olmazsa bu sefer geriye tek ihtimal kalacak ki buda %23 demir ihtiva eden kum olacak, eğer kum çıkarsa kurulumun sonlanması gerekecektir çünkü aşırı demir ihtiva eden bir suda yosun sorunu asla aşılamaz (tabi suya sadece manganez vermenin bir yolu bulunmazsa, manganez/demir orantısı sağlanırsa daha bile iyi olabilir fakat bildiğim kadarıyla tek başına manganez desteği biraz zor)

Eğer kurulumu sonlandırıp tekrar kurmam gerekirse canlıları geçici olarak ikamet ettireceğim birşeyler bulmam gerekecek.

İşyerimdeki akvaryumda utri'ler kök atmaya/yayılmaya başladıklarından buradaki eser miktardaki cuba'yı söktim ve evde pire akvaryumu olarak hazırladığım 35cm'lik iki adet akvaryuma, hagen siyah kum üzerine diktim. bu akvarylarda filtre mevcut değil, üzerlerinde 8 watt'lık enerji tasarruflu ampul var ve bu işlem yapılalı 2 hafta oldu. sadece çok az bir su sirkülasyonu olması açısından 2 saniyede 1 kabarcık direkt hava hortumundan hava veriyorum. cuba'lar gelişmeye başladılar, sanırım bu bitkinin istekleri aslında o kadarda abartı değil, belkide akıntıyı sevmiyor.

4 yaşındaki oğlumda kendine özel akvaryum istedi, pire akvaryumlarından birisini de ona tahsis ettim, henüz fazlasıyla taze bir akvaryumu var, henüz bir dizayn yapmadım, içinde 2 dişi 1 erkek yabani lepistes mevcut, tabana eser miktarsa parvula koydum fakat ona ne tip bitkiler olacağına henüz karar vermedim. bunları gören kayınvalidem kendisine bir adet akvaryum siparişi verdi, artık ona da bir güzellik düşüneceğiz ama önce kendi söküğümü bir dikmem gerekli :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 17:46
Abi ailecek Sizi yarışmalarda mı görücez nedir :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 22:39
Akvaryumdaki tüm bitkileri söktüm, zaten ilaç yüzünden hepsi ölmüştü. yosun sorunu da ayyuka çıkmıştı, kayaları çıkarıp suyun ph'ını düşürmem bir işe yaramadı, aksine yosun oluşumu hızlandı ki, normalde bunun tam tersi olması gerekiyordu.

Bitkiler sökülürken dolayısıyla ortalıktaki yosunlarda toplanmış oldu, fakat hmf filtre üzerindeki yosunları tamamen temizleyemedim, gözeneklere girdiğinden tamamen temizlenemiyor. hazır bitkiler yokken akvaryumda yerleşik kalmış ilacı tekrar temizlemek için sıvı karbondan daha etkili olacak olan alkol ekledim, yeni bitkiler gelene kadar akvaryum ilaçtan biraz daha arınmış olur. fakat en nihayetinde yosun sorununu aşabilmiş değilim, hmf yüzünden de akvaryumu yosundan arındırabilmişte değilim, yani sorunun tekrarlanması kaçınılmaz. yarın bir miktar hidrojen peroksit alıp hmf üzerindeki yosunları öldürmeyi deneyeceğim.
Bu nasıl bir yosun türü ise, overdose karbon işe yaramadı, mekanik temizlik işe yaramadı, ilaç işe yaramadı, su ph'ını düşürmek işe yaramadı. geriye de birtek peroksit uygulaması kaldı, bununla da bir şey olmazsa veba'lı nesnenin yakılması gibi bu akvaryumdan komple kurtulup, deneysel olmayan, adam gibi yeni bir başlangıç yapmak gerekecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BakıŞÇevrim Dışı

[B]8928,2[/B]
Kayıt: 11/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 1197
BakıŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2013 09:22
Yiğit bey Günaydın, Öncelikle geçmiş olsun diyelim daha iyisini yaparsınız inşallah. Şu yosun illeti olmasa ne güzel olacak değilmi :) aynı dertle bende uğraşıyorum şimdi zeminde brasiliensislerim bölge bölge üzerleri siyah oldu excel uyguluyorum ama banamısın demiyor napıcam bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 09:50

Dün kimyasal materyaller satan biryerden mangan-sülfat buldum, demir-mangan ilişkisini test edeceğim, aynı yerden hidrojen peroksitte aldım, yosunları görebildiğim kadarıyla temizlemiştim fakat hmf filtre üzerindekiler tam olarak temizlenememişti. bende bir şırıngaya 5ml kadar hidrojen peroksit çekip azar azar bu yosunlar üzerine enjekte ettim, enjeksiyonun hemen ardından yosunlarda beyazlaşma vs. oldu fakat yosunlar tamamen yok olmadı, hatta etkinin oldukça az olduğunu söyleyebilirim.

Sonrasında karideslerde bir canlılık oluştu, devamlı hareket haline girdiler, bir miktar su değişimi yapıp seyreltme uyguladım. daha önce yosun ilacı uyguladığımda bütün omurgasızlar sudan kaçma girişimine giriyordu, su yüzeyine yakın yerlere toplanıyorlardı, bu sefer öyle olmadı fakat hareketlilik oldukça arttı, tabi sadece karideslerde. salyangozlarda ve balıklarda bir değişiklik olmadı. Sabah evden çıkarken baktığımda bütün karides kolonisinin (400+) mefta olduğunu gördüm, omurgasızlarda sadece karidesler etkilenmiş başka hiçbir canlıda kayıp mevcut değil. Tüm koloniyi kaybetmek kötü oldu, araştırmamda hidrojen peroksit'in böyle bir etkisi olabileceğine dair birşey görmemiştim. Buda farklı bir tecrübe oldu. Akvaryumdaki suyu birkaç kez daha seyreltmeden yeni karides eklemeyeceğim.
 
Yosunlardan da tamamen kurtulabilmiş değilim. garra rufa alıp onu deneyeceğim, eğer bu balık çözüm olursa aylarca zamanımı boşa harcamış olacağım :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 20:40

* Yiğit bey, Eylül- Ocak ayı arası yaşanabilecek ne tür olumsuzluk varsa yaşamışsınız. Palyatif deneme yanılma yöntemleri yerine her şeye yeniden başlasanız daha iyi olmaz mı?Forumda kaliteli yosunsuz bitki satan güvenilir arkadaşlar da var aslında .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 10:11
Barış bey,
Aynı yosun sorununu işyerimdeki akvaryumda da yaşıyorum, ikisi arasındaki ortak noktalar kumun aynı olması ve tabanın alt kesiminde hindistan cevizi torfu kullanılması. Fakat yinede kuma veya torf'a suç bulmadan önce işyerimdeki akvaryumda tabanda Utricularia Graminifolia olduğundan, yani bu bitki nitrat-fosfat ihtiyacını sudan karşılamadığından emin olmam gereken iki unsur daha kaldı. Bunun haricinde hagen siyah kum kullandığım 3 ayrı nano mevcut ki bunlarda yosun sorunu mevcut değil.
 
Kurulumun başındaki amacım, herkeste olduğu gibi bir an önce bitki ile donatılmış bir akvaryuma sahip olmaktı, sonradan bu amaç değişti, sorunun temelini bulmak ve bu sorunun nasıl çözülebileceğini bulmak istiyorum. Sorunun temeli de %90 ihtimalle kum, fakat acaba bu kumda birşeyler yapılamazmı diyede merak ediyorum. Benim için önemli olan yeni birşey öğrenmek, mesela kum aşırı miktarda demir içerdiği için yosun yapıyor fakat demir ihtiyacı yüksek bitkiler ve uygun canlılar ile bunu kontrolde tutabilir miyim, bunlar hangi bitkiler ve canlılar olmalı vs. oluşan yosun türünü yiyebilen bir canlı mevcut değil, garra rufa'yı deneyeceğim, olmazsa test etmem gereken 2 noktayıda test ettikten sonra kurulumu değiştiririm.
 
Bu arada akvaryuma hızlı büyüyen bitki olarak tekrar elodea, tabana da demir ihtiyacı bakımından cuba eklendi. Karideslerimin tamamını kaybetmemişim, kalanlar kültürü sürdürecektir.

Ek:
Bugün garra rufa edindim ve işyerimdeki akvaryuma ekledim, akşama da evdeki akvaryuma eklenecekler. Henüz akvaryumu tanıma evresindeler, yosunlara bulaştıklarını henüz gözlemlemedim. YBN2013-01-23 16:50:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vel.ergÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 91
vel.ergÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 10:57
Bana kalırsa akvaryuma bakıldığında emekten öte sabır söz konusu gibi gayet başarılı olmuş tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 10:13

Tabana eklediğim cuba'ların yaprak/gövde boyutları elimde önceden var olan cuba'lar ile tutmuyor. micranthemoides olabilirler, yada önceki yetiştirilme şartlarına göre daha büyük bir forma girmişte olabilirler. İlerleyen haftalarda belli olur.

Garra Rufa'ların yosunlara dokunduğunu görmedim, aslında pek yosunda kalmadı, son icraatlardan sonra hepsi çürüdü gitti. fakat işyerimdeki akvaryumda da aynı yosundan mevcut ve buraya da garra rufa ekledim, burada da balıkların icraatlerini gözlemlemedim. Öte yandan bu hiperaktif balıkların kendileri pek renkli olmasalarda akvaryuma renk kattıklarıda kesin.
 
Evdeki cuba yetiştirdiğim nano akvaryumlara yabani lepistes yavrularından koymuştum, bu akvaryumlarda filtre-ısıtıcı vs. yoktu, yavrularla birlikte yemleme de başladığından akvaryumların selahiyeti açısından birer küçük pipo filtre ekledim. karbon ihtiyacını karşılamak içinde excel kullanıyorum.
 
Kullandığım kum bütün herşeyin sorumlusu gibi duruyor fakat arkadaşımın akvaryumunda da aynı kum mevcut ve glosso'ları ışığının azlığına rağmen tabanda güzel bir gelişim gösteriyor, sakat yosunu sorunu da yok, kumunda bir miktar yosunlardan kaynaklanan kararma mevcut fakat buda normal, kum siyah olsaydı anlaşılamazdı zaten. Onun akvaryumu ile kendi akvaryumlarımı karşılaştırırsam bu sefer hmf filtreye *ok atmam lazım demektir. hmf filtreyi değiştirmek demek ise akvaryumu değiştirmek anlamına gelecek, eğer hmf yüzündense hmf'nin tortuyu tutamaması sebep olabilir, sadece elyaf ile bir mini filtre düzeneği ekleyebilirim. İşe yarar birşey için akvaryuma iki boru daha girecek demektir ki, hiç hoşlanmıyorum bu durumdan. Bu durumu önce bir iç filtre ile deneyip duruma göre bir değerlendirme yapmak gerekecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 18:06
Yosun bazen bizi bu hobiden sogutma akvaryumu balkondan attırma aşamasına getiriyo malsef buda bu hobinin en kötü tarafı yosun :/ Ve nedenini buldugunuz da herşey yoluna girecektir eminim Allah kolaylık versin .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 18:16
Denenecek herşeyi denedim ve sonuç olarak yosunların sebebi kum çıktı. kurulumu sonlandırmam en mantıklısı duruyor fakat uygun bir zamana kadar beklemesi gerekecek çünkü uzun bir işlem. sonuçta kurulumu sonlandıracak olsam bile yenisine başlayacağımdan mevcut canlıları akaracağım yer, yeni kum, farklı filtrasyon vs. uzun bir işlem olacak.

Yeni bir kurulumda, yeni bir başlıkta görüşmek üzere. Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç; kumu düzgün seçmek gerekliliği ve yüksek demir içeren kumlardan (%15 üzeri) uzak durulması.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 23:24
Yiğit bey geçmiş olsun uzun aradan sonra hobiye dönmüşsünüz, umarım bu talihsizlik sizi yıldırmaz.
Hep çok katmanlı özellikle torflu tabanlara karşı olmuşumdur. Hiçbir özelliği olmayan hagen tabir edin kuvars kumda bile her türlü bitki yetişiyor. Tropica firmasıyla cubalar için yazışmıştım bir ara bitkilerin çoğunun besini sudan aldığını belirtmişlerdi...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2013 13:28
Akvaryumu zamansal nedenlerden dolayı hemen bozmayı düşünmediğimden bu arada overdose carbon kullanmayı düşünüyorum, hatta başladım bile. balıklar ve salyangozlar üzerinde bir etkisini gözlemlemiyorum fakat karideslere pek iyi gelmediğini söyleyebilirim. Bir süre overdose karbon vermeye devam edeceğim, ya nihayetinde bir sonuç alacağım ki zannetmiyorum çünkü daha önce denemiştim, yada yeni kurulum için eskisi bozulacak. birkaç günlük overdose karbon kullanımının sonucunda yosun gelişiminin durduğunu yada durma noktasına kadar yavaşladığını söyleyebilirim. belkide daha önce uyguladığım dozaj yeterli değildi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir