Teraryumda küfü önlemek için hangi odun?


toobuyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1
toobuyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2009 16:22
Merhaba arkadaslar,
Geçenlerde örümceklerim için büyük emek vererek teraryum inşa ettim. dağlardan topladığım ağaç kabuklarıyla süsler yaptım. Kabukları kullanmadan önce de fırında 200 derecede sterilize ettim.

Ama 2-3 gün sonra, topraktaki nemden dolayı bu kabukların alt kısımları (oksijen fazla almayan bölgeler) yeşil küfler oluşturmuş.(Tahminen Penicillum)

Diger yabancı forumlarda birkaç araştırma yaptım ve insanlar dogadan sadece "cork bark" ağacı topladıklarını ve bu ağacın küflere karşı dayanıklı olduklarını söylediler. Bu ağaçTürkçe'de Meşe ağacıymış.

Siz ne önerirsiniz? Benim ihtiyacım olan bu ağaçın içini oydurup bir karayolu tüneline benzetmek. Yurtdışında bu şekilde ürünler ygun fiyatlarla satılıyor ama malesef lkemizde ben bulamadım. Eğer siz biliyorsanız böyle bir yer, lütfen bana iletiniz.

Tavsiyeleriniz nelerdir? Acaba şu anda bende olan ağaç kabuklarını vernikle mi kaplasam? Küf oluşumunu engelleyebilir.

Yardımlarınızı bekliyorum... toobuy2009-06-08 16:29:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karpatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 47
karpatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2009 16:50
Merhabalar,
Cork Bark : agac kabugu anlamina gelmektedir ve degisik turleri kapsar. Ancak kullanim yeri nedeni ile curume yapmayacak turlerden secilmesi onemlidir. Akvaryumlarda kullanilan mango kokleri de ayni nedenlerle tercih edilmektedir. Sert dokulari nedeniyle nem, rutubet ve direkt sudan etkilenmemektedir. ( ya da digerlerine gore cozunmesi cok daha uzun surmektedir.)
Mese agaci sert agaclardandir ve curumesi de gec olacaktir. Ben dogadan topladigim cam agaci kabuklarini firinlayip kullandim. Tropik paludaryumumda her gun 2 defa spreyleme ile sulama yapiyorum, 3 haftadir bir curume yok.

Vernik konusunda, yatlarda kullanilan epoksi turevi suya dayanikli olanlari kullanilabilir ancak tumunun zehirli cozunme riski vardir. Okudugum makalelerde akvaryum icinde kullanilmasinin riskleri yazilmisti, terrarium icin de benzer riskler soz konusudur.

Yapmak istediginiz tunel projesi icin onerim, yapi market ya da nalburlardan alacaginiz PVC su borularini uzunlamasina ikiye keserek, siyah silikon uzerine, toprak ya da petshoplarda hazir steril paketlerde satilan cork bark ya da talas benzeri malzemeler ile zevkinizce kaplamaniz olacaktir.


Linkten http://www.akvaryum.com/Forum/paludaryumum_(yeni_resimler)_k287242.asp) selale yapimi kisminda anlattigim yontemin benzerini takip edebilirsiniz.

Kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poimanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 124
poimanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 17:41
Kocayemiş ağacı çok sert ve kökleri de şekillidir. Ama Antalya'da bulunur mu bilmem. Sanırım küf yapmaz. Denemedim. Sadece meşeden de sert  olduğu için yorum yapıyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir