Yerli Tür Akvaryumum İçin Tavsiyeleriniz


EpinephelusÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Adana
Mesaj: 3
EpinephelusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2015 01:46
Merhaba sayın üyeler;

Uzun bir zaman önce bıraktığım akvaryum merakımın depreşmesi üzerine internette konuyla ilgili aramalar yapmaya başladım. Henüz ilk aramalarımda karşıma çıkan akvaryum.com sitesi ve forumlarını günlerdir okumaya çalışıyor, istifade ediyorum. Hepinize teşekkürler öncelikle.

İlk akvaryum deneyimim küçük yaşlarda babamın hediye ettiği akvaryumda canlı doğuran türlerle oldu. Özellikle uykusuz doğumları beklemek, çok sevdiğim kılıçkuyrukları seyretmek gençlik yıllarımdan unutamadığım güzelliklerdi. Sonrasında üniversite eğitimim için akvaryumumu dağıtmak durumunda kaldım.

Geçtiğimiz yıllarda bu sefer oltacılık merakımızı da işin içine katarak yakın bir dostumun ofisinde tatlısu levreği( Perca fluviatilis) sudak (zander lucioperca) ve sekizbıyık (Clarias Lazera) beslemeye başladık. Ancak kısa süre sonra dostum ofis değiştirirken, ben de işlerim dolayısıyla alamayınca balıkları yakaladığımız yerlere geri bıraktık.

Günümüze gelirsek elimde 100 lt. kapasiteli temiz, bakımlı bir akvaryumum var. Özellikle akvaryumumun kurulum aşaması ve bitkilendirilmesi ile ilgili sorularım olacak, yardımınızı rica ediyorum. Akvaryumda 7-12 Cm. arası boyda iki adet sudak ve yine bu boylarda azami beş adet tatlısu levreği barındırmayı düşünüyorum. Balıklar büyüdüklerinde daha büyük bir tanka alınmak kaydıyla tabii... Kullanan arkadaşımın tavsiyesi ile dophin c1300 canister filtre ayrıca kumun altına yerleştirmek üzere bir hava taşı aldım. Kum olarak siyah renkte ithal bir kum verdiler akvaryumcudan, ambalajında "gravel" olarak tabir edilmiş. İki adet te floresan lamba monte ettim ayrıca. Elimdekiler bunlar, sorularıma geleyim:

-Birincisi sağlıklı bitkilerim olması için bahsi geçen kum yeterli midir? Ayrıca bir materyal kullanmalımıyım? Nelerdir?

-Forumdan okuduğum kadarı ile pat diye suyu bitkiyi balığı bir araya koymamak gerekiyor. Kum ve suyu doldurduktan sonra ne süreyle akvaryum boş çalışmalı, bitki ekimi ve balıklandırma ne zaman yapılmalı?

-Ben eski akvaryumumda sadece eledoa bitkisini bilirdim, halende bir onu bilirim. Sizlerin özellikle benim gibi tecrübesiz meraklılar için tavsiye edeceğiniz hoş görünümlü bitki türleri nelerdir?

-Akvaryum büyüklüğüme göre belirlediğim balık sayısı tutarlımıdır? Balıklar ferah ve mutlu gezinsinler istiyorum. Suadk yalnız takılan bir balık zaten ama tatlısu levrekleri genç çağlarında sürülenmeyi seven balıklar. Boy oranı iyi tutturulursa birbirlerine karşı da pek agresif olmuyorlar.

Şimdiden teşekkür ederim. İnşallah kurulum aşamasında ve akvaryumumda yaşam canlandığında paylaşımlar yapacak, bilmediklerimi soracağım. Heveslendiğime değer umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2015 14:31
- Kumla ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Tane boyu ne kadar?
- Bakımı kolay bitkiler tercih ederseniz sıvı gübre ve iyi bir aydınlatma ile devam edebilirsiniz. Co2 vermeniz de çok büyük destek olur tabi.
- Bitki için aydınlatma çok önemlidir. Aydınlatmanızla ilgili detaylı bilgi verir misiniz?
- Bitkili akvaryuma canlı koymadan en az iki hafta beklenmeli bence. Taban, gübre ve su değerlerinin düzene girmesi uzun sürüyor.
- Beslemeyi düşündüğünüz balıkların bitkilerle arası nasıldır bilmiyorum. Bitkileri yiyebilirler, sürekli söküp atabilirler... bilmiyorum.
- Bu tip doğadan yakalanan vahşi türler akvaryum şartlarında çok zor olur. Genelde pasaklı ve tedirgin canlılar olduklarından, akvaryumda sürekli sorun çıkarırlar. Bence 100 litre için planladığınız canlılar çok fazla. Kısa zamanda büyüyeceklerini göz önünde bulundurmak lazım. Bence 1 çift veya en fazla 3 adet balık düşünün.[EDIT]maviyeşil,2015-07-19 14:32:42[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EpinephelusÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Adana
Mesaj: 3
EpinephelusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2015 22:12
Ufuk Bey teşekkür ederim.

Kum Sandimas marka ambalajlı bir ürün. Çiğ köftelik bulgurdan biraz daha iri taneli.
Aydınlatma lambasının üzerindeki bilgiler: sera plant 28 watt 58 cm. 4900 kelvin.
Besleyeceğim tür tamamen etçil. Bitkileri yemez ancak; sudak bir dip balığı, genelde çok hareketsizdir, hızlı metabolizmaya sahip olduğu için fazla enerji sarfetmeyi sevmez. Sadece avına saldıracağı anda bütün gücüyle tek hamle yapar işte bu saldırı esnasında bitkilere bir zarar verir mi bilmiyorum.
Diğer yandan sayı konusunda size hak verdim. Şöyle karşısına geçip bakınca akvaryum hakikaten ufak. Bir veya iki tane sudak olacak şekilde planlayalım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2015 23:49
Kumunuz uygun bence şimdilik. Bakımı kolay bitkilerle başlayın, veya benim tavsiyem bitkileri sonraya bırakın. Önce balıkları ekleyin. Bir süre hem siz onlara alışın, hem onlar ortama alışsın. Ardından bitki eklemeye başlarsınız. Bitki işi biraz uğraşlıdır. Balıklarınıza uygun olduğuna inandığınızda ekleyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir