Yararlı bilgiler


bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:07
Anlatımı yalın ve sade geldi bana, yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüm yazı bana ait değildir alıntıdır.

Tankın yapımı
Akvaryumları çok çeşitli malzemeden yapmak olanağımız vardır: Betondan, tahtadan, fibrglas denilen (cam elyafı) malzemeden, metal, cam tabakadan, akrilik ve bütünüyle camdan yapılabilir.

Metal-cam tabakalardan akvaryum yapımı
1960'lı yıllara kadar akvaryumlar, çekme çelik veya demir çerçeveler içerisine cam tabaka yerleştirilerek yapılırdı. Görünümlü, kalıptan çıkma tanklar yapılmaya başlayınca, çerçeveliler birer birer ortadan kayboldular.

Bütünüyle-cam tanklar
1960'larda silikon lastik kaynaşmasından sora, cam tabakaları (levhalar) silikon, lastik aracılığıyla çok temiz olarak kaynaştırılıp hoş tanklar elde edilebilmektedir. Böylece, bu tanklar evlerde ve kapalı mekânlarda çok göz alıcı, güzel görünümlü modern aksesuarlar olarak yer almaya başlamıştır. Bu gelişme akvaryum balıkçılığında devrim niteliği sayılmıştır. Eski metal Çerçeveli tanklar deniz suyu ile aşındığından, deniz balıklarının beslenmesine olanak vermemekteydi. Oysa silikon lastik kaynaklı akvaryumlar tuzlu sudan etkilenmediğinden balıkçılıkta rahatlıkla kullanılır hale gelmiştir.

Plastik tanklar
Tek parçalı plastik tankların hoş olmayan yanları vardır. Bunlar ufak tanklardır, renkleri saydam değildir; çizilip, aşınabilir, kuvvetli ışık altında eğilip bükülebilirler. Camdan, modern akrilik tanklar bu sakıncaları bertaraf etmekle beraber, bunların temizliği ve saydamlığı dikkatli bilinçli bakım gerektirir.


AKVARYUM İÇİN YER SEÇİMİ
Tank için uygun bir yer seçmek şarttır: direkt gün ışığı almaması, hava ceryanından uzak olması, gözü hoş görünen konumda bulunması istenir. Tankın ağırlığının oturduğu yere iyi dağıtılması, sallanmaması, düşmemesi gerekir. Konulduğu masa veya sehpanın ayaklarının takviye edilmesi, kalın desteğe aılınması lazımdır yapımı tasarruf sağlamasa bile böyle davranmak zorunlu olunca (hazır tanklar daha avantajlı ve ucuzdur), ilkin ahşabı ve camı hatta cam ve beton tankı poliüretan boya ile boyamanız gerekir. Böylece su geçirmeyen akvaryum, dışarıya sızıntı yapmayacaktır.

Cam tank seçimi
Tankın kalınlığı, bunun büyüklüğü
ve hacmi ile orantılıdır. Çerçevesiz tankların kalınlıkları, çerçeveli olanlara göre 2 mm daha kalın camdan olmalıdır. Tankın hacmi arttıkça, kalınlığının da artması lazımdır; 60 cm boyundaki bir tankın cam kalınlığı 6 mm olmalıdır; bundan sonra her 30 cm'lik uzunluk (10 cm derinlik için) artışında 2 mm'lik kalınlık artışı gerekir. Daha ekonomik davranmak isteyenler, sırf ön cama iyi cam koydurup, diğer kenarları ucuz camdan yaptırabilirler.

Elden düşme tanklar
Akvaryumun görünümüne önem vermeyenler, elden-düşme tankı tercih edebilirler. Bunları dikkatle kontrol ederek, ucuza alabilirsiniz. Deliklerini lastik silikonla kapatabilirsiniz. Reflektör yerine flüoresan lambası kullanmak olanağınız vardır.

PENCERELERİN SAKINCALARI
Akvaryumların pencere yakınına konulmasının sakıncaları şöylece özetlenebilir:
o Çok miktarda yosun gelişir, akvaryumu örtebilir.
o Fazla ısınan tankta oksijen ek:-):-):-)liği görülebilir. Soğuk su balıkları bundan çok kötü etkilenebilir.
o Akvaryum çabucak soğuyabilir, özellikle tropikal balıklar, ısı değişimlerinden çabucak etkilenebilirler.

Işık ve ısı sorununu bertaraf edebilecek bir yer seçimi
Akvarvumunuzu Pencere önüne koyup direkt ışık almasına meydan vermeyiniz. Bir miktar sabah güneşi alan bir yer seçimi idealdir (üremeye yardımcı olduğundan) ama çok miktarda yaz güneşine izin vermenindir. Konulan yerin karanlık olmasıda sakınca yoktur; bunun yararı vardır, çünkü böylece dışarının etkisi olmadan ışıklandırmayı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Akvaryumunuzu kapılara yakın yerlere de koymayınız. Balıklarınızı strese sokmamak için evin sakin bölgelerini seçiniz.




PETSMART2006-12-1 2:23:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:08
Su ve suyun konuklan, suda yaşayan hayvanlar, canlılar

Akvaryumda beslenen hayvanlara, çıktıkları ortamın suyuna benzer su vermek en akıllı hareket olur. Taze, tatlı suda yaşayanlar Deniz canlılarının aksine, tatlı suda yaşayanlar arasında çok büyük ayrıcalıklar izlenir. Dağ çağlayanları Serin ve hızlı akan bu çağlayanların oksijence zengin oldukları bilinir. Bu sularda, kayalardan süzülüp gelen bir takım minerallere raslanır, sular saf olsa da, yer altı dehlizlerine ve ısı katmanlarına raslayınca asit etkisi kazanır. Bu sularda Danios tipi balıkları izleriz.

Tropikal, çaylar, ırmaklar ve göller

Tropik ormanları katedip, akan ırmaklar genellikle yumuşak ve asitli sular içerir. Daha yavaş akan bu sular dağ çağlayanlarına göre daha az oksijenlidirler. Tropikal balıklardan, akvaryuma alınanların çoğu, işte bu sulardan gelir, bunlar arasında Barb grubu da dahildir. Characins'ler , Cihlid'ler, Rasbora'lar yine bu sınıftan hayvanlardır. Orta Amerika'nın ormansız bölgelerinden akan sular yine ağır akarlar, suları sert ve alkali özelliklidir. Bu sularda yavru doğuranlar, örneğin Svvordtail, Moll.y ve Platy yaşar.

Mevsimlik tropikal ırmaklar

Göllerin ve ufak ırmakların pek çoğu, her yıl kurur; muson yağmurlarıyla ancak canlanır, kabarırlar. Bunların koşullarında çok önemli değişiklikler izlenebilir. Bu değişiklikler, akarsu yatağının bileşimine göre yumuşak ve asitli olabilir; bazan da buharlaşmayla giderek sertleşir. Bu sular genelde çok yavaş hareket eder, durgundur ve oksijen içeriği zayıftır. Mevsimlik balıklar daha çok Killifish denilen türlerdir, bunlar aşılanan yumurtalarını çamurlara gömer ve suların kabarmasıyla da üreyip yüzmeye başlarlar, mevsimlik kuraklığa aldırmazlar.


Göller

Afrika'nın Rift Vadisindeki büyük göller su toplayan göllerdir; sadece buharlaşmayla su kaçağı olabilir. Burada su çok serttir ve "baziktir" (alkali).
Oksijen içeriği rüzgârla ve dalga hareketiyle zenginleşir. Bu sularda Cichlid türü balık bulunur.

Her iki suya uygun türler

Denize yakın ırmaklarda yaşayan balıklar, bir yandan tatlı suda yaşarlarken, zaman zaman karışan her iki suya da kendilerini adapte ederler. Bu hareketli suların oksijen içeriği fazla olabilir; ayrıca sertlik derecesi artabilir, alkali oranı yükselebilir. İşte bu suların balıkları tuzlu suda ve az tuzlu suda yaşayabilirler. Bu suların türleri arasında Monos ve bir kısım Möllies vardır.

Denize özgü balıklar

Denizlerde tuzluluk oranları genelde fazla ayrıcalık göstermez. Örneğin Hint Okyanusunun suyu ile Kızıl Deniz arasında çok az tuzluluk farkı vardır. Bu sularda yaşayan balıkların büyük bir kısmı mercan kayalıkları arasında barınırlar. Buranın balıkları derin sulardakilere göre, akvaryumlara daha uygundurlar.


TROPİKAL ÇAYLAR

Tropikal çayların suları hızlı akar, bu sularda su bitkileri fazla tutunamaz, seyrek gelişir. Burada yaşayan balıkların çoğu ince uzun yapılıdır, suyun akışına kapılmadan yüzebilirler. Danios, Barbs, Rasboras, bu meyanda dip suların balığı olan Botias karnını dipte düzlemleyerek suyu üzerinden aşırır.

MERCAN TAŞLARI-KAYALARI

Alkali nitelikli olan deniz suyu, kalsiyum depolayan hayvanların parçalanmasıyla meydana gelen mercan kayalıklarının, etrafındaki deniz suyundan etkilenmediği görülmektedir. Ve bu sular sığ olduklarından sıcaktır da. Süzücü anemonlar ve tüp solucanlar vasıtasıyla olduğu kadar, dalga hareketiyle temizlenen bu sular berraktır, bu suların Amphiprion ve Chaetodon gibi açık renkli balıkları diğer balıklar arasında çok görülür, akvaryumların da sevimli balıkları arasındadır.

Su kaynakları

Doğal su ile akvaryum beslemek önerilse bile, günümüzde akvaryumcuların, yerinde, bulabildikleri sudan yararlandıkları bir gerçektir. Çünkü kent yaşamında doğal kaynaklardan su taşımak, ne kolaydır ne de ekonomik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:10
Suyun asit ve baz özelliğinin tayini

Suyun içindeki hidrojen iyonu miktarı onun asit veya baz değerini tayin etmeye yardımcı olur. Bunu pH (pondus hydrogenii) derecelerine göre ölçmek mümkündür. Burada "O" en koyu asit derecesini, "7" ortalama asit derecesini, "14" en az asit derecesini ölçer. Logaritmik esasa göre hazırlanan
çizelgede her değişiklik "10" artışı veya azalışı gösterir. pH derecesindeki "anî" bir değişiklik balıkları fazla etkiler onlara "stres"
verir. Hayvanların renklerinde, oksijen özümlemede, hatta derilerinde bir takım değişmeler izlenir


Verilen bir su örneğinin pH ölçümü oldukça geniş bir alan çalışmasını gerektirir.
Doğru ölçümde kısa bir aralık izlenir örneğin 6.5-7.5 taze-tatlı su için; 8-8.4
tuzlu su için normaldir. Akvaryum suyunun pH oranı değişir. Ölçümlerin aynı
saatte ve aynı ısı derecesinde ölçülmesi icabeder.


Suyun az veya çok sert oluşu

Suyun-sertliği, yumuşaklığı aslında tatlı su için geçerlidir, deniz suyu mineral içeriğiyle sertlik dışında kalır. Suyun kaynağına yakın yerden alınması safiyetini hazırlar, kaynağındaki su en saftır. Su aktıkça denize doğru, çözülen maddelerin karışmasıyla sertleşir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:12
KAPAKLA İLGİLİ İŞLEMLER

o Lambaların, elektrik donanımının sudan korunması lazımdır.
o Akvaryum içine toz girmemelidir.
o Çocuklar tanktan uzak olmalıdır.
o Buharlaşma kayıplarını en aza indiriniz.
o Sıçrayan, uçan-kaçan balıkları pek tercih etmeyiniz.
o Üreme ve salyangoz yeri gibi alanlara pay ayırınız.

Akvaryum sahipleri genellikle, ışığın miktarını (yoğunluk) ve süresini kısıtlarak, yosun üretimini azaltırlar. Daha kısa ve yararlı bir yol ise, akvaryuma bol miktarda bitki yerleştirerek ışıktan yararlanmak yosunlara pay bırakmamaktır.
Bitkiye düşkün olanlar, Avrupalı akvaryum sahiplerinin yaptıkları gibi; bol ve çeşitli lüks bitkilere ağırlık verip bol ışığı, bu yolla değerlendirebilirler. Her 30 cm'lik tank boyuna 60 vat ışık verebilirler.

IŞIKLANDIRMA

Akvaryumların iyice görülüp izlenebilmesinde en iyisi yapay ışıklandırmadır. Daha da önemli olarak ışık, akvaryumda fotosentez başta olmak üzere (bitkilerde) tüm sisteme canlılık verir. Işık sayesinde balıklar için suya daha az karbon dioksit bırakılırken, bitkiler daha fazla oksijen bırakırlar. Bütün bu etkin süreç için, ışığın dengeli ve sürekli olması istenir.

Su bitkileri, kara bitkilerine göre daha çok ışık isterler, çünkü sudan geçen ışık kırılıp etkisini yitirir. Yetersiz ışıkta bitkiler ölür veya zayıflar. Tropikal balıklar ve bitkiler alışılmış olduğu üzere daha çok ışık isterler. 38 cm derinliğe kadar, her 30 cm boy tank için 60 wat tungsten ve 20 wat flüoresan ampul gerekir

tankın günde 10-15 saat aydınlatılması lazımdır. 8-10 saatten sonra bitkiler yeter ışık alabilir, daha sonra azalır. Işığın ayarlanmasında "Dimmer" düğmesi ve kontrol tertibatından yararlanılabilir. Gececi balıklar için akşamın geldiğini gösteren ışık sisteminden yararlanmak lazımdır, böylece balıklar kulübelerine çekilecek gece uykusuna yatacaklardır tabii.
Işığın akvaryuma iyi yansıması, balıkların görülmesini sağlaması, hoş bir görünüm vermesi gerekir. Kapak, hem akvaryum içine toz bırakmaz, hemde balıkların dışarı çıkması için bir engeldir; ayrıca, lambaların yerleştirilmesi için uygun bir zemindir.

Işık etkinliğinin geliştirilmesi
Işık etkinliğinin sağlanmasında, kapağı, bir yansıtıcı olarak kullanmak için içinin beyaza boyanması gerekir. Kapağın hava geçirir olması ısı kaybına, bir takım gazların çıkmasına fırsat vereceğinden doğru değildir.

Lambaların konumu
Lambaları kapağa monte etmeli, ışığın akvaryumun gerisine yansımasını azaltmalıdır. Yani hazırlanacak gölge, balığın arkasında kalmalıdır, bakınca hemen göze çarpmamalıdır. Ortaya monte edilen lamba, hemen göze çarpacak, balıkların renk yansımalarını gizleyecektir.

Flüoresan lambası için, ya ayrı bir düğme sistemi, ya da bir transformatör gerekir. Bu kontrol aparatlarının lamba dışında, ayrıca kapağın üzerinde bir yere monte edilmesi istenir. Bu tertibatı kapak üzerine takmakla, yeni bir ağırlık ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Çalışma sırasında bir kaza eseri, düşme ve cam akvaryum kabının kırılması söz konusu olabilir. Dahası, eğer birden çok lamba kullanılması söz konusuysa, birden çok kontrol tertibatı işi ağırlaştırıp sorun çıkarabilir.

Güvenlik unsurları
Sudan elektrik geçer ve tehlike yaratabilir. Akvaryumsuyu üzerinde duran lambaların, her an sudan etkilenmesi sıçrayan suyla ampulün patlayıp sakatlık çıkarması olasıdır. Güvenlik önlemleri alınması, su ve yoğunluk nedeniyle bir kaza çıkması bertaraf edilmelidir. En iyisi bu konuda, su geçirmez lambalar, su geçirmez kapaklar kullanarak su üzerinde ve kapak altında lambayı uygun bir konuma almalıdır. Cam tanklarda genellikle lambaların yerleştirilmesi için münasip bir boşluk bulundurulur. Tank tabalıkların yemlenmesi ve bakımı için uygun bir kapak ayrılmış olabilir, burası ana tankın bir kısmıdır, kolaylık sağlar. Bu hususu tankı edinirken sorup öyle tank satın almak lazımdır.

Yosun yetiştirme işi
Akvaryumlar genellikle alttan aydınlatılır. Yosun ışıkta gelişir, şartların uygun olması lazımdır. Işığı iki yönden göndermekle yosun üreme alanını belirli bir boşluğa yönlendirebilirsiniz, bu ustalık ister, deneyim gerektirir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:14
IŞIKLANDIRMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
- Akvaryum camını (tank) temiz tutarak ışığın etkilerini ortadan kaldırmayınız.
- Işığı ikide bir açıp kapa balıkları kızdırmayın (stres). Oda ışığını kapamadan önce akvaryum ışığını kapayınız, bir süre Akvaryumun TabanıAkvaryumunuzu donatırken bir yandan daha iyi bir görünüm hazırlamaya, diğer taraftan, balıklar için bir takım kolaylıklar sağlamaya özen gösteriniz. Kitlesel malzeme, kaya ve çakıl gibi malzeme ile balıklara güvenli olanak ve dehlizler hazırlarken, üreme zamanında kolaylık bazan da dinlenme yerleri temin edilmiş olur.

Bitkilerle, balıklar arasındaki bağımlılık önemlidir; bunlar birbirlerine katkıda bulunarak gelişirler. Çakıllarla suyun süzülmesi kolaylaşır. Akvaryum bezemelerinde, balıklara, geldikleri ortamın havası verilmektedir, amaç budur aslında. Taşlar, kayalar, bir takım kütükler, çeşitli bitkilerle onları kandırmak muhitlerine alıştırmak mümkündür. Örneğin, kayalık çağlayanları taklit etmek (Tetra balıkları ve Corydoras Catfishes) böylece tatlı su balıklarını kandırmak, Afrika'nın kayalık dağlarından gelen sert su ortamını, (Julidochromis veya Lamprologos Cichlids) balıkları için istenen beğeniyi elde etmek, ayrıntılı bir araştırmaya bağlıdır. Deniz akvaryumları için bitkiden fazla yararlanılmazsa bile, mercan taşlan, diğer süslü taşlarla, onları kendi doğal ortamlarına götürebilirsiniz.
Bu konuda sürekli inceleme araştırma yapmalı, yayınları i: balıklar için besin ve rahat ortam kendiniz için çok daha cazip bir görünüm sağlamalısınız.

PETSMART2006-12-1 2:14:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:15
Akvaryumun tabanı

Akvaryum tanklarının tabanının,
1) kamuflaj temini (balıklar için).
2) Bitkilerin büyümesine uygun ortam sağlanması.
3) suyun süzülmesine katkıda bulunma amaçları için beslenmesi, kaplanması gerekir.
Yalnız bunun uygun malzeme ve uygun irilikte taşlarla kaplanmış olması esastır.

Kamuflaj amacıyla kaplarken Eğer taban balığın sırt rengine benzer biçimde bir renkle kaplıysa, balıkların arkadan kamufle edildikleri söylenebilir. Balıkların sırtları genelde koyu gölgelidir, üstten bakıldığında, tabanla birlikte görülür, balıklar düşmanlarından korunabilir. (Bunun gibi, alttan bakılınca, daha açık olan karın kısmı yukardan gelen ışıkla daha da saydamlaşır veya açık renk alır.)

Akvaryumlarda, tankın tabanı renkliyse eğer, tatlı su balıklarında, gümüş renkli kumdan yansıyan ışık balıkların daha güzel görünmelerini sağlar, hayvanlar daha donuk bir renk alır. Balık pulları altındaki "guanin" maddesinden yansıyan ışık istenen güzel rengi verebilir. Ama deniz akvaryumlarında, balığın renkli gövdesinden yansıyan parlak ışık, taban renginden etkilenmez. Taban örtüsünün balığa yaran Eşleşme zamanında, çakıl taşlarının "alıklara, yumurtalarını saklanması bakımından faydalı olduğu anlaşılmaktadır.
Örneğin, Nothobranchius rachovi (Rachov's Nothobranch) taban kumlarını eşeleyip, yumurtalarını buralara gömer. Bir takım deniz türü balıklarsa, kendilerini geceleri çakıllar altındaki kulübeciklere saklar, üstlerini çakıl taşlarıyla örterler; Opistognathus aurifrons (Sarıbaşlı çene balığı hazırladığı tünellerde dinlenir.)

Bitkilerin büyümesine yararları

Akvaryum bitkileri genellikle tabana tutunarak üstten büyürler, bu bakımdan tabanın kum ve çakılla beslenmesi lazımdır.
Süzek olarak taban döşemesinin önemi

Azot kalıntılarını gidermek üzere, tabana serilen yararlı bakterilerin burada üreyip çoğalması ve bakteriyolojik süzmenin sağlanması önem taşır. Çakıl veya mercan taşlarıyla, deniz tipi tankların döşenmesi lazımdır.

Tatlısu akvaryumları için

Daha çok çakıl taşıyla bu akvaryumların tabanı kaplanır. Bu çakılları akvaryum malzemesi satıcılarından edinmek gerekir. Ama tatlı sularda kalkerli malzeme kullanıp, kireç taşıyla suyun sertleştirilmesi doğru olmaz.

Tuzlu sular için kullanılacak malzeme

Kalsiyumca zengin çakıllar daima iyidir; suyun iyi olarak devamına zemin hazırlar. Ezilmiş mercan taşı deniz kabuğu ve "oolite", dolomit yine kullanılabilir. En ucuz seçenek, kum ve sahilden derlenmiş kum-taş malzemedir.

Malzemenin iriliği

3 mm irilikteki malzeme uygundur. Çok ufak, veya daha iri taban döşemesi zararlı olabilir.
o Çok genişse: yemler arasına düşüp, balıkların erişmesini güçleştirince ayrışıp kirlilik yaratır.
o Çok iriyse, biyolojik arındırmada kullanılacak yararlı baktirelir tutunup gelişemeyince temizlenme sağlanamaz.
o Çok ufaksa, bitkiler tutunamazlar, köklenemezler.
o Çok ufaksa yine, su ceryanı sağlanamaz, kapanır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:16
Diğer süslemeler

Ağaç köklerini süs olarak kullanırken bunları birkaç kez kaynatıp reçinesini almak, durulamak (temiz suda) gerekir, aksi halde, suyu kirletir bu kökler. Hatta poliüretan vernikler kaplamada yarar vardır. Daha başka, zararsız, kökler, kabuklar ve mantarlardan (şişe mantarı kökenli) yararlanmak da mümkündür.

TAZE SU,
Güvenli
* Kaya
* Bazalt
* Granit
* Kuartz
* Siyah sert kaya
* Sert diğer taşlar
Güvensiz taşlar
* Eriyen taşlar

UYGUN KAYA ŞEÇİMİ

o Kalkerler
o Kabuklar
o Yapay kayalar, çimento ve plastik, cilasız malzeme

Güvenli
o Çözülgen taşlar
o Kalkerler (maden damarı olmayan)
Güvensiz
o Maden damarlı taşlar
DENİZ SUYU İÇİN

Güvenli
o Oolite
o Kalker taşları (madeni damarsız)
o Kabuklar
o Canlı veya ölü mercanlar
o Sert siyah taşlar
Güvensiz
o Madeni damarlı kayalar
o Yumuşak çözülgen çakıllar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:18
BİTKİ

Bitkilere de balıklar gibi bakmak gerekir. Bunların, ışığa, gübreye ve temiz suya ihtiyaçları vardır.
Işık gereksinimleri
Bitkilerin, karbondioksit ve azottan besin depolayabilmesi için ışığa gereksinimleri vardır. Aşırı ışık yosunlara cesaret verip onları çoğaltırken, az ışık gelişmeyi engeller. Her bitkinin ışık gereksinimi bir değildir. Uzun bitkiler çok ışık isterken, bunların gölgesinde az ışık isteyen bitkileri barındırırız. 38 cm derinliğindeki suya asgari 60 mumluk ampul gerektiğini unutmamalıdır (tungsten), 20 mumluk flüoresan lamba ister; her 30 cm uzunluğundaki tankın günde 10-15 saat aydınlatıldığı düşünülmektedir.

Bitkilerin beslenmesi
Su bitkileri, genellikle yapraklarıyla nitrat ve mineral temin eder. Bazı bitkilerse kökleriyle beslenir.

Zemin süzmelerinin bitkilere etkileri
Zemindeki süzme işlemleri bitkilerin beslenmesini engelleyebilir; çünkü bitki içeren su hareket halindedir. Ayrıca ıs, dengesi oluşturan su akımları, kök ve yaprakların ısı farklılığı gereksinimini bertaraf eder. Ayrıca çakıl derinliğinin, çakıl büyüklüğünün de bitkileri etkiledi ifade edilmektedir. Fazla derinlik ve aynı irilik daha olumlu etkide bulunur.

Bitki dikimi
Tank kuruyken veya suluyken dikim yapılabilir, kuruyken dikilirse, daha sağlam sonuç alınabilir. Ama, su ilave edildiğinde, bitkilerin konumu değiştirildiği için, duruma göre bir karar vermek lazımdır. Uzun bitkileri geriye ve kenarlara koyup, diğerlerini iç kısma yerleştirmek mümkündür; bunlarla dolgu etkisi ve zengin görünüm elde edilebilir. Bitkileri çok derine itmemelidir, taç kısımları çakıl düzeyinde veya çakılın biraz üzerinde olabilir.

Boş yerlerin doldurulması Geri planları gerektiği gibi doldurunca, sıra içe doğru kayalıkların ve taşların bitkilerle bezenip süslenmesine gelir.
Önden görünüşü süsleyen bitkiler Kısa boylu bitkileri, bahçeleri süsler gibi akvaryum içini süslemede kullanabilirsiniz. Bunları kayaların dehliz ve mağaraların etrafına dikebilirsiniz. Kimi balıklar, bunları yumurtlama alanı diye kullanır.
Örnek bitkiler, göz alıcı olanlar Özel güzellikteki bazı bitkileri, diğerleri içinde seçkin olarak yerleştirebilirsiniz. Bunları ayrı saksılar da geliştirirsiniz.
Gölge bitkileri Kök salan serilip serpilen geniş, uzun yapraklı bitkiler bazan, yüzerek sularda balıkları ışıktan korur, onlara gölge yapar.




Bkilerden ayrı olarak kaya, kabuk ve ağaç kütüğü gibi malzemeden yararlanılarak akvaryumu süslemek mümkündür, kullanılacak malzemenin temiz ve zararlı etki etmeyen türden olması gerekir. Akvaryuma kaya kullanmanın yolları Kaya kullanılacağı zaman bunların çakıl iriliğine getirilmesi gerekir. Bazan serilerek kullanılan çakılların, bazan da tutturucularla sabitleştirilmesi mümkündür. Bazan, kayaları doğruca tankın tabanına koymalı (boru ve tesisatı zedelemeden) parçacıkların üstüne yerleştirmemelidir. Ayrıca keskin kenarlı taşları kullanmamalı, balıkların gövdelerini kesip zarar verebilir, erişilmeyen yerlere şekiller yapıp dekorasyona gitmemelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:20
İyi bir balığın seçinde dikkat edilcekler;

*Balığın rengi yoğun olacak, desenli balıklarda birbirine karışma olmamalıdır.
*Balığın özel bir deseni olduğunda bunun istenen standartlara uyması gerekir.
*Sağlıklı bir balık aşırı çaba göstermeden dengeli ve yüzgeçleri kalkık olarak yüzer.
*Biçimli bir balığın kalıbı dolgundur.
*Yüzgeçlerinde yırtık ve dağılmalar bulunmamalıdır.
*Balığın üzerinde çkurlar, kabarcıklar,benekler bulunmamalıdır.
*Kuyruğundan rahatsız olan balıkların dışkıları renksizdir.
*Akvaryumun bir kenarına tünemiş balıklardan kaçınmak gerekir.
*Sağlığı bozulmuş balıklar yüzgeçlerini gövdelerine yapıştırarak yüzer.
-Satın Almada Yapılmaması Gerekenler
*Tam sağlıklı olmayan bir balığı iyileştiririm gayesiyle almayın.
*İçinde ölü balık bulunan bir tanktan balık almayın.
*Yeni başlayan biri olarak ender türlerden almamak gerekir.
*Henüz gelmiş bir stoktan balık almayın.
*Beli kamburlaşmış balıklar yaşlı sayılırlar bu balıklardan edinmemek gerekir.
*Tek bir türden çok balık almak doğru değildir.


-Balığın Ömrü

Balık ne kadar iri olursa ömrü o kadar uzar. Akvaryumda balıkların düşmanlarından korunması gerekir, böylece yabani yaşama göre daha uzun ömürlü olurlar. Balığın ömrü türüne göre değişir.; mevsim balıklarında 1 yıldan tutunda, tatlı su balıklarında, soğuk su balıklarında on yıla kadar uzayabilir. Deniz balıklarında ömür tahmini biraz güç yapılır.

-Üreme Yeteneği

Damızlık olarak besleyeceğiniz balıkların sağlıklı olması önemlidir. Bunlarda genetik bir rahatsızlık özellikle diğer balıklara intikal edebilir. Tatlısu balıklarının çoğu üreme zamanında çiftleştirilseler de gençler için bu söz konusu olmaz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 02:22
Yazdıklarımla siz dostlarıma yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
Saygılar sağlıklı balıklar..PETSMART2006-12-1 2:22:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 10:01

Teşekkürler. Kaynak nedir?

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 10:08
Rica ederim Refet bey "akvaryum bakımı  dick mills."


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 10:19

Çok faydalı bilgiler, emeğinize sağlık Bahadır bey.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2006 10:22
Rica ederim batuhan bey can sıkıntısından okurken anlatım dilinin yalınlığı anlaşılabilirliği hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir