yeni brichardilerim


07CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
07CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2009 22:33
Arkadaşlar öncelikle selamlar. Dün 35 litrelik kadar küçük akvaryumuma 5 tane 2-3 cm lik yavru sayılabilecek brichardiler aldım. Açıkcası ilk defa brichardi besliyorum ve bilmedigim şeyler var. Bu balıklar normalde de korkak ve çekingenler midir? Benimkiler oldukça öyle ben yaklaşınca saklancak yer arıyorlar. Bu geçici bir durum mudur, bir huzursuzlukları olabilir mi, hep kayaların altındalar. Ve bir tanesi hep gruptan ayrı yüzüyor daha dogrusu yüzdügü bile söylenemez . Ya akvaryumunun üst köşesinde ya da pipo filitrenin altında hareketsiz yatıyor. Bir hastalıgı olabilir mi ? Rengi filan digerlerinden daha soluk? Bir şey olmasından endişeleniyorum. Ne yapabilirim? Bir de genel olarak brichardi beslerken dikkat etmem gerekenler neler? Nasıl besleyebilirim yem falan olarak? Teşekkürler. Erdal Hoca2009-04-29 09:54:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MERT MURATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Samsun
Mesaj: 1377
MERT MURATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2009 22:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
07CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2009 22:49
mert bey yardımınız için teşekür ederim o araştırmayı zaten yaptıgım için birde sizlere sormak istemiştim. Benim merak ettigim sadece filitrenin altında hareketsiz yatan balıgımın bir hastalıgının olup olamayacagı? çünkü durumu kötü gözüktü bana sadece yem attıgımda gurupla harket ediyor . diger türlü yan yatıyor . ölmesinden endişelendim ve yapabilcegim bir şey olup olmadıgını sormayı düşündüm . mesela digerlerinin onu dahada rahatsız etmemesi için plastik yavruluk benzeri bişeye ayırmalımıyım . Teşekür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duf1Çevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2006
İl: Isparta
Mesaj: 74
duf1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 02:49
Akvaryumunuz brichardi beslemek için yeterli hacimde değil,gerçi bunun farkındasınızdır.Filtrenin arkasına saklanan balığınızın herhangi problemi olduğunu sanmıyorum.Sadece diğer brichardilerinizin o balığı hırpalamasından kaynaklanıyor.Ben 150 litrede 5 tane 2.5 cm lik brichardiye bakıyorum.5'inden 2'si gruptan dışlandı ve sürekli hırpalanıyorlar.Bölesine geniş akvaryumda bile kuyruğu yenmiş,kafa kısmında siyah noktalar oluşmuş,rengi solmuş bir durumda.Akvaryumunuzun hacmi küçük olduğundan bir süre sonra hırpalanan brichardiniz ölebilir.Çünkü kaçabileceği alan yok.Ayrıca brichardiler ilk başta çok çekingen fakat biraz zaman geçtikten sonra o korkaklıkları geçiyor.Işığı açsanız kapatsanız,akvaryumun çok yakınına gitseniz bile saklanmazlar.Çok asil ve güzel balıklardır.Güzelliklerini daha iyi farkına varabilmek için 80 litre ve üzeri bir akvaryuma sahip olmalısınız!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
07CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 12:54

Yorumlarınız için teşekkürler. Sizin de dediginiz gibi küçük oldugunun farkındayım. Yavrular biraz büyüyünceye kadar sorun olmaz diye düşünmüştüm. Daha büyük bir akvaryum alana kadar kalacak yerleri mecburen burası. En kısa zamanda büyütmeye çalışacağım. Grup o balıgı dışladıgı için şu anda onu ufak yavruluga ayırdım. Canlı doguranlar için olan plastik yavruluklardan. Dediginiz gibi kuyrugu biraz hasarlı. Şu anda ayrı olarak rahat gibi ama ne kadar böyle devam eder bilmiyorum. Biraz daha orda besleyip iyileşmesini bekleyeceğim. Başka yapabilecegim bir şey yok sanırım. Teşekkürler.

Erdal Hoca2009-04-29 09:47:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cactussÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 82
cactussÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 17:13
İsmet bey oldukça faydalı bilgiler vermiş ben de katkı yapmak istedim.Benzer durumları ben de yaşadım. 2-3 ay önce 4 tane 2-3cm boylarında brichardi aldım akvaryumum 80cm. yaklaşık 130 litre balıkları akvaryuma koyduktan kısa bir süre sonra benzer davranışlarda bulunuyordu bir tanesi dediğiniz gibi,dışlanmıştı diğer üçünden benim daha müdehale etmeme bile fırsat olmadan balık öldü.Yaklaşık 5-6 gün sonra bir diğerinin aynı durumda olduğunu görünce hemen tül yavruluğa koydum ancak ne yazık ki bir kaç gün sonra onu da kaybettim.Kalan ikisi gayet iyi anlaşıyorlar ve sürekli bereber geziyorlar,kumları kazıyorlar vs.bilindik eş davranışları sergiliyorlardı ancak henüz çok küçüktüler ama kısa sürede oldukça büyüdüler.Bu durumu balıkları aldığım akvaryumcu önceden söylemişti.Balıkların olduğu akvaryum çok kalabalık farklı bir çok çeşit balığın bulunduğu bir akvaryumdu ve sürekli balık satışı olduğundan 2-3 günde bir yemlendiklerini ve bende hızla büyüyeceklerini söylemişti.Neyse 15 gün , önce şaşkınlık içinde yüzen yavruları gördüm dediğim gibi,daha erken diye düşünüyordum hala ama onlar yumurtlamış benden yumurtaları bile saklamayı başarmışlar(benim de ilgisiz bir dönemime geldi tabii)
Ve dün akşam bir kaç yavru balığın ağız ağıza kavgalarına,birbirlerine vurduklarına şahit oldum henüz 4-5 mm boylarında böyle yaparlarsa üstelik aynı batın yavruları.
Beraber büyümemiş balıkların davranışları gayet normal geliyor bana
İşte bu farklı davranış,ürkek tavırları cezbediyor çoğu brichardi severi birde 3-4 farklı boyda yavruları birarada görme heyacanı...
 
Çağrı bey size tavsiyem her balıkta olmayan değişik davranış ve aile yapıları açısından brichardiler çok farklı balıklar eğer sabırlıysanız,ürkek,çekingen tavırları zamanla sizi sıkmayacaksa ki ileride düzelirler :)
Daha büyük bir akvaryuma 10 adet 2-3 cm.lik yavru almanız ve dikkatlice onları büyütmeniz beraber büyüyen yavrular nispeten daha az kavga ederler ancak içlerinde ikisi eş oldukları zaman kavglar kaçınılmaz olur ki eş olan balıkların yanından diğerlerini ayırmak en doğrusu bana göre ki bir çok kişi aynı tezi savunur ondan sonra birkaç ay içinde mutlu bir aile tablosunu izler olursunuz.Başarılar.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
07CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 18:29
Fatih bey verdiginiz bilgiler için çok teşekürler. Dediginiz gibi balıklar bu akaryumada alışmaya başladı zaten çıkıp birlikte yüzmeye başladılar yavaş yavaş. yalnız 1 tanesi yavrulukta şu an onun kuyrugu filan biraz hasar görmüş. Sanırım onu dışlamışlar iyileştikten sonra yeniden aralarına alma ihtimalleri varmıdır? yoksa o balıgı elimden çıkarıyım mi? birde 10 tane olması gerklimi eş tutmaları için ? brikardileri kolay eş tutar diye okumuştum . Bu 4 taneden eş çıkması zor mu olur? Şu anda akvaryumu büyütemeyecim için fazla balıkta eklemeyi düşünmüyorum çünkü. eger bunlardan 2 si eş tutarsa digerlerini çıkarırım. 2 balık içinde bu hacim yetersiz olurmu? Eş tutup tutmadıklarını nasıl anlarım? Yardımlarınız için sagolun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cactussÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 82
cactussÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 15:46
Önceki yazım da belirttiğim gibi,ben de ki 4 balığın 2 si öldü diğer ikisi eş tuttu ve yavru verdiler.Ölen balıkların neden öldüklerini tam anlayamadım bu eşler tarafından mı dövüldüler yoksa akvaryuma uyum sağlayamadılar mı? Çünkü aldıktan çok kısa bir süre içinde 2 balığı kaybettim.

Genel olarak çok kişi 10 balık olduğu zaman 1-2 eş çıkması garantidir.Ancak biraz da kısmet işi çünkü özellikle yavrularda erkek dişi ayrımı yapmak neredeyse imkansız bu yüzden 10 balık olduğu zaman en az bir çift balığın eş tutma ihtimali artıyor.

Sizdeki 4 balığın da dişi veya erkek olduğunu bilemeyiz benim örneğimde olduğu gibi,4 balıktan bir eş te çıkabilir.Dedim ya kısmet işi..

Eş olduklarını sürekli beraber gezmelerinden zamanla kumu kazıp yuva yapma eğilimlerinden rahatlıkla anlarsınız tabi diğerlerine olan sert davranışlarından bu balığın besleyenlerin en büyük isteği 3-4 farklı zamanda doğan yavruları birarada görmek olduğunu önceki yazımda belirtmiştim.Mutlaka sizde bunu istiyorsunuz en kısa zamanda akvaryumu büyütmeniz gerekir bence umarım balıklarınız eş tutar ve yavru alırsınız o zaman devamıda gelecektir ki 35litrelik bir akvaryumun yetmeyeceği aşikar zaten akvaryum büyüdükçe hem bakımı hem de balıkların sağlığı ve mutluluğu artacaktır.Bilindiği gibi,doğal yaşamlarında çok büyük alanlarda yaşıyor balıklar akvaryumda kendilerine yetecek alanlar sunamazsak onlar ya sağlıklarını yitirecek yada sürekli bir yer kavgasına tutuşacaklardır.Hele bricardi gibi,yuvasını ve yavrularını korumak için hassa ve saldırgan olan balıklar için geniş alanlar gerekir.Siz boyuna bakmayın kendinden çok büyük balıklara dahi kafa tutmakta üstüne yoktur brichardilerin.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Selamlar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
07CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 21:04
yorumumunuz için teşekürler. bu gün 2 tane daha ekledim aralarına . bendekilerden biraz daha büyükler ama genede eskiler yeni aldıklarıma kafa tutyor hele bi tanesi gelip gelip vuruyor. Yavaş yavaş alışaırlar degilmi bi sorun olurmu? ve dediginiz gibi ilk fırsatta akvaryumu büyütmeye çalışacagım. dekor olarak 3-4 tane ufak kaya parçası ve zeminde çok az midye kırıgı- kuvartz karışımı kum var( yer yer boşluklar olacak kadar az) midye kırıgı eklemeyi düşünüyorm. başka neler yapabilirm ? florosan eklememe gerk varmı ?teşekürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir