Taşırma sistem, 4 akvaryumlu bitkili denemem


uozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 19
uozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 18:02


Merhaba arkadaşlar, akvaryum macerasına 2004 te başladım. Malawi, tanganyika ve son olarak discus bakım ve üretimlerini yaptım. Son sevdam ise bitkili oldu. Bunun için bodrumda bulunan 4 akvaryum +sumplı sistemimde denemelerime başladım. Öncelikle akvaryumum özelliklerini vereyim 3 katlı olup, alttan üste doğru; sump 1. katta 2 akvaryum 2. katta da 2 akvaryum mevcut. Akvaryumlar 70*35*50 ölçülerinde, sump ise yaklaşık 150 litrelik 3 bölmeli. Akvaryumlarda altta 3 cm torf 8-10 cm mercan kumu (alt 2 akvaryumda) ve siyah kum mevcut (üst 2 akvaryumda), kumun içinede misket gübre yerleştirdim. Her katta 2*36 watt daylight+flora 120 cm lik florasanlar mevcut. Bitki olarak zeytin, cabomba, tilki kuyruğu, christmass moss, glosso, gül ve çınarlarım var. Bitkileri farklı akvaryumlara boylarına uygun şekilde diktim.Bu arada 5 lt lik pet şişede, sitedeki tariflere göre, CO2 sistemi yaptım, hava hortumuyla ucuna hava taşı bağladım. Hava taşını da sump ın içinde tüm kabarcıklar sump tarafından çekilerek akvaryumlara gidecek şekilde ayarladım. İlk 1 saatten sonra saniyede 8-10 kabarcık olacak şekilde sistemim çalışmaya başladı. Yanlız bu aşamada aklıma bir soru takıldı; bitkilerimin boyları 20 cm i geçmeyecek şekilde budadığım (ortalarından veya dallarından filiz veren yerlerinden kırarak) için su seviyesini taşırma deliklerinden ayarlayarak su yüksekliğini 20-25 cm seviyelerine indirdim (Işıklandırmanın daha iyi fayda sağlaması için). Su seviyesi düştüğü için sumptan gelen boruların çıkışları (uçlarına sünger bağlayarak su akış hızını da yavaşlattım) suyun 7-8 cm üstünden akmasına yol açtı doğal olarak. Bu durumda akvaryumlara CO2 doğru şekilde çalışıp, suda doğru şekilde çözebiliyormuyum diye merak ediyorum!!! Biraz uzun ve karışık bir anlatım oldu bu arada :) Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlardan fikirlerini bekliyorum, katılımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. selamlar...

Akvaryumun (kuralı 10 gün kadar oldu) yeni haliyle ilgili henüz fotoğrafı yok ama zamanla ekliyeceğim. Eski halini gösteren bir kaç fotoğrafı var aşağıda.  

uozkan2009-10-04 18:03:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
Mesaj: 5
MertÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 21:00
 Uğur Bey, öncelikle merhabalar.. hemen hemen aynı tarihlerde akvaryum ile tanışmışız.. benim bi önceki akvaryumumda 300 litrelik malavi tankıydı.. fakat ayrı bir 30 litrelik bir beta tankı yapiim derken bi şekilde bitkili akvaryumla tanıştım.. ve nerdeyse 300 litrelik akvaryumuma bakmaz oldum.. uzun bir aradan sonra bitkili tank hevesimi yeni kurduğum akvaryumda bulmaya çalışıcam inş. (henüz bitki ve canlı yok 4. gün ayrıca forumda "görüş ve yorumlarınız" diye bir başlık altında görebilirsiniz) 
 Benim kurduğum sistemde sump sistemi, en iyi filtrasyonu düşük enerji sarfiyatı ile yakalamaya çalıştım.. bitkili tanklar için Co2 kaybına yol açacağı için sump pek önerilmese de ben bu yolu seçtim..
Şimdi sizin sisteminiz için aklıma takılan ilk soru neden mercan kumu kullandığınız oldu.. ve ayrıca Co2'yi  sump yerine bitkili tankların içinde çözmenizin daha faydalı olacağını düşünüyorum.. suyun hava ile teması mümkün olduğunca az olması da önemli diye biliyorum.. Kolay gelsin başarılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 19
uozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 17:01
Mert bey, kum olarak mercan kırığını tercih etmemdeki sebep; elimde olan malzemeleri değerlendirerek, en az masrafla tankı kurmak istediğim için... Bu sebeple tankta ısıtıcı da kullanmıyorum, ısı 24 C ler civarında stabil konumda. CO2 ti ayrı ayrı 4 tankada hortum, vana vs gibi malzemeler yerine, direk sumptan suyla birlikte akvaryumlara vermeyi tercih ettim. Sanırım, su akvaryumlara gidinceye kadar 2-3 metre sump dağıtım borularının(3/4 parmak boru) içerisinde suyla birlikte karışarak akvaryumlara dağılıyordur diye düşünüyorum!!! Size de yeni uğraşınızda başarılar diliyorum, kolay gelsin....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir