Tankımdaki balıkları ölü buldum!


zafer3490Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 178
zafer3490Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 15:44
Merhaba arkadaşlar ben hobiye başlayalı henüz 2 ay olmadı. 2 gün önce eminönü'nden 5 tane lepistes aldım. bu sabah tankımdan hepsinin ölüsünü topladım, daha önce yaşayan balıklarımda dahil toplam 9 tane balığımı kaybettim, şuan bir dişi bir erkek akvaryumda sağ kalan balıklarım arasında fakat çöpçü balığımda yan yatmaya başladı. ne olmuş olabilir beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum... (benim aklıma gelen tek şey aldığım balıkların tankıma hastalık taşıması, kesinlikle bir daha eminönü'nden alışveriş yapmayacağım, istanbul avrupa yakasında bildiğiniz temiz shoplar varsa bu konuda da yardımlarınıza ihtiyacım var) şimdiden çok teşekkürler, saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 16:04
Canlı doğuranlarda bu sorun çok oluyor, geçen senede bir aradaş eminönünde lepistesler almıştı eve eklediğinde 400'e yakın balığı ölmüştü herhalde bakteri uyuşmazlığı sorunu gibi sorunlar oluyormuş lepisteslerde. Bu eminönündeki canlı doğuranlarda daha çokmu oluyor bilemem ama, birçok yerden alınan balıklarda olabilir. Bazı arkadaşlar yeni alınan canlı doğuranlı ayrı yerde karantinada bir iki hafta parazit ve bakteri arıntırması yapmadan eklemiyor. Bakteri uyumsuzluğunun lepiteslerde çok alabileceği söyleniyor.

YENİ ALINAN BALIKLARI DEZENFEKTE ETMEK (ZİYA ERKUŞ tarifi)
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle : 

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.
mesutok2015-04-20 16:05:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zafer3490Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 178
zafer3490Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 17:30
cevabınız, ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim... çöp balığımın kafası bembeyaz oldu ve o da öldü yaşayan erkek lepistesimin kuyruğunda erimeler var tankı ilaçladım ama sanırım çok geç kaldım... muhtemelen bir dişimle kuyruğu eriyen erkek lepistesimde ölecekler :( bundan sonrası için tankı tamamen boşaltmayı iyice yıkayıp sıfırdan kurmayı düşünüyorum, acaba doğru bir adım mı atmış olurum? yoksa tezenfe etmenin başka formülleri de var mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 17:32
Columnaris hastalığına benziyor sanki tarifiniz çöpçü balığının başı bembeyaz oldu diyorsunuz. Aşağıda eklediğim konudaki resimleri bir karşılaştırın çöpü balığınızın başındaki beyazlıklar onlara benziyormuydu.



Bütün balıklar ölmüşse akvaryumu bozup zemindeki kumları yıkayıp güneş altına serip birkaç gün kurutabilirsiniz, malzemeleri yıkayıp birkaç gün kurutabilirsiniz. Camları içten beyaz kalıp sabunla yakıyıp sonra durulayıp, birkaç gün kurutabilirsiniz. Sonra kurulum yapabilirsiniz.

mesutok2015-04-20 17:36:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iskete41Çevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2015
Mesaj: 54
iskete41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 19:40
Isıtıcınızın termostatı bozuk değildir inşallah. Isıtıcınızı ve termometrenizi de kontrol etmenizi öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir