Üretim tesisi ödevi


hasonowicÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 2
hasonowicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 19:18
Öncelikle merhabalar


ben çanakkale onsekiz mart üniversitesi su ürünleri bölümünde okuyorum. Son sınıf öğrencisiyim. Bu dönem içersinde almış olduğum bitirme ödevim için sizlerin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum.
yardımcı olursanız çok sevinirim.

bitirme ödevi konumdan bahsetmem gerekirse; sarı prenses, ahli ve yunus cichlid lerden oluşan bir akvaryum üretim tesisi planı. Bunu tez haline getirmem gerekmektedir. Şu an için en çok zorlandığım kısım da bu balıkların üretim kısmı. Nasıl ürerler? üretmek için neler yapmak gerekir? tüm boylarda hangi yemlerle beslenmesi gerekir? gibi soruları çözümlemem gerekmektedir. Tüm bunları yaptıktan sonra ise tüm maliyet ve kar hesaplamalarıyla birlikte ayda 1500-2000 tl kar getiren bir tesis planı yapmam gerekmektedir. Kısacası hayali kağıt üzerinde bir tesis planına ihtiyacım var.

bugüne kadar akvaryum üzerine ilgim olmadığı için oldukça zorlanıyorum bu yüzden özellikle üretim aşamasında yardımlarınızı bekliyorum. Peki neden ilgin olmayan bir konu seçtin derseniz son anda mecburiyetten oldu diyebilirim. .

Hasan Atılgan
0544 739 52 07
hasonowic@gmail.com



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nexfoxÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
nexfoxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 23:09
İlk önce bu türler hakkında sitemizin degerli üyeleri tarafından yazılan bir cok makale mevcut onlarda baya bir bilgi vardır onları araştırıp okumalısın.

http://www.akvaryum.com/cyrtocara_moorii__%28yunus_cichlid%29_tatlisur_3_225.asp#b
http://www.akvaryum.com/labidochromis_caeruleus_%28sari_prenses%29_tatlisur_3_201.asp#b
http://www.akvaryum.com/sciaenochromis_fryeri__%28ahli%29_tatlisur_3_203.asp#b

Bunlar türler hakkındaki ana bilgiler bu linklerde mevcut.


Makaleleri muhakkak oku.

Senin için cok üzüldüm hayatını mahvetmişsin o bölümde okuyorsun ve bu balıkları hiç bilmiyorsun keşke ilgili oldugun bir bölüm okusaydın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasonowicÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 2
hasonowicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 23:32
Öncelikle teşekkürler yardımın için.

bölüm sadece akvaryum balıklarından oluşmamakta başka alanlarda mevcut.
ben deniz balıkları çalışıyorum ve daha önceki küçük çaplı iş deneyimlerimde o yönde oldu.
akvaryum balıkları ilgilendiğim bi alan değildi ve aksine tez konum burdan çıka geldi oda tamamen şansa oldu son anda aslında öyle bir konu çalışmayacakken.

hayatımı mahvedecek bir bölüm değil aslında =).


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nexfoxÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
nexfoxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2010 00:56
Anladım balık türleri çok ünlü oldugu icin demiştim.illaki her hobici beslemiştir.bu türleri bilmeyipte deniz balıklarına ilgi duyan cok azdır. 1 2 Şey daha söylim inş yardımım olur sana.

Balıklar tek tür beslendiginde daha çok verim alınıyor üreme açısından akvaryumlar ne kadar büyük olursa o kadar hızlı balıklar gelişiyor yavrular içinde damızlıkların ulaştıgı boy içinde geçerlidir.Yunus balıgı kafa yapar beslendiği lt yani 200 lt bakılan yunusla 400 lt arasında çok fark vardır  ve tek tür beslenmesiyle daha çok kafa yapar bunu neden yazdın dersen iyi bakılmış yunusların yavrularını üretip satmak daha iyidir ve yavruların değeri artar.Verdiğim linklerde beslenmesi gereken  en düşük hacimler verilmiş onlara çok dikat et.

Bu 3 tür balık farklı beslenen balıklardır Ahli etçil,Yunus 3 te 2 etçil 3 te 1 otçuldur,Sarı prenses 3 te 2 otçul 3 te 1 etçildir dolayısıyla zaten üretim tesislerinde  damızlıklar aynı akvaryuma koymamalısın.

ve son olarak üretimhanedeki kolonilerin erkek dişi oranı

sarı prenses 1 erkek 5 dişi
ahli 1 erkek 5 dişi
yunus 1 erkek 9 dişi

Aklım yettiğince fikir vermeye çalıştım kardesim inş yardımcı olmuşumdur bu türlere bu araştırmandan sonra ilgin başlar harika türlerdir ve malavi türleri.
nexfox2010-04-26 01:07:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekremgucluÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 57
ekremgucluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 18:06
nexfox  Arkadaşa Katılıyorum Üretim açısından tek tür daha düzenli yavru almanı sağlayacaktır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliorman2010Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
deliorman2010Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 21:12
Arkadasim oncelikle tez konun ilginc olmu, akademisyen birisi olarak sana biraz farkli alandan yaklasacagim.

Yazacaign tezin birazakademik olmasi beklenir. Balik uretim hanesi ile bir fabrikanin kurulusu aynidir. Olaya bu acidan bakman ve bilimsel arasitmralairni buna gore yapmani oneririm. Sonrasinda ozele girip balik uretimine geceiblrisin.

Sizin orda canakakkle dardanelin tesisleir var, balik ciftlikleir var onlarla ilgil degerlere ve bilgilere ulasabilirsin. Fiziblite etudleirni yapip sonra ozele akvaryum uretimhanesine gireiblirsin.
Bir uretimhanede neler olmais gerektigini arastirip (akvaryum; su depolama, ilac filtreleme, isitma vs vs ) bunlari inceleyebilirisn.

Yukarida arkadaslar sana bir akvaryumda olmasi gereken oranlair vermis. Ama sen daha buyuk bir uretimhane kuracaksin ve ayda 1500 -2000 tl araisnda bir kar elde edeceksin. O nedenle mevcut uretimhaneleri arastir derim.

İstda boyle bir suru yer var. Ornegin bogazici akvaryum yerleri gultepede,  fındıkzadede bir baska kucuk capta uretimhane var, davutpasada var.

Sari prensen ahli ve yunuslar zaten tek baslairna birden fazla akvaryumda bakilacaklar, damizlik yavru boylari vs vs..burdaki yazilar sana yol gosterecektir, ancak bilimsel index li dergilerde yazilmis makalelerde sana yardimci olacaktir.

Tez konusunu istemedin sanki kurayla sana cikmis gibi anlatmisisn, ama aldigin konu degisik ve sana ilerleyen hayatinda (boyle bir is kurmayi, planlarsan) cok yardimci olcaktir.

Kolay gelsin basarilar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir