VELİFERA HAKKINDA HER ŞEY


berkan16Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 291
berkan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 16:21

Selam ben Berkan. Şimdi size şimdiye kadar geniş bir canlı doğuran tecrübelerimi aktaracağım bunun için muhtemelen sorulabilecek soruları cevaplıyacağım şimdiye kadar canlı doğuranlarla ilgili neredeyse bütün siteler aynı bilgileri kullanıyorlar bu tamamen benim tecrübem.

 

Veliferam ne kadar büyür?

 

Velifera kötü şartlarda 9 cm çok iyi bakılırsa 15-16 cme kadar büyüyebilir.

 

Veliferam kaç yavru verir?

 

İyi şartlarda büyümüş bir velifera en fazla 60 kadar yavru verir
en az ise 15-20 yavrudur normal şartlarda yetişmiş velifera 8-9 cm velifera
30 yavru falan verir ortalama.


 

Veliferam sürekli yerlerde geziniyor ve halsiz?

 

Bu durumda balıkınızı biraz izlemelisiniz yem yeme iştahı nasıl diğer balıklarla ilişkisi nasıl Örnek:Balıkınız kuma,taşlara,bitkilere sürtünüyorsa parazit var demektir tuz atmanız gerekir eğer balık üzerinde toplu iğne ucu kadar beyaz lekeler oluşmaya başlarsa özelliklede kuyruk ve yüzgeçlerde buda beyaz benektir gene tuz atın eğer hala geçmediyse  30 ml olan Deep Live Beyaz Benek ilacını kullanınız ben bir çok kez kullandım ve işe yaradı.Eğer balığınızın üstünde pamuk gibi şeyler oluştuysa yani pamucaklar bu mantar ilacıdır gene ilaç tedavisi şarttır.

 

Velifera,Lepistes ve Plati hangi balıklarla bakılabilir?

 

Velifera,lepistes,plati,sivrisinek balığı,kılıçkuyruk,moli,vatoz,cüce gurami,silvırşahap yhani (köpek balığı)

 

Hangi türlerle bakılması tavsiye edilmez?

 

Malawi,Tanganyika,Orta Amerika ve Güney Amerika çiklitleri ve tetra türleri,konkinyus ve Japon balıkları ile beslenmemeleri gerekmektedir nadiren diskuslar ile canlı doğuranlar uyum içinde yaşayabilir.

 

Hangi yemleri vermeliyim?

 

Poşeti 5 lira olan kırmızı yemler var hayvansal sakın onlardan kullanmayın

balığınızda yağlanma yapar ve yavru sayısını azaltır bitkisel yemleri

tercih edin arada birde canlı yem ile haşlanmış damarları ve sapı alınmış

ıspanak verirseniz iyi olur.

 

Bir erkeğe kaç dişi düşmeli?

 

Benim bir veliferyam vardı hatta adını Tecavüzcü ‘’COŞKUN’’ koymustum 6 dişiyi idare ediyordu kimseye ellettirmiyordu dişileri çok güzel dayanıklı süper bir velifera idi ama son zamanlarda tek bir dişiye yüklendiğini gözlemledim ve tek o balığı kovalıyor ve balığı sapıttırıyordu balık dikey duruyor yan yan yüzüyordu daha ilerde diğer balıklara vurmaya başladı kovaladığı dişinin erkeğine ciddi zararlar verdi anlıyacağınız akvaryumumun kralı oldu ama saldırgan kral :D bi ara 1 günlüğüne fln sarı prenses koydum akvaryuma 3.5 cm falan ama veliferam sarı prensese akvaryumu dar etti zaman zaman bir birlerine kafa tutup kovalasıyolardı hemen sarı prensesi ayırdım o zamanlar acemiyim bir akvaryumcunun sözü üstüne almıstım sarı prensesi yavruluka koydum 4.5 5 cm yaptım sattım.Coşkunuda yani erkek veliferayı yavruluka aldım balık 1gün boyunca sürekli yavruluğu delmeye calıstı hep yavruluğa zarar vermeye çalıştı sonra erkeği çıkarıp akvaryuma saldım ve beklemeye başladım balıkım çok sakindi hiç kimseye bulaşmayıp bir köşeye kuyruğunu büzüştürüp kuma yatıyordu yem bile yememeye başladı sonra  ben yem yedirtmeyi başardım ona 2-3 gün sonra öldü sakın sağlam balığınızı yavruluka koymayın ama ayrı bir tanka 1-2 günlüğüne alabilirsiz buda benim için kötü bir tecrübe oldu sizlerle palaşmak istedim ki sizde bu kötü tecrübeyi yaşamayısınız diye benim akvaryumumda 1e 5d fln var erkek hepsine yetiyor ama en ideali bence eğer akvaryumunuz 100 litreden büyük ise 2erkek 7dişi velifera 100 litreden küçük ise 1e 4d fln kesinlikle 100 ve 150 litreden aşağı akvaryumlarda 2 erke k velifera bulundurmayın %80 ihtimalle birbirlerine zarar verip muhtemelen ikisinden biri kaybeder ve ölür…..

 

Cinsiyet ayırımı?

 

Kolaydır erkeklerde gonopod organı bulunur dişilerde ise gonopod bulunmaz.

 

Hangi boyla başlanabilir?

 

Mümkünse yavrular ile başlanılmalıdır balıklarınız daha sağlıklı ve büyük olur yada  1e 4d lik gibi grublar ile başlanılmalıdır.

 

Akvaryumuma kaç velifera koymalıyım?

 

Velifera balığı 70 litre ve üzeri tanklarda tercih edilir.50 lt akvaryuma 1 erkek 3 dişi velifera 100 lt 1 erkek 6 dişi,150 lt 2e 8 dişi,200 litre ve üzeri akvaryumlar için 3 erkek 15 dişi beslenebilir bu şartlarda bakarsanız büyük ihtimalle balıklarınız çok hareketli ve çok sağlıklı olacaklardır.Veliferalarınızın yaklasık 15 cm ve daha büyük olmasını istiyorsanız en az 200 litrede bakmanız lazım.

 

Tankımızı Hazırlamanın En İyi Yolu Nedir?

 

Akvaryumun ortasına ufak canlı bitkiler koyabilirsiniz şayet velifera balıkları bitkiler arasında dolaşmaktan hoşlanırlar.Akvaryumun arka kısmını kayalarla mağara şeklinde oluşturabilirsiniz yada kayaların arasından geçilebilecek kadar boşluk bırakırsanız birkaç balığınızın kayalar arasında sürekli aynı yerden geçip daire çizdiğini göreceksiniz ve buda izlenmeye değer bir tablo doğrusu arka ve yan kısımlara bol bitki koyabilirsiniz veliferalara yüzecek alan bırakmalısınız mağaralarda oyunlar yapıyorlar bitkileride yerler biraz ama daha iyi bitkisel yem.

 
CÜCE%20GURAMİM%20SU%20YÜZEYİNE%20ÇIKARAK%20AĞIZINDAN%203%20KERE%20SU%20FIŞKIRTTI%20ÇOK%20GÜZEL%20BİR%20TABLO


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cengiz DalsalÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 36
Cengiz DalsalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 22:06
Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Bende de var  erkek bir coşkun da benimki önüne gelene gonopodunu saplamaya çalışıyor.Geçen hafta bir çift moli almıştım.Onun dişisine bile sardı.Buna birkaç dişi daha alayım diyorum ama Gemlik e de pek güzel velifera gelmiyor Bursa dan almam lazım.Bu balıklardan yavru almak çok zevkli olsa gerek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Y.KenarÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 761
Y.KenarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 23:47
Veliferalarınızın fotosunu eklermisiniz. Bence tr de velifera diye satılan balıkların hepsi moliyle kırılmış. Sizinkileri merak ettim. Ayrıca veliferanın moliden (boyut dışında) ne farkı var?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluemanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2008
İl: Bolu
Mesaj: 561
bluemanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 02:59
 Selam. Gerçekten mükemmel bilgiler, çok teşekür ederim. Lepistes ve valifera besliyordum ama lepisteslerim hep öldü. Bende valifera ile devam dedim. Süper balıklar.
 
 1e 4 d dişim mevcut ve 40 tane de yavru:) Veliferalar çok yavaş büyüyorlar. Yalnız yeşil valifera bulamıyorum. Bulursanız lütfen bana haber veriniz.
blueman2009-02-23 21:24:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkan16Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 291
berkan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 09:31
Yeşil velifera hiç bir yerde bulamadım bende benim veliferalarım safkandı onların yavruları var şu an aslında benim akvaryumda 3 erkek 11 dişi velifera vardı damızlık ama bayram dönüşü ısıtıcı patlamış falan soğuktan hepsi ölmüştü en kısa sürede fotolarını eklemeye çalışacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 8
sedaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 19:37
Merhabalar..
 
Öncelikle bilgileriniz için teşekkürler. Ben yeni bir akvaryum kurdum. Bir veliferam hamile altında siyahlaşmada var fakat hep hareketli bu normalmi yoksa doğum yaklaştığında sakinleşirmi ? Velifera doğum yaptığında yavrularını sağ kurtarabilmek için sizce ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevirim..
SuLeYMaN2009-02-23 20:42:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkan16Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 291
berkan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 12:55
Aslında dişiler biraz kovalaşır doğru ama genelde sakinlerdir akvaryumuda bol saklanma yeri ve bitkiler var ise kesinlikle akvaryumda doğum yaptırın yani kendi kendine sakın yavruluğa falan koymayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 16:04
Merhaba,
Ben geçen haftalarda buradaki Melek akvaryum'da 10-12 santimlik dişi veliferalar gördüm. İlk kez bu kadar büyüğünü görmüştüm. Gerçekten heybetli oluyorlar. Cichlid gibi görünüyorlar. Portakala renkliler o boya ulaşırsa çok güzel olabilir. Ancak bence de çok kırılıyor ülkemizdeki veliferalar. Hep moli izleri taşıyorlar. Tabi tam tersi durum da söz konusu.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞEVKİÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 1
ŞEVKİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2009 02:12
arkadaşlar ben yeni bir akvaryum sahibi oldum akvaryumumun şimdiki balıkları velifera plati kılıç lepistes ve moli çeşitleri var tamamı daha önce tropical karışıktı ama yavruları yedikleri için velifera  kılıç lepistes plati ve moli besliyorum.Benim kafama takılan sizin yorumlarınızla benim akvaryumu kıyasladığımda bende erkek sayısı baya fazla bende 5 erkek velifera 9 adette dişi velifera var ama benim erkeklerin fazla bi kavgası olmadı ilk bir araya geldiklerinde yer kavgası vardı şimdi herkez biyere çekildi kavga bitti tek sorun benim erkekler moli plati ve damızlık 15 cm lik 2 kılıcım var benim erkekler onlarla da eşleşiyo acaba bunda dişilerin azlığının bir etkisi olabilirmi yoksa normalmidir.Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkan16Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 291
berkan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2009 09:17
Şimdi tabii ki dişilerin azlığından erkekler başka dişilere yönelmişlerdir. Hayret aslında bir tankta iki velifera bile duramazken siz 5 tane birden tutuyorsunuz. Heralde erkeklerin hepsi çok uysal. Ama ilerde illa ölümler olur. Sizin akvaryumun boyutları ve litresi ne kadar yazar mısınız?
 
Arkadaşlar bir ilke imza atalım. Herkes buraya canlı doğuranlar hakkındaki tecrübelerini yazsın. Herkese örnek olalım buyrun. Şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin. Balıklar hakkında aradığımız en önemli şey tecrübedir. Bunu unutmayalım. Yeni başlayanlara yardımcı olalım.
Özen Gözcü2009-03-07 12:32:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Samet OlcayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21
Samet OlcayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 16:44
Aşırı tuz balıların boat hastalığı denilen bir hastalığa kapılmalarını sağlar balıkta ani şişkinlikler oluşur tankın dibine çöker zor nefes alıp verir iştahı kesilir vb. yani hastalık var hemen iyileşsin diye sakın  7-8 çorba kaşığı tuz atmayın atanlarıda gördüm bu balılarınızın iyleşmesine değil ölmesine sebep olur beyaz benek için önce suyun ısısını 29-30 derece yapın sonra 50 lt 1 çay kaşığı tuz atın normale dönecektir eğer hastalık çok ilerlemediyse. Samet Olcay2009-07-23 16:44:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PloutosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 277
PloutosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 17:01

Bir eklemede ben yapayım eğer tankınızda bitki varsa tuzu kesinlikle başka bir yerde kullanarak tedavi yapmak gerek yoksa bitkilerinizide tuz yüzünden kayıp edebilirsiniz.


Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DangeRMtAÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 64
DangeRMtAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 19:29
Arkadaşlar bendede bir dişi velifera var alırken adam hamile demişti yanlız karnında lepisteslerdeki gibi siyahlık yok heralde veliferalarda öle olmuyo hamileliğin durumunu veliferalarda karın şişliğine göre mi anlıyacağız ? Birde bu tuz atın diyosunuz ya bu tuz ne tuzu ? Bildiğimiz yemek tuzu mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 19:39
[QUOTE=DangeRMtA]Arkadaşlar bendede bir dişi velifera var alırken adam hamile demişti yanlız karnında lepisteslerdeki gibi siyahlık yok heralde veliferalarda öle olmuyo hamileliğin durumunu veliferalarda karın şişliğine göre mi anlıyacağız ? Birde bu tuz atın diyosunuz ya bu tuz ne tuzu ? Bildiğimiz yemek tuzu mu ?[/QUOTE]
 
Tuz için aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ederim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir