taban hakkında


tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 11:17
Selamlar bakımı kolay bitkiler beslemek istiyorum. akvaryum ölçüleri 40X50X50h . 2 adet 18 watt florasan var. biri daylight diğeri pembe. Bir tane de 18 watt mavi dalgıç florasan var. Tabana sadece lav kırığı kullanacağım. (2 çuval lav kırığı var elimde). Dekor olarak tam bir yıldır güneş altında kurumakta olan asma dallarını kullanmayı düşünüyorum. Sıvı gübre olarak yeşil saksı bitkileri için olan sıvı gübreden çok az miktar atacağım. Akvaryumda 4 tane de melek olacak. Elimde bir miktar da christmass moss var.(yaklaşık 1 aydır küçük bir kavanozda gün ışığı alan bi yerde duruyolar. ancak hiç çoğalma olmadı.)
 
1. Ne tür bitkiler alabilirim bu akvaryuma.
2. Sadece lav kırığı kullanabilirmiyim tabanda.
3. Asma dallarının kabuklarını sıyırdığım takdirde direkt kullanabilirmiyim.
4. Saksı bitkileri için olan bu gübreyi atmamın artı ve eksileri neler olabilir.( Mossların kabına bir miktar attım su ve kutunun heryeri yemyeşil yosun oldu)
5. Malum antalyada yaşıyorum. Hava ve su sıcaklığı fazla oluyor. Bunun bitkilere etkisi nedir.
 
 Arkadaşlar bu güne kadar akvaryumda sadece mango kökü üzerinde anubias barteri de başarılı oldum. Artık ben de yeşil bir akvarum istiyorum. Eğer ufak akvaryumda başarılı olursam 250 lt lik malavi tankımı da bozup bitki yapmayı düşünüyorum. Lütfen yardımcı olun bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 13:54
Merhabalar, elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım:

1: dalgıç floresanlar dekor olmaktan ileri gidemez. Çünkü çok zayıf bir ışıktır. Sadece o ışıkla bitki yetişmez. Ama diğer ışıklarınız bitki yetiştirmek için yeterli.

2: Lav kırığı kullanılabilir. Yalnız çok kaba kum hâlindeyse kökler tutunamayabilir. Besin açısından sorarsanız, akvaryum bitkilerinin çoğu besinleri yaparklarından ve gövdelerinden emer. Kökler çoğunlukla tutunmak içindir. Lav kırığı ve biraz daha karışım kötü olmaz.

3: Asma dalını kullanacaksanız ekstra işlem yapmalısınız. Ama dallarını önce bir hafta bir suda bekletin. Çıkardığınızda üzerindeki ıslaklık gidince ateşe tutun, yanık oluşturmadan iyice ateşte kurutun. Bir nevî fırınlama gibi. Daha sonra tekrar 2 gün suda bekletip aynı işlemi yapın. Sonra kullanmaya hazırdır. Bu işlemi yapmazsanız suyu emdiklerinde hemen çürümeye başlayacaklardır. Aslında bu işlem meşe odunu gibi sert odun ve dallarda yapıldığında başarılı oluyor ama asma dalları oldukça yumuşak ve dayanıksızdır. Yine de denemekte yarar var. Dalların kabuğunu soymanız şart değil, ama dışarı çıkan kendiliğinden soyulan kısımları zımparalamanız gerekir. Eğer kabuk kalacaksa dala sertçe tutunanlar olmalıdır. Soyarsanız daha az uğraşırsınız.

4: Bahsettiğiniz gübreyi kullanmayı sakın denemeyin.
Akvaryum bitkileri ve dış mekan bitkileri arasında çok temel bir iki fark vardır, kısaca bahsedelim:

Tüm bitkilerin vegetatif gelişimini yapabilmesi için, yani boy uzatma, yapraklanma, canlı yeşil renk kazanma, dallanma gibi gelişimini yapabilmesi için Azot elementine ihtiyacı vardır. Azot atmosferde çok yoğun olmasına rağmen uçucu olduğu için toprakta uzun süre depolanamaz. Bu yüzden dış mekan bitki gübrelerinde Azot elementi mutlaka yoğun miktarda bulunur.
Gelelim akvaryum bitkilerine. Toprakta uçan bu azot akvaryumda bol miktarda bulunur. Balıkların pislikleri, çürüyen yapraklar v.s. akvaryuma önce amonyak formunda azot olarak girer. Bu Amonyak maddesi oldukça zehirlidir. Amonyak, yararlı bakteriler tarafından daha az zararlı olan nitrit'e ve Nitrat'a çevrilir. Akvaryum bitkileri bunu emer ve azot eksikliği çekme ihtimalleri oldukça zayıf bir ihtimâldir... Siz dış mekan gübresi katarsanız açıkça söyleyelim ki akvaryuma balıkları öldüren bir zehir katmış olacaksınız. İllâ gübre kullanacaksanız akvaryum için üretilen türler satın almalısınız. Ama beslemesi kolay bitkiler kullanırsanız ekstra besin vermeye ihtiyaç olmaz.

5: Christmas yosunu çok gösterişli olmasına rağmen akvaryumda çok çok çok yavaş gelişir ve insanı sinir eder. Asıl gelişimini debisi yüksek soğuk sularda direkt güneş almayan ama bolca aydınlık ortamda yapar. Bu yüzden akvaryumda bıraktığınız gibi kalacaktır. Yosun kullanacaksanız java yosunu daha uygun olur.
Yosunların içine kullandığınız sıvı gübre, çok iyi bir nitrat emici olan yosunların üremesini sağlamış. Abarttığınız takdirde bu yabani yosunlar diktiğiniz bitkilerin yapraklarının üzerinde bile oluşacaklar.

6: Antalya'da sıcaklık fazla ama akvaryumda yüksek sıcaklık sorun olabilir. Kaç derecede olduğu önemli. 26-28'i geçiyorsa problem var demektir.  Hem bitkiler hem de balıklar bu sıcaklıkta yaşayamaz (türüne göre değişiklik gösterse de genelleme yapılırsa böyledir). Bu durumda, Akvaryumunuzu evin serin yerinde bulundurmanız gerekir, dışarınan güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 12:37
Teşekkür ederim ümit bey. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. vuslat2012-06-20 13:23:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir