TABAN VE TORF


berhan_39Çevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 84
berhan_39Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2009 23:59
Arkadaşlar öncelikle iyi günler.Yeni akvaryum kurduğumu söylemiştim ama tabanına karar veremedim.Torf ile ilgili araştırma yappım yararları varmış fazla olmadıkçada pek zararı yokmuş.Bende hemen gittim çiçekçiye ve torf varmı diye sordum(aslında hindisten cevizi torfu istiyordum ama burada yok),çiçekçide torf diye daha önceden ev çiçeğim için aldığım saksı toprağını gösterdi.Acaba doğru mu gösterdi?Ayrıca zaten fazla kullanmayı düşün müyorum bir avuç yada biraz daha fazla bu yüzden elimde varken boşuna para verip yenisini almak yerine saksımın dibinden kullansam olur mu?İçerisinde beyaz beyaz noktalar var sanırım şeker gübresi onları ayıklamalımıyım?Nasıl kullanıcağıma gelirsek en alta bu bir avuçluk torfu serip üzerine sineklik onun üzerine 2,5 -3 cm arası dere kumu ile karışık kırmızı(paketinin dışından kahverengi görünüyordu)bitki kumu ,üzerine sineklik onun üzerine 2-2,5 cm arası siyah bitki kumu(kumların markalarını unuttum) koymayı düşünüyorum uygun olur mu?Biraz uzadı ama balıklarımın zarar görmesini istemiyorum.                                      
 
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
NOT;Kurucağım akvaryumun eni 35,boyu 65,yüksekliği 40 cm,selale filtre,bitkiler; gül,saz bakopa,amazon ve ?,balıklar; canlı doğuran türleri,bulabilrsem rasbora ,bronz çöpçü,elma salyagozu ve cüce vatoz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PODJEZEROÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2009
İl: Bolu
Mesaj: 6
PODJEZEROÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2009 00:10

Burhan bey torfun içinde kimyasal madde yoksa herhangibir zararı olmaz. Ama bundan hiç bir zaman emin olamazsınız. Riske girmemek için hindistan cevizi torfundan başka torf kullanmamanızı öneririm

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turqerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 60
turqerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2009 00:11
Torf gereksizdir...

Hakan KARATAŞ hocamızın bazı yazılarını bulmanız mümkün...Google da ismiyle birlikte 'torf' diye aratırsanız karşınıza çıkacaktır...

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2009 15:43
Torf gereksizdir cümlesi bence %100 doğru değil. Özellikle hindistan cevizi torfu akvaryumda kullanmaya oldukça müsait ve etkili bir taban malzemesidir. Fiyat olarak'da çok aşırı birşey tutmadığından bence kullanmakta fayda var. Ben irili ufaklı 4 akvaryumda kullandım ve şimdiye kadar hiçbir dezavantaj yaşamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2009 18:04
Aşağıda yazdıklarım Hindistan cevizi kabuğu yada lifiyle (torfu) ilgili... http://www.elitpazarlama.com.tr/index.html sitesinden alıntıdır. (Elit pazarlamanın Cocopeat -Hindistan Cevizi Kabuğu- isimli ticari ürünü vardır)...
 
 ""
Torfun alternatifi nedir ?
Torfun, yetiştirme ortamı olarak kullanılamaması durumunda Cocopeat çok uygun bir alternatiftir.
 
CocoPeat (Hindistan Cevizi Kabuğu)

1990’ların başlarında pazara girdi ve yetiştiriciler, esas olarak gül yetiştiricileri, onu alt katman olarak kullanmaya başladı. Yüksek verim, düşük hastalık oranı ve iyi gül rengi açısından ürünün iyi olduğu kanıtlandı ve sebzeciler dahil olmak üzere diğer ürün yetiştiricileri de onu denemeye başladılar.

 "
 "
COCOplus, üstün kaliteli bir cocopeat’tir
Yıllardan beri, alt katmanın özelliklerini geliştirmek amacıyla katkı maddeleri torf ile karıştırılmaktadır. Bu katkı maddeleri saksı kompostunu daha ağır, daha yoğun, daha havadar ve daha az su emici bir hale getirebilmektedir. Hindistancevizi lifi oldukça yeni bir katkı maddesi olup, komposta belirgin biçimde geliştirilmiş bir kılcal hareket ve daha iyi su emme potansiyeli kazandırır.

Çok sayıda olumlu etki:

Komposta hindistancevizi lifi eklenmesinin, kompostun kullanılacağı hemen hemen her kültür üzerinde birçok olumlu etkisi vardır.

Bu etkiler şunlardır:

  1. Saksının üst ve alt kısımlarındaki nem farkları daha azdır ve bu durum sıklıkla kök oluşumuna yansır. Kökler saksı toprağında baştan başa daha iyi dağılır.
  2. Nemli kompost ile arasında iyi bir bağlantı olduğundan genellikle büyüme çok daha hızlı gerçekleşir. Bilhassa daha iri taneli kompostlar söz konusu olduğunda, genellikle saksının üst yarısındaki nem seviyesini gözlemek gerekebilir, çünkü burası temas kurmaya çalışan taze köklerin bulunduğu yerdir.
  3. “Kütük üzerinde” yetiştirilen bitkilerde sık sık meydana gelen üst tabakanın aşırı kuruması, geliştirilmiş kılcal harekete bağlı olarak önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak, saplar da toprağa daha sıkı bir biçimde sabitlenir.
  4. Saksılar arasındaki nem farkları daha az olur, çünkü su emilimi daha kolay ve hızlı gerçekleşir. Gerçekten kurumuş olan torfun nemlendirilmesinin, torfun türüne bağlı olarak zor veya çok zor olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca, yarı nemli olan saksıların, son derece kuru olan saksılara nazaran suyu daha kolay emdiği de bilinen bir olgudur. Özellikle bu durum neticede muazzam farklara neden olabilir ve birçok vakada ıskarta oranına da etki eder. Hindistancevizi lifinin hızlı ve kolay su emme kapasitesi, açık hava ekimlerine yönelik karışımlarda gitgide artan bir biçimde kullanılmasının da nedenidir, çünkü rüzgar ve güneş genellikle çok çabuk tam kurumaya yol açar. Sulama durumunun idealin altında olması halinde, hindistancevizi lifi ayrıca, nem farklarından kaynaklanan birçok ekstra işi de önler. "
 
 
 
emreutku2009-07-03 18:13:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 01:57
Emre bey iyi güzelde bu yazdıklarınız sadece karasal bitkilere fayda sağlar.Mesela kompost yapımında kompost materyali sürekli havalandırılır kia aerobik bakteriler çoğalsın,tabana serilen torfun hiç oksijen alamayacağı kesin gibi ,dolayısıyla bu açıdan mantıksız.

Benim düşünce suyu yumuşatmaktan başka bir işe yaramayacağı yönünde bu torfların

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 21:58
Arif bey yazdıklarım bir siteden alıntı ve yorumlara açık, cocopeat in daha çok 1990 yıların başında torfa alternatif olarak pazara girişini dikkate çekmeye çalıştım.
 
Bitkili akvaryumlarda Zeolit(klinoptilit) ve Torfun taban ve dış filtrede kullanımıyla ilgili olarak benim fikrim şöyle;
 
KLİNOPTİLİT
---Potasyum içerikli Klinoptilit özellikle tabanda kullanılabilir, bence dış filtrede kullanımı gereksiz...(ancak yinede K içerikli klinoptilit asidik ve yumuşak bir suda amonyumu NH4 tutmak için dış filtrede de kullanılabilir)
 
TORF(PEAT)/COCOPEAT  --- PEAT MOSS(YOSUN TORFU)
---Torf yada cocopeat tabanda kullanımı gereksiz...Yosun Torfu (peat moss) Ph ve Kh düşürmek için Dış filtrede kullanılabilir...yada yosun torfu PH ve KH düşürülmüş su hazırlamak için kullanılabilir..
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 23:21
Emre bey link ve açıklmamanız için teşekkürler.Verdiğiniz linki de okudum

'''Water comes out of the tap at a pH of 8.3 and with a carbonate hardness of 13, enough to stand a spoon in!! After filtering, the results are pH 5 and KH 3, ....''' 

Ph 8,3 ile girilen su Ph5 ile çıkıyormuş gerçekten çok etkili bir doğal yöntem.Evde ethem beyden aldığım 2 kilo hindistan cevizi torfu vardı,bu şekilde kullanmaya karar verdim :) Kovanın dibine biraz elyaf ve üstüne koyacağımız torf ile 200 galon( 200 x 3,78=750 litre) suyu istenilen düşük ph seviyesi ve sertliğine indirgemiş oluyoruz.

Tabi ne kadar Ph farkı ve sertlik farkı yaratacağı kullanacağımız şehir suyunun kimyasal analizine bağlı olmakla birlikte,ben yazıda belirtilen değerlerin yarısına bile ulaşşam benim için yeteri derecede kafidir :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir