Tanganyika ve Kapalı Kutu


sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3481
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 03:39
Herkese merhabalar;
Nasıl başlayacağım ne diyeceğim inanın bilmiyorum ama yazma ihtiyacı duyuyorum. Bunu okuyanlar sanırım bana karşı yine söylenecektir . Beni takip edenler ne kadar ayran gönüllü olduğumu ve 3-4 ayda hatta belki daha kısa bir sürede tür değiştirdiğimi bilir. Her ne kadar amerikancıyım diye geçinsemde 2008 yılının yazında o gördüğüm Furcifer Kigoma erkeğinden sonra Tanganyikaya duymaya başladığım ilgi, zaman içinde beni yedi bitirdi ve 2010 yılının sonbaharında ilk Tanganyika akvaryumumu kurdum;



Leptosomalı, ocellatuslu, tropheuslu oldukça güzel bir karma olmuştu aslında. Kısa sürede de Leptosomadan yavru almayı becerebilmiştim. Ama nolduysa benim kaşıntılarım tuttu ve herşey yolundayken şıp diye bozdum akvaryumu. Pişmanlığı içimdedir hala .

Tilkinin döneceği yer kürkçü dükkanıdır diyerekten Amerikanlara geri dönüş yaptım. 1 ay önceye kadar da Amerikan beslemeye devam ediyordum-1 aydır akvaryumum boş-. Akvaryumum odamdaydı, salona taşımamla ailedende gelen tür istekleri vs. değişti. İlk bitkili mi yapsak diye düşündük, baktık çok maliyetli vazgeçtik vs . O konuda başını ağrıttığım Abilerimden özür dilerim . Düşündüm taşındım ve bu zamana kadar beni en mutlu olan şeyin yavrudan balık alıp, büyütüp üretmek olduğuna kanaat getirdim. Makav akvaryumumu inceleyebilirsiniz. Sabırsızsın nasıl büyüteceksin diyenleriniz var elbet ama inanın balığı sevdiğim an herşey değişiyor .

Gelelim başlığa yazdığım Kapalı Kutu nedir, ne değildir. Tanganyika'da beslemesemde çoğu türü araştırdım, okudum, inceledim. İlgimi çekmeyen, araştırmaya dahi gerek duymadığım tek balık ise Frontosaydı. Ona sadece Tanganyika yerlilerinin olta levreği olarak bakıyordum . Taa ki 4-5 gün önceye kadar Frontosa benim kapalı kutumdu... 4-5 gündür okumadığım makale, tecrübe; izlemediğim video, fotoğraf kalmadı. Güney Amerikalı Uarudan sonra beni bu denli etkileyen başka balık şuana dek olmadı sanırım. Ayran gönüllü biri olarak bunu o kadar net söylüyorum ki; akvaristlik adına bir türden etkilenmek küçük bir adım olsa da benim için gerçekten KOCAMAN bir adım oldu bu . Beni Tanganyikanın eşsiz derinliklerini tekrar araştırmaya iten dernekte ki o muhteşem Tanganyika akvaryumunun, Refet Abi(bjkalley)'nin anlattıklarının ve Ümit Abi(rastlantısal)'ninde etkisi aşırı fazla .

Uzun lafın kısası benim için kapalı olan o kutuyu açmaya karar verdim. Eğer bunuda beceremezsem sanırım hobiye uzuuuuuuuuuunca bir ara veririm. Bunca senedir iyi güzel tecrübe kazandım vs. ama hala bir baltaya sap olamadım, kendimi hiç bir zaman iyi bir hobici olarak görmedim, göremedim . Bundan sonra ilk hedefim Cyphotilapia Frontosa "Mpimbwe Blue", olmazsa "Burundi" . İstediğim balıkları bir aksilik olmazsa buldum gibi. Kurulumumu ise tatile gidip döndükten sonra Eylül'ün ilk haftası yapacağım kısmet olursa. Eğer bu fikrimden de kurmadan vazgeçersem bu seneyi boş geçiririm; ama o derin mavilik ve dinginlik beni o kadar etkiledi ki sanırım dediğim gibi birşey olmayacak .

Tankım 115*50*50 malesef şuanlık büyütme ihtimalim yok, bu mavi devler için oldukça küçük bir hacim olduğunu biliyorum ama sanırım yavru boylandırmak için o kadar da küçük değil . Zaten baktık herşey yolunda, tank illa ki büyüyecektir. Birkaç birşey danışmadan da duramayacağım . Acaba bu hacim için kaç adet yavru önerirsiniz -2,5-3 cm- ? Birde Frontosaların yanına çok sevdiğim tür olan Julidochromis Regani Kipili ve Altolamprologus Compressiceps eklemeyi planlıyorum problem yaşayacağımı sanmıyorum ama bir sorayım dedim ? Son olarakta Frontosa ile ilgili gözlemleri, tecrübeleri, altın kuralları ilk ağızdan duymaya ihtiyacım var. Yardımlarınızı bekliyorum. 1 ay benim için araştırma dönemi olacak, şuan Tanganyikayla ilgili her türlü malzemem hazır sadece akvaryuma su dolduracağım . Başka bir iş kalmadı...

Evet farkındayım uzun oldu. Birazcık içimi döktüm, birazcık heyecanımı dile getirdim azıcıkta yardım istedim .
Şimdiden okuyup, cevaplayan herkese çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1656
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 08:45
Açıkçası ön girişinizden sonra frontozaların sizin balığınız olduğunu düşünmüyorum. Yok illa ben bir deniycem diyorsanızda en azından 7-8 cm boy ile başlamanızı öneririm. Tür olarak ise burindi harici olanları öneririm. Mpimbwe, ikola blue, kalolo gibi. Tank hacminiz başlangıç için çok küçük sayılmaz. Ben 10 adetle başlamanızı daha sonra bu sayıyı bu tanka veya büyüteceğiniz tanka göre 3-4-5 adede düşürmenizi öneririm. Calvuslar bence çok asil hayvanlar. Tetra bitsi avlayan gördüğüm tek balık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 14:50
Cenk bey tanganyika tercihiniz hayırlı olsun. Tanganyika gölü gercekten büyülü bir ortam ve zamanla bu büyüleri cözmek müthiz güzel bir deneyim. Frontozada güzel bir tür,iyi bir kurulum yapacağınızdan eminim.
Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2011 10:18
Cenk oldukça güzel bir tür seçmişsin ben pek Frontozaları sevmesemde bantlarına hastayım belki benimde kapalı kutum Frontosadır.Senin kurduğun biotoplardan biz örnek aldık zaten.
 
Ben senin yerinde olsam o ölçülerle 10-15 tane Burundi yavrusu alır büyütürüm.Kolay gelsin...
 
Tez zamanda haberleri bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3481
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2011 19:26
Yorumda bulunan herkese çok teşekkür ederim.
Tür olarak Burundi değilde; imkanlar dahilinde Mpimbwe Blue türüne karar verdim. Başlangıç olarakta her aşamayı görmek için 2,5-3 cm civarı başlamayı düşünüyorum.

Murat Abi ne açıdan Frontosa senin balığın değil dedin merak ettim ? Calvus hatta Compressiceps mutlaka tankta bulunacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2011 19:56
Cenk seni tanıyorum kusura bakma ama frontoza senin kalemin değil. Kısa süre sonra bunu anlayacaksın zaten

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2011 15:41
Merhaba
 
   Frontosa senin çok daha kısa sürede sıkılacağın bir tür bence de. Umarım sıkılmazsın sıkılmazsan frontosa asaleti duruşu ile muhteşem insanın kanına birde girdiği zaman vazgeçmek zor.
 
  Mpimbwe Blue ile başlamak avantaj bence :)
 
 
 
 
Sağlıklı Balıklar
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TuranHÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 191
TuranHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2011 17:24
Frontosa yavrularının bakımı zordur. Akvaryumu kucaklayıp atmak istersiniz. Yem yemezler, korkarlar. İlk başlarda yavruları dekorsuz akvaryuma koy yoksa büyüdüklerinde ürkek olurlar ve kendilerini izletmezler. Çok iyi filtrasyon isterler. Leş yiyici ve avcı bir balıktır. Kurutulmuş canlı yemleri çok severler kesinlikle vermelisin. Kuru yem olarak Discus yemlerini seveler kaliteli bir markanın yeminden verebilirsin pek ayırt etmezler. Canlı yem olmazsa olmaz 2-3 günde bir öğün vermelisin su piresine bayılıyorlar. Artemia ufak olduğu için pek dikkat çekmediğini düşünüyorum. 400 lt üzeri tankın yoksa başma hiç. Sürü olarka izlemesi çok zevkli. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir