Yeni başladım fikir verirseniz sevinirim


arunesÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2009
İl: Mugla
Mesaj: 27
arunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 14:40
Öncelikle selamlar, bu konularda daha çok yeni olduğumu belirtmek ve tecrübeli arkadaşlardan bi kaç öneri istiyorum.

Yıllardır içimde var olan akvaryum sevdasına, şanssız olarak ufak fanusta bir beta ile başladım, tecrübesiz olduğumdan 2-3 ayda betam hastalandı ve öldü, daha sonra akvaryumcumla yaptığım konuşmada, su değişiminden dolayı olduğunu öğrendim, suyu azar azar değiştirmek yerine komple değiştiriyordum, haliyle beta fazla bile dayanmış. Betamın gidişi biraz hevesimi kırsada yeni balıklar için küçük boy bi akvaryum almama engel olmadı, hazır sistem akvaryumlardan bi tane satın aldım 20 lt lik. içinede sonradan cinsinin tetra olduğunu öğrendiğim 2 balık + 1 tane beyaz kırmızı gözlü (sanırım albino diyolar) çöpçü aldım. İlk başlarda 2 tetra sürekli birbirini kovalayıp durdu ama şimdi duruldular biraz, 1 aydır falan beraber huzur içinde yaşıyolar. Şimdi bu kadar detaydan sonra bi kaç sorum var.

1. Bu ufak akvaryumuma bir ısıtıcı aldım, ancak Bodrum gibi bi bölgede yaşadığımdan hava sıcaklığı burda fazla düşmüyor, eğer doğru gösteriyorsa akvaryumun camında yapışmış olan termometre 28 i gösteriyor, bu sıcaklık balıklar için bi sorun olurmu? akvaryumcuda 24-26 arası demişti tetralar için.

2. Akvaryumun içinde kendi filtresi var bi bölümden suyu alıp biyerden bırakıyo, forumlarda okuduğum kadarıyla bu boyuttaki bi akvaryum bu yeterli bi havalandırma oluyor. Ancak ben hevesten hava motoru ve hava taşı aldım, arada bi açıyorum ama sanırım akvaryum için fazla, balıklar kaçışıyolar sürekli. Hava motorunu açmamın balıklara bi zararı olurmu?

3. Geçen beta tecrübemden dolayı suyu değiştirmeye pek cesaret edemedim daha, öğrendiğim kadarıyla dipten bi hortum yardımıyla biraz su alıp, akvaryum içindeki sıcaklıkta dinlenmiş suyu üzerine eklememiz gerekiyor. Bu doğru bir işlemmidir? birde su değişimde yada belirli aralıklarla suya katılan ilaçlar varmış, bu konuda hiç bi bilgim yok biraz araştırdım ama çok çeşitli ilaçlar var hangisi ne işe yarar tam bilemiyorum, ilaç almam gerekirmi? alırsam hangisini almalıyım?

4. Biliyorum çok oldu ama, birde son olarak bişey danışmak istiyorum. Bir tanıdığımız artık akvaryum ile ilgilenmek istemediğinden, elindeki balıkları alıp alamayacağımı sordu, 4 tane lepistes varmış. Sanırım o 4 balığı bu akvaryuma koymak onlar için işkence olur. Onlarıda kendi akvaryumuyla alabilirim. Tam kapasitesini bilmiyorum ama sanırım o da ufak bi akvaryum. Bu lepistesler yavruluyorlarmış, bu aşamada başa çıkabilirmiyim bilmiyorum, balıklarada yazık olsun istemem, sizce ne yapmalıyım?

Şimdiden cevap verecek/yorum yapacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 15:01
1. sıcaklık 28 dereceyse sorun yok. Ama geceleri ısı düşüşüne bağlı sıcaklık farklılıklarını önlemek için. Isıtıcıyı takıp 28 dereceye ayarlamanızı öneririm.
2. hava taşı çalıştırmanız bir sorun yaratmayacaktır.
3.haftada bir %20 dipçekimi ile su değişimi yapmanız gerekir, hastalık olmadığı takdirde ilaç kullanmanıza gerek yok.
4.lepistesler bakımı zor olmayan balıklardır.Tetraya bakabilen lepistese de bakabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taskinmuÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
taskinmuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 15:07
Hoşgeldiniz,yanıtlamaya çalışayım;O akvaryum çok küçük,yakın zamanda büyütün.
1-28 derece fazla,onu azaltmaya çalışın.26 ,ideal.
2-20 litrede böyle görüntü fantezilerine kaçamazsınız,20 litrede balık zaten yaşamaz,iyice strese sokarsınız.
3-Doğru işlemdir,dip çekimi hakkında siteden bilgi,akvaryumcunuzdan dip çekimi aleti alabilirsiniz.İlaca gelince,hastalık yoksa vitamin atabilirsiniz,vitaminine göre ayda bir veya iki haftada bir,yoksa metilen mavisi falan almayın gerek yok.
4-Aynı şeyleri bende yaşadım,gerek yok hevesini dindirin.Paranızı biriktirip tek seferde size uzun süre yetecek akvaryumu uygun fiyata burdan bulabilirsiniz,hem siz huzurlu hem balıklarınız huzurlu olur.Güzel bir dekor yaptığınızı ve sistemin oturduğunuz düşünürseniz hak verirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 15:08
Ali Rıza Bey, aramıza hoşgeldiniz. Sorularınızı madde madde cevaplayayım.
1. Sorunuz: Isı 28 derecede sorun olmaz.
2. Sorunuza gelince: Hava taşını sürekli çalıştırın. Hava musluğu sayesinde havayı ayarlayabilirsiniz.
3. Sorunuz: Su değişimlerinde kullanabileceğiniz su hazırlayıcı. Örneğin ben Azoo marka Easy Start isimli su hazırlayıcı kullanıyorum. Değişik markalar da piyasada var. Ayrıca gene Azoo marka dezenfektan da kullanıyorum. Bir de balıklara vitamin veriyorum Azoo vitamin. Çok fazal kimyasal ilaçlara fazla heves etmeyin. Benim kullandıklarım da 100 litrelik tankıma haftalık 5-6 damla olacak şekilde.
4. Sorunuza gelince, lepistesler çok ürer. Sizin durumunuzda bu hobiye yeni başlayan biri için çok uğraştırıcı olur. Balık kaybı çok olabilir. Ayrı bir akvaryumda uğraşmak isterseniz bakabilirsiniz. Sağlıklı balıklar.
Oguzzz2009-10-05 15:39:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 16:33
1. Sıcaklık sorun olmaz.
2. Akvaryumunuz çok küçük, filtrenizin yeterli olduğunu söylüyorsunuz, ama fazla debi( filtrenin saatte kaç litre suyu bir yerden alıp, başka biryere bıraktığı gösteren ölçü birimi olarak söyleyebilirim.) akvaryumda çok dalga yaparsa balıklar mutsuz olabilir. Bir çok tetra türü fazla dalgayı sevmez. Bunun için hava motoru o küçük akvaryumda bu dalgalanmaya artı bir karışıklık getirirler, balıklarınız tedirgin olur.
3. Söylediğiniz doğru bir işlem. Dip çekimini çok sık yapmanıza gerek yok çünkü balıklarınız küçük olduğu için suyu fazla kirletmezler, 10 gün ya da 2 hafta da bir 3-5lt cıvarı su alıp aynı sıcaklıkda su ilave edebilirsiniz. Hastalık olmadığı sürece ilaç ilave etmeyin. İlave edeceğiniz suyun azı açık bir kapda 2 gün kadar dinlenmiş olması yeterli.
4. Lepistesleri akvaryuma ilave etmeyin. Bir de son olarak sizdeki tetra balıklarının hangi tür olduğunu öğrenmeye çalışın ve sayılarını en az 6 yapın. Dekor olarak balıkların yüzeceği alan bırakmak kaydıyla bir iki köşeye bitki ilave etmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şükrü249Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 309
Şükrü249Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 18:15
Diğer arkadaşların söylediği bütün bilgiler doğru fakat dip çekimi konusunda onlara katılmıyorum.Çünkü doğada dip çekimi diye bir şey yok siz hiç bir göle veya denize dip çekimi yapıldığını duydunuz mu ??
Tabiki hayır dip çekimi sadece balıkların düzenini bozar.Yani yararlı bakterilerin kaybolmasını ve akvaryumdaki su değerlerinin bozulmasını sağlar ve çok sakıncalıdır.

Genel olarak sudaki nitrat oranını düşürmek için yapıldığı söylenir fakat suyun belli bir bölgesinde nitrat birikmez genel olarak her tarafa yayılır.Dip çekimi yerine düzenli haftada bir 5litre falan dinlenmiş su koymanız yeterli olucaktır.Yalnız suyu üstten alıcaksınız dipten değil

Diceksinizki nitrat heryerde aynıysa dipten çeksek olmaz mı ?? Dipten çekmeniz sizin için zararlı olur.Çünkü hem taşlar vs yerleri değişicek,balıklarınız huzursuz olucak ve dipte biriken yararlı tortulaşma önlenmiş olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şükrü249Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 309
Şükrü249Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 18:17
http://www.akvaryum.com/Forum/neden_cama_cam_k271281.asp?PN=12

Ben bu kadarını anlatabildim bu linkte çok değerli abilerimin daha net ve açıklayıcı anlatımı var.Faydalanabilirsiniz.
Şükrü2492009-10-05 18:19:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikado_96Çevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 504
mikado_96Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 19:41
Arkadaşım suyun %30 unu değiştirsen bir sorun çıkmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PreLiatorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2008
İl: Trabzon
Mesaj: 951
PreLiatorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 20:23
1- 28 derecede hiç bir sorun teşkil etmez. 28 derecede durabilir.
2- Hava motorunun ayarını diğer arkadaşların söylediği gibi ayarlıyabilirsiniz. 24 saat çalışsın,bir sorun teşkil etmez.
3- Dip çekimi yapmalısınız. İlaç olarak pek yeterli bilgiye sahip değilim, fakat en basitinden metinel mavisi kullanmalısınız.
4- Doğru düşünmüşsünüz. Gelecek balıklarıda kendi akvaryumunuza alırsanız işkence olur. Balıkları akvaryumu ile almanız gerekiyor. Bakım konusunda sorun yaratmayan bir türdür. Gerekli temizlik,dezenfekteyi yaptınızmı bir sorun olmaz.
 
Saygılar.
 
İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arunesÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2009
İl: Mugla
Mesaj: 27
arunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 23:32
Cevap veren ve yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

1. Isıtıcıyı 27-28 arası ayarlayıp açtım, devreye girmedi henüz, belki gece ısı düşerse suda sıcaklık farkı oluşmaz.
2. Hava motorunuda açık tutmak için, önce hava musluğu satın alacağım, hava motorunun üzerinde low - high ayar olmasına rağmen en düşükte bile sanki biraz fazla dalgalandırıyor suyu.
3. Su değişimi için bi miktar suyu dinlendirmeye aldım, 2 gün dinlendikten sonra bi miktar su çekip üzerine dinlendirdiğim suyu yavaş yavaş ekleyeceğim.
4. Lepistesleri mevcut akvaryumu ile istedim, yarın öbürgün elime geçer, ayrıca söylemiş olduğunuz gibi mevcut akvaryum çok ufak büyütmeyi düşünüyorum. Ama bi süre daha bu işte tecrübe kazanıp ufak akvaryum/az balıkla idare edebilirim.

Bişey daha danışmak istiyorum, ilerde daha büyük bi akvaryum alırsam, lepisteslerle, tetralar beraber yaşayabilirlermi acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PreLiatorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2008
İl: Trabzon
Mesaj: 951
PreLiatorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 23:46
Ali Bey,
 
Isı düştüğünde ısıtıcı devreye girecektir.
 
Hava motorunuz, akvaryumunuza güçlü geliyor. Musluğunu almanız şart balıkları rahatsız etmesin.
 
Akvaryumunuzu ileride büyütürseniz balıklarınız rahat eder. Dolayısıyla güzel olur.
 
Tetra ve Lepistesler beraber yaşıyabilir. Tetra ve Lepistes karışımı bitkili bir akvaryum güzel olur.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şükrü249Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 309
Şükrü249Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 00:14
[QUOTE=PreLiator]1- 28 derecede hiç bir sorun teşkil etmez. 28 derecede durabilir.
2- Hava motorunun ayarını diğer arkadaşların söylediği gibi ayarlıyabilirsiniz. 24 saat çalışsın,bir sorun teşkil etmez.
3- Dip çekimi yapmalısınız. İlaç olarak pek yeterli bilgiye sahip değilim, fakat en basitinden metinel mavisi kullanmalısınız.
4- Doğru düşünmüşsünüz. Gelecek balıklarıda kendi akvaryumunuza alırsanız işkence olur. Balıkları akvaryumu ile almanız gerekiyor. Bakım konusunda sorun yaratmayan bir türdür. Gerekli temizlik,dezenfekteyi yaptınızmı bir sorun olmaz.
 
Saygılar.
 
İyi akşamlar.
[/QUOTE]


Arkadaşım biz iyiliğiniz için konuşuyoruz ölecek olan, hâlsiz düşecek olan sizin balıklarınız. Dip çekimi zararlıdır yararlı değil. Bunu anlayın lütfen!!!
Oguzzz2009-10-06 15:36:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir