Uçan balıklar


osman doğanayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 657
osman doğanayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 13:17
Video ya mynet'te rastladım.
Çok ilginç,bu balıklar hakkında bilgisi olan varmı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoDzillaÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 103
DoDzillaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 13:21

Uçan balık, Exocoetidae familyasını oluşturan balık türlerinin ortak adı.

50 cinsten oluşan familyaya ait balıklar yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Çoğunun görünüşleri sardalyalara benzer ama bunlarla akrabalıkları yoktur.

Parexocoetus brachypterus

Uçan balıklar özellikle tropik ve subtropik denizlerde bulunurlar. Bu familyanın Türkiye'de ki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz'de bulunur.

Uçan balıklar 1,5 metre yükseklik ile 2,5 metreye kadar uçabilirler. Bazen uçuş yükseklikleri 5 metreye bile varabilir ve böylece bazen yanlışlıkla küçük teknelerin içine düşebilirler.


kaynakçca:Wikipedia


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERHAN USULÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 472
ERHAN USULÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 13:28
Çok güzel ve enterasan bir paylaşım olmuş daha önce kefal görmüştüm epey ileri zıplayan ama bu farklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoDzillaÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 103
DoDzillaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 13:31
Birde çamur zıpzıpları diye bir balık var. Yaz aylarında kuraklıkla azalan su sebebiyle karada yaşıyorlar. Sadece arada bir nefes almak için suya başlarını sokuyorlar. Hatta çiftleşme layını bile karada yapıyorlar. Darwin' in evrime kanıt olarak gösterdiklerinden biride bu olsa gerek.(Çürütülmüş kanıt Tebessüm)

ÇAMUR ZIPZIPLARI
 
Çamur zıpzıpları amfibik (ikiyaşayışlı) yaşama adapte olmuş gobilerdir. Tropik Afrika, Asya ve Avustralasya’nın gelgitle taşınan çamur tabakasından oluşan alanlarda yaygındır. Küçük canlılar ve alglerle beslenir. Periophthalmus ve Boleophthalmus cinslerine ait çeşitli zıpzıplar, zaman zaman görülmekle birlikte, genellikle ticareti yapılan tür Periophthalmus barbatus‘dur. Bu tür dayanıklılığının yanı sıra, başarıyla tutulabilmesi için son derece özel uygulamalara ihtiyaç duyar.

Bir zıpzıp akvaryumu hem sığ bir su alanına hem de hafifçe eğimli kumluk ya da kayalık alana sahip olmalıdır. Zıpzıplar bu alanların üzerlerine çıkıp gezinir ve beslenirler.


Uygun tank uzun ve yüksek olmalıdır. Zemin temel olarak suların aşındırdığı pürüzsüz çakıllar ve akıntılarla sürüklenmiş ahşap gibi malzemeler içerebilir. Bu malzemelerin arası ise ince kum ve mil ile doldurulabilir. Akvaryumda mutlaka adacıklar bulunmalı, suyun derinliği ortalama 10-15 cm civarında olmalıdır.

Tankın üzerinde balıkların kaçışını engelleyebilecek biçimde, sıkı kapatılabilen bir kapak olmalıdır. Böylece akvaryum içindeki havadar alanın nemli ve uygun sıcaklıkta tutulması da mümkün olur. Kapakta bir iki küçük delik açılarak bir miktar sirkülasyon sağlanması da faydalı olacaktır, ki böylece küflenmenin önü alınabilir.

Normal bir ısıtıcı (dikkatli bir konumda) kullanılabileceği gibi, bir taban ısıtıcısı kullanmak daha faydalı olabilir. Böylece zıpzıpların üzerine çıkarak karşılaşacağı risk ortadan kalkar. Ya da en uygunu belki ısıtıcılı bir kanister (dış) filtre kullanmak olabilir.

Uygun bir iç ya da dış filtre kullanılabilir. Akvaryumdaki su miktarı az olduğu için dış filtre kullanımı (ısıtıcı avantajı ile birlikte) önerilebilir. Burada diğer bir avantaj da, suyun azlığından dolayı akvaryum içerisinde yeterince koloni alanı bulamayan aerobik bakteriler için uygun yüzey sağlamaktır. Taban filtresi uygulanabilir bir alternatif değildir.

Sularının pH’ı 8 ve üzerinde ve çok sert olmalıdır. Bazı kireçli malzemeleri filtrede ya da dekorasyonda kullanmak faydalı olacaktır. Suyun taşıması gereken tuz yükü türden türe değişebilir. Hiç bir türü tatlısuda yaşayamaz, fakat tamamı da tam deniz suyuna ihtiyaç duymaz. 1,005 ile 1,015 arası bir tuzluluk oranında oldukça keyifli yaşayabilirler. Sudaki akıntı kuvvetli olmalı ama türbulans yaratacak kadar da abartılmamalıdır.



Erişkin balıklar genellikle bölgecidir. Oldukça yapılı balıklar oldukları için, akvaryumları yeterli hacme sahip olmalıdır. Balık başına 20-30 cm boyda bir bölge ayrılması gerekir. Periophthalmus barbatus en küçük türlerden biridir. Erişkinleri 15 cm boya ulaşabilir. Erişkinlerde dorsal yüzgeçler parlak mavi ve kırmızı renklerle bezelidir. Diğer türdaşlara bu yüzgeçleri açıp kapatarak gösteriş yaparlar. Bloodworm, tubifeks ve diğer uygun böcek larvalarıyla beslenebilirler.

Periophthalmus papilio daha iridir ve 25 cm boya erişir. Her iki Periophthalmus türü goby formundadır, fakat yassı bir yüz ve başın tepesine konumlanmış gözlere sahiptir.


Nispeten daha az bölgeci olan Boleophthalmus pectinirostrosis 20 cm boya kadar büyüyebilir ve biçimsel olarak gobylere daha çok benzer. Gözlerinin konumları daha normal bir konumdadır. Periophthalmusların sahip olduğu parlak renkle bezeli dorsal yüzgeçlerden yoksundur ve küçük kurtlar ve algler gibi daha küçük gıdalarla beslenebilir. Aynı zamanda pul yem de kabul eder. Beslenme zamanı, ıslak yem pullarını düzgün yüzeyli yuvarlak çakıltaşları üzerine sürüp sıvayarak verilebilir. Bu amaçla kullanılacak çakıllar zıpzıplara daha önce kurt vs gibi severek kabul edilen yemlerle alıştırılarak tabak olduğu konusunda onları ikna ederek yapılabilir.

Zıpzıplar kendi türleriyle bir arada tutulabilirse en iyisi budur. Kemancı yengeçlerle birlikte tutulabilirler. Uygun bir tankta (su kütlesi 15 cm derinliğinde ve 60 cm genişliğinde) aynı boyutlara sahip genç archer, mono ya da scatlarla beslenebilir.
Not:Tamamen alıntıdır.
 
 

DoDzilla2010-01-31 13:36:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 17:14

Enteresan bir balıkmış:=)Çamur zıpzıplarıda güzelmiş.benim akvaryumada adapte olurlar mı acaba:P


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafamutluÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 251
mustafamutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 21:28
Güzel paylaşım. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 21:39
Güzel ve ilginç balıklarmış.Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir