Torf Olarak Bitki Toprağı Kullanmak


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 22:24
 
Benim burada paylaşmak istediğim tabanda kullanılan torf tercihimle ilgili tecrübelerim. Torfun önemi için Kerem Bey'in yazısı:
 
16 Mart 2009 tarihinde akvaryumumu kurulumunu tamamladım. Ayrıntıları için: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=261606&PN=1
 
Akvaryum tanımında daha detaylı olarak anlatığım için özetle şunu söyleyeyim. Benim akvaryumu kurma hikayem 3-4 aylık bir süreç oldu.
 
Tabanını 2008 Aralık ayında kurdum. Önce hindistan cevizi  torfu kullanmaya karar verdim. Epey bir fiyat araştırması yaptım. Sonra fiyatı biraz pahalıya geldi. Parası bir yana çalıştığım için torfun satıldığı yerlere gidemeyecektim. O yüzden radikal bir karar alıp çiçekçilerde saksı bitkileri için satılan topraklardan almaya karar verdim.
 
1.3 metrekarelik akvaryum tabanım için (60x22) 1 torba torf yetti. Üstelik tankın suyunu eklediğim zaman da hiçbir renklenme olmadı.
 
Yine bahsettiğim gibi yoğun iş temposu nedeniyle Aralık 2008 ortasında doldurduğum ve oturması için 1 hafta beklesin diye başladığım süreç yaklaşık 3 ay sürdü. Bu süreç içerisinde yalnızca kullanılmayan azotun birimine bağlı olarak çok hafif bir sararma oldu o da önden değil yandan bakıldığında belli oluyordu. Akvaryumla uğraşamadığım ve suyun kontamine olmaması için akvaryumun yüzeyine yalnızca streç film çektim. Bu sayede buharlaşmanın da önüne geçtim.
 
Tekrar akvaryuma döndüğümde açıkcası mineralize suyu dökmeye kıyamadım. Sipariş verdiğim bitkilerin ekimini  bu suya yaptım.
 
Bitki olarak:
Yosun duvarı için iki bağ java moss ve taban içinde 2'şer bağ parvula ve glossostigma kullandım. Siparişini verdiğim siteden glossolarım çok bakımsız gelmişti. Yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve sap sarı ve gelen glossostigmaların klorofil sentezini uyarmak için glossoları mineralize su içinde 60 Watt spot ışığında 3 gün bekleterek ekimini yaptım.
 
16 Mart'ta ekimi yapıp, toplamda ışığı açar açmaz (2x18 Philips, 15 W kırmızı, 18 W mavi ışık) parvulalarda ve klorofili erimiş glossolarda bile anında fotosentez başladı. Karbondioksit üretimim başlamamış olmasına rağmen fotosenteze bağlı hava kabarcıklarını ilk dakikada gördüm.
 
Ekstra sıvı gübre takviyesi olmamasına  rağmen glossolarda inanılmaz hızlı bir gelişim var. Glossoların her yerinden filiz ve kök fışkırıyor yine parvulalarda da köklenmeler gözleniyor.
 
Bunun yanı sıra suyun 3 ay boyunca beklemiş olmasından torfa bağlı olarak organik yük de aşırı derece artmış. Ölçüm yapamadım ama organik yükün artmış olduğunu bir anda patlayan saç yosunlarından ve şelele filtre önündeki köpürmeden anlıyorum.
 
Gerçi saç yosunu benim istediğim bir şey çünkü ben tankı böcek beslemek için kuruyorum. O yüzden azot ve potasyum miktarı aşırı derecede olsa da su değişimini biraz daha az yapacağım.
 
Hülasa amacım onca pahalı torfa karşı, çiçekcilerden alabileceğiniz saksı toprağının ekonomik bir alternatif olarak kullanamayı düşünenler için tecrübe paylaşımı. Tankın kurulum aşamalarım ve yaşadıklarım bunlar ve tabii bunlar yalnızca tecrübe paylaşımı. Torf kullanımında karar sizin :)
 
Bu arada, benim gibi böcek beslemeyecekseniz eğer suda bu kadar organik ve inorganik madde birikimine izin vermeden bitki ekimlerinizi gerçekleştirin :)
 
Benim akvaryuma geri dönersek eğer. 3 gün içinde bakımsız halde gelen glossolarımı kök veren yerlerinden budayıp yeniden ekimini yapmam gerekiyor ama haftasonuna kadar zamanım yok. Bu arada büyüme bu şekilde devam ederse kökler zaten kendi kendine toprağa ulaşacak. Fotoğraf makinem şu an yanımda değil ama ektiğim günle şimdiki halleri arasındaki farkı da sizinle paylaşırım.
 
 Fotoğraflarla gelen edit:
 
Ekimi yaptıktan sonra çektiğim glossostigmalar:
 
____________________  
 
 
Bunlar da dikimlerinden 3 gün sonraki halleri. Köklenmelerin yanı sıra klorofil sentezindeki artışa bağlı olarak semiz otu kıvamında gelen glossoların normal bitki kıvamına dönüştüğü de az da olsa farkedilebiliyor sanırım:
 
 
 
 
 
 
 
Torik2009-03-20 16:04:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makrakantaÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 265
makrakantaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 14:37

Merhaba;

Peki bu glosso'lar tabana yayılan bitki türünden değillermi ?
Sizin bitkileriniz yüzeye doğru uzamaya başlamış gibi gördüm,
Aynı bitkiden sipariş verdim, yayılması için ne yapmam gerekiyor
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 14:54
Olgun Bey,
 
Akvaryumumla ilgili linki özellikle vermiştim ama yine de kısaca özetleyeyim.
 
Akvaryumu 16 Martta kurdum. Glossolar siparişini verdiğim canlibitki.com'dan çok bakımsız bir halde gelmişlerdi. Sapsarı ve up uzun haldelerdi. Parvulaların bile boyunu geçiyorlardı. Tanka dikimlerini yapmadan evvel 0.5cc sıvı gübre eklemiş olduğum yaklaşık 2 litre su içinde tepesine 60 Watt spot yakarak 3 gün bekletterek biraz klorofil sentezinin uyarılmasını  sağladım.
 
Glossolar, sizin dediğiniz gibi tabana yayılan bitki türü. Böyle boy verme sebebi ve 1 haklaşık 4 günlük yaşam öyküsü de bu şekilde.
 
Tabana yayılmaları için gereken şeyler:
 
bol ışık (tavsiyem litreye en az 0.9 W) bol karbondioksit ve mineral madde. Gerisini  kendi hallediyor.
 
Hızla köklenmelerini istiyorsanız azot takviyesi yaptığınız ayrı bir kabta 2-3 gün bekletebilirsiniz. Sonra sürgün veren nodlardan budayarak tankınıza ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Torik2009-03-20 15:01:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makrakantaÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 265
makrakantaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 15:17
Sinan Bey bilgiler için teşekkür ederim canlıbitki den siparişim olmuştu
yayılmasını istediğim bir bitki o yüzden merak ettim
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 15:26

Yüksek ışık ve sudaki besinle çok hızlı gelişen bir bitkidir.Sinan Beyin dediği gibi ayrı bir kapta üstüne ışık bağlayarak da yüksek hızda çoğaltıp daha sonra ekim yapabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 15:52
Sinan bey daha önce de akvaryumunun tabanında normal saksı torfu kullananlar oldu hatırladığım kadarıyla. Ama yine hatırladığım kadarıyla çok ince bir katman şeklinde cam gözükecek gibi kullanmışlardı. Siz ne kadar kullandınız bilmiyorum. Saksı torf'ları özellikle içerdikleri yüksek nitrat, fosfat vb gibi maddelerden dolayı önerilmiyor. İçerisindeki kimyasal oranları oldukça yüksek olabiliyor ki bunların bazıları hassas canlılar olan karidesler için öldürücü boyutta olabiliyor. Ben tabanımda (82*47) 5 litre'ye yakın Dünya marka Hindistan cevizi tof'u kullandım. Sanırım 5 litresi 1,5 ytl gibi birşeydi Kipa'da. Beslediğim canlılarsa kiraz karides, çim karidesi (amano), rasbora, güney amerika cichlidleri gibi genelde hassas türler. Şimdiye kadar hiç toplu öülmlerim olmadı yani torfun bir zararını görmedim. Tank'taki en son ölçülen değerler ph:6,5 gh:5 kh:3 nitrat:5 fosfat:0,25. Tabi bunlar sadece torf sayesinde değil pek çok etken de mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 16:18
[QUOTE=Devletabi]Sinan bey daha önce de akvaryumunun tabanında normal saksı torfu kullananlar oldu hatırladığım kadarıyla. Ama yine hatırladığım kadarıyla çok ince bir katman şeklinde cam gözükecek gibi kullanmışlardı.  [/QUOTE]
 
Tankın tabanında ortalama 1,5 cm kalınlığında kullandım bitki toprağını. Ölçüm yapmamış olmama rağmen şu an bitkilerin çok hızlı köklenmesinden, ekimi yaptıktan sonra su yüzeyinde oluşan yağ tabakasından ve köpürmelerden azot ve fosfor seviyesinin çok yüksek olduğunu tahmin edebiliyorum fakat bu aşırı yüksek nitrat ve fosfat yoğunluğunu 60x22 cm tabana yaydığım 1,5 santim yüksekliğindeki toprağa bağlayabilmem oldukça güç. Zira ilk yazımda da paylaşmış olduğum gibi tank yalnızca su dolu halde 3 ay kadar boş bir şekilde bekledi.
 
Akvaryumda döngüyü başlatalı daha 1 hafta bile olmadı. Ancak geçmiş 3 ay içerisindeki mineral yük normale döndükten sonra ve tanka karides ve balıkları eklediğim zaman daha net cümleler kurabiliriz diye düşünüyorum. Şu an yalnızca 2'şer bağ moss, parvula ve glosso var tankta...
 
Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.
Torik2009-03-20 16:19:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 16:32
Bence yüksek Nitrat ve Fosfat yoğunluğunun sebebi torf'tur. İçindeki değerler normal seviyelerde bile olsa 3 ay hiç ellenmeyen bir tank'ta sürekli bir salınımla değerler yükselecektir. Suyu ölçme imkanınız varsa ölçmeden canlı eklemeyin derim. Özellikle Nitrat ve Fosfat seviyelerini merak ediyorum acaba hangi değerlerdeler.

[QUOTE=Torik] Akvaryumda döngüyü başlatalı daha 1 hafta bile olmadı. Ancak geçmiş 3 ay içerisindeki mineral yük normale döndükten sonra ve tanka karides ve balıkları eklediğim zaman daha net cümleler kurabiliriz diye düşünüyorum.[/QUOTE]
 Mineral yük'ü normale döndürmek için herhangi bir müdahalede bulunacakmısınız (su değişimleri, zeoli - aktif karbon kullanma vs..) yoksa normal seyirde devam edip uzun vade'de düzelmesini mi bekleyeceksiniz?
Devletabi2009-03-20 16:32:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 16:52
Seviyeleri test edecek kitleri ne yazik ki henüz almadım.
 
Ekimi yaptığım andan itibaren aktif karbonla 24 saat filtre ediyorum suyu. Bunun yanısıra geçen gün (18 Mart Çarşamba) yaklaşık 8-10 litre su eksiltip geri tamamladım. Bu gün yine su değişimi yapacağım ama vaktim bol olacağı için biraz daha fazla eksiltme yapabilirim. Zaten glossoların budamasını yapıp yeniden ekimlerini gerçekleştireceğim. 
 
Bunun dışında yarın (21 Mart Cumartesi) 2-3 tane orta boy tatlı su midyesi alarak filtrasyonda kullanmayı düşünüyorum. Sudaki hafif sararma baya bir azaldı ama azot tüketicisi olarak midyeyi akvaryumumda denemek istiyorum. Midyeleri bitkili akvaryuma koyabilmek için bu akşam özel bir izole alan oluşturacağım.
 
Zeoliti şu an düşünmüyorum. Belki yüksek azot nedeniyle ötröfikasyon başlangıcı tespit edersem acil müdehale amacıyla şimdiden aklımda olsun; hatırlattığınız için teşekkür ederim zeoliti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 17:01
Midyelere dikkat edin öldüklerinde çok zehirli salgılar salıyorlarmış suya ve yaşayıp öldükleri pek anlaşılmıyormuş. Gerçi sizde canlı yok pek birşey farketmez. Sudan numune alıp bana yollayın ölçümleri yapayım diyeceğim ama biraz mantıksız gibi geliyor Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 17:18
[QUOTE=Devletabi]Midyelere dikkat edin öldüklerinde çok zehirli salgılar salıyorlarmış suya ve yaşayıp öldükleri pek anlaşılmıyormuş. Gerçi sizde canlı yok pek birşey farketmez. Sudan numune alıp bana yollayın ölçümleri yapayım diyeceğim ama biraz mantıksız gibi geliyor Tebessüm [/QUOTE]
 
Onun farkındayım ama ölür ölmez salgılamıyorlar. takiplerini iyi yapmak gerekiyor. Kendilerine kuma gömdükleri ve yavaş hareket ettikleri için öldükleri çok belli olmuyor. Eğer akvaryumla çok fazla ilgilenemiyorsanız ancak suyu da kokuşmaya başladıklarında farkına varabiliyorsunuz.
 
Benim midyeler en fazla  2 litrelik yoğurt kapağı büyüklüğünde ya da 10'luk boş cd kabı büyüklüğünde bir alanda sürekli denetim altında olacaklar.
 
Suyun analizi için gönderim işine gelince, burada bir yer bulabilirsem burada yaptırırım ya da adresinizi özelden iletirseniz salı günü elinizde olacak şekilde ayarlamaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 17:30
Sinan Bey,biz 270 litrelik tankta bitki toprağıyla karışık torf kullanmıştık.Ancak fosfat gidericiye ve su değişimine rağmen bir türlü fosfatla başa çıkamadık.Kaç ay geçti daha yeni yeni fosfat azalıyor.Keza nitrat da öyle.Tankta 3-5 canlı ve dolusuyla bitki olmasına rağmen su değişimi geciktiğinde nitrat oldukça yüksek seviyelere yükselebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 01:06
Sinan Bey sizde biliyorsunuzdur ama ben hatırlatayım. Glossolar 3-5 günde boyuna uzamazlar, hele sizinki gibi boya ulaşmaları için bir kaç hafta gerekir. Bence glossoları size gönderen firma elinize ulaştığı haliyle paketlemiş. Keşke itiraz edip geri gönderseydiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 04:30
[QUOTE=bitkici1]Sinan Bey sizde biliyorsunuzdur ama ben hatırlatayım. Glossolar 3-5 günde boyuna uzamazlar, hele sizinki gibi boya ulaşmaları için bir kaç hafta gerekir. Bence glossoları size gönderen firma elinize ulaştığı haliyle paketlemiş. Keşke itiraz edip geri gönderseydiniz.[/QUOTE]
 
Ahmet Bey,
O konu tam bir yılan hikayesi detayları burada:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir