Tatlı Su Kaplumbağası Göz Kapanması


eviliaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2007
İl: Izmir
Mesaj: 36
eviliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 00:21
Uzun bir aradan sonra Merhaba!

Bir arkadaşımın işlerinin yoğunluğundan tedavisiyle tam olarak ilgilenemediği hasta kaplumbağasını bana bırakmasıyla iki gündür hem biraz kafam karışık, hem dağıtmak zorunda kaldığım akvaryumumu özledim. Sonunda da bana sizin yardım edeceğinizi umarak, kendimi yine burada buldum. 

Benim uzun süredir akvaryumum yok, hem bazı şeyleri unutmuşum hem de su kaplumbağaları hakkında hiç bir tecrübem olmadığı gibi pek bir bilgim de yok gibi. 

Durumu özetlersem:

Yaklaşık 11 cm kabuk boyunda tahminen erkek bir kaplumbağa. İki gündür benimle kalıyor, küçük bir akvaryumu var. İki gözü birden kapalı idi, bugün biri yarım açık, diğerinin ise yanında küçük bir yara gibi duran bir çizik var. 

İştahında bir sıkıntı yok, hareketli ve elime her aldığımda tıslamasına bakılırsa benden nefret ediyor.  
Normal şartlardaki akvaryumunda iki adet olduklarını biliyorum ama bakım koşullarını benim olmadıkları için sizinle tam olarak paylaşamayacağım. 

Bana geldiği küçük akvaryuma bir tane iç filtre ve ısıtıcı yerleştirdim. Isıtıcı 30 dereceye ayarlı.

Uygulanan tedavi:

Vitaform - (Sistemik Antibakteriyel + 8 Vitamin)
2 bardak suda 1 tatlı kaşığı eritilip kaplumbağa bu suda 2 saat bekliyor

Neo-Kort - (Göz ve kulak damlası)
Terramycin - (Göz Merhemi)
Sabah akşam 2 damla Neo-Kort ve ardından Terramycin sürüyorum ve yarım saat kuru alanda bekletiyorum

Sorularıma gelirsek:

1- Bu Vitaform denen ilacın üzerinde tavuk resmi var! Prospektüsünde atlardan, tavşanlardan, hindilerden falan bahsediyor. Benim pek aklıma yatmadı ama veteriner bu ilacı vermiş.

2- Kafasını kabuğunun içinden çıkarmayan bir kaplumbağanın gözüne damla damlatmanın ya da merhem sürmenin sırrı nedir? Ben kendisini ters tutuyorum biraz kafasını çıkartıyor ama bu sadece benden daha çok nefret etmesine yarıyor gibi.

3- Kapluş bey sadece gammarus ile besleniyor. Şu an JBL Gammarus var sahibinin bıraktığı ve kendisi bir tek bununla besliyormuş. Tetra Raptomin vermeye çalışıyorum bir kaç defadır ama dokunmuyor bile. Bu tek tip yemli diyetinden kurtarmanın bir yolu var mıdır? Çünkü gammarustan başka hiç bir şey yememesi beni rahatsız etti.

4- Akvaryum suyu iki günde bulanıklaştı. Tamamını değiştirmenin uygun olmadığını biliyorum ama suyun bu halinin uygun olup olmadığından ise emin değilim. Filtre yetersiz kalıyor diyeceksiniz belki ama su miktarına ve ebatlara göre doğru seçim yaptığımı düşünüyorum. Yoksa kaplumbağa akvaryumunun biraz pis olması normal midir?

5- Bu kısa süreli misafirimin iyileşmesi ve daha mutlu misafir edilmesi için hemşiresine önerileriniz neler olur?

Şimdiden çok teşekkürler yardımlarınız için!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitgurdalÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 412
yigitgurdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 07:44
Oncelikle merhaba.Diger ilaçlar ilk defa duydum içeriklerinde bilmiyorum öküzden size en etkili ve bildigim yoldan bahsedeceğim.Bu tür durumlarda kaplumbaga yem yemeyebilir,öküzden yem konusunda fazla uğraşmanıza gerek yok siz sadece atsanız yeter eger yemini yemezse endişelenmeyin.İlac olarakta Terramycin en etkili olanı bu konuda.en geç 1 haftaya etkili sürülmesi taktirde hastaligi silip atar.Kullanim olarak günde en az 3 defa en az 2 en fazla 5 saat aralarla kaplumbağanın göz kapağını ve cevresini kaplayacak sekilde 2 gözede uygulanmalıdır.surme olarak kulak çöpünü kullanabilirsiniz.Kaplumbaganin kafasını çıkarmak icinde elinizde 1-2 dk bekletip onun ayaklarına sonra kulak çöpünün diger tarafiyla kafasına falan dokunacak onu sinirlendiğin kafasını çıkarabilirsiniz.Dedigim gibi bu yöntem cok etkili.Sizin yaptığınız yöntemde etkili olabilir fakat 2 günde etkisini göstermesi biraz zor.Ya devam edin yada benim verdigim yöntemi kullanın derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir