Suyumuzu israf etmeyelim


luleburgazliÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 96
luleburgazliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 12:49
Vallah bende bir haftalık akvaryum sahibiyim ve dün ilk bakımımı yaptım... Suyu motor ve  motorun süngerini temizlemekte kullandım biraz arttı ama onuda atmak zorunda kaldım... Sonç itibariyle çiçek felan yok evde...Ama şöyle bişey geldi aklıma... Acaba bu temizlikten sonra artan suyuda ayrı bir kapta kenara koysam sonra bir dahaki haftaya diğer dinlenmiş suyla karıştırıp koysam ne olur ???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreabfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 217
emreabfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 04:06
Bende 2 tane dış filtre var.Birini acil durumlarda veya dip temizliği yapmak için kullanıyorum.Filtrenin ucuna kum süpürgesi taktım ve öyle temizliyorum suyu.Böylece temizlenen pisiliklerden arınmış su tekrar akvaryuma dönüyor.Haftada veya 2 haftada bir dip çekimi yapıp su doldurmak yerine bence daha mantıklı bir yöntem.Su tazeleme olayınıda pek sık yapmıyorum.Bazen ayda bir bazen biraz daha fazla oluyor.Suda dışkı vb. pislik fazla olmadığından suda kolay kolay bozulmuyor.
Ayrıca başka bir fikir olarak akvaryumdan çektiğim (50litre kadar benmki) suyu başka bir kovaya koyup orda içinde dış filtreyi çalıştırsam bir süre bu suyu tekrar akvaryumda kullanabilirmiyim ne diyorsunuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birdesengitmeÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 22
birdesengitmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 22:30
Arabada yıkanır.enginkoc342010-01-26 09:52:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ooutrageÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2009
İl: Aydin
Mesaj: 125
ooutrageÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2010 23:34
Çiçek ve bitki için kullanmak bu suyu daha mantıklı amonyak nitrit ve nitrat bulunabiliyor suda buda bitkiler için oldukça yararlı saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kwinstonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 684
kwinstonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 01:26
Bende tuvalet temizliğinde kullanıyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nkatasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 116
nkatasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2010 12:49
Ben balkon su giderine hortumun ucunu sokuyorum ordan apt. bahçesine suyun köküldüğü yerde de bitane fidan var ama ne fidanı bilmiyom koparatif dikmiş iyi bir ağaçsa suyum hiç olmuyor,kötü bir ağaçsa yine hiç olmuyor oda fotosentez yapacak bana büyüyünce. :)  enginkoc342010-01-26 09:51:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrthnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 38
mrthnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 02:16
Bendeki su ancak tuvalete dölülecek cinsten :) Çiceklere döke arkadaşlar acaba koku gibi bir sorunla karsılasmıyormusnuz? Sonucta pis su ve yosun çok ağır bir koku.enginkoc342010-01-26 09:50:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurtutsakÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 54
ozgurtutsakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 11:47
Birde kombi veya şofben ile sıcak su alırken; sıcak su gelene kadar boştan yere suyu lavaboya akıtmayalım, akan suyu büyük bir kovada depolayalım. Daha sonra dip çekimlerinde veya motor temizliğinde kullanabiliriz. @E  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadırÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 180
kadırÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 18:26
[QUOTE=mrthn] Bendeki su ancak tuvalete dölülecek cinsten :) Çiceklere döke arkadaşlar acaba koku gibi bir sorunla karsılasmıyormusnuz? Sonucta pis su ve yosun çok ağır bir koku.[/QUOTE]Yok olmuyor koku.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2010 04:04
[QUOTE=unotim123]
[QUOTE=AliMurat][QUOTE=omergok20]Su israfı konusundaki hassasiyeti için tüm arkadaşlara teşekkürler.Zaten bizlerede yakışan bu olmalı diye düşünüyorum.
Ben su israfı ile ilgili farklı bir konuya değinmek istiyorum.Burada birçok arkadaşımızın dip çekimi sonrası boşa çıkan suyun dökülmesi konusunda bile ne kadar duyarlı davrandıklarını görmüş bulunuyoruz.Bu suları bir şekilde değerlendirmezsek yapacağımız şey direkt tuvalete dökmek ve kanalizasyona gitmesini sağlamak oluyor.Kanalizasyona karışan bu sular belli bir oranda tekrar geri dönüş yapabiliyor.
Benim asıl dikkat çekmek istediğim konu ise kanalizasyona karışan YAĞLARDIR.Evlerimizde kullandığımız yağları (kızartma yağı v.b.)   kesinlikle lavaboya dökmeyelim.Çünkü, kanalizasyon aracılığıyla su kaynaklarına ulaşan bu yağların kirlettiği su kaynakları bizim tahmin edebileceğimiz milyon m3 lerin çok çok üzerindedir.Su kaynaklarından bu yağları atmak için doğa çok fazla su kaybetmektedir.Kabaca bir örnek vermek gerekirse 1 lt yağ 1 milyon m3 su kaynağını kullanılmaz hale getirmektedir.(Bu rakamlar konunun önemine dikkat çekmek için verilmiştir.Birebir doğru değil ama yakalşık rakamlardır.)
Hazır konu açılmışken bu konuya dikkat çekmek istedim.Lütfen çevremizdekileri uyaralım.Yaşanacak başka dünyamız yok.
[/QUOTE]
Yağları lavaboya dökmeyelim de nereye dökelim peki??
[/QUOTE]
 
Atık yağ toplama noktaları var.Bunlar sonra enerjiye dönüştürülmek için farklı alanlarda kullanılıyor ancak henüz bu konudaki çalışmalar oldukça az.Çoğu teorikte,kağıt üzerinde onaylanıp kalmış projeler.Yine de Türkiye'nin belirli yerlerinde toplama merkezleri var.Belki sizin yakınınızda da vardır.
[/QUOTE]
Bu konuda genelde yağ atığı çok fazla olan binalarda birçok önlemler alınıyor.
Örneğin Büyük alışveriş merkezlerinde, hususi bir yağ atık için kullanılan tesisatlar var.
Mağazalar, yağ ağırlıklı bulaşıklarını sadece yağ tesisatının bulunduğu lavaboda yıkarlar.
Ayrıca, bu yağ tesisatlerında bulunan kendi mağazalarına ait yağ tutucular vardır.Bunlar da belirli zaman sonra küp küp oluyor.Bu yağın o tesisattan yağ tankına gittiğini düşünün.Yağ tutucu ile bunun da tedbiri alınıyor.Ancak yağ tanklarına yağ tutuculardan süzülmüş olan yağlı sular gidiyor.
Bu yağlı suların gittiği tanklar da belirli aralıklarla temizleniyor.O da kafi değil, çözünebilmesi için de içlerine belli aralıklarla zamanlayıcıya bağlı bir düzenekte yağ çözücü de atılıyor.O da bazen kafi gelmiyor, boşaltım esnasında mikserli sistemle yağların parçalanması da ayrı bir konu.
 
Ancak bu sistemi kurmak zaten bir mesele olmakla birlikte, takibinin ve bakımının  yanısıra arızalarıyla da uğraşıyorsunuz.Neden, bu sistemin iyi işlemesi eğitim meselesi.
1- Yağlı bulaşıkların yıkanmasında mağazalara eğitim verilmesi lazım.
2- Her nedense yağ tutucu olmasına rağmen tesisata, her türlü madde giriyor.Tesisatı tıkıyor.Bunların onarımı da var. Yani yine Eğitim.
3- Ani taşmalar da malesef tesisatlardaki tıkanmalar sebebiyle oluyor.10 Sn. de etrafı korkunç bir koku kaplıyor.Bununla da kurtulamazsınız, etrafa sızıntı yapan yağlar, kaygan zemin oluşturuyor.Temizlikçileri yönlendirmeniz ayrıca kayma gibi kazaların yaşanmaması için bölgeyi güvenlik şeridi ile çevrelemeniz gerekiyor.Teknik ekiptekiler zaten geliyor kontrollerini de yapıyor.
 
Yani kısaca ben burda bu olayın son derecede iyi bir şekilde planlanmış bir alt yapıdaki operasyonundan bile bahsetsem de ŞENLİK var.Herşey otomatik, disiplinli bir operasyon var... Ama ona rağmen tantanayı görüyorsunuz.
Bir de şöyle düşünün, Bir apartman yapacaksınız sitede...
Yağ gideri tesisatını ayrıyeten çekeceksiniz (masraflıdır).
Yağların depolanacağı depoları da yapacaksınız.
Herkez eğitimli olacak. Bulaşıkları ilgili yerde yıkayacak. Yine eğitimli olacak, yağ tutucusunu bir güzel belli aralıklarla temizleyecek/temizletecek :)
Yani teknik donanımdan çok EĞİTİM çok şart ...

 

 
AYRICA

Arkadaşlar...
Bu zamana kadar, akvaryumdaki parazitlerden ve bunların insanlara olan ya da olması muhtemel hastalıklardan bahsettik.
Sizce evimizdeki saksıya dökülmesi bizim açımızdan bir problem oluşturmaz mı? (parazit, koku vs...)
En azından çiçeğimizin bulunduğu saksının toprağını olumsuz yönde etkilemez mi? (Kurtlanma, böceklenme vs...)
 
okanoksak2010-08-22 04:18:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alegro1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 429
Alegro1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2010 00:12
Bnce o pis suyu balkonu ve tuvaleti temizlikte kullanmakta hata yapıyorsunuz.Bitkilere faydalı o doğru ama o suda balık dışkıları falan. ? :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2010 16:16

Su değişimlerimin tamamını yüzeyden yapıyorum. Bahsedilen tüm tortuların akvaryumda kalmasına müsade ediyorum. Bu suyu balkon giderinden bahçeye gönderiyorum. Taşınalı 3 ay oldu ama banim balkon tarafındaki çiçeklerde daha fazla büyüme görülüyor. Komşularım bu akvaryum bahçeye faydalı oldu diyorlar.

Bunun haricinde yıllardır yaptığım bir işlem daha var. Dış filtre ve iç filtre temizliklerinde oldukça fazla artık madde açığa çıkıyor. Bu durumda, temizlik yaptığım su dolu kovayı dinlenmesi için bekletiyorum. İçerisindeki katı maddeler dibe çökünce yavaşça yüzeyde kalan suyu balkon gideri sayesinde yine bahçeye gönderiyorum. Elimizde kalan çamur kıvamındaki karışımı evimdeki çiçeklerde kullanıyorum. Çiçek açma ve gelişimlerine büyük katkı sağlıyor. Eğer yeni filizlendirmeye çalıştığınız bir sap yada dal varsa böyle bir karışım içerisine koyduğunuz zaman müthiş bir hızla kökleniyor. Özellikle sık sık yaptığımız iç filtre temizlikleri bu tip gübre için ideal oluyor.
Bunu daha eskiden dip çekimi yaptığım zamanlarda keşfetmiştim. Bahçede suyun gittiği ve bu artıkların toplandığı bölgede aşırı sık bir otlanma gözlemlemiştim. Bunun ardından boşalan suyu önce bir elyaf aracılığı ile süzüp öyle verdim, pislenen elyafı biraz akvaryum suyuna tutup bu suyu kendi çiçeklerime vermiştim.
Bu artıkların daha fazla olduğu akvaryumculardan yüklü miktarda toplayıp bahçe torfu ile karıştırınca sanırım müthiş bir bitki yatağı ortaya çıkar. Denemedim ama bir fikir...
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorsskiÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 206
scorsskiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 13:10
Bende suyu çekip tuvalete dökenlerdenim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedwingÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2010
İl: Mugla
Mesaj: 236
hedwingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 13:11
Ben suyu bahçeye döküyorum , hem bahçedeki bitkiler yaralanıyor hem de susayan hayvanlar gelip su içiyor.onuruygun2010-08-27 08:42:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir