Yine, Yeniden bitkili


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2012 21:44
Bugün eve geldiğimde izmarit difüzör artık büyük baloncuklar vermeye başlamıştı. eski seramik difüzörü geri yerleştirdim, sanırım izmarit ıslanınca durum değişiyor.
Yinede işyerimdeki küçük tankta izmarit difüzör kullanacağım, kablo bağı ile iyice sıkıştırmayı deneyeceğim, bakalım işe yarayacakmı.
 
Tanka bir miktar daha mosquto rasbora ekledim, sayısı 40+ oldu, kayaların üzeri yosunlandı, aquaflora'ları tek düğme üzerine montajlayıp ışıklandırmayı bunlar ile 2*39 watt olarak tekrar düzenledim. diğer aquastar'ların alg oluşumunda yüksek aydınlatma gücünün de etkisiyle katkıları olduğunu düşünüyorum.
 
Kalan utri'ler bir süre daha gelişim/yayılma göstermezlerse (2 hafta kadar) tabanda onlardan vazgeçip Lilaeopsis brasiliensis kullanacağım. Barış beyin verdiği cuba'yı kök sistemine dokunmadan olduğu gibi işyerimdeki tankta kullandım, tabi sarsıntıdan baya bir miktar cuba kopmuş, bunları tek tek yine bu küçük tanka aşıladım, birkaç ufak sapıda bu tanka getirip hmf filtre üzerine ekledim.
 
Rasboraların boyutları çok küçük olduğundan çok küçük ebatlı yem ile besliyorum fakat bazılarına bu yem bile büyük geliyor, yiyemiyor. Onlar için kabuksuz artemia ısmarladım, en iyi yiyebilecekleri kuru yem buymuş, tabi bedevi şansı olarak kargom hala gelmedi, adamlar göndermeyi unutmuşlar :D eldeki yemi daha da ufalayarak veriyorum, inşallah bu bekleyiş sırasında birkaç balık heba olmaz. (yarın-en geç cuma gelmesi lazım)
YBN2012-10-04 01:07:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 09:20
Yiğit bey,mosquito lar harika balıklar,birde kızardıklarında tadından yenmez,geçen hafta Musa akvaryumdaydım,kendi show tanklarında olanlara çok asıldım ama vermediler,mosquito larda tek dezavantaj küçük olduklarından çok adetli almak gerek böyle oluncada maliyet artıyor,sizin 40+ oldukça güzel rakam, kayıp yaşayacağınızı düşünmüyorum eğer musa beyden aldıysanız bu balıklar yaklaşık 3 aydır varlar adaptasyon sorunları kalmamıştır,saygılar.

Mosquito Rasbora

ERKAN EFE2012-10-04 09:22:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2012 13:30
Akvaryumda yosun hasıl oldu, kayaların üzeri tamamen kaplandı, Cabomba Piauhyensis Red adapte olamadı, bende akvaryumdan çıkardım,Pogostemon Erectus'un yerini değiştirdim, sökerken fazlasıyla kök verdiğini gördüm, zaten gelişimi güzeldi, adaptasyonu atlatalı çok olmuştu. keza Limnophila Aromatica'da adaptasyonunu bitirdi ve yeni filizler vermeye başladı. Tabandaki utri'lerin arasında kalan sakal yosunları boy göstermeye başladılar, mekanik olarak bir miktar temizledim, fakat utri'lerde hala bir hareket yok. akvaryumdaki yosun sorununu, fazla fosfat'tan kaynaklı olarak düşünüyorum, buda ancak fazla yemleme neticesinde olabilir. haftalık fotoğrafı gün içinde yükleyeceğim ama bir herhangi bir gelişme mevcut değil, hatta gerileme var diyebiliriz, utri'lerin yerine farklı bir taban bitkisi gelme ihtimali yükseliyor. Tabi yeni taban bitkisini aşılarken utri'lerden kalanı sökmeden yaparım, hala umudum var ama akvaryum tabanının çöl gibi durmasını da istemiyorum.
 
YBN2012-10-06 18:56:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 23:12
   Bugün akvaryuma Barış bey'in sponsorluğunda (dream7) Lilaeopsis brasiliensis aşılandı, şimdilik yaprak boyları uzun fakat yüksek ışık altında daha kısa forma dönüşeceklerini tahmin ediyorum. Hazır bunları aşılarken, yani kol akvaryuma girmişken sakal yosunlarından  ulaşabildiklerimi mekanik olarak tekrar temizledim, fakat şu anda akvaryumdaki bitki yoğunluğu düşük ve bitkilerin de geneli kökten beslenen tipler olduğundan sudaki besin maddeleri sakal yosunu ve spot alg'e yarıyor demektir, bitkilerin yapmadığı fotosentezi  kayaların üzerindeki alglerde görüyorum, bunları temizlemek gibi bir düşüncem yok, hem karidesler için güzel bir mekan oluşturdular hemde su düzeni yerine oturduğunda kendiliğinden yok olacaklar yada azalacaklar, eşimde doğal durdu temizleme öyle kalsın dediğinden aynen duruyorlar. Fakat sakal yosunu insanı gıcık ediyor, utri'lerle birlikte tanka girdi ve bir türlü gitmedi, şöyle sudaki besini hızlıca emecek tipte ama küçük yapraklı görsel bir bitki bulmak lazım.
   Pogostemon budandı ve budanan parçalar tekrar dikildiler, tekrar uzadıklarında ön kısımlarına 2. ve 3. sıra için tekrar dikilecekler. arkadaki fon'u çıkardım, duvarın rengi fon'dan daha iyi durdu bence, ledler ile aşağıdan bir ışıklandırma denemeyi düşünüyorum, hatta cam ile duvar arasına dallar vs. koyarak akvaryum dışı bir arka fon'da olabilir, derinlik hissini oldukça artıracaktır.
 
   Yüzey temizleme özellikli küçük bir şelale filtre ekledim geçici bir süreliğine çünkü akvaryum su yüzeyinde klasik bakteri tabakası oluştu, anlamı akvaryum su dengesinin henüz oturmamış olması, bu ise balıkların yemediği kabuksuz artemia'ların karidesler ve salyangozlar tarafından da yenmemesi yüzünden fosfat artışından kaynaklı (yosunlarda aynı sebepten dolayı coştular) kabuksuz artemia vermeyi bıraktım, aslında eski kalem balıklarım bu artemia'ları nasılda hüpletirlerdi, ama bu akvaryumda boyutları diğer balıklara nazaran abes durabilir, belki başka bir akvaryuma nasip olurlar. Ramshornlar tabiri caizse eşşek kadar oldular, şimdilik akvaryuma helena koymuyorum çünkü işe yarıyorlar, yine Barış bey'den gelen 1 adet helena mevcut fakat o şimdilik işyerimdeki tankta hayatına devam ediyor. bu akvaryumdaki salyangoz sayısı aşırı miktarlara ulaşırsa ya buraya  tayin olur yada buraya ayrıca 1 yada 2 tane helena transfer ederim.
 
 
 
karideslere yem vermiyorum, yeterince yiyebilecekleri alg çeşitleri ve rasboraların yiyemedikleri yemlerle gayet iyi hatta hafif etçil besleniyorlar, bu yüzden olsa gerek yumurta sayısında artış var.
 
 
Akvaryumun arka planı, taşlar cama çokta yakın değiller, ön planda ise taşlar ve cam arasında burada görünenden çok daha fazla mesafe mevcut.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aozkenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/09/2007
İl: Çorum
Mesaj: 245
aozkenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 14:55
Hayırlı olsun. Zamanla çok güzel bir görüntü ortaya çıkacağı kesin.  Eski bir bitkici olarak ilgiyle takip edeceğim gelişmeleri. 2 yıl önce bitkili tanklarımı iptal edip tuzlu suya heveslenmiştim. Tam sistem oturmuştu ki taşınma nedeniyle her şey alt üst oldu. Çorum'daki akvaryumculardan tuzlu su için hiç destek alamadıyımızdan bende tekrar bitkiliye dönme kararı almış bulunuyorum. Tekrar hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cem1346Çevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 208
cem1346Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 22:55
merhaba,
 
CO2 tüpü olarak yangın tüpü kullanmışsınız.Kış aylarında sorun yaratmayacaktır.Fakat yaz sıcaklarında dolu hali ile çok sakıncalı. Bir hobici dost olarak sizi uyarmak istedim.Gri renkli co2 tüplerinin et kalınlığı yangın tüplerinden 2 kat daha fazladır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2012 09:50
@ Cem Bey,
Tüp mayalı sistem için kullanılıyor, yani içinde sakınca yaratabilecek bir basınç oluşamaz, fakat pet şişe kullanmama sebebim çıkışta seramik difüzör kullanmam. bu difüzör'den co2 çıkışı için bir miktar basınç gerekiyor, forumda 2,5 litrelik pet şişe ile seramik difüzör'ü sorunsuzca kullanan kişiler mevcut ama ben riske girmek istemediğimden böyle birşey yaptım.
 
Sistemi montajlamadan önce tüp içine bir mayalı sistem daha yapıp iç contasını yerine oturtarak 4 gün kadar tuttum, içerisindeki basınç ibrede belli belirsiz çok az bir hareket yapabildi ve daha yükselemedi, sanırım bakteriler belli bir basınç noktasından sonra yavaşlıyorlar. (yinede buna güvenmemek lazım) fakat birikmiş bu basıncı seramik difüzör'e verdiğimde hava taşına döndü, yani birikenden çok daha az bir basınç yeterli gelebiliyormuş. benzer olarak piknik tüpüne yapan kişiler mevcut, hatta tüp çıkışında zaten var olan gaz ayarını açma/kapama için kullanıyorlar, hernekadar tüpler mayanın oluşturacağı basınca rahatlıkla dayanıyor olsalarda ben tamamen açık olarak kullanmayı tercih ediyorum.
 
 
YBN2012-10-16 21:44:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 21:51
Rasbora sayısı 60+ oldu, ayrıca 5 adet otocinclus affinis eklendi, Tabana aşılanan Lilaeopsis Brasiliensis'ler söküldü ve işyerimdeki tanka aktarılma üzere paketlendi. yaprak kalınlıkları üzerine kabaca bir hesap yaptığımda akvaryumu küçük göstereceğine ve daha ince veya küçük yaprakları olan bir tür aşılamaya karar verdim. Utri'ler ile birlikte tanka giren sakal yosunları ile mücadeleye başlamam gerekiyor artık, en iyi sakal yosunu yiyici iki canlı moli ve amano karidesi, aslında ikisini de akvaryuma sokmak istemiyorum. Henüz bir gelişme mevcut olmadığından fotoğraf eklemiyorum, fakat işyerimdeki masamda duran akvaryumun başlangıç fotoğrafını ekliyorum, bu akvaryum biraz daha geliştikten sonra tanıtım başlığını açabilirim. Tabi lilaeopsis'ler burada taban bitkisi olarak değil, orta planda kullanılacaklar. Lepistesler ise albino full red, henüz yeterli bitki popülasyonu olmadığından pek güzel durmuyor (lepisteslerde, akvaryum da) fakat zamanla durum değişecek tabi :D
 
Bu akvaryumda 45*35*30h boyutlarında, filtre malzemeleri değiştirilmiş mikro boyutlarda bir şelale filtre kullanılıyor. masaüstü akrobat lamba montajlı 23 watt'lık osram daylight ile aydınlatılıyor.   
YBN2012-10-16 22:15:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2012 13:05
Akvaryumda ciddi bir yosun sorunu hasıl oldu, ayrıca bitki gelişimi durdu, tabi bunun sebebinide biliyorum, sıvı gübrelerinizi karıştırıp, tek gübre haline getirip kullanmayın :D
 
Arka plana bir yati kökü eklendi, fissidens'lerim geldiğinde bu kök üzerine tutturup bir deneme yapacağım, kökün ve fissidenslerin kalıcılığı kesin değil, kökü alışılmışın dışında yoğun kısmı üst yüzeye gelecek şekilde konuşlandırdım, saçma durdu ama görseli fena değil. (şimdilik) tabana ise parvula aşılandı, taban konusunda son kararım olmayabilir, bu akvaryumda tutturamadığım utri'lerde hala gönlüm var, fakat işyerimdeki akvaryuma utri aşıladım, bayram dönüşü durumları gelecekleri için bir fikir verir, eğer tutarlarsa ileride parvulaların yerine utri'lerle tekrar bir değişiklik yapabilirim. utrilerin rengi oldukça hoşuma gidiyor.
 
Akvaryuma canlı olarak 2 adet zebra nerite salyangoz dahil oldu, 2 adette helena mevcut, bunlardan birisi işyerimdeki akvaryumda salyangoz sayısına kıran girdiği için buraya transfer oldu, aynı zamanda işyerimdeki akvaryuma birkaç ramshorn transfer ettim, tamamen de kurtulmak istemiyorum. Ayrıca canlı olarak trio albino full red lepistes ekledim, lepistesler akvaryuma girdikten sonra rasboralar sürü düzenine geçtiler, akvaryum adaptasyonları da tamamlandı ve aynen yukarıda örnek fotoğraftaki renklerini aldılar, hatta yumurta dökmeye hazırlandıklarını tahmin ediyorum fakat dökselerde o yumurtalar ve yumurtalardan çıkanlar akvaryumda ancak canlı yem olabilirler. İşyerimde de aynı tür lepisteslerden olduğundan yavruları ve damızlıkları çaprazlamayı düşünüyorum, lepistesleri dün akvaryuma eklememe rağmen bu sabah akvaryumda karşılaştığım bücürlerden birisi;
Tamda akvaryumda algizit kullanmayı düşünüyordum, balıklara ve karideslere bir zararı olmadığını biliyorum fakat yavrular konusunda emin değilim, bu yüzden şimdilik algizit'i erteliyorum. yavrular olduğu için akvaryumda surface skimmer gibi kullandığım şelale filtreyi çıkarttım, yüzeye yakın duran bir yavru içine çekilebilir, yüzey temizleyici çalıştığı zaman pistia'lar çevresine toplanıp su akışını engellediklerinden akvaryuma hava hortumu+vantuz ile pistia bölgesi yapmıştım, bunlar ve altındaki bitkiler yavrular için iyi birer saklanma alanı oluşturdu. akvaryuma lepistesleri girdiğinden beri de karideslerin çoğunluğu ortalıkta görünmüyor, görünenler ile lepistesler arasında ise hiçbir dalaşma vs. mevcut değil, hatta albino red'lerin dişileri biraz agresif olduğu halde yinede bir etkileşim mevcut değil.
 
Elimdeki karışık sıvı gübreyi yeşil su üretmek için kullanmayı deneyeceğim, fairy shrimp ve su piresi üretebilmek için 5 adet 35 cm akvaryum aldım, eğer beceremezsem bu akvaryumlar yavru büyütme tanklarına dönüşecek.
 
Not: elimdeki fotoğraf makinası oldukça dandik bir model, tank henüz gelişmediği için eşten-dosttan makina alıp çekme gibi bir gayretim yok, ileride tank geliştiğinde daha iyi makina ile düzgün fotoğraflar çekmeye çalışırım. şu anlık fotoğraflar sadece fikir vermesi ve basitçe hangi aşamalardan geçildiğinin belgelenmesi için.
YBN2012-10-25 13:07:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2012 15:26
Akvaryumda sakal yosunu sorunu alıp başını gittiğinden ve peşinden yakalayamadığım için bayramda algizit uyguladım, 1. gün 4 tablet, 2. gün 2, 3. gün tekrar 4 tablet uyguladım. uygulama süresince balıklar ve omurgasızlara bir etkisi olmadığı gibi yosunlara da bir etkisi olmadı, aldığım tabletin bayat olma ihtimali var. bugün ise sakal yosununu yediği rivayet edilen albino tül kuyruk cüce vatoz'dan 2 adet akvaryuma ekledim, rivayetin ne derece doğru olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.
 
Sakal yosunun çıkması büyük ihtimalle fosfat oranının artması ile doğru orantılı oldu, akvaryuma ekstra nitrat eklemeye başladım (mikro element ve potasyum ekleriyle birlikte), şimdilik fosfat giderici ürün kullanmayı düşünmüyorum, birkaç gün içinde ya yeşil bir suya sahip olacağım yada sakal yosunları gerilemeye başlayacak.
 
Ekleme: Lepsitesler üremeye başladığından beri acaba rasbora'ları çıkarsammı diye düşünüyorum, öte yandan görseli güzel balıklar, henüz bir karara varmış değilim ama kendimi biliyorsam hangisini çıkarayım diye düşünürken en sonunda lepistesler yada rasboralar için ayrı bir akvaryum yaparım gibime geliyor :D
YBN2012-10-30 15:55:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undertaker312Çevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 331
undertaker312Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2012 20:33
Merhabalar,

Bende piknik tüpüyle co2 veriyorum akvaryuma. Yaklaşık 6 aydır reaktör ile veriyordum ancak debiyi çok düşürdüğünden çıkardım seramik ısta mini difizör aldım ama çözmedi. Reaktörü geri takmak istemiyorum, sizde mayalı co2 kullanıyorsunuz okuduğum kadarıyla. Acaba hangi difüzör'ü kullanıyorsunuz? Verim nasıl alıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2012 12:18
@ Umut bey,
 
Bende seramik difüzör ile veriyorum, fakat bundan kabarcık çıkmaya başlaması için mayalı sistemdeki basıncın artması gerekiyor, buda biraz zaman alıyor, fakat 1 gün sonrasında halen kabarcık elde edememişseniz;
- sistemde kaçak vardır, önceden basınç gerektirmeyen bir sistem kullanıyorsanız gaz en kolay çıkabildiği noktadan yani akvaryum içinden çıkarken basınç gerektiren sistemde akvaryum dışında daha kolay çıkabildiği bir noktadan kaçak yapıyor olabilir. (büyük ihtimal budur)
- maya oranınız yeterli gelmemiştir.
- mayanız güneşte vs. kaldıysa özelliğini kaybetmiş olabilir.
 
Not: ebay'de seramik hava taşına benzer fakat kabarcık boyutu oldukça küçük bir difüzör gördüm ve ısmarladım. fakat bu difüzör yüksek basınçta çalışıyor, yani mayalı sistem ile çalıştırabilmek imkansız, şu anda yaşadığım yosun sorunun sebeplerinden birisini de yetersiz co2 olarak gördüğümden ileride tüplü sisteme geçiş yapabilirim (çokta ileride değil, kafamın ne zaman atacağına bağlı, akşama bile olabilir, şalterin ısısına bağlı :D )
bahsettiğim difüzörün video'su;
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=MzuVhtLK9zA&feature=player_embedded[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undertaker312Çevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 331
undertaker312Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2012 12:40
Yiğit bey, bende bir video çektim, bi bakarmısınız difüzörden çıkış nasıl, eğer yetersiz ise tekrar reaktöre geçeceğim yada sizin gibi benimde kafam atacak tüpe geçeceğim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 00:36
@ Umut bey,

Linkini verdiğiniz başlığa da yazdığım gibi, bence gayet iyi bir çıkış var, sadece arada büyük kabarcıklar çıkıyor fakat esas çıkışı baz aldığımızda kaale alınacak değerde değil. Sadece difüzör'ünüzü akvaryum tabanına yaklaştırın ki kabarcıkları su içinde kat edeceği yolu uzatarak çözünme performansını artırın.

Acaba co2 tüpü olarak 7,5 litrelik birşey alsam çokmu abartmış olurum, ama dolum istasyonunun yolunu unutacak kadar da idare eder diye düşünüyorum.
ebay'de ph controller'lardan makul fiyatlılara da denk gelebiliyoruz ama gerçekten değermi diye düşünüyorum, tüpe geçersem büyük ihtimalle ph controller yada computer kullanmayacağım, esasen bilgisayara takılan pci kart tipi bir controller vs. olsa daha çok işime yarardı bence. nasılsa evde 7/24 çalışan 2 bilgisayar mevcut, bunlar üzerinden daha detaylı bir controller yapılabilir diye düşünüyorum, başımdaki işler azalırsa bu konuyu bir araştırmam lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir