Yeni Lepistes Tankı


güven16Çevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2
güven16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2015 16:30
   Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle. Keşke bu forumu daha önceden keşfetseydim. Yararlı bilgilerin olduğu ve insanların aktif kullandığı açık. Bilgilerinize çok ihtiyacım var. Lütfen esirgemeyin.
   İlk olarak akvaryumum hakkında bilgi vereyim. 1,20 m uzunluğunda , 60 cm yüksekliğinde ve yaklaşık 40 cm genişliğinde güzel bir akvaryumum var. Bundan bir yıl öncesinde nattateri merağım ortaya çıktı ve uzun süre besledim. Ancak su değişimi nedeniyle hepsini kaybettim. Akvaryum hobime uzun süre ara verdikten sonra yeniden balık beslemeye karar verdim ve yaptığım araştırmalar sonucunda göze hoş gelen  ve çocukken baktığım ( o zamanlar çok fazla ilgilenmeme rağmen kolay çoğalmışlardı ve ölmüyorlardı.) lepistes beslemeye karar verdim. Ayrıca fiyatının düşük olması ve beğendiğim tüm balıkları alırım rengarenk olur düşüncesi ağır basmıştı.(Böyle olmayacağını anlamam malesef kötü bir şekilde yüzünü gösterdi.)
   Vermiş olduğum karardan sonra akvaryumumu su ile doldurdum. Dış filtre , ışık ve ısıtıcı çalışır sistemde 3 gün suyu beklettim. Bu sırada da suyu düzenleyiciler ile besledim. Yeterli olduğunu düşünerek 16 tane balık alarak akvaryuma saldım.(İlk hatam burada oldu.)Tahmin edeceğiniz gibi balıklarım teker teker öldü. Üzülerek yapmış olduğum araştırmalar neticesinde balıkları aldığım kişinin "yeni ithalattan geldiler abi" demesi aklıma gelerek ilk ölümleri buna bağladım. Allahtan ilk aldığım bu balıklardan 20 kadar yavru aldım da lepisteslere tutunmamı sağladı o yavrular.
   Bundan sonraki süreçte de balık almaya devam ettim. Her defasında örneğin 4 tane alıyosam 1'i yaşadı 3'ü  öldü ya da yarı yarıya mesela. Ölen balıklarımda kuyruk erimesi , beyazlaması, ağızda beyazlama , yüzgeçlerinin kaskatı kesilmesi gibi durumlar ortaya çıktı. Mikofish kullandım. Düzenli dip çekimi yaptım. Bakteri ekledim akvaryuma. Kısacası elimden gelen herşeyi yaptım. Ve 7 , 8 tane balığım gayet sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşayınca ikince yanlışım meydana geldi.
   Suyun düzeldiğini düşünerek akvaryuma 20ye yakın balık ekledim. İlk koyduğumda hepsi sudan gayet mennundu. Geziyorlar , yemlerini yiyor , beni gördüklerinde ön cama hareketleniyorlardı. Birkaç gün böyle gitti ki ölümler ikişer üçer başladı. Şok oldum resmen.Ve açıkçası çok üzüldüm herşeyin düzeldiğini düşünürken en başa dönmek çok üzdü beni.
   Görüştüğüm bir akvaryumcudan duyduğum şeyler çok mantıklı geldi. "Bakteri çakışması" Hiçbir akvaryumcudan balık alırken malesef bu konu hakkında hiç bir uyarı almamıştım. Malesef bu bateri çakışması en başta hayalini kurduğum rengarenk tank hayalimi engelleyecekti.Tam bu sırada internette bulduğum başka bir yazı da aklıma yattı. Yeni kurulmuş olan tankıma birden bire bu sayıda balık eklemenin sudaki amonyağı arttırdığı ile ilgili bir yazıydı bu. Sabah dip çekimini yaparak amonyak testi aldım ve uyguladım. Sonuç çok şaşırtıcı idi benim için. Çünkü su ideal çıktı. Bu durumda bakteri çakışması olabileceği kanaatine vardım.
   Sonuç olarak akvaryumum da 10'a yakın büyük lepistesim ve yavrular kaldı. Ve ben tek tür bakmaya başlamaya karar verdim. Full red bakıyım derken çok hassas oldukları , yavru sayısının çok düşük olduğu ve buna benzer caydırıcı şeyler gördüm. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Yani özel tür lepistesler hakkında var mı böyle şeyler ? Ayrıca kalan balıklarım sağlıklı gözüküyor. Sizce alacağım tek tür balıkları ne zaman eklemeliyim  ya da suyumun iyi olduğundan nasıl emin olabilirim ? Şimdiden cevap vereceklere teşekkür ederim. Uzun olduğunun farkındayım yazının ancak belki bir ka yeni başlayacak arkadaş görürde yaptığım hataları yapmaz diye uzun tuttum.Hakkınızı helal edin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir