Yeni başlayacağım. Nasıl Bir Akvaryum almalıyım?


scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1635
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 11:19
Ufak bir akvaryumla başlamanızı önermem. Yapacağınız en ufak bir hatanın yıkıcı sonuçları olabilir. Ben en az 100 cm bir akvaryum öneririm yeriniz müsayitse. 100*40*50 gibi bir tank uygun olur.  Saz, java moss gibi kolay bitkiler ve canlı doğuranlarla kısı zamanda hoş bir akvaruyumunuz olur. Benim şirkette 100*40*60 bir tankım var. İçi kütük, bolca java moss, bir miktar saz ve bir criypto ile onlarca canlı doğuranla dolu. Herhangi bir yavruluk vs. kullanmıyorum. 3 platiden yüzlerce ürettim. Bir kısmını sattım bir kısmını hediye ettim. Yine bir sürü moli ve Lepistesim mevcut. Bir miktarda cüce vatoz. Pek güzel olmasada cep telefonu ile çektiğim bir görüntüsünü ekliyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hopexyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2011
İl: Sanliurfa
Mesaj: 18
hopexyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 11:41
Daha önce lepistes besleyen biri olarak söylüyorum aslında sanılanın aksine lepistes narin bir balıktır ilgi gerektirir mutlaka bitki olmazsa olmazıdır tank küçük lepistes sayısı fazla olursa strese girer balıklar ve kaybedersın illa lepistes diyorsanız ve küçük tank alacaksanız  balık sayısını fazla tutmamaya çalışın.ama bende sarı prensesden yana oyumu kullanacagım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iahmetgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 325
iahmetgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 11:47

Ben de naçizane birkaç tavsiyede bulunayım:

1-Yerinizin ve bütçenizin elverdiği en büyük tankı alın.80 cm ve üzeri için can kalınlıklarıyla kayıt-kuşak hadiselerine dikkat edin.Karşınıza çıkan terimlerden hemen korkmayın,"Bunlar ne demek ben nasıl uğraşacam bu kadar şeyle?" diye stres yapmadan önce sağ üstteki arama butonuna basarak bir bakın,olmadı konu açın.Mutlaka kısa sürede doyurucu bilgiye ulaşırsınız.

2-Tür işi zevk işidir çoğu zaman.Arkadaşlar japon ve lepistes önermiş.Japon dayanıklı bir türdür,zevk de verir.Ancak bir zaman sonra insan balıklarından yavru almak istiyor.O zaman geldiğinde,sizin de daha önce hiçbir tecrübeniz olmadığını varsayarak yazıyorum,çok canınız sıkılır.Bu sebepten dolayı japondan ziyade canlıdoğuran türleri öneren arkadaşlara katılacağım.İlerleyen dönemlerde tür değişikliğine gitmek istediğinizde çoğu türle uyumlu olduğundan size daha az sıkıntı çıkarır.
3 dişi 1 erkeklik plati,velifera ya da lepistes grubuyla başlamanızı öneririm.Bitkili ortamı sever canlıdoğuranlar,ancak bitki başka bir hadise.Ama sırf bu yüzden de o saçma sapan plastik bitkileri suyunuza asla ve asla sokmayın.Su üstü bitkilerini tercih etmeniz hem bitki sorununuzu çözer,hem su kalitenize katkıda bulunur,hem de hızlı çoğalmalarından dolayı zevk alırsınız.Tabii ki canlıdoğuran grubu da siz istemeseniz de 3 vakte kadar yavru vermeye başlayacağından sizi kendilerine bağlayacaktır.

3-Acele etmeyin.Hiçbirşeyde acele etmeyin.Akvaryum ve malzemeleri alırken de,balıklarınızı alırken de,balıklarınızı suya salarken de acele etmeyin.Forumda bu ve benzer konularla ilgili birçok başlık var.Aramaya "yeni kurulum" yazmayı deneyin.

4-Saçma sapan su kimyasallarına para vermeyin.

5-Açık ya da poşet yemdense az miktardaki kutu yemleri tercih edin.Son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin.

6-Kaliteli bir ısıtıcı(Ben de Jaeger ya da Tetra öneriyorum) ve kaliteli bir hava motoru mutlaka alın.60 litre ve üzerinde ise bütçenizin elverdiği en kaliteli dış filtreyi edinin.

7-Tabanı suya salınım yapmayacak türden kumla(silis ya da quartz) en az 5 cm kalınlığında örtün.

8-En az 1 elma salyangozu edinin.Yem artıklarının suyu bozmasını önlerler.Eğer yazın serbest su sıcaklığınız 27 dereceleri geçmeyecek gibiyse de hacme göre mutlaka midye ekleyin.

9-Malzemeler için akvaryumculara bağlı kalmayın.İnternet sitelerini de araştırın.hepsiburada,teleskopakvaryum,canpet,vs. fiyatlarını inceleyin.Afaki farklar ödemeyin.

Saygılar...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vivaldiÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 308
vivaldiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 18:39
Yardımcı olmaya çalışan herkeze çok teşekkür ederim. Hepsi çok değerli tavsiyeler ve mutlaka dikakte alacağım.

Yorumlar genelde lepistes ve prenses yönünde.
Sanıyorum lepistes düşünüyorum.

Şimdilik ilk işim uygun boyutlu bir akvaryum almak. Bu işten pek anlamadığım için 2. el almayı pek düşünmüyorum. Kısa süre sonra sorun açan bir akvaryum hevesimi kaçırır gibime geliyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knight eagleÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 75
knight eagleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 19:05
Kerim Bey merhaba,
 
En az 65 cm ya da 80 cm lik bir akvaryumla başlamanızı diğer arkadaşların tavsiye ettiği gibi ben de tavsiye ediyorum. 2-3 kök bitki(amazon) ilk etapta ve canlı doğuran lepistesler ve varyasyonları ile başlamanız bana  göre de mantıklı. Lepistesler sık yavrulayan balıklar olduğu için bir anda cıvıl cıvıl bir akvaryumunuz olabilir. Dediğim ebatlardaki bir akvaryuma 100 w ısıtıcı, çift çıkışlı bir hava motoru, bir de iç filtre, 3-5 kaya yaklaşık 15 kg. kum(çok kalın olmamak kaydı ile, midye kırığı olabilir) başlayabilirsiniz nacizane fikrim olarak.
Sağlıklı hobiler. 


Bu arada belirtmemişim; akvaryum ebatınıza göre 8-10 lepistes, 2 adet cüce vatoz, 3-4 çöpçü sanırım yeterli olacaktır. Tabii ki eksiklerimi ve yanlışlarımı üstadlar tamamlayacaktır ya da düzeltecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freezyslotÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 36
freezyslotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 05:46


Arkadaş sana satılık akvaryum olarak şöyle diyeyim. gitti gidiyor.com a gir 70 cm akvaryum su balık size ait diyor o ilana bakmanı öneririm veya internetten coşkun akvaryum yazarsan ikinci el fiyatına sıfır akvaryum bulursun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cnk52Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1146
cnk52Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 08:54
Öncelikle hayırlı olsun. :)
Bende 2 ay önce başladım bu hobiye. 65cm-80cm derken 100cmlik bir akvaryumum var evimde.
Öncelikle alabileceğiniz kadar büyük bir akvaryum almanızı öneririm. Sonradan pişman olup daha büyük bir tane alacaksınız zaten. :)
Bitkili,lepistes-tetra bakıyorum. Lepistesler üremesi kolay, yavruları gördükçe heveslendiren bir tür olmasına rağmen çok narindirler. Ailemden korkmasam tüm akvaryumu bozup sarı prensese geçeceğim ama o kadar masraf yaptım bir sürü laf yerim. :D
Bitkilerle uğraşması arkadaşların da belirttiği gibi tamamen apayrı bir olay. Işığı, gübresi, yosun tutmasın diye uğraşması vs. birsürü şey var. Fakat her güzelin kötü tarafı vardır. Bitkileri izlemesi de apayrı birşey. :)
Yani kimse kolay kolay birşey diyemez bu konuda. Kendi zevkiniz, ayırabileceğiniz vaktiniz vb bunun gibi ne ise ona göre balığınızı seçin. Daha sonra akvaryum dizaynına geçmelisiniz. Türü seçtikten sonra gerisi kolay zaten. Önemli olanı doğru tür. Yani benim nazicane görüşlerim bu şekilde. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vivaldiÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 308
vivaldiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2011 19:24
Konu kirliliği olmaması açısında sorularıma burada devam etmek istiyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Akvaryuma yeni başlayacağım için pek tecrübem yok.

*80 CM'lik bir akvaryum yaptırmak istiyorum. Düşüncem 80 x 45 x 45.
En ve Yüksekliği sizce ne olmalı.Hangisi ölçü daha güzel olur acaba?
Not: Canlı doğuranlar ile başlamak istiyorum. Lepistes gibi
vivaldi2011-07-31 19:25:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir