Tanganika'da Yeni Moda Balık Hangisi Olacak?


LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2010 15:47
2010 Yılında ve gelecek yılda Moda Olacak Balık Türleri için genel olarak görüşler:
- Tropheus modasının devam edeceği
-İthalatçılar hangi türü getirirse onun moda olacağı
-Petrocromis türlerinin moda olacağı
-Yeni frontoza türlerinin moda olacağı
-Yeni türlerin moda olacağı
- Tropheus vb. gibi türlerinin albinolarının moda olacağı
Görüşleri var. 
2010 yılında moda olacak balıklar için tüm arkadaşların görüşlerini bekliyoruz?
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2010 17:34
Murat Bey 2010'un ortasına geldik artık bu saatten sonra ne gibi bir moda değişimi olur bilmiyorum ancak, işin gidişatı, hangi balığın reklamının iyi yapıldığı ve hangisinin pahalı olduğu ile ilgili. Nerede ulaşılması zor balık varsa milletimiz ona yöneliyor. Sanki onu beslemek zorunda hissediyoruz kendimizi. Bir balığın yavrusunun 35TL'ye satıldığını görünce, hemen o balıktan edinip, üretip, yavrusunu 35TL'den satmaya çalışıyoruz.

Kimse kusura bakmasın ama, akvaryumcudan daha pahalı balık satanlar var forum ilanlarında. Samimi olduğum bir akvaryumcu var. Geçen gün Duboisi fiyatı sordum, 3cm yavrunun satış fiyatının 14TL olduğunu ancak bir miktar indirim yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine konuşmalar devam ederken, masanın altından listesini çıkarttı. Bizzat gözümle gördüm, 3cm duboisi'nin toptancı çıkışı 8TL. Bu işi evinde hobi amacıyla yapan kişi ne hakla bu yavrulara 12TL veya civarı fiyat istiyor anlamıyorum.
Zaten yavaş yavaş (bazı kişilerin ısrarla modasını devam ettirme çabalarına rağmen) Tropheus'un modasının geçmeye başladığını görüyoruz. Ancak bu balığı gerçekten sevdiği için besleyenleri tenzih ederim. Modası geçiyor çünkü, hevesli hobici görüyor ki, bu balıkları yaşatabilmek emek ve tecrübe istiyor. İlanlarda ''çeşme suyuna alışıklar'' şeklinde sanki iyi birşeymiş gibi belirtip, toptancıdan daha yüksek fiyatlara balıklarını pazarlamaya çalışıyorlar. Ama bakıyorum, balıkların renkleri bile doğru düzgün değil. O balıklar keşke çeşme suyuna alışmasaydı diyorum bazen içimden.
reverse2010-06-18 17:35:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xabriÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 116
xabriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2010 22:30
Bence tropların modası bu sene de devam edicek.Nedeni ise çok basit hala yavru alımı zor ve az yavru alınıyor piyasa hala arzı karşılamıyor.Evet belki fiyatları düşer ama modası geçmez. Demasonileri hatırlatırım. Biranda çılgın gibi herkes hücum etti fakat yavru sayısındaki artış gerekse uzakdaoğunun piyasaya el atışı balıkları yeteri seviyeye getirdi die düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hanfurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 399
hanfurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2010 00:11
Kusura bakmayın ama ben bu moda olayını anlayabilmiş değlim.Bence her hobici kendi sevdiği ve beslemekten hoşlandığı balığı beslemeli.Bu lepisteste olsa aynı veya neon bitkili tank farketmez.Kendimden örnek vereyim.Bende discus vardı çok severek besledim.Oğlum dünyaya geldikten sonra zaman ayıramadığımı fark ettim ve tür değiştirip tropheus'a döndüm.İkinci bir akvaryum olarakta bitkili ve ona uygun balıkılarım var.Bakıyorum da ben hobiciyim diyenler "ben çift discus alayım yaklaşık 200 yavru versinler tanesi 10tl den satayım elime 2000tl geçsin"gibi hesaplar peşindeler.Tabi bu hobi gerçekten pahalı bir zevk.Her gün ayrı bir götürüsü var (yem,su,elk v.b.) ilk önce bu işten zevk almalı o hayvanların hakkını vermeli daha sonrada yavru olursa tabiki biraz tekeri döndürmeli.Diye düşünüyorum.Herkeze iyi hobiler...  hanfur2010-06-28 00:13:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xabriÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 116
xabriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2010 00:25
[QUOTE=hanfur] Kusura bakmayın ama ben bu moda olayını anlayabilmiş değlim.Bence her hobici kendi sevdiği ve beslemekten hoşlandığı balığı beslemeli.Bu lepisteste olsa aynı veya neon bitkili tank farketmez.Kendimden örnek vereyim.Bende discus vardı çok severek besledim.Oğlum dünyaya geldikten sonra zaman ayıramadığımı fark ettim ve tür değiştirip tropheus'a döndüm.İkinci bir akvaryum olarakta bitkili ve ona uygun balıkılarım var.Bakıyorum da ben hobiciyim diyenler "ben çift discus alayım yaklaşık 200 yavru versinler tanesi 10tl den satayım elime 2000tl geçsin"gibi hesaplar peşindeler.Tabi bu hobi gerçekten pahalı bir zevk.Her gün ayrı bir götürüsü var (yem,su,elk v.b.) ilk önce bu işten zevk almalı o hayvanların hakkını vermeli daha sonrada yavru olursa tabiki biraz tekeri döndürmeli.Diye düşünüyorum.Herkeze iyi hobiler...  [/QUOTE]
Size tamamiyle katılmakla beraber Belirli bir kesiminde olaya en az olana sahip olmak şeklinde baktığını da belirtmek isterim,
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jengaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 160
jengaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 05:44
İlginç bir başlık olmuş. 4-5 yıllık bir aradan sonra hobiye geri dönen birisi olarak Tropheus'un kazandığı yerin kısa sürede değişmeyeceği kanaatindeyim. Moda yerine belki popülerlik ve ilgi artışı diyebiliriz. Her balık türünün belli dönem 'yükselen değer' olduğunu söyleyebiliriz. Lepistes'ten molly'e, japon balığından melek balığına dönem dönem yükselen değerler olduğu gibi kimileri çok kritik anlamlar da kazanabildiler. Bir sinema filmi balık türlerine olan ilgiyi de değiştirebiliyor. Belli bir dönem sonra popüler olmaktan çıkmasına karşın özel yeri olan birçok tür oldu, olacak.

Tropheus'larda dişi ve erkeğin renklerinin aynılığı ve canlılığı, zorun çekiciliği, balıkların tipleri, koloni yaşam, bence hayli özel olan yüz biçimleri ve genel yapıları vs. vs. yanında türün kendi içindeki çeşitlerinin zorluğu da olaya bir başka boyut katıyor. Yok sp. black yok moori ve içindeki tiplerin bolluğu olaya farklı bir boyut katıyor. BUnun yanında dünyamız günden güne koca bir köye de dönüyor. Artık yerel eğilim dışında mevzuya küresel dinamikler açısından da bakmakta yarar var. Ulaşımın gelişiminden, bu akvaryum piyasasındaki dev şirketlerin eğilimine kadar. Bence Tropheus'un çeşit zenginliği, imkansız olmayan ama zor olan bakım sürecinin çekiciliği gibi etkenler çok önemli. Balığın çok çabuk üretilememesi konusu da piyasanın dengesini sağlıyor. Batı'da da olanca hızıyla Tropheus ilgisi göze çarpıyor bence. Bu popüler balık mevzusuna belki de yıl yıl değil, dönem açısından bakılmalı. Belki de biraz uzun sürecek bir Tropheus dönemindeyiz. Bu popülerlik zaman gelip de inişe geçse de çok özel bir yere sahip olacaklar.

DEdiğim gibi ben yılllık değil, dönemlik eğilimlere bakma yanlısıyım. Önümüzdeki dönemlerde ise ben akvarum olayında tatlıdan tuzlu suya geçme mevzunun hayli ivmeleneceğini düşünüyorum. Yavaş yavaş tuzlu sulu tank kurulum maliyetleri düşmesi ve artan ilgi beraber başka bir durumu şekillendirecek gibi geliyor bana. Hele imkansız gözüken üretme sürecinin palyaçobalıkları gibi kimi türlerde artan şekilde yaygın şekilde başarılması vs. gibi kimi örnekler önemli.

Ama yine de içerisinde olduğumuz periyodun sorusuna gelirsek, Tropheus gibi bol alt türü olan bir türün kolay kolay kısa vadede popülerliğini yitirmeyeceğini düşünüyorum. Tür zenginliği mesela DEmasonideki gibi yüksek fiyat-çok arz-düşen fiyat-düşen ilgi zinciri gibi bir gelişime kapıları kapatacak gibi. Yani görece çok bulunan duboisi veya bemba da arz görece fazla ama, mesela murago-kazumba vs. vs. de durum ne?Her yerde rahatlıkla bulunuyor mu mesela kimi türler? O kadar çeşit var ki, bir ortalama akvaryumcunun tüm tankları kapatabilir. İllaki artan türden çok ilgi az olana kayacak ama TRopheus'un çeşitliliği bu süreci hayli uzatacak gibi. Bu işin küresel pazarına koşturanların ben bu tür çeşitliliğini kendileri açısından hayli optimal kullanacaklarını düşünüyorum. AZ olan alt tür hep var olacak kısa dönemde ve 'ilgi odağı' o olacak, belli süre sonra başkası. Demek istediğim farklı  balık türlerinden ziyade Tropheus'un farklı alttürleri-çeşitleri süreçte etkili olacak diye düşünüyorum...BU arada Tropheus cinsinin öncelerden beri önemli bir referans kaynağı olduğunu da unutmayalım, yeni bir olay değil...Küresel pazarda küresel ürünlerin dolanımı hızlandı sadece. Yıllardır batıda yoğun ilgi var zaten(bence oralarda ilgi artık daha çok tuzlu suya kayıyor gibi). Mesela Tropheus'a ön ek olarak kullanılan 'pseudo' kelimesini biliriz, mesela demasoni cinsinin tam adında olan ve çok kullanılan 'pseudo'...Latince anlamı doğru olmayan-yalan gibi birşey, yani bir balık tanımlanırken bile Tropheus benzeri ama gerçeği değil diye tanımlanıyor yıllar önce. Yani bir anlamda gerçekten referans olmuş bir tür Tropheus...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 08:33

Fiyatı düşünce tropheusun modasıa geçicektir belki yarin belki bir yıl sonra. Biraz eskiler bilir Black cameron calvus türlerine zamanında 2-3 cm 20 tl den aldığımızı hatırlıyorum keza frontozada öğle 3 cm yavru için keçiörende bulamayıp aydınlıkevlere gidip 3 cm 15 TL den toplu alım yapmıştık. Simdi ise bufiyatlar yaı yarıya. :) Son 1.5 yıldır tropheus aşırı derecede moda oldu ve su an belkide en populer zamanını yaşıyor.

Ama modası hiç bitmeyen bir balık biliyorum : SARI PRENSES ve YUNUS popülaritede üstüne tanımam.fordmustang2010-07-05 08:34:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 23:27
Moda dediğiniz şey kapitalist düzenin bir yansıması ve piyasayı ayakta tutma girişimidir.Balıkta moda ne demek?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 17:37
        Aradan bayağı bir zaman geçmiş yazan olmamış.Aklıma geldiği için tekrar yazma gereği duydum.Bu başlık neden açıldı?
        Moda ile alakalı olmayan bir branş olan,hobi diye adlandırdığımız ve her seferinde herkesin ticari değil hobiciyim cümlelerinden sonra moda diye tabir ederek bazı balık türlerini ön plana çıkarmasına oldukça sinirlendim aslında.Moda güncel olan ve ticari olarak gelir elde edilmesi amaçlanan sektörlerce piyasaya sürülen ve kişilerin beğenilerine sunulan ürünlerdir.Oysaki bizlerin burada bu kelimeyi telaffuz dahi etmemiz sakıncalıdır.
        Başlığı açan Murat Litov beyefendiyi uzun zaman önceden beri takip etmiş biriyim.Kendisinin Calvuslar konusunda deneyimlerinden de bir kaç kez mesaj yoluyla yararlanmışımdır.Bu hobide oldukça bilgili ve tecrübeli bir kişidir.Kendisi eminimki bu başlığı sadece,güncel,kimin elinde ne balığı var ve neyi beslemek istiyor düşüncesi ile açmış,kişisel çıkar gözetmeden ve de sanırım konunun bu boyutunu gözden kaçırarak bu konuya başlamıştır.Ama konu başlığı ve içeriği tehlikelidir.Hobi hiç bir zaman moda değildir,olması içinde çaba sarfedilmemelidir.Kitap okumayı,film izlemeyi,müzik dinlemeyi vs. gibi aktiviteleri moda olarak düşünebilirmisiniz.X yazarın X kitabını okumak modamıdır beğenimidir? X şarkıcının X şarkısını dinlemek modamıdır beğenimidir?İşte akvaryumda X balığı beslemekte moda değil beğenidir.Ticari boyutunu düşünmeden yapılan bu aktivite moda tabirini silmektedir.Umarım konu daha tehlikeli boyut kazanmadan kilitlenir.
Saygılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 13:37

Balık hobisinde az olan balık her zaman değerli oluyor. Amma moda olan balık ise bir çok kişi de olmasına rağmen zaman zaman değerli oluyor. Şu an bir çok kişide tropheus var, yine de tropheuslar çok değerli, bu moda etkisi.

1992 yılında sarı prensesler 30 milyona satılıyordu. 1995 yılında damızlık brundiler 1200 dolara, Calvuslar 1000 dolara satılıyordu. Kendim 1996 yılında brundi frontoza'nın yavrusunun adetini 125 marktan, yani 150 tl.lerden almıştım. Şimdi fiyatı 20 kat düşmüş durumda. Bu her zaman böyle oldu, ilk geldiğinde Frontozalar, leptosomalar, nigripinisler, Ventralisler, Furciferler hep çok pahalıydı, 2 yıl sonra fiyatları çok aşşağılara düştü. Balık hobisinde son 25 yılda piyasaya çıkan bir balığın, piyasaya ilk çıktığı satış fiyatını ileriki yıllarda geçtiğini hiç görmedim. Yeni tür piyasaya çıkar ve ileride de sürekli olarak fiyatı düşer. Çünkü moda olan balık hem piyasada çoğalır, hemde hobiciler besledikleri türlerden sıkılırar ve yeni türlere yönelirler.
 
Pacific2010-07-13 13:38:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 20:08

           Murat bey akvaryum hobisi diyoruz sonrada hobiyi moda olarak lanse ediyoruz.Bu olmaz.Hobide moda diye bir kavram olamaz.Hobi insanların başkalarından bağımsız olarak yapmaktan zevk aldıkları aktivitedir.Ben akvaryumda balık beslemekten zevk alıyorum ama akvaryumumda beslenecek balık türünü seçerken herkes bundan besliyor diye bende ondan besleyemem.Zevk almayacağım,beğenmediğim balığı neden akvaryumuma koyacağım?Şayet bu balığın bana maddi olarak gelir sağlayacağı düşüncesini taşırsam (Ticari düşünce) o zaman balığı sevmememe rağmen o balığa bakarım.Konu Tropheus veya Frontosa'nın vs. fiyatı değil besleme arzusuyla alakalı.Balıkta moda kavramına şiddetle karşıyım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumm1Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 5
akvaryumm1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 21:03
MERHABA;
 
Balıkta moda diye birşey olduğunu düşünmüyorum sorunun amacı eğer hangi balık ticari zihniyetler tarafında ön plana sürülecek diye değiştirirsek cevap bence gayet net yeni TROPHEUS türleri olucaktır.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 17:55
Tropheuslar bu sevimlilikleriyle,bir koloni olup kurdukları aile ortamlarıyla,davranışlarıyla,türleriyle,yer tutmalarıyla ve o yere sadece çiftleşecek dişiyi almalarıyla kur yaparken gözlerinin parlayıp renginin o muhteşem haliyle herzaman popileritesi yüksek bir balık olarak kalacaktır. Konu fiyatı değil zamanla ucuzlayabilir hiç sorun değil ama insan birşeyi seviyorsa ve sevdiği şey halk arasında üç kuruşta etmese o benim evladımdır o benim emeğimdir kimselere vermem insan yavrusundan sıkılırmı. tür değişikliğinide hiç anlamıyorum yavru balık alıyorsun büyütüyorsun emek veriyorsun yavrusunu alıyorsun aradan 3sene 5sene geçmiş balık sende hep gördüğün balık hep baktığın balık elinden yem yedirmeye çalıştığın balık hasta olduğunda gözüne uyku girmeyen zamanlar bir çare olurmu diye sabahlara kadar net başında üstadlardan fikir alma çabaları. ve sonrada ben bu türden (evlatlarımdan) sıkıldım tür değiştireceğim emek verip gözü gibi baktığı balıklarından sıkılan ve tür değiştirmek isteyen insanlar çok tuhaf gelmiştir bana düşünsenize babanız sizden sıkılıyor sizi kovuyor kendisine yeni bir çocuk yapıyor. nekadar acı. canlıyı insan veya hayvan diye ayırt etmek istemeyenlerdenimdir sadece canlı vardır benim için bir kuş,bir köpek,bir kedide olabilir bu canlı hiç farketmez demekki sıkıldığınız canlınızı hiçbirzaman oda canlı oda evladım benim yavrum bunlar diye düşünmeyen insanlar var demekki onlar benim ekmek param diye düşünenler var demektir bu. saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 18:08
Bundan 3 sene kadar önce, Şirinevler de çok büyük bir akvaryumcuda( şu an öyle bir yer yok orda,)  5-6cm blue point, kiriza ikola damızlık altları 25tl, 10-12cm Lufubu ve birkaç moori cinsi tropheus(ozmlar hangisin ne olduğunu bilmiyordum) 80 tl idi. Tropların fiyatları yeni çıktığı zamanlara nazaran pahalı, daha yüksek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir