Yeni japon akvaryumu kurma yöntemi
1-Yeni bir japon akvaryumu kurarken öncelikle alacağımız balık sayısını belirlemeliyiz.Böylece doğru akvaryumu seçebiliriz.Örneğin iki adet japon besleyeceksek en az 50 litrelik bir akvaryum almalıyız.Ama eğer 10 adet Japon balığı beslemek istiyorsak en az 100 litrelik bir akvaryum satın almamız gerekir.
2-Eğer maddi durumunuz uygunsa dış filtre kullanın.İç filtrede uğraşınız fazla olur.Dış filtrenin içinde kullandığınız ekipmanlar akvaryumunuzdaki bakteri oluşumunuzu hızlandırarak akvaryum suyunuzun balıklar için hazır hale gelmesini sağlar .Hazır hale gelen bu suyun korunmasınıda yine dış filtremiz gerçekleştirmektedir.
3-Akvaryumlarımızın içine kesinlikle yapay maddeler koymamalıyız.Buna plastik bitkilerde dahildir.Kaliteli bir kum.Balığın türüne uygun bitkiler yeterli olur .Japon için amazon anubias gibi sert yapraklı bitkiler uygundur.Japonlar çok hızlı hareket edebilirler bu yüzden kesici veya tahriş edici yüzeyde taş ve benzeri maddeleri koymayınız.Ayrıca akvaryumumuzun içini düzenlerken balığın sıkışacağı veya girip geri çıkamayacağı yerleri dikkate almalı ve bu şekilde bir dekor hazırlamalıyız.Dekorumuz filtrasyonumuzu engellemeyecek şekilde hazırlanmalıdır.
4-Akvaryumunuza ilk kez kum koyacaksanız mutlaka kaynar suda defalarca yıkayın.Ve en az 3 gün boyunca suda bekletin.İyi yıkanmayan kumlar akvaryumumuzun ileriki günlerde sürekli olarak bulanık bir halde kalmasına neden olacağı gibi bizim içinde ek zaman kaybına yol açar.
5-Akvaryuma kumu yerleştirdikten sonra dinlenmiş su koyun ve 3 gün filtreleriniz çalışır vaziyette bekleyin.Su koyarken akvaryumun içine bir tabak koyarsak ve suyu bu tabağın üstüne dökersek akvaryumumuzun içi karışmaz ve su bulanmaz.Asla yeni kurduğunuz akvaryuma 3 gün geçmeden balık koymayın!
6-Japon akvaryumuza başka türden bir balık koymamaya özen göstermeliyiz.Japonlarla yaşayan balık türü oldukça azdır.Pengasus,çöpçü,cüce vatoz dışında balık türlerini tercih etmemeliyiz.Bununla beraber japonların yalnız kendi türleriyle yaşaması en uygun olanıdır.
7-Akvaryumcuya gidip balıklarınızı dikkatli bir şekilde seçin kuyruklarına dikkat edin.Taşıma sırasında ezilme yada kırılmalar olabilir bu şekilde uzun süre incelerseniz sorunsuz bir balık alma ihtimaliniz artmış olacaktır.Akvaryumda ölü balık varsa asla o akvaryumdan balık almayın.Balığınızı aldıktan sonra poşet içindeki balıklarınızı poşeti ile birlikte kurmuş olduğunuz akvaryuma bırakın asla poşeti delip balıkları birden akvaryuma atmayın.Poşetteki su akvaryum suyu ile aynı ısıda olunca poşeti delebilirsiniz.Unutmayın ani ısı değişiklikleri beyazbenek hastalığına yol açar.
9- Yeni kurulan akvaryuma filitrasyon devam ederken su düzenleyici olarak sera aquatan veya o kalitede bir su düzenleyici atılması akvaryumun hazır hale gelmesi için yararlı olacaktır.
10- Akvaryumunuza balık konulduktan sonra balıkları çeşitli yemlerle beslemeniz balıkların kabız olma ihtimalini azaltır.
11- Balıklarınızın nufus yoğunluğuna ve akvaryum boyutunuza göre suyunuzda düzenli dip çekimi yapmanız sudaki nitrat oranınızı dengede tutmaya yarar.
12-150 litreden büyük ve nufus yoğunluğu fazla olan japon akvaryumlarında dış filitre ile (biyolojik filitrasyon) iç filitre (mekanik filitrasyon) kullanılması su dengeleri açısında oldukça önem taşımaktadır
13-Japon balıkları beslenme ve su şartları özelllikleri ile diğer tüm balıklardan farklıdır.Bu yüzden tek tür beslenmesi daha doğru olacaktır.
14-Eğer akvaryumunuzda bitkiniz bulunmuyorsa,suyunuza belirli zaman dilimleri içerisinde ve belirli aralıklarla problem gördüğünüz takdirde (parazit,beyazbenek vb )kaya tuzu eklemeniz balıklarınızın hastalık riskini azaltacaktır.
15-Haftada bir düzenli olarak %15 -20 lik dip çekimi yapılmalıdır.Bu değişimler sırasında akvaryuma ekliyeceğimiz suyun ısısıyla akvaryumumuzdaki suyun ısısı aynı olmalıdır.
16-İç filtre temizliği en az haftada bir kere yapılmalı sünger ve pervane iyice temizlenmelidir.Temizleme işlemi yararlı bakteri korunumu açısından akvaryumdan alınan su ile yapılmalıdır.Dış filtrede ise temizlik daha uzun aralıklarla yapılmalıdır.
17-Yeni akvaryum aldığımızda kaya tuzu ile ovulmasında fayda vardır.Gerek ilk alındığında gerekse diğer temizlikler sırasında akvaryum ve malzemeleri asla deterjan ve türleri ile temizlenmemelidir.
18-Akvaryumun sıcaklığını gerekli derecede sabit tutmak için iyi bir ısıtıcı kullanmalısınız. Genellikle 23-25° C su sıcaklığı akvaryumdaki balıklar ve bitkiler için uygun olacaktır. Akvaryumun ısısını ölçmek için bir derecealmalısınız
19-Akvaryumun içine balıkların en önemli oksijen kaynağı olan bitkilerden de yeteri kadar koymayı ihmal etmeyin.
Aytek bey ve serkan beye ayrıca Şefika Hanım'a katkılarından dolayı teşekkür ederim .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yararlı bir çalışma olacak gibi görünüyor.Ekleme yapmak isteyen arkadaşlar var ise Tolga Bey'e ö.m atarsa konu dağılmamış olur.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şefika hanım buna benzer yazı bir çok yerde var ama bu konuyu açmamızın sebebi buraya yeni gelen veya ilk defa japon balığı besleyen arkadaşların azda olsa bilgi sahibi olmalarını istememizdir.Sonuçta yeni başlayan arkadaşların forumda açtığı konuları hepimiz izliyoruz.Böylece en azından bazı gereksiz konu açılmalarını önlemiş oluruz değil mi?
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tolga bey ve Aytek bey selamlar
Yazınız için yukrıda bir teşekkürüm var zaten.Ben internette bu yazıyı okurken sizin açtığınız konu aklıma geldi ve ekledim.Alıntıdır diyemem.Genel olarak dediğiniz gibi bilgiler aynı ama orda farklı bir kaç ayrıntı var sizinkilerin dısında.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ali Bey,
Fanusta balık beslemek balıklar için her zaman eziyettir.Hapis hayatından farksızdır.Bundan dolayı forumda yazan hiç bir konuda fanusta balık beslenmesi ile ilgili bilgi bulamazsınız.Eğer bütçeniz var ise ufak bir akvaryum ve filitre alarak balığınızı bu eziyetten kurtarın.Aksi taktirde balığınızın pek fazla ömrü olacağını sanmıyorum.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir