Taban karışması


UmitbÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 86
UmitbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 08:50
Arkadaşlar Merhaba,

Bir süredir kafamı karıştıran bir konu var fakat net bir cevap bulamadım yardımlarınızı rica ediyorum.Yeni bitkili kurma arifesindeyim konu malum taban malzemesi.Bende ara katman aquaclay olacak hafif ve yer değiştiren bir malzeme olduğundan ve görsellik açısından üst tarafına hagen siyah kullanacağım fakat ilerde bir ev taşınması olursa tabanı birbirine karıştırmadan akvaryumu nasıl boşaltırım.Gübre torf ile aquaclay karışması çok sorun değilde aquaclay ile hagen karışması sanırıım can sıkıcı olabilir.

Bulduğum cevaplar,

Taşınırken suyu boşalt kumla birlikte akvaryumu taşı (Kum ağırlığı yaklaşık 70-80 kg tabana zarar vermez mi?)

Aquaclay ile hagen arasına sineklik teli kullan.(Sineklik önerilmiyor bitkilide doğru mudur?)

Konu hakkında bilgisi yada tecrübe yaşayan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buraktanatarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 362
buraktanatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 09:32
Kumla taşımak en mantıklısı bence. Taşırken akvaryumun tabanına zarar vermemesini istiyorsanız da akvaryumu daha doldurmadan kurarken altına akvaryumun tabanı boyutunda sağlam bir sunta,mdf,mermer tarzı bir şey kestirin akvaryumu direk camdan değil de o koyduğunuz malzemeden tutup kaldırın akvaryumunuza zarar vermemiş olursunuz.
Ama taşımaya gelmeden önce önce aquaclay büyük hagense ufacık tanelidir. Zamanla salyangozların, balıkların,akıntının ve sizin etkinizle hagenle aquaclay ister istemez karışacaktır bence. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 19:26
Bu iki kumun karışması çokta önemli değil sonuçta biri ufak diğeri iri taneli her halukarda bir elek sayesinde ayrıştırılabilir.Üstte kullanacağınız hagenin yüksekliği 5-6 cm olacaksa sineklik kullanın,ama hageni daha ince bir şekilde serecekseniz köklerin kumun içinde gelişeceği alanı düşünüp sineklik koymamanızı öneririm. İçinde 70-80 kg kum olan bi tankı cam ağırlığınıda eklediğinizde taşımanız nerdeyse mümkün olmayacaktır,taşırken kumunuz bi tarafa doğru kayarak tankı kırabilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buraktanatarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 362
buraktanatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2011 00:52
Mustafa Bey, kumların karıştıktan sonra elekle ayrılabileceğini söylemişsiniz ama karıştıktan sonra ne yapılabilir sorusuna cevap vermişsiniz sanırım fakat soru tam olarak o değil burda... Soru da zaten ne yaparım da bu iki kumu birbirine karıştırmam diye geldiğinden bence sunmuş olduğunuz çözüm biraz yetersiz kalabilecek bir çözüm. Kaldı ki aquaclay kumlar içinde taneleri hagenle aynı boyutta olanlar da mevcut olduğundan elek ile tam olarak ayrıştırmak mümkün olmayacaktır.
Ayrıca 70-80 kg kumdan bahsediliyorsa o tank oldukça büyük bir tank olacaktır, bahsettiğim şekilde altına konan destek sayesinde, taşıma sırasında da bir kaç kişi ucundan tutacağından bi tarafa kayma ve kırılma mümkün olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmitbÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 86
UmitbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2011 08:41
Burak Bey,

Cevaplarınız için teşekkür ederim altına destek koyma mantıklı fakat çok riskli birşey bana göre, zira mermer,mdf,sunta tarzı malzeme kestirip akvaryumu bunu üstünde taşıyın dediğinizi anlıyorum.Kestirdiğimiz malzeme ne olursa olsun kenarda tutulabilecek pay çok az kalacaktır ve taşıma işi çok zor olacaktır,konulan malzemenin orta taraftan yada en zayıf yerinden çatlayıp kırılmaması kaçınılmaz bana göre.Bunun yerine dolabıyla birlikte taşımak mantıklı bununda yük ağırlığı çok fazla olacaktır.Çok büyük değil akvaryum aslında 125*50*65 yanlış hesaplamadıysam 10 cm kum kalınlığı için yaklaşık 62.5 kg kuma ihtiyaç vardır,torf,gübre v.s 65 kg olarak düşündüm.Akvaryum taşınırken su boşalacak fakat kum ıslak kalacağından 70-80 kg diye hesapladım.

Sizin ilk yazdıklarınız kafama yatmıştı

"Zamanla salyangozların, balıkların,akıntının ve sizin etkinizle hagenle aquaclay ister istemez karışacaktır bence".

Mustafa Bey'inde yazdığı elek işini daha önce düşündüm çünki ne olursa olsun bir süre sonra karışmaması neredeyse imkansız.Akvaryum henüz kurulmadı sonuç olarak elimde yaklaşık 20 kg kadar aquaclay var üstünede hagen siyah kum almayı düşünüyorum fakat aquaclay kumu karıştırmamak için akvaryumu kumla taşıyarak çok risk alacağımı, karışırsa elekle ayırmak için çok zorlanacağımı düşündüm.Aquaclay kumu hiç akvaryuma sokmadan tamamen hagen kum yapayım diye düşündüm, aquaclay kum açılmamış durumda sanırım bir arkadaş alabilir veya hagen kum alacağım yerle takas yapabilirim diye düşünüyorum.

Cevaplarınız için teşekkür ediyorum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buraktanatarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 362
buraktanatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 07:06
Rica ederim Ümit Bey...Bahsettiğiniz şey riskliydi, yani her şekliyle 70-80 kilo kum ağırlığı ve bir o kadar da akvaryumun ağırlığını kaldırmak zaten oldukça da zor bir işlem olacaktı fakat sordunuz diye daha önceden de denemiş olduğum bir çözümü paylaşmak istedim... Bu bahtettiğimiz kumla taşıma işlemini 70 cm lik akvaryumda suyun bir kısmını ve balıkları da içinden almadan taşımıştım ki altına koyduğum şey çok da sağlam olmamasına rağmen işe yaramıştı. Ondan dolayı daha büyük bir akvaryumda daha sağlam bir malzeme kullanılarak neden yapılamasın diye düşündüm...Ama yine de sanırım en doğru kararı vermişsiniz:)
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir